Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER BUGÜN TCMN'NİN FAİZ KARARINDA OLACAK

Birçok yabancı kurumun beklentisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın PPK toplantısında politika faizini 200 baz puan artıracağı yönünde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının iki yıldan sonra Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında 200 baz puan faiz artırımına gitmesini yabancı uzmanlar tarafından olumlu karşılamıştı. Faiz artırımını 'doğru yönde atılan olumlu bir adım' olarak değerlendiren uzmanlar, reel faizin hala ekside olduğunu belirterek hala gelecekteki toplantıların dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtmişlerdi.

BIST 100 8,5 ayın kapanış rekorunu tazeledi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,09 yükselişle 1.211 puandan tamamlayarak 6 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,10 puan artarken, toplam işlem hacmi 21,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,54 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,98 ile orman, kağıt, basım, en çok kaybettiren ise yüzde 2,54 ile KOBİ Sanayi oldu. Analistler, ABD'de teşvik paketi belirsizliğinin sürmesine karşın görüşmelerin devam edecek olmasının risk iştahını artırdığını belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin hareketlenen haber akışının da olumlu havayı desteklediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, korona virüs vakalarındaki artışın ekonomik görünüm için risk oluşturduğunu ifade etti. Bu, politika yapıcıların daha fazla parasal teşvike hazırlık yaptığının sinyalini veriyor. Fransa'dan LCI ile Salı günkü mülakatında "Euro Bölgesi'nde birçok bilim insanı salgının soğuk hava ile birlikte Kasım ya da Aralık'ta yükselişe geçmesini bekliyordu." diyen Lagarde, vaka artışlarının şaşırtıcı bir şekilde beklenenden erken gerçekleştiğini söyledi. Lagarde, "Bu iyi bir işaret değil." dedi. Lagarde'ın öncesinde, Almanya'dan RTL'ye konuşan AMB baş ekonomisti Philip Lane, "Virüs hala kontrol altına alınabilir, ancak alınmazsa en kötü senaryolara hazırlanmalıyız." şeklinde uyarıda bulunmuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Bölümü Direktörü Alfred Kammer yapmış olduğu açıklamada, "Kovid-19 nedeniyle Avrupa ekonomisi ağır bir bedel ödüyor. Salgının ekonomik etkisi devasa boyutlarda" ifadesini kullandı. Alfred Kammer, video konferans yöntemiyle yaptığı açıklamada, ikinci dalga nedeniyle Kovid-19 salgınına dair endişelerin arttığı Avrupa ekonomisindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salgın nedeniyle Avrupa'da çok sayıda kişinin işlerini kaybettiğine işaret eden Kammer, "Kovid-19 nedeniyle Avrupa ekonomisi ağır bir bedel ödüyor. Salgının ekonomik etkisi devasa boyutlarda. Son tahminlerimize göre, Avrupa ekonomisi 2020'de yüzde 7 küçülecek." dedi. Avrupa ekonomisinin 2021'de ise yüzde 4,7 büyümesini beklediklerini aktaran Kammer, "Ancak bu büyüme oranı, salgın öncesi büyüme tahminlerimizden yüzde 6,3 daha az ve bu da ekonomide 3 trilyon euroluk kayba işaret ediyor. Bu kayıp, orta vadede telafi edilemeyecek." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2021 yılı bütçe görüşmelerinin açılışında yaptığı sunumda, "Ekonominin 2020 yılında yüzde 0,3 oranında büyüme kaydetmesi beklenmektedir" dedi. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü verilerin, ikinci çeyrekteki daralmanın ardından, V-tipi güçlü bir toparlanmaya işaret ettiğini belirten Oktay, "Ekonominin 2020 yılında yüzde 0,3 oranında büyüme kaydetmesi beklenmektedir." diye ekledi.

BİST100

XU100 endeksi haftanın üçünü işlem gününü %0.09 yükselişle 1.211,51 seviyesinde tamamladı. 21.3 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.54 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.04 değer kazandı.
Endeks direnç seviyesini test ettiği günü artıda kapatarak 6 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık hisseleri öncülüğünde başladığı yükselişini dördüncü gününe taşıyan BIST 100 endeksi direnç seviyesi olan 1.220 puanın üzerine test etti. Yükselişine devam etmesi için bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması gereken endekste bugün açıklanacak olan TCMB faiz kararı öncesinde yükseliş devam edebilir. Küresel borsalarda da yukarı yönlü hareketler sürerken haftanın dördüncü işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde de bu yükseliş seyrini sürdüren endeks günü artıda noktaladı. Endekste yükselişin halinde 1.220 ve 1.228 direnç seviyeleri test edilebilir. Direnç seviyelerinden gelebilecek olası satışlarla geri çekilme görmemiz durumunda ise 1.206 ve 1.200 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.206 / 1.200 / 1.195
Dirençler: 1.220 / 1.228 / 1.235

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın üçüncü işlem gününü %1.03 yükselişle 1.345,25 seviyesinde tamamladı.
Kontrat, spot piyasaya paralel yükselişini sürdürüyor. Vade sonu yaklaştıkça spot piyasa ile makasını azaltan yakın vadeli kontrat, geçtiğimiz Cuma günü başladığı yükselişine bu hafta da devam ediyor. Kontrattın yükselişinde bankacılık hisselerinin ön plana çıktığı dikkat çekerken bugün TCMB'den gelecek faiz kararına kadar yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği görülebilir. Öte yandan küresel bazda artan risk iştahı da kontratı desteleyen diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın dördüncü işlem gününde korona virüs haberleri başta olmak üzere piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı seyreden kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükseliş hareketinin sürmesi halinde 1.348 ve 1.355 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Satış baskısının artması ve geri çekilmeler görmemiz durumunda ise kontratta 1.338 ve 1.327 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.338 / 1.327 / 1.320
Dirençler: 1.348 / 1.355 / 1.360

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın üçüncü işlem gününü %0.42 düşüşle 7.8075 seviyesinde tamamladı.
ABD'deki mali teşvik paketini ile ilgili sürecin kör düğüme dönmesi ile doların küresel bazda değer kaybı sürerken hafta başından beri aşağı yönlü hareketini devam ettiren Dolar/TL kuru ve kontratta geri çekilme sürüyor. Bugün açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde kontratta geri çekilme devam edebileceği gibi faiz kararı sonrasında sert hareketler görülebilir. Haftanın dördüncü işlem gününde başta korona virüs olmak üzere piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi ve günü ekside noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 7.82 ve 7.84 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.78 ve 7.7650 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.7800 / 7.7650 / 7.7500
Dirençler: 7.8200 / 7.8400 / 7.8600

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın üçüncü işlem gününü %0.85 yükselişle 1.924,85 seviyesinde tamamladı.
Geçtiğimiz gün dikkatler yaklaşan ABD başkanlık seçimleri öncesi ABD teşvik paketine ilişkin görüşmeler devam ederken, Dolar'daki zayıflıktan destek olan Ons Altın'ın yukarı yönlü sınırlı hareketi takip edildi. Dün ise dikkatler Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in teşvik paketi konusundaki görüşmeleri üzerinde olmayı sürdürürken, seçimden önce bir mali teşvik paketi geleceğine dair beklentilerin artması değerli metalde yukarı yönlü hareketlerin devam etmesine neden oldu. Haftanın dördüncü işlem gününde başta korona virüs olmak üzere piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı seyreden kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 1932 ve 1940 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1918 ve 1910 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 1918 / 1910 / 1902
Dirençler: 1932 / 1940 / 1950

HİSSE HABERLERİ

DERAS: 3Ç20'de 2.3 milyon TL net kar açıkladı.
ETYAT, SRVGY, TSGYO, VANGD, KLGYO, PEGYO, AVOD ve BRYAT payları 22/10/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/11/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.
LİNK: 3Ç20'de 3.3 milyon TL net kar açıkladı.
DGKLB: Yönetim Kurulumuza verdiği yetkiye dayanarak, 269.069.767 TL olan Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin 350.000.000 Türk Lirası kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 80.930.233 TL nakit sermaye artırımı yapılması yoluyla, %30,08 oranında artırılarak 350.000.000 TL'ye yükseltilmesine karar verilmiştir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş