EUR/USD paritesinde doların değerlenmesi devam ediyor
Euro Bölgesinde TÜFE, Nisan ayında aylık %0,7 ve yıllık %1,7 Çekirdek TÜFE'de aylık %0,9 ve yıllık %1,3 ile beklenti dahilinde geldi. Enflasyon tarafında beklentilere paralel zayıf seyir sürüyor ve son aylarda sert düşüş yaşayan önemli göstergelerde Nisan ayında bir miktar iyileşme yaşansa da bölge ekonomisindeki zayıflık devam ediyor. Brexit belirsizliği ve Haziran'daki yeni oylama beklenirken petrol fiyatlarındaki artış ise bölge enflasyonunda istenen etkiyi sağlayabilmiş değil. Küresel piyasalarda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları riskleri yükseltirken doların değerlenmesi ile EUR/USD bu hafta tüm kazançlarını sildi. Hafta başında en yüksek 1,1265 seviyesini gören EUR/USD hafta içinde değer kaybetmeye devam etti ve bugün 1,1158'e gerileyerek 3 Mayıs sonrası en düşük seviyeyi gördü. Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1200 destek seviyesiyle 1,1500 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1212 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşa eğiliminde, 50dk hareketli ortalama 1,1210 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 20 ref seviyesine yaklaşma eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü eğilim arttırmakta.
Dolar/TL bu sabah 6,06'nın üzerinde güne başlıyor
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları tekrar kızışırken piyasalarda da satışlar devam ediyor. Risk iştahındaki azalma ve dolar talebi ile ABD Dolar Endeksi Cuma günü 97,90 seviyesine yükselerek 3 Mayıs sonrası kayıplarını sildi. Perşembe günü ABD'de S-400 alımı durumunda F-35'in söz konusu olamayacağı tekrar gündeme alındı ve daha önce ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı Türkiye'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamından çıkarılması kararı kabul edildi. Bu gelişmeler TL için negatif olurken fiyatlamada da etkisini gösterdi. Perşembe günün devamında gerileme gösteren USD/TRY kuru, haberlerin ardından günü 6,04 seviyesi üzerinde tamamladı ve haftanın son günün 6,0950'ye yükseldi. Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesiyle tepki yükselişi eğilimine girerek 5,80-6,20 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL'de 50 günlük HO 5,80 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 6,00-6,20 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,98 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 6,12 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.
Altın güçlenen dolar sonrası sert düşüş yaşıyor
Altın fiyatları, iyileşen ABD ekonomik verilerinin doları ve hisse senetlerindeki yükselişi desteklemesinin ticaret savaşına ilişkin endişelere ağır basmasının ardından kaybını korudu. ABD'de yeni konut inşaatları Nisan'da üst üste ikinci ayda da yükselerek ve beklentileri aşarak konut sektöründeki olumlu ivmenin altını çizdi. Güçlü ekonomik veriler ve şirket karları, geçen hafta Çin ile artan tarife geriliminden dolayı hasar gören hisse senetlerindeki yükselişe yardımcı oldu. Ticaret gerilimi, Trump yönetiminin geçen hafta Huawei Technologies Co.'ya getireceği yeni kısıtlamaların Cuma günü yürürlüğe gireceğini duyurdu. ABD yönetimi, Huawei'nin ana şirket ve 26 ülkedeki 26 bağlı şirketini ABD tedarikçilerine girişini sınırlayan bir kara listeye aldı. Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1276$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin altında kaldığı sürece 1260-1250$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1282$ seviyesindeki direnç, kırılmasıyla birlikte 1300$ seviyesinin üstünde kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1282$ ve 1288$ direnç seviyesi olarak izlenirken, 1270$ ve 1264$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.
Petrol Körfez'deki gerilim ile haftayı yükselişle tamamladı
Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan gerilimin dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşına ağır basmasının ardından Nisan başından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. Suudi Arabistan Perşembe günü, İran'ı bu hafta petrol pompa istasyonlarına drone saldırısı düzenlemekle suçladı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump, ABD'yi İran ile savaşa çekme konusunda temkinli, ancak yönetimde İran'a nasıl yaklaşılacağı konusunda fikirler bölünmüş durumda. Petrol fiyatları, Körfez'de artan tansiyondan dolayı ortaya çıkan arz aksaklıklarına pozitif tepki veriyor. Arz korkuları muhtemelen, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına ilişkin yaklaşımı daha belirgin hale gelene dek ticaret savaşından gelen talep endişelerine ağır basacak. Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 50 dolar direncinin kırılmasıyla orta vadeli yükseliş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 61,41$ seviyesini yukarı kırmasının ardından 70-75$'ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 66,50$ seviyesi direnç olarak izlenirken 59,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
www.infoyatirimfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.