ABD 3.Çeyrek Büyüme Oranı ve Küresel Riskler Kritik!
Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın yapmış olduğu Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında tüm faiz oranları sabit bırakılırken; Ekim ayı enflasyonunda beklenen düşüşün yanı sıra, TCMB’nin kararında yer alan: “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruş kararlıkla sürdürülecektir” söyleminin de etkisiyle kurlarda TL lehine işlemler görüldü. Akabinde; Reel Kesim Tüketici Güveni ve Kapasite Kullanım Oranı verilerinde görülen negatif gerçekleşmeler ve JP Morgan’dan gelen açıklamalar ile kısmen TL aleyhine fiyatlamalar oluşsa da Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yapmış olduğu ikili zirveden çıkan olumlu söylemler de TL’nin güçlü kalmasına yardımcı oldu. Günün ikinci önemli merkez bankası kararı olarak ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz kararları takip edilirken, burada da beklenildiği gibi herhangi bir değişiklik yapılmadı. Tahvil alım programının belirlendiği gibi yıl sonuna kadar 15 Milyar Euro olarak devam edeceğinin de belirtildiği kararlar sonrası ise Başkan Mario Draghi’nin basın toplantısına geçildi. Draghi: Son verilerin geniş tabanlı büyümeye işaret ettiğini vurgularken, enflasyonun yolunda olduğunu ve bu durumun kademeli faiz artışlarına işaret edebileceğini söyledi. İtalya konusuna da değinen Draghi: “Bu ülkedeki gelişmelerin bazı bulaşıcı etkileri olabilir, ancak bu sınırlı olacaktır. İtalya ile AB Komisyonu’nun bir anlaşmaya varacaklarına kişisel olarak güveniyorum” dedi. Brexit konusunda da iyimser söylemleri görülen Draghi’ye rağmen; yatırımcıların Euro ve Pound ‘da ABD Doları’na karşı “short” pozisyonda kalmaları dikkat çekti. Öte taraftan dün açıklanan ekonomik verilerde; ABD dataları karmaşık seyir izlerken, Almanya IFO Endeksleri beklentileri karşılayamadı. Bugün önemli ekonomik veri olarak ABD’nin 3.Çeyrek Büyüme Rakamları(ilk okuma) açıklanacak. Verinin gerçekleşmesine göre volatil hareketler görüülebilir. Ayrıca, küresel ve lokal anlamda kritik olan risk unsurları da, tahvil ve pay piyasaları ile birlikte fiyatlamalara etki edebilir.
EURUSD
Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları takip edilirken; Banka, beklenildiği üzere faizlerde değişikliğe gitmedi. Tahvil alım programı da daha önce açıklandığı gibi 15 Milyar Euro olarak yıl sonuna kadar devam edeceği belirtildi. Kararlar sonrası basın açıklamasında bulunan Başkan Mario Draghi: enflasyonun yolunda olduğunu ve bu durumun kademeli faiz artışlarına işaret edebileceğini söyledi. Ayrıca anlaşmasız Brexit için büyük hazırlıkların olduğunu belirtirken, İtalya’daki sorunların ise bulaşıcı etkilerinin olabileceğini ancak sınırlı olabileceğini ifade etti. Draghi’nin yorumları sonrası toparlanma girişimleri görülen paritede İtalya İçişleri Bakanı ve aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan Salvini’nin: bütçe konusunda geri adım atmayacaklarını söylemesi satışların devamına neden oldu. ABD tarafında dün gelen veriler karmaşık görünüme ssahipken, önceki günlerde sert satışların görüldüğü Wall Street dünü pozitif kapattı. Son iki ayın en düşük seviyelerine çekilen parite için bugün, ABD’den; 3.Çeyrek büyümesi, Michigan Anketleri, Euro Bölgesi’nden; ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları takip edilecek. Ayrıca İtalya ve Brexit konuları başta olmak üzere, önemli haber akışları ve tahvil getirileri de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 2016’nın sonunda başlayan yükselen trendin altında fiyatlamalar görülürken, 1.1370 seviyesinin altında kalıcılığın devamı halinde satışlar derinleşebilir. Paritede yukarı yönlü ataklarda ise 1.1425 seviyesi önemli olup, buranın üzerine çıkılması halinde yükselen trendin devamı söz konusu olabilir.
USDTRY
Dün yurtiçi tarafta; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısı takip edildi. Kurum beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmezken yapılan açıklamalarda gerektiğinde sıkılaştırma yapabileceklerine yönelik verilen mesajlar TL lehine hareketlere neden oldu. Öte yandan; Ekim ayı enflasyon rakamlarının düşeceğine yönelik beklentiler ve Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ın, ticari ilişkileri görüşmek üzere Türkiye gerçekleştirdiği ziyaretten gelen yapıcı açıklamalar da kurdaki satıcılı görünümü destekledi. Diğer taraftan dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan JP Morgan tarafından, TL’nin yeniden baskıya maruz kalabileceğine ilişkin gelen mesajlar ve kötü gelen veriler ise kurdaki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz verilerde karmaşıklık hâkim olurken, gözler bugünkü 3.çeyrek öncü büyüme rakamlarına çevrilmiş durumda. Ayrıca küresel ve lokal gelişmeler de gündemimizde olacak. Yurtiçi tarafta da hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise, 5.6800-5.6725 bandı altında kalıcılığın devamında TL lehine işlemlerin devamı söz konusu olabilir. Bu bölgenin geçilebilmesi halinde oluşabilecek USD lehine işlemllerde ise; takip edilebilecek direnç noktaları 5.7100, 5.7340, 5.7550 ve 5.7675’de bulunmakta.
GBPUSD
Brexit belirsizliklerin devam etmesi Sterlin varlıklarına güç kaybettirmeye devam ediyor. Özellikle İrlanda sınırı konusunda iki tarafında taviz vermemesi piyasa tarafında tedirginlik oluşturan unsurların başında geliyor. Ayrıca gün geçtikçe ülke içerisinde yükselen muhalif seslerin de Sterlin üzerindeki baskıda önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz. Dolar tarafı ise son günlerde karmaşık gelen verilere rağmen Avrupa’daki lokal sorunlardan güç kazanmaya devam ediyor. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’den gelecek olan öncü büyüme rakamları oldukça kritik olup, Brexit başta olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları ile birlikte parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak ise paritede; satış yönlü işlemlerin derinleşmesi ile Eylül başından bu yana en düşük seviyeler görüldü. Bugün için 1.2810 desteğinin test edilmesi sonrası bu bölgenin üzerinde tutunma arayan paritede; bunun sağlaanabilmesi halinde oluşabilecek tepki alımlarında 1.2830, 1.2860 ve 1.2900 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.2810 destek noktasının da kırılması halinde görülebilecek satıcılı işlemlerin devamında ise; izlenebilecek diğer destek noktaları 1.2770, 1.2720 ve 1.2680’de bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün açıklamalarda bulunan Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) Başkanı Fatih Birol: sıkıntılı olan ekonomik büyümelerin ancak düşük emtia fiyatları ile sağlanacağını, bu sebeple; Petrol üreticilerinin çıktılarını bir an önce arttırmaya başlaması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bu ifade Suudi Arabistan, Rusya ve diğer OPEC ülkelerinin Enerji Bakanları yaptığı açıklamalar ile ters düşerken, Suudi Enerji Bakanı Falih: artan Petrol stoklarından endişe duyduklarını bunun sürmesi halinde dengeye ulaşmak için aşağı yönlü bir müdahale olabileceğini vurguladı. Diğer yandan son dönemde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları sebebi ile küresel resesyonun tetiklenebileceği ihtimali ve şirketlerin bozulan ekonommik görünümleri, emtiaya olan talebin azalacağı beklentilerini doğurarak fiyatlamalarda aşağı yönlü baskılar oluşturmuştu. Dün toparlanan Wall Street ile beraber Brent Petrol üzerindeki baskıları bertaraf edilirken, yeni günde Asya borsalarındaki düşüşlerin devam etmesi emtia da yönün tekrardan satıcılı olmasına neden olmakta. Bugün ekonomik takvimde; ABD Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı takip edilecek. Ayrıca yine; başta İran Nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebileceği gibi, küresel sermaye piyasası hareketleri de önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; aybaşında oluşan aşağı yönlü kanal hareketi içerisinde seyrine devam eden emtia için, satışların devamında 76.20, 76.00, 75.75 ve 75.50 destekleri izlenebilir. Şuan için 76.50 seviyesinin altındaki emtia için buranın yukarısında görülebilecek alıcılı işlemlerde ise takip edilebilecek direnç noktaları 76.90, 77.15 ve 77.35 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
Hafta boyunca takip edilen küresel riskler dün kısmen stabil hâl alırken, güvenli liman talebi gören emtiada da bu bağlamda bir miktar geri çekilme görüldü. Keza, ABD borsalarında önceki gün görülen sert satış dalgası dün yerini yükselişe bırakırken; Çin Yuanı’ndaki değer kayıplarının devamı ve İtalyan tahvil faizlerinde görülen geri çekilmelerle birlikte emtiadaki işlemleri destekledi. Bugün yine, küresel ve lokal risklerin durumunu güvenli liman talebi ve ya düzeltme hareketlerinin devamı(borsalardaki risk iştahı yeniden artacaksa emtia üzerinde satış baskısı oluşturabilir) açısından takip edeceğiz. Ekonomik veri olarak ise ABD’de açıklanacak olan 3.Çeyrek GSYİH Değişimi(Büyüme) rakamları oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak Değerli Metal’e baktığımızda ise; şuan için 1232 direnç noktası altında fiyatlama görülmekte. Buranın altında kalıcılık halinde izlenebilecek destek noktaları; 1229, 1226, 1224 ve 1222 ‘de bulunmakta. 1232 seviyesinin üzerine çıkılması ile yeniden oluşabilecek alıcıılı işlemlerde ise 1236 ve 1239 direnç seviyeleri takip edilecek olup, kritik olan 1239 direncinin geçilebilmesi halinde 1255 bölgesi hedef haline gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.