Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Powell’a Rağmen; Fed’den 75 Bp.’lık Faiz Artırımı Beklentileri Halâ Canlı!
Geçtiğimiz Cuma günü, ekonomik takvimde takip ettiğimiz önemli verilerde; Almanya Sanayi Üretimi Mart ayında yüzde eksi 3.9’a gerileyerek beklentilerin altında kaldı. ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam Değişimi, Çarşamba günkü ADP datasının aksine beklentilerin üzerinde istihdam artışına işaret ederken; son iki ayın verisinde 39 Binlik aşağı yönlü revize de dikkat çekti. İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar, beklentilerden az da olsa sapma gösterdi. Ancak, İş gücüne katılım oranının 0.2 puan düşmesi ile İşsizlik Oranı’nın yüzde 3.5’den yüzde 3.6’ya çıkması çok da olumsuz karşılanmadı.
Fiyatlamalar üzerinde etkili olan önemli gelişmelere baktığımızda; önceki gün yeniden tırmanan enflasyon endişeleri ve buna paralel olarak merkez bankalarının daha fazla sıkılaşabileceği(ki ECB cephesinden de Haziran/Temmuz sesleri yeniden yükselmeye başladı) endişeleriyle; tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükselişlerin, risk alma iştahında oluşturduğu baskının devamı ile başladık. Gün içinde, Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkililerinden Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy: Yıl sonuna kadar faiz oranlarını pozitif bölgeye çıkarmanın makul olduğunu belirtti. ECB’nin bir diğer önemli üyesi ve Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Nagel ise: Bu yıl için resesyon beklemediğini, ancak çok zayıf bir büyümeyle karşı karşıya kalacaklarını öngördüğünü söyledi. Nagel ayrıca, ekonominin şu andaki durumu nedeniyle para politikasındaki adımların bekletilmesi görüşlerine katılmadığını şu sözlerle ifade etti: “Para politikası tedbirlerini almak için pencere yavaş yavaş kapanıyor.” Fed kanadında Cuma akşamı ve hafta sonunda konuşan eski ve yeni üyelerden çoğu: 75 Bp’lık faiz artırımlarının dışlanmaması gerektiğine dem vururken, ayrıca stagflasyon ve resesyon vurgularının da ön planda olması piyasalar üzerindeki tedirginliği devam ettirdi. Başta Fed’in, 75 Bp’lık faiz artırabileceği beklentilerinin yeniden canlanması ile Cuma günü tahvil faizlerindeki rallinin ivme kazanması; fiyatlamalar üzerinde etkili olan en önemli unsurdu.
Rusya-Ukrayna gerilimi devam ederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Alexei Zaitsev: Rusya’nın, Ukrayna’da nükleer silah kullanmayacağını söyledi. Ancak, Zaitsev’in bu açıklamasına karşın; bir yandan Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor olması, diğer yandan da Avrupa Birliği tarafından yeni yaptırımlar hakkında gelen açıklamalar ortamı germeye devam etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Cuma günü yaptığı açıklamada: Petrol ambargosunun kolay olmayacağını, ancak daha uzun süre Rusya’ya para transfer etmeye devam etmeyeceklerini söyledi. Von Der Leyen ayrıca: Rusya’nın güvenilir bir ortak olmadığı için Rus gazına bağımlılıklarını azaltmaları gerektiğini belirtti. Gelen haber akışlarında da, bazı ülkelere birkaç yıllık muafiyet sağlanması kaydi ile Avrupa Birliği’nin 3 ay içinde Rus petrolünün taşımacılık hizmetlerine yasak getireceği ve petrol ambargosundan dolayı oluşacak negatif etkiyi azaltmak için de; AB üyesi ülkelerin petrol altyapılarını güncellemelerine yardım etmenin önerildiği belirtildi. Hafta sonunda gelen haber akışlarında da; G7 ülkelerinin, Rus petrolünün ithalatını aşamalı olarak durdurma veya yasaklamayı taahhüt ettiği bildirildi.

Yeni Haftaya da, Risk Alma İştahı Düşük Başladık!
Yeni haftanın ilk işlem gününde; Rusya-Ukrayna gerilime dair gelişmeleri ve majör merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamaları yine dikkatle takipte olacağız. Ekonomik takvimde şuana kadar; Çin’den beklentilerden iyi gelen Dış Ticaret Dengesi verilerini izlediğimiz yeni günde ayrıca; son yılların en yüksek seviyelerine tırmanan tahvil faizlerinde görülebilecek yeni hareketler de piyasalarda oynaklıklara neden olabilir.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting

Yusuf Kavak - Araştırma Müdürü

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yeni haftaya yukarı yönlü hareketler ile başlayan ve şuan için 14.92 civarındaki kur’da, bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; ilk etapta 15.00 psikolojik seviyesi kritik olacak. Olası geri çekilmelerde ise; 14.85 ve 14.75 destek noktaları yeniden izlemeye alınabilir.
 
EURUSD
Yeni haftaya geri çekilmeler ile başlayan ve şuan için 1.0510 civarındaki paritede, satıcılı işlemlerin devam etmesi halinde; 1.0470 seviyesi hayli kritik olacak. Öyle ki ,buranın kırılması halinde; satıcılı işlemler derinleşerek devam edebilir. Diğer taraftan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0565-1.0580 direnç bölgesi takibimizde olacak. Buranın geçilmesi halinde ise; 1.0635 direnç bölgesini takibe alabiliriz.
 
GBPUSD
Son üç haftada oluşan sert satışların devamında, yeni haftaya da satıcılı başlayan paritede; şuan için 1.2275 civarından fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 1.2250, 1.2220 ve 1.2195 destek noktaları da izlemeye alınabilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.2300, 1.2335 ve 1.2360 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
Yeni güne, Suudi Arabistan’ın Asya’ya verdiği petrole indirim yapması ve Çin ithalatındaki zayıf görünüm ile bir miktar geriden başlayan emtiada; sonrasında Rus petrolüne G7 yaptırımları geleceği açıklamalarının baskın çıkması ile yön yeniden yukarı döndü. Şuan için 112.65 civarındaki emtiada, yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; 115 Dolar eşiği ilk etapta önemli olacak. Öyle ki, buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde; 120 Dolar seviyesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde ise; 109 Dolar destek bölgesi yine dikkatle takibimizde olacak. Bu tarafta da, 109 Dolar seviyesinin kırılması durumunda; kısa vadede satıcılı işlemler ön plana çıkabilir.
 
ONS ALTIN
Yeni haftaya satıcılı başlayan ve şuan için 1872 seviyesindeki Değerli Metal’de, teknik olarak 1877 seviyesi altında kalıcılığın devam etmesi halinde; 1855-1849 destek noktasına doğru satış baskısı devam edebilir. Öte yandan, 1877 üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; 1888 ve 1902/1906 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Yeni haftaya da bir miktar satıcılı başlayan ve şuan için 22.25 civarında fiyatlanan emtiada, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; teknik olarak 22.00-21.55 bölgesi kritik olacak. Öyle ki, özellikle 21.55 seviyesinin kırılması halinde; satış baskısı derinleşerek devam edebilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 22.60, 22.75 ve 23.00 Dolar seviyeleri ilk etapta takip edilebilir.
 
S&P500
Yeni haftaya da satıcılı başlayan ve şuan için 4080 civarında fiyatlanan endekste, 4060 seviyesinin kırılması halinde; 3850 bölgesine doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir. Öte taraftan, bu bölge üzerinde görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 4110-4150 ve 4175 direnç bölgeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
 
DAX40
Geçtiğimiz haftayı 13678 seviyesinden satıcılı kapatan endekste, yeni haftaya da satıcılı başlangıç beklemekteyiz. Bu kapsamda, aşağı tarafta 13510 destek noktası kritik olacak. Öyle ki, buranın da altına kalıcılıkla inilecek olursa; 13000-12750 destek bölgesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü hareketlerde ise; 13950-14140 direnç bölgesi takip edilebilir.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.