Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Euro bölgesinde piyasalar AMB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarını takip etti. Lagarde; son dönemlerde özellikle Avrupa kanadında koronavirüs pandemisinde vaka sayılarında yaşanan artışın ekonomik görünüm için risk oluşturduğunu belirtti. Önceki açıklamalarında da bu konuya değinen Lagarde ile piyasalarda politika yapıcıların daha fazla parasal teşviğe hazırlık yaptığı beklentileri oluştu. AMB Ekim ayı para politikası toplantısını önümüzdeki hafta Perşembe günü gerçekleştirecek. Piyasalar bu toplantı sonrasında faiz oranında bir değişiklik beklemiyor. Fakat bankanın 1.35 trilyon euroluk pandemi tahvil alım programını genişletip genişletmeyeceği merakla izlenecek. Bu sebeple toplantı sonrasındaki açıklamalar ve karar metni titizlikle incelenecek. İçerisinde bulunduğumuz haftada kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesindeki bu hareketlenmelerin nedenlerinden biri, doların küresel bazdaki zayıf performansı. ABD kanadında mali teşvik paketine yönelik ılımlı açıklamalar gelmesi dolar endeksinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşattı. Gün içerisinde piyasalar Almanya'dan gelecek olan Tüketici güveni Endeksi'ni takip edecek. 15:30'da ise ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.18817 - 1.19193 - 1.20101 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.18285 - 1.17701 - 1.17051 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
TL kanadında haftanın en önemli gününe geldik diyebiliriz. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası kurulu bir araya gelecek. Bu toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Eylül ayı toplantısında 'sürpriz' şekilde 200 baz puanlık faiz artış yoluna giden banka ardından normalleşme ve sıkılaşma adımları atmıştı. Bu adımlar piyasalar tarafından olumlu karşılanmış ve paritede aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Gün içerisindeki toplantı öncesinde piyasalardaki genel kanı bu 'normalleşme' adımlarının 2. Faiz artışı ile birlikte devam edeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Beklentiler arasında 200 baz puanlık faiz artışı öne çıkıyor. Karar bugün 14:00'da açıklanacak. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 7.92 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı ve bu hareketlenmeler ile 7.81 seviyeleri test edildi. Bu gevşemelere etki eden nedenler arasına doların küresel bazda zayıf performans göstermesi de alınabilir. Amerika kanadında mali teşvik paketine yönelik ılımlı açıklamalar dolar endeksinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına vesile oldu. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.85125 - 7.90676 - 7.95510 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 7.77896 - 7.70068 - 7.62729 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Altın fiyatlarında son günlerde gündem Amerika'da Başkanlık Seçimleri öncesinde bir mali teşvik paketi çıkıp çıkmayacağı olmaya devam ediyor. Son olarak Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin açıklamaları seçimden önce mali teşvik paketinin gelebileceği ihtimallerini artırdı. Diğer yandan piyasalara düşen haber akışlarına göre; Senato'da Cumhuriyetçilerin hazırladığı 500 milyar dolarlık koronavirüs yardım paketi üzerinde bir oylama yapılabilir. Tüm bu gelişmeler teşvik beklentilerini oldukça artırırken bu beklentiler dolar endeksinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Dolardaki bu gevşemeden destek bulan altın fiyatlarında ise hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni günde piyasalar Amerika kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. İlk olarak 15:30''a işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilecek. Ardından 17:00'da açıklanacak olan mevcut ev satışları verisi izlenecek. Hafta içerisinde toparlanma hareketleri sergileyen XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1931.48 - 1954.55 - 1973.69 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1907.60 - 1890.10 - 1872.71 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Piyasalar hafta başında OPEC+ ve koalisyon bakanlarının biraraya geldiği 23. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısını takip etmişti. Bu toplantı sonrasında üretim kesintisi anlaşmasına tam bağlılık vurgusu yapılmıştı. Bunlarla beraber geçtiğimiz günlerde petrol üretimine iç savaş ile boğuştuğundan ara veren Libya ve Nijerya'da katılmış ve arz fazlalığı sorunu endişeleri fiyatlar üzerinde baskı oluşturmuştu. Koalisyonun hafta başında yaptığı bu açıklama ile petrol üretiminde dengeyi sağlama çabası içerisinde olduğu görüldü. Diğer yandan piyasalar Amerika kanadında tartışılan mali teşvik paketi konusunu takip ediyor. Teşvik paketine yönelik iyimser beklentiler petrol fiyatlarına da pozitif yansıyor. Ek mali teşvik ile küresel petrol talebinde artışlar yaşanabileceği ve bununda fiyatlara olumlu yansıyabileceği bekleniyor. Diğer yandan Amerika kanadından gelen ham petrol stokları takip edildi. Veriye göre geçtiğimiz ABD'de stoklar -1.001M Olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise stokların -1.021M olabileceği yönündeydi. Tüm bunlar ışığında Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 42.13 - 43.78 - 45.38 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 41.30 - 39.31 - 37.17 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş