Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Müstakbel Fed Başkan Yardımcısı Brainard’ın “Şahin” Açıklamaları, Küresel Tarafta Risk İştahını Yine Daralttı!
Küresel tarafta, haftanın ikinci işlem gününün ekonomik takviminde dikkatler; ABD’den gelecek TÜFE rakamlarındaydı. Gelen verilere baktığımızda; TÜFE, Mart ayında beklentilere paralel olarak yüzde 1.2’lik artış gösterirken; senelik TÜFE yüzde 8.5 ile 1981 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Oynaklığı yüksek olan gıda ve enerji fiyatlarının hesaba katılmadığı Çekirdek TÜFE ise, aylık bazda yüzde 0.3 ile beklentilerin altında artış gösterirken, senelik veride de öngörülen rakamın altında(öngörülen yüzde 6.6, gerçekleşen yüzde 6.5) gerçekleşme görüldü.
Veriler öncesinde, Rusya Devlet Başkanı Putin’in: Rusya’nın, ukrayna’daki operasyonlarının hedefine ulaşacağından şüphe duymadığına yönelik açıklaması ve hızlı Fed sıkılaştırması tedirginliğ ile baskı altında kalan piyasalar, özellikle çekirdek verideki sonuçlar ile rahatladı(normal verinin gıda ve enerji fiyatları ağırlıklı yükseldiğinin ortaya çıkması, yükselişlerin jeopolitik riskler kaynaklı geçici etkiler barındırdığına işaret ederek; gıda ve enerji fiyatları haricindeki enflasyon kalemlerinin büyük oranda tepe yapmış olabileceği/tepeye yakın olduğu beklentileriyle, çok daha hızlı Fed sıkılaştırması ihtimallerini zayıflatınca). Risk alma iştahında görülen artışlarA sonrasında; borsalarda yükselişler ortaya çıkarken, Dolar varlıklarınınzayıflaması ile diğer para birimleri ve emtialar tarafında da pozitif fiyatlamalar görüldü.
Ancak akşam saatlerinde, Fed’in yeni başkan yardımcısı olması beklenen Lael Brainard’ın yapmış olduğu açıklamalarda: Enflasyonu dizginlemeye yardımcı olmak için, bir dizi faiz artırımının yanı sıra; Haziran ayından itibaren bilanço küçültmenin de başlayabileceğine yönelik açıklama sonrasında risk alma iştahı yeniden daralma gösterdi. Borsalarda sert satış baskısı oluşurken, ABD Doları’nın; alternatif para birimlerine karşı hızla güçlendiği görüldü. Ons Altın, güvenli liman fiyatlaması görürken, Petrol fiyatları da; Putin’in, savaşın devam edeceğine işaret eden açıklamalarının etkisi ile yükselişine devam etti.
Dün yurt içi tarafta ise, sabah saatlerinde takip edilen ekonomik verilerde; Sanayi Üretim Endeksi, aylık bazda yüzde 4.4, senelik bazda yüzde 13.3 oranında artış gösterdi. Perakende Satış Hacmi de, aylık bazda yüzde 0.5, senelik bazda yüzde 6.2 oranında artış gösterdi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’un, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı İsmail Gülle ve ihracat temsilcileri ile görüşmesi sonrasında medyada çıkan haberlerde; TCMB’nin, daha önce yüzde 25 olarak belirlediği ihracat gelirlerinin TCMB’ye satma zorunluluğunu yüzde 40’a çıkartma eğiliminde olduğuna dair iddialar dikkat çekti. Akşamüzeri, bankacılık kanununda da değişiklik içeren tasarı TBMM’ye sunulduğu belirtilirken, özellikle; yıl sonuna kadar dövizini TL'ye çevirecek şirketlerin mevduatlarına verilecek faiz/kâr payına vergi istisnası sağlanacağına yönelik haberler ile TL güçlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısı sonrasında bir dizi açıklamada bulundu. Erdoğan: “Piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere hız veriyoruz. İstihdamda yeni bir proje hayata geçiyor. İşe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi sağlayacağız” dedi.
Yeni günde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeleri, önemli ekonomik verileri ve majör merkez bankalarının politika adımlarına dair açıklama ve öngörüler neticesinde tahvil piyasalarında oluşabilecek fiyatlamaları takipte olacağız.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting






Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Son günlerde, iç tarafta oluşan pozitif havaya paralel olarak geri çekilme gördüğümüz kurda; şuan için 14.54 civarından fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak 14.57 altı kalıcılıkta; geri çekilmelerin 14.42 seviyesine doğru derinleşmesi söz konusu olabilir. 14.57 seviyesi üzerine yeniden kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; 14.64 ve 14.75 direnç seviyelerini izlemeye alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.0833 seviyesindeki paritede, teknik olarak geri çekilmelerın devam etmesi halinde; 1.0800-1.0770 destek bariyerini takipte olacağız. Burası da kırılacak olursa; 1.0725-1.0680 bölgesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Diğer yandan, mevcut fiyatlardan görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0860, 1.0900 ve 1.0930 direnç bölgeleri ilk etapta izlenebilir.
 
GBPUSD
Şuan için, kritik 1.3000 destek noktası civarında fiyatlanan paritede, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde; 1.2860-1.2750 bölgesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, 1.3000 seviyesi üzerinde tutunmanın sağlanması durumunda oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3085-1.3110 direnç bariyerinin kalıcılıkla aşılıp aşılmayacağı, olası alıcılı işlemlerin kısa vadede devamlılığı açısından önem arz edecek.
 
BRENT PETROL
Dün, Putin’in açıklamalarından destek bularak 106 Dolar civarına kadar yükselen emtiada; şuan için 104 Dolar seviyesinde kısmen geri çekilme görmekteyiz. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 102 ve 98 Dolar destek noktalarını yine takipte olacağız. Özellikle, 98 Dolar seviyesi altına olası geri çekilmelerde, buranın altında kalıcılık oluşması durumunda; teknik olarak 92-86 Dolar bandına doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir. Gün içerisinde 106 Dolar direnci üzerine görülebilecek alıcılı hareketlerde ise; 109 Dolar seviyesinin aşılıp aşılmayacağı kritik olacak. Öyle ki, buranın kalıcılıkla aşılması halinde; 115-120 Dolar bölgesine doğru ataklar görülebilir.
 
ONS ALTIN
Dünü de, pozitif fiyatlamalar ile 1966 Dolar seviyesinden kapatan emtiada; şuan için yine, kısmi alıcılı işlemlerle 1969 direnç bölgesinin test edildiğini görmekteyiz. Teknik olarak kritik bir direnç olan 1969 seviyesinin kırılması durumunda; alıcılı işlemlerin 2000 Dolar seviyesine doğru ivme kazanması söz konusu olabilir. 1969 seviyesinin aşılamaması veya üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda ise; ilk etapta 1951 destek bölgesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Üst üste 5 işlem gününde oluşan pozitif kapanışların devamında, yeni güne de alıcılı başladığımız emtiada; şuan için için 25.50 civarından fiyatlama görmekteyiz. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 25.70 ve 26.10 direnç bölgelerini ilk etapta takipte olacağız. Alıcılı işlemlerin ivme kazanabilmesi için ise; daha yukarıdaki 26.60 direnç bölgesinin geçilmesi gerekmekte.Diğer yandan, emtiada oluşabilecek düzeltme hareketlerinde 25.00 Dolar seviyesi altına yerleşme durumunda ise; 24.45 ve 23.90 destek bölgeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
 
S&P500
Dün, ABD TÜFE verileri ve Brainard’ın açıklamaları ile yaşanan gelgitler sonrasında 4400 seviyesinden negatif kapanış gördük. Şuan için 4420 civarında kısmen yukarı yönlü hareketler gördüğümüz endekste, 4434-4452 direnç bölgesi ilk etapta izlenebilir. Buranın kalıcılıkla geçilmesi durumunda da; 4475 ve 4537 direnç bölgelerini takibe alacağız. Diğer taraftan, endekste yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 4375 ve 4325 destek noktalarını izleyebiliriz.
 
DAX40
Dünü de, 14140-13950 kritik bariyeri içerisinde kapatan endekste, bugün için yine; bu bariyerin ne tarafa kırılacağını ilk etapta takipte olacağız. Öyle ki, 14140 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; 14500 seviyesi bir sonraki hedef haline gelebilecekken, 13950 seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi halinde ise; 13510 seviyesine doğru derinleşen satış baskısı görebiliriz.
 
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş