Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Cuma günü Avrupa’nın lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelen sanayi üretimi verisini takip etti. Federal İstatistik Bürosu’nun yayımladığı verilere göre Almanya’da Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %5.3 seviyesine geriledi. Söz konusu veri bir önceki aya göre ise %1.7 oranında sert düşüş kaydetti. Son zamanlarda Almanya’dan gelen veriler ile birlikte imalat sektöründe cansız seyrin sürebileceği beklentileri oluşuyor. Diğer yandan Amerika’dan gelen tarım dışı istihdam verisi EURUSD paritesinde volatilitenin artmasına neden oldu. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte Dolar önemli paralar karşısında değer kazanımları yaşadı. Bu değer kazanımları ile birlikte EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bununla birlikte hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranı kararı merakla bekleniyor. Karar Perşembe günü açıklanacak. Beklentiler faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Fakat karar metni ve karar sonrasında gerçekleşecek olan basın toplantısında ipuçları aranacak. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10650 - 1.10907 - 1.11146 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.10440 - 1.10028 - 1.09787 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Son zamanlarda kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi geçtiğimiz haftayı 5.77 seviyelerinde kapatmıştı. Yeni hafta ile birlikte bu seviyelerin yakınlarında fiyatlamalar devam ediyor. Cuma günü piyasalar Moody’s’in Türkiye Değerlendirmesi yapmasını bekliyordu. Fakat Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s Türkiye’nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapmadığını duyurdu. Diğer yandan yoğun bir haftaya girerken gözler yavaş yavaş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrilmiş durumda. Banka Perşembe günü toplanacak ve yılın son faiz kararını verecek. Özellikle geçtiğimiz hafta yurtiçinden gelen enflasyon verileri sonrası TCMB’nin faiz indirim yoluna gidebileceği beklentileri bir miktar artmıştı. Piyasalardaki genel beklentileri ise 100-150 baz puan arasında indirim yapılabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Kararın beklentilerin üzerinde faiz artış yönünde olması paritede sert hareketlenmeler yaşatabilir. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.79404 - 5.80876 - 5.85009 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.77091 - 5.75723 - 5.73370 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Altın fiyatlarında piyasalar büyük resimde Amerika ile Çin arasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Son gelen haber akışlarına göre 1. Faz anlaşmanın yapılması oldukça yakın. Burada önemli olan tarih 15 Aralık. Bu tarihte Amerika’nın gümrük vergilerini başlatma tarihi. Anlaşmanın bu tarih öncesi imzalanıp imzalanmayacağı merakla bekleniyor. Diğer yandan geçtiğimiz hafta Amerika’dan gelen tarım dış istihdam rakamları fiyatlarda volatiliteyi artırdı. Gelen rakamlara göre Amerika’da tarım dışı istihdam Kasım ayında 266K artış gösterdi. Piyasalardaki beklentiler ise 180K idi. Beklentilerin üzerinde gelen veri Ocak ayından beri en büyük artışını gerçekleştirdi. İşsizlik rakamı ise %3.6 seviyesinden %3.5 seviyesine geriledi. Olumlu gelen veriler ile birlikte dolarda küresel bazda değer kazanımları yaşandı. Veri ile birlikte ons altında aşağı yönlü hareketler gerçekleşti. Bu hafta yoğun bir gündem bizleri bekliyor. Bu yoğun gündem arasında Çarşamba günü Fed’in faiz kararı öne çıkan önemli konuların başında geliyor. XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1466.07 - 1472.87 - 1484.43 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1452.90 - 1441.84 - 1429.56 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Piyasalar geçtiğimiz hafta Viyana’da gerçekleşen OPEC toplantısını takip etmişti. Konuya yakın kaynaklara göre OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin üretim hedefini günlük 500 bin varil azaltma konusunda anlaştığı belirtildi. Varılan bu karar arz fazlasını azaltmaktan ziyade OPEC ve diğer üreticilerin yılın büyük kısmında yaptığı ek üretim kısıntısını resmileştirmesinden dolayı sembolik bir önem taşıyor. Gelen haber akışları ile birlikte Cuma günü petrol fiyatlarında yukarı yönlü sert hareketlenmeler yaşanmıştı. Haftayı 64.36 seviyelerinde kapatan brent petrol yeni haftaya 64.08 seviyelerinde başlangıç yaptı. Bununla birlikte hafta sonu Amerika’da Baker Hughes’in yayımladığı haftalık veriler takip edildi. Bu verilere göre ABD’de petrol sondaj kulesi 5 adet azaldı. Bu azalış ile birlikte üst üste 7 haftadır düşüş yaşanmaya devam etti. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 64.83 - 65.29 - 66.05 seviyeleri direnç noktaları olarak; 63.83 - 62.81 - 62.08 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS
Geçtiğimiz haftayı kararsız fiyatlamalar gerçekleştirerek geçen natgas fiyatları haftayı 2.34 seviyelerinde kapamıştı. Yeni haftaya ise aşağı yönlü gapli açılış ile başlangıç yapıldı. Yeni haftaya 2.20 seviyelerinde başlangıç yapan natgas bu seviyelerin yakınlarında fiyatlanıyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta Amerika’dan gelen doğal gaz stokları takip edilmiş ve stokların -19B olarak gerçekleştiği görülmüştü. Veri ile birlikte fiyatlarda volatilite artmıştı. Yeni haftada natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.266 - 2.306 - 2.369 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.164 - 2.066 - 1.959 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.