Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD’den Önemli İş İstatistikleri ve Ticaret Tarifeleri Konusu Takip Edilecek!
Dün, ABD tarafında bir çok ekonomik veri açıklandı. İşsizlik Maaşı Başvuruları ve ISM Hizmet PMI’ı tahminlerden iyi sonuçlanırken, Tarım Dışı Üretkenlik geçtiğimiz ayki ve aynı zamanda beklenti düzeyinde kaldı. ADP Enstitüsü tarafından açıklanan Ağustos ayı Özel Sektör İstihdam Raporu, Fabrika Siparişleri ve 2.Çeyrek Birim Emek Maliyetleri ise öngörülerden düşük gerçekleşme gösterdi. Diğer yandan Bölgesel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin açıklamaları dün de takip edildi. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic: ABD ekonomisinin tam istihdamda olduğunu, enflasyonun yüzde 2’lik hedefi yakaladığını ve risklerin dengeli olduğunu vurgularken; FED’in faiz artırımlarını devam ettirmesi gerektiğini söyledi. Daha önce San Francisco FED Başkanı olup şimdi New York FED Başkanı olarak görev yapan ve aynı zamanda FOMC Başkan Yardımcılığını yürüten John Williams ise: ücret artışlarını FED için bir bulmacaya benzetirken, genel olarak ekonominin ise oldukça iyi durumda olduğunu vurguladı. Dün, İsviçre’nin 2.Çeyrek Büyüme oranları beklentilerden daha iyi gerçekleşmeler gösterirken, Almanya’nın Temmuz ayı Fabrika Siparişleri datası ise geçtiğimiz dönemde olduğu gibi daralmaya işaret etti. Yurt içi tarafta; TCMB tarafından açıklanan haftalık istatistiklere göre 31 Ağustos ile biten haftada; Döviz ve Altın rezervlerindeki azalmanın devam ettiği görüldü. Keza, aynı haftada yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında da azalış olduğu açıklandı. Günün takip edilen diğer konuları ise gelişmekte olan ülkeler, ticaret savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi küresel gelişmeler ve diğer lokal meselelerdi. Nomura’dan yapılan açıklamada: Hint Rupisi, Endonezya Rupisi, Meksika Pesosu, Brezilya Reali ve Türk Lirası’ndaki değer kayıplarının devam edebileceği belirtilirken, Moody’s ‘den yapılan açıklamada ise: Güney Afrika ekonomisinin beklenenden daha zayıf performansının mali ve parasal zorlukları daha kötü hale getirreceği ve bu durumun not indirimlerinin önünü açabileceği uyarısında bulunuldu. Bugün Almanya’dan Temmuz ayı Ticaret Dengesi açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde 2.Çeyreğin büyüme verileri izlenecek. İngiltere’de Ağustos ayı Halifax Konut Fiyat Endeksi’nin açıklanacağı günde; ABD’den ise Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı ve Tarım Dışı İstihdam gibi önemli iş istatistikleri takip edilecek. Küresel ve lokal haber akışlarının yanı sıra bölgesel FED Başkanları ve FOMC yetkililerinden gelecek açıklamalar da yine gündemin üst sıralarında olacak. Yurt içi tarafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak olan Hazine Nakit Dengesi rakamları da ileriye dönük gidişat açısından önemli olacak. Yine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran’da; Putin ve Ruhani ile başta Suriye konusu olmak üzere yapacağı görüşme de izlenmeli.
EURUSD
Dün ABD tarafında beklentilerin altında kalan ADP Özel Sektör İstihdam Raporu sonrası baskı altında kalan Dolar varlıkları tahminlerin üzerinde gelen ISM Endekslerii sonrası toparlandı. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Saint Louis ve Minneapolis FED Başkanlarının, FED’in faiz artırmaması gerektiğine yönelik yaptığı açıklamalar sonrası piyasa tarafında oluşan endişelerin, Atlanta ve New York FED Başkanları’ndan gelen olumlu yorumlar sonrası kısmen de olsa kalktığını görmekteyiz. Ayrıca ülkeden gelen son makroekonomik görünüme baktığımızda da faizler konusunda FED’in elinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bugün İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek İstihdam, kazanç ve işsizlik rakamları, FED’in önümüzdeki toplantılarında uygulayacağı politikalar hakkında ipuçları verebilir. Ayrıca yine FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar da önemli olabilir. Diğer taraftan başta ticaret savaşları olmak üzere küresel olarak yaşanan gerginlikler de güvenli liman talebiyle birlikte zaman zaman USD lehine işlemlere neden olmakta. Euro tarafında ise her ne kadar olumlu Brexit haberleriyle birlikte pozitif bir hava yakalansa da Türkiye gibi gelişmekte olaan ülkelerde yaşanan sorunların bölge ekonomisine sıçrayacağına ilişkin endişeler ve Bölge’nin sorunlu ekonomileri arasında yer alan İtalya’da yaşanan bütçe tartışmaları yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Bu kapsamda yine bu konular önemli olacakken, Euro Bölgesi’nden gelecek büyüme rakamları ve Almanya Sanayi Üretimi de takip edilecek. Teknik olarak iki gündür yaşanan alış yönlü işlemler sonrası Nisan ayından bu yana takip ettiğimiz düşen kanalın üst bant noktasına yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Bu kapsamda bakacak olursak Euro lehine işlemlerin devam edebilmesi için 1.1730 direnci kritik olacaktır. Bu seviyenin kalıcılıkla geçilmesi alışları hızlandırabilir. Şuanda ise 1.1630 direncine yakın fiyatlamalar görülmekte. Bugün için takip edilebilecek ara dirençlerimiz 1.1655, 1.1685 ve 1.1710’da bulunmakta. Aşağı yönlü işlemlerde izlenebilecek destek noktalarımız ise 1.1610, 1.1580, 1.1560 ve 1.1530’da bulunmakta.
USDTRY
Son iki günde yurt içi sistematik risklerde görülen azalmaların yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin durumunun stabil olması kur tarafında TL lehine işlemleri destekledi. Genel anlamda bakıldığında ise risklerin yanı sıra, 13 Eylül tarihinde yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu Toplantısı’na dair öngörüler ve bunlara ilişkin hükümet tarafından gelebilecek açıklamalar da dikkatle takip ediliyor. ABD tarafında ise; dünkü karmaşık veriler sonrası gözler bugün açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar datalarına çevrilmiş durumda. Verilerin yanı sıra FED/FOMC yetkililerinin konuşmaları ve her iki ülkeden gelebilecek ekstra açıklamalar da kur fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; son birkaç gündeki kapanışların 6.54-6.72 bandı arasında gerçekleştiği görülmekte. Bu bağlamda netleşme açısından her iki bölgeden birisinin kırılmasına ihtiyaç olacaktır. Şuan için 6.59 seviyesi civarındaki kurda, yukarı yönlü hareketlerde; 6.6030, 6.6450, 6.6650 ve 6.7030 ara direnç seviyeleri takip edilebilir.. Kurda 6.54 seviyesinin kırılması ile oluşabilecek satıcılı hareketlerin devamında ise; izlenebilecek destek noktaları 6.4750, 6.4100 ve 6.3630’da bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Brexit konusunda anlaşma sağlayabilmek için mevcut pozisyonlarından ödün verebileceğine ilişkin gelen haber akışları sonrası oluşan pozitif havanın devam ediyor olması Sterlin varlıklarına olumlu yansıyor. Ancak iki ekonomi arasında hala daha net bir anlaşma sağlanamaması ve özellikle İngiltere’de; ülke içerisinde, hükümetin Brexit politikalarına ilişkin gelen eleştiriler paritedeki yukarı yönlü atakları baskılıyor. Bu kapsamda bakacak olursak tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için Brexit konusunda somut adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. ABD tarafına bakacak olursak ticaret savaşları gibi küresel gelişmelerin Dolar varlıkları üzerindeki etkileri takip edilmeye devam ediliyor. Diğer taraftan son günlerde FED yetkililerinin faizler konusunda tam olarak bir konsensüss sağlayamaması da piyasa tarafında dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle bugün gelecek ABD Tarım Dışı İstihdam Değişimi, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı verileri yön gösterme konusunda daha belirleyici olabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Ayrıca yine, FED yetkililerinden gelecek açıklamalar da önemli olacaktır. Teknik olarak bakacak olursak iki günde yaşanan yukarı yönlü ataklara rağmen Nisan ayı itibariyle başlayan düşen kanalın devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle alış yönlü işlemlerin devam edebilmesi için düşen kanalın kırılım teyit seviyesi olan 1.3040 ana direnci önemini koruyor. Ancak bu seviye öncesi gün içinde yaşanacak Sterlin lehine hareketlerde 1.2960, 1.2990 ve 1.3020 ara dirençleri takip edilebilir. Kanal içinde yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.2915, 1.2900 ve 1.2860 destek noktaları izlenebilir.
BRENT PETROL
Hindistan’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Hindistan gibi İran Petrolü’ne bağımlı ülkeler için fferagatte bulunabileceklerini belirtirken, yine de İran’a uygulanacak yaptırımlar sebebi ile Tahran’dan ithal edilen Petrol sevkiyatlarının durdurulması gerektiğini söyledi. İran’ın en büyük ikinci müşteri olan Hindistan için, hükümet yetkililerinden gelen açıklamalar, İran Petrol tedarikini tamamen durdurmanın zor olacağı yönünde olsa da, Pompeo’nun “sıfır ithalat” konusunda zaman tanınacağını belirtmesi ise ilerleyen süreçte küresel arzın daralabileceği beklentilerini koruyor. Diğer yandan Meksika’da Başbakanlık görevini ele alan Lopez Obrador, Petrol konusunda daha önce yaptığı üretim artışlarını yinelerken, Aralık ayı gibi yeni sondaj çalışmaları için ihaleleri başlatacaklarını açıkladı. Ekonomik veri olarak dün açıklanan; Enerji Bilgi Yönetimi (EIA)’nin Haftalık Ham Petrol Stokları 1 Milyon 294 Bin varil azalış beklentisinin üzerinde 4 Milyon 302 Bin varil eksi verdi. Yine EIA tarafından paylaşılan ABD Haftalık Üretim Dataları ise durgunluğunu üçüncü haftaya taşıyarak günlük 11 Millyon varil seviyesinde kaldı. Ham Petrol envanterindeki azalışa karşın yakıt ve benzin stoklarındaki artış dikkat çekerken, özellikle Cushing Petrol Stoklarındaki artışın dördüncü haftaya taşınması emtia fiyatlamalarında aşağı yönlü sert hareketlere sebep oldu. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki krizlere yönelik endişeler ayyuka çıkarken, önümüzdeki dönemde Petrol’e olan talebin azalacağı beklentilerini yaratmakta. Bu bağlamda yine; İran nükleer anlaşması ve gelişmekte olan ülkelerin durumu başta olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Ayrıca, ABD tarafından Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayısı datası takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 76.50 seviyesinin hemen altında fiyatlama görülmekte. Aşağı yönlü hareketlerin devamında 76.20, 76.00 ve 75.75 destek noktaları takip edilebilir. 76.50 seviyesi üzerine çıkılması halinde görülebilecek alıcılı işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviiyeleri 76.90, 77.15 ve 77.35’de bulunmakta.
ONS ALTIN
Çin Ticaret Bakanlığı: dünyanın en büyük iki ekonomisinin yoğun ticaret savaşında kilitli kaldığı konusunda uyarıda bulunurken, ABD’nin yeni tarife tedbirleri uyguladığı takdirde misilleme yapacaklarını açıkladı. ABD tarafında ise Çin’e yönelik 200 Milyar Dolarlık ürün grubuna uygulanacak tarifelerin hazır olduğu ancak yürürlüğe gireceği tarihin belirsiz olduğu gelen haberler arasında. Diğer yandan ABD ve Kanada Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’na bağlı müzakereler devam ederken, şu anlık anlaşmazlıkların birkaç konu ile sınırlandırılmış durumda. ABD, Meksika ve Kanada arasındaki NAFTA anlaşması 1 Trilyon Dolar üzerindeki bir ticareti kapsarken, güç içerisinde gelebilecek olumlu haberler Ons Altın lehine fiyatlamalara sebep olabilir. Öte yandan dün yayınlanan 50’den fazla döviz stratejisinin katıldığı Reuters anketine göre de ticaret savaşları riskine rağmen yıl içerisinde Çin Yuanı lehine fiyatlamaların yükseleceği beklenmeekte. Özellikle son dönemde Ons Altın’la aralarında korelasyon görülen para biriminin durumu bu anlamda önemli olmaya devam edecek. Dün ise ABD tarafında açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam Raporu beklenti altında kalırken, Dolar varlıklarını aşağı yönlü baskıladı. Ons Altın’da ise alıcılı seyir hâkimken, emtia haftalık zirve noktası olan 1207 Dolar direncini kıramayarak terse döndü. Bugün; başta Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri olmak üzere ABD tarafından gelecek datalar emtiada volatil hareketlere sebep olabilir. Ayrıca yine ticaret savaşları konusunda gelebilecek haber akışları, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler de fiyatlamalar açısından takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1202 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülürken, bu seviye üzerindeki yukarı yönlü hareketlerde 1207, 1212 ve 1216 direnç seviyeleri izlemeye alınabilir. 1202 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 1196, 1190, 1188 ve 1183 desstek noktaları takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.