FED Başkanı Powell Konuşma Yapacak!
Yurt içi tarafta kurlardaki TL lehine iyimserlik dün de devam ederken, açıklanan İmalat PMI’nın 2009 Mart ayından bu yana en düşük seviyede gelmesi ileriye dönük riskler açısından kritikti. Öte taraftan Ticaret Bakanlığı tarafından Eylül ayı geçici Dış Ticaret Verileri açıklanırken, 1 Milyar 890 Milyon Dolar açık verildiği belirtildi. Yeni yasama yılının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise: “Aldığımız tedbirlerle ekonomiyi yeniden dengeye kavuşturmaya başladık, ekonomideki dalgalanmayı atlayacağız” dedi. Yurt dışı tarafta ise sabaha karşı Kanada ve ABD yetkililerinin mutabakata varmasıyla uzun bir süredir sürüncemede kalan “NAFTA Anlaşması”nın “USMCA” adıyla yenilenmesi kararlaştırılırken, bölge ticaretine yönelik risklerden birisinin ortadan kalkacak olması Kanada Doları ve Meksika Pesosu’nun yanı sıra ABD Borsa endekslerinde de pozitif fiyatlamalara neden oldu. Euro Bölgesi’nde İtalya’nın bütçe tasarısına dair söylemler yine takip edilirken, AB tarafının Kasım ayında tasarıyı veto edeceği yönündeki spekülasyonlar sabah saatlerinde Euro’yu yeniden baskıladı. Öğleden sonra İtalya Maliye Bakanı Tria’nın borçları azaltacakları yönündeki açıklamaları toparlanmaya neden olurken, akşamüzeri yeniden gelen olumsuz haberler ile baskının devam ettiği görüldü. İngiltere’de de Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer aldı. Parlamento’da yapılacak olan oylamaya yönelik belirsizlikler Pound üzerindeki baskının devamını sağlarken, İngiltere’nin anlaşma şartlarını esnetebileceği söylemleri ile dengelenme görüldü. Dün Çin tarafında resmi tatil olması nedeniyle veri ve haber akışı gelmezken, Beyaz Saray’dan gelen açıklamada: Çin ile yapılacak anlaşmanın acil olmadığının söylenmesi kritikti. Bugün, yurt içi tarafta olsun, yurt dışı tarafta olsun bölgelere dair risk unsurları ve önemli haber akışları yine ön planda olacak. Önemli veri olarak güne Avustralya Merkez Bankası(RBA)’nın faiz kararı ile başladık. Günün devamında İngiltere’deen; Nationwide Konut Fiyat Endeksi ve İnşaat PMI datası takip edilecek. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde yapılacak olan; Eurogroup(Avrupa Maliye Bakanları) toplantısı ve ABD’de; FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması da piyasa açısından önem arz edecek.
EURUSD
Avrupa tarafında ana belirsizlik konusu İtalya’nın bütçe tasarısı olurken, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, İtalya’ya yönelik bütçe değerlendirmesinde: sonuçların AB’nin istikrar ve büyümesi ile uyumlu olmadığını söyledi. İtalyan 10 Yıllık Tahvil faizlerindeki artış devam ederken, gelen olumsuz söylemlerle birlikte paritedeki satıcılı seyrin ana nedeniydi. Öte taraftan dün Euro Bölgesi’nin Eylül ayı İmalat PMI’ndaki düşüş de dikkat çekti. Almanya Aylık Perakende Satışları da beklenti altında kalırken, ülkenin İmalat PMI’ı ise beklentilerle paralel geldi. Dün, ABD tarafında ise ticaret görüşmeleri konusu gündemde başı çekerken, NAFTA anlaşmasının Kasım ayında imzalanacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, Çin konnusunda ise: “Pekin yönetiminin anlaşma için konuşmak istediğini ancak böyle bir durum için henüz erken olduğu” açıklamasında bulundu. Bugün, Asya seansı ile birlikte paritede satıcılı seyir beşinci gününe taşınırken, ABD tahvil faizlerinde görülen yükseliş ile beraber güçlenen Dolar endeksi de parite üzerindeki etkisini sürdürmekte. Bugünün ekonomik takviminde önemli gündem maddeleri olarak; Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı ve FED Başkanı Powell’ın konuşması yer almakta. Ayrıca; ticaret savaşları, İtalya bütçe tasarısı ve Brexit merkezli haber akışları da fiyatlamalara etki edebileceği gibi, tahvil getirileri de takip edilecektir. Teknik olarak ise; kısa vadeli yükselen kanalın kırılmasıyla birlikte geri çekilmeler gördüğümüz paritenin satış yönlü işlemlerine devam edebilmesi için 1.1530-1.1510 bölgesi kritik olacak. Buranın altına kalıcılıkla geçilmesi USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Şuan için 1.1570 civarındaki paritede olası toparlanma girişimlerinde ise; takip edilebileceek direnç noktalarımız 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 ‘de bulunmakta.
USDTRY
Son günlerde ABD ile ilişkilerin kısmen de olsa rayına girmesiyle birlikte kur tarafında oluşan iyimserlik devam ederken dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TBMM’nin 27. Dönem 2. Yasama yılı açılısında yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Erdoğan, kurdaki son zamanlarda yaşanan volatiliteye değinerek: ekonomideki tedbirlerle birlikte yaşanan dalgalanmayı atlatacaklarını belirtirken, ABD ile olan ilişkiler hakkında ise; ‘’Stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirmeyi ümit ediyoruz’’ şeklinde konuştu. Öte yandan dün Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Eylül ayı geçici Dış Ticaret açığı ise 1 Milyar 892 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Yine yurt içinden takip ettiğimiz İmalat PMI’ı ise 2009 Mart ayından bu yana gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. ABD tarafında ise Kanada ile yılan hikâyesine dönen NAFTA görüşmelerinde anlaşma sağlandığı bildirilirken dün ülkeden gelen ISM İmalat PMI’nda olumsuz bir seyir hââkimdi. Bugünkü ekonomik takvimde ise önemli bir veri akışı bulunmazken FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları izlenecek. Gözlerin, yarın açıklanacak olan enflasyon (TÜFE - ÜFE) rakamlarına çevrilmeye başlandığı yurt içi tarafta ise; hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak kura bakıldığında şuan için 5.9525 kritik bölgesinin altında fiyatlama görülmekte. Buranın altında kalıcılıklarda görülebilecek satıcılı işlemlerin devamında 5.8815, 5.8290 ve 5.7930 destek seviyeleri takibe alınabilir. Kurda yeniden 5.9525 üzerine yerleşme görülmesi halinde oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; izlenebilecek direnç noktaları 5.9660, 6.0140 ve 6.0425’de bulunmakta.
GBPUSD
Brexit konusuna ilişkin gelen haber akışları parite tarafında volatilite yaratmaya devam ediyor. Özellikle dün İngiltere’nin, İrlanda sınırı konusunda imtiyaz göstererek anlaşma sağlamak istediğine yönelik çıkan spekülasyonlarla birlikte Sterlin lehine sert yükselişler görülse de İİngiltere Brexit Bakanı Dominic Raab’ın, ‘’Avrupa Birliği, Kuzey İrlanda sınır sorununa Fildişi Kulesindeymiş gibi bakmaya eğilimli’’ şeklindeki söylemleri sonrası kazançlarını geri verdi. Son anlaşma tarihi olarak görülen Kasım ayına kadar bu şekilde gelebilecek haber akışları kur tarafında anlık fiyat hareketlerine neden olabileceğinden Brexit’e yönelik yapılacak açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Tam olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için ise somut adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. ABD tarafında dün kötü gelen ISM imalat PMI rakamına rağmen bölgesel olarak yaşanan gelişmeler Dolar talebinde etkili olmaya devam etti. Bugünkü ekonomik takvime bakacak olursak; İngiltere’den Nationwide Konut Fiyat Endeksi ve İnşaat PMI’ının yanı sıra, ABD’den FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak 1.3050 altında kalıcılıklarda yaşanacak satış baskısında 1.2990, 1.2960 ve 1.2940 destekleri izlenebilir. 1.3050’nin üzerine çıkkılmasıyla birlikte görülebilecek Sterlin lehine işlemlerde ise 1.3075, 1.3100, 1.3135 ve 1.3150 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Reuters’ın Ağustos ayı için yayınladığı raporda İran ve Venezuela kaynaklı kesintiler günlük 70 Bin varillik azalışla işaret ederken, Suudi Arabistan’ın; OPEC kararları neticesinde yaptığı 486 Bin varillik kesintisini serbest bırakmasına rağmen üretim düşüşlerini tamamen telafi edemediği görülüyor. Üreticilerin OPEC uyumu ise rapora göre %122 seviyesinden %128’e yükselmiş durumda. Diğer yandan ABD yaptırımları öncesi İran’ın Petrol ihracatındaki düşüş devam ederken, OPEC’in bu durumu telafi etmek için çıktı artışında bulunacağına yönelik işaretler ise kısıtlı kalmakta. Dün itibari ile varil fiyatı 85 Dolar’ın üstüne çıkan Brent Petrol’de; 2 günlük sert yükselişler sonrası Bugünkü Asya seansında da sınırlı bir yükseliş gözlemleniyor. Özellikle NAFTA anlaşmasının yarattığı pozitif hava, önümüzdeki dönemde emtia talebinde yaşanacak artış beklentisini kkoruyor. Bugün; geçtiğimiz hafta 2 Milyon 903 Bin varil artış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları verisini takip edeceğiz. Ayrıca başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; fiyatlamaların 85.15 direnç seviyesine yakın seyrettiğini görmekteyiz. Olası alıcılı seyrin devamında bu bölgenin geçilmesi ile 85.90, 86.30 ve 86.75 dirençleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 84.50, 84.05 ve 83.25 destekleri bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün, Çin’de resmi tatil olması nedeniyle önemli bir data ve açıklama gelmezken, hafta sonunda olumsuz yönde gelen Çin İmalat PMI’ının etkilerini açılıştan itibaren Ons Altın fiyatlamalarında hissettik. Gün içerisinde Euro Bölgesi’nden ve İngiltere’den gelen iyimser haberler ile Dolar Endeksi’nde görülen geri çekilme emtiada yukarı yönlü hareketlere neden olurken, Beyaz Saray Baş Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un:: “Çin ile anlaşma sağlama konusunda acelemiz yok” söylemi ile fiyatlamalar tekrar negatife döndü. Öte yandan; Dün, ABD’de takip ettiğimiz İmalat PMI datalarında ise; Markit verisi beklentilere paralel gelmesine rağmen ISM datası ise tahminlerin altında kaldı. Bugün, Çin tarafı yine tatil olacak. ABD tarafında ise FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması takip edilecek. Ayrıca, ticaret savaşları gibi küresel risk unsurlarının yanı sıra, İtalya’nın bütçe problemi ve İngiltere’nin Brexit konusu ve gelişen ülkelerin durumu gibi lokal risk unsurlarının durumuna bağlı olarak tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalar ve Dolar Endeksi kaynaklı hareketler de Değerli Metal’e etki edebilir. Teknik olarak 1190 seviyesinin üzerindeki emtiada, yukarı yönlü ataklarda; 1196, 1202 ve 1205 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Değerli Metal’de 1190 altına sarkmalarda görülebilecek satıcılı fiyatlamalarda ise izlenebilecek destek noktaları 1188, 1182 ve 1180’de bulunmakta.
İkon Menkul
www.İkoonmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.