EURUSD
Piyasalar Salı günü Almanya kanadından gelen ZEW Beklentiler Endeksi'ni takip etti. Gelen veriye göre Almanya'da yatırımcıların ekonomiye olan güveni Kasım ayında düşüş yaşadı. Gösterge 39.0 seviyesini alarak Nisan ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Gelen veri ile birlikte ZEW beklentiler endeksi art arda ikinci ayında da düşmüş oldu. Fakat söz konusu anket, Pfizer ve BioNTech'in ortak çalışması olan aşıya dair olumlu haber akışları öncesinde gerçekleşmişti. Öyle ki aşıya dair olumlu haber akışları ile birlikte Almanya DAX endeksi yaklaşık olarak son 6 ayın en sert yükselişlerinden birini gerçekleştirmişti. Bu sebeple ekonomiye dair bu 'güvensizlik' geçici olabilir. Gün içerisine baktığımızda ise piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın yapacağı konuşmayı takip edecek. Konuşma TSİ 16:00'da gerçekleşecek ve bu konuşmadan ipuçları aranacak. Haftanın üçüncü işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü toparlanmalarda sırasıyla 1.19188 - 1.20159 - 1.20951 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.17800 - 1.16990 - 1.16081 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Hafta sonu yaşanan yoğun haber akışı piyasalar tarafından yakından takip edilmiş ve USDTRY paritesi yeni haftaya sert düşüşler ile başlamıştı. Bu sert düşüşler ile haftanın ilk işlem gününde 8.00 seviyelerinin altını zorlayan paritede TL; dolar karşısında yaklaşık olarak iki yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Özellikle TCMB yeni Başkanı Naci Ağbal'ın görev başına geldikten sonra bankaların Genel Müdürleri ile biraraya gelmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı.. Haftanın ilk günü TL; dolar karşısında kazançlarını artırırken dün bu kazançlarının bir kısmını geri verdi. Sabah saatlerinde ise BDDK tarafından açıklanan son dakika haberi takip edildi. Açıklamaya göre BDDK; TL satım swaplarında vadesine 1 yıl kalan işlemler için limiti %20'den %30'a, vadesi 30 gün kalan işlemler için %5'ten %10'a; vadesi 7 gün kalan işlemler için %2'den %5'e çıkardığını belirtti. Swap limitlerindeki bu esneme ile USDTRY paritesinde gevşeme yaşandı. Gün içerisinde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Cari Hesap verisini izleyecek. Veri 10:00'da açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.19233 - 8.37988 - 8.57991 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 8.04690 - 7.95170 - 7.77518 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Yoğun gündem sonrasında piyasalar dün bir miktar sakin bir seyir izledi diyebiliriz. Hafta sonu Joe Biden'ın zaferini ilan etmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde Kovid19 aşısına yönelik gelen olumlu haber akışları piyasalarda sert hareketler yaşanmasına neden olmuştu. Aşıda yüzde 90 başarı yakalandığına dair yapılan açıklama ardından küresel risk iştahı oldukça arttı ve güvenli limanlardan çıkışlar gerçekleşti. Bu gelişmeler ile birlikte sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren ons altın haftanın ilk işlem gününde 1850 seviyelerini test etti. Son üç ayın en büyük düşüşlerini gerçekleştirdikten sonra altın dün toparlanma eğilimleri yaşadı. İlk aşı açıklaması ardından piyasalarda heyecan artsa da, aşıda üretim, dağıtım ve performans ile ilgili konular halen belirsiz. Bu sebeple ilk tepki ardından altın kayıplarının bir miktarını geri aldı. Gün içerisine baktığımızda ekonomik takvimde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1890.62 - 1915.36 - 1931.72 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1872.11 - 1847.81 - 1819.39 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Yeni haftaya Kovid19 aşı çalışmasına yönelik oldukça iyimser açıklamalar ile başlayan piyasalardaki ilk tepki şuan için bir miktar azalmışa benziyor. Pfizer'in aşıda yüzde 90 başarı oranını yakaladığını açıklamasının ardından küresel ekonominin iyileşebileceği ve bununda küresel petrol taleplerini artırabileceği beklentileri oluşmuş ve petrol da yukarı yönlü ralli gerçekleşmişti. Fakat ilk açıklama ardından yaşanan heyecan yerini 'aşının onaylanması, dağıtımı nasıl olacak?' sorularına bıraktı. İlk açıklamayı sindiren piyasalar ile birlikte petrol fiyatları da dengeye ulaştı ve ralli yerini dalgalı bir seyre bıraktı. Piyasalar küresel gelişmeleri yakından izlerken, Perşembe günü Amerika kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini bekliyor. Veri ile volatilite artacaktır. Haftanın üçüncü işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 44.89 - 46.51 - 47.67 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 43.58 - 42.73 - 41.33 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.