Günlük Bülten(Referans Menkul - Prımetrade)

TÜRKİYE BAKIŞI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan beklenti anketi sonuçlarına göre, cari yılsonu TÜFE beklentisi %8,48, yılsonu kur beklentisi de 3,8600 olmuştur. Kurum tarafından açıklanan haftalık istatistiklerde ise brüt döviz rezervlerinin 13 Ocak haftası 96,9 milyar Dolardan 95,3 milyar Dolara düştüğü açıklanmıştır. Ayrıca Merkez Bankası Döviz depo ihalesinde TL faizi %8'den %8,5'e yükseltmesi dikkat çekmiş, bunun yanında istisnai günler kapsamında üst üste altıncı gün de haftalık repo ihalesini açmamış ve bankaları geç likidite penceresine yönlendirmiştir.
Dün takip ettiğimiz açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kuru üzerinden ekonomiye darbe vurulduğunu savunurken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem ise Merkez Bankasının faiz aracını kullanabileceğini belirtmiştir. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de belirsizliklerin ortadan kalkması ile Türkiye'nin tekrar toparlanma sürecine gireceğini söylemiştir.
Diğer taraftan uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de siyasi riskler ekonomik performansı baltalayabileceği uyarısında bulunmuştur. Gelişmekte olan ekonomiler için değerlendirmelerde bulunan Fitch, gelişmekte olan banka negatif görünümlerinin finansal krizin tepe yaptığı dönem ile neredeyse aynı olduğunu belirtmiş, negatif görünümlerinin bankalar için risk oluşturduğunu vurgulamıştır. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli ise Türkiye'de siyasi riskin bulunmadığını söylemiştir.
Yurtdışından yapılan diğer değerlendirmelere baktığımızda ekonomist Timothy Ash, TCMB'nın önümüzdeki hafta vereceği faiz kararı öncesinde zaman kazanmak ve seçeneklere sahip olmak adına Türk lirasına istikrar kazandırmak için çabaladığını savunurken, UBS analisti Cihan Saraoğlu da Zayıf TL ve olası bir not indiriminin bankaların sermaye yeterlilik oranlarını aşağı çekebileceğini söylemiştir.
Öte yandan TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri çerçevesinde teklifin 8,9,10 ve 11'inci maddeleri, oldukça hareketlii ve tartışmalı geçen günün sonunda kabul edilmiştir.

ABD PENCERESİ
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz hafta İşsizlik Maaşı Başvuruları 234 bine gerilemiş ve1970 yılından bu yana görülen en düşük seviyelere Kasım ayından sonra geri gelmiştir. Süregelen İşsizlik Maaşı Başvuruları ise 2.093 milyondan 2.046 milyona gerilemiştir. ABD'de Yeni Konut Başlangıçlarına dair dün açıklanan Aralık ayı istatistiklerinde, %11,3 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydedilmiştir. Konut piyasasının öncü göstergesi olarak kabul edilen İnşaat İzinleri, Aralık ayında beklenmedik şekilde %-0,2 gerilemiştir.
Diğer yandan bu sabah saatlerinde açıklamalarda bulunan FED Başkanı Janet Yellen, para politikasının hala ılımlı şekilde genişlemeci olduğunu söylemiş ve FED'in istihdam imkânlarını yüksek, aynı zamanda enflasyonu düşük tutmak için faiz oranlarının yavaş şekilde artırmaya devam etmesi gerektiğini belirtmiştir. Yellen, FED'in para politikası duruşunu zaman içinde kademeli olarak ayarlamasıının, sağduyulu olacağını belirtmiştir.
Ayrıca ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın Hazine Bakanı adayı Steven Mnuchin'in dün yaptığı değerlendirmelerde, ABD Dolarının en güçlü ve çekici para birimlerinden biri olmasının önemli olduğunu belirtmesi ve Trump'ın ABD Doları hakkındaki yorumlarının uzun vadeli olmadığını düşündüğünü söylemesi dikkat çekmiştir.
Donald Trump ise bugün resmi olarak başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanmaktadır. Washington'da TSİ 20. 00'da 1817'den beri düzenlenen geleneksel yemin töreninin ardından Donald Trump, 8 yıldır Beyaz Saray'da oturan Demokrat Barack Obama'dan görevi devralacaktır.

AVRUPA NOTLARI
Dün Euro Bölgesi mevduat faiz oranları açıklandı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin konuşmalarını takip ettik. Faiz oranları değişmeden sabit tutulurken, Draghi yaptığı açıklamalarda mevcut enflasyonun artmasında etki olarak enerji fiyatlarında ki artışın baz olduğunu vurguladı. Ancak çekirdek enflasyon verilerinde henüz yukarı bir trend olmaddığını görüyoruz dedi. Mevcut para politikasının ekonomiye fayda sağladığını gerekirse önümüzdeki süreçte revize ve iyileştirmelerin yapılabileceğini belirtti. Draghi ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinin tamamının büyüme dostu ekonomik politikalar yapması gerektiğini savundu.
AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmstrom, Avrupa Birliği ve İngiltere arasında ki ticaret anlaşmalarının tamamlanması birkaç yıl alır dedi. Ticaret anlaşmalarının komplike yapısı nedeniyle üzerinde uzlaşılması gereken bir çok madde olması nedeniyle ve AB parlamentosunda bunun onayının alınacağı sebebiyle anlaşmanın birkaç yıl alacağı tahmin ediliyor.
İngiltere Başbakanı May, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumunda düzenlediği toplantıda Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, ve Lloyd Blankfein yöneticileri ile görüştü. Brexit süreci sebebiyle Londra'da ki istihdamlarını başka ülkelere kaydırmayı düşünmeleri ve süreç hakkında bilgi aldı. Ayrıca Bloomberg TV'ye konuşan May, geçtiğimiz 6 ayyda İngiliz Sterlininde değer kayıpları gördüklerini ancak ekonominin güçlendiğini işaret eden verileri de gördüklerini söyledi.

ASYA ZAMANI
Çin ekonomisinde büyüme 2016'nın son çeyreğinde %6,7 beklentilerinin üzerinde %6,8 geldi. Çeyreklik bazda bakıldığında ise beklentilere paralel %1,7 büyüme gösterdi. Çin Hükümeti ayrıca 2017 için büyüme beklentisini %6,5-%6,7 aralığında belirlediğini açıkladı.
GSYİH verileri ile beraber açıklanan Sanayi üretimi verileri ise Aralık ayında beklentilere ve bir önceki aya göre daha düşük %6,0 olarak açıklandı. 2016'nın son ayında ılımlı bir yavaşlama gösteren sanayi verilerinin aksine Perakende satışlarda ise beklentilerin üzerinde %10,9 artış gerçekleştiği görüldü.
Japonya Merkez Bankası'ndan Hiroshi Nakaso yaptığı açıklamalarda, BOJ'un diğer merkez bankaları ile koordinasyon içinde bir finansal kriz durumunda döviz likiditesi sağlama uygulamalarının güçlendirileceğini ve merkez bankasının Japon bankalarını izlemeye devam edeceğini söyledi.
Diğeer taraftan Japonya'da İmalat sektörünün ekonomik güven endeksinde artış yaşandı. Reuters'ın Tankan araştırma endeksi, Ocak ayında, Aralık ayındaki 16 puandan 18 puana yükseldi. 2014 Ağustos ayından beri görülen en yüksek seviyesine gelen endeksin Nisan ayında tekrardan 16 seviyesine inmesi bekleniyor.


TEKNİK ANALİZ

EURUSD

Dün Mario Draghi'nin açıklamaları sonrası hareketli saatler yaşayan paritede, Draghi'nin varlık alım programının devam edeceğine ilişkin açıklamaları pozitif algılandı ve Avrupa endekslerinde artışların görülmesi ile birlikte EURUSD paritesinde aşağı yönlü bir baskının olduğunu gördük. ABD Dolar Endeksinde ki geri çekilme ile EURUSD paritesinin yönünü tekrardan yukarı çevirdiğini ve dün günü pozitif kapattığını söyleyebiliriz. Haftanın son işlem gününe girerken üst üste 5. Haftayı da pozitif kapatmaya hazırlanan parite için Bollinger Bandının üst bölgesinde kısa vadede pozitif görünümünü koruduğundan bahsedebiliriz. Günün devamında satış baskısı gelmesi halinde yyaşanacak düşüşlerde 1,0630-1,06 ve 1,0570 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilirken, 1,07-1,0730 ve 1,0760 seviyeleri ise direnç noktaları olarak belirlenebilir.

GBPUSD

Hareketli bir haftayı geride bıraktığımız GBPUSD paritesinde İngiltere ve AB arasında Brexit müzakerelerine ilişkin açıklamalar paritede oynaklığı artırdı. Ekside açılış yaptığı bu haftayı +%1,40 değer kazanımı ile kapatmaya hazırlandığını gördüğümüz parite için 100 günlük hareketli ortama seviyesinin altında uzun vadede aşağı yönlü trendini koruduğundan bahsedebilsek bile diğer taraftan yukarı yönlü sert hareketlerin trend yönünü yukarı çevirebileceği ihtimalinin de düşünülmeye devam edilmesi gerektiğini de söyleyebiliriz. Bollinger Bandının üst bölgesinde işlem gören parite için günün devamında gerçekleşebilecek fiyatlanmalarda 1,2380-1,24 ve 1,2430 seviyeleri direnç noktaları olarak belirlenebilirken, 1,2330-1,23 ve 1,2270 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDJPY

BOJ üyesi Nakaaso'nun bankalar için yaptığı açıklamalar, FED Başkanı Yellen'in kademeli faiz artırımını desteklemeye devam edecekleri yönündeki söylemleri ve maliye politikalarında yaşanacak belirsizliklerin dikkate alınması gerektiği vurgusu sonrası USDJPY paritesinin yukarı yönlü hareketini durdurduğunu görmekteyiz. Hafta başındaki kayıplarını son 2 günde telafi eden parite Bollinger Bandının alt bölgesinde işlem görmeye devam etmektedir. RSI indikatörünün aşırı satım bölgesinde yükselmesi dikkat çekerken Momentum indikatörünün de yönünü yukarı çevirdiği görülmektedir. Günün devamında yaşanacak gelişmelere bağlı olarak oluşabilecek fiyatlamalarda 115,00-115,40 ve 115,80 seviyeleri direnç noktaları olarak belirlenebilirken, 114,30-114,00 ve 113,60 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Gerek siyasi tarafta Anayasa değişiklik teklifi oylamaları, gerekse TCMB'nın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği PPK toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceğine dair belirsizlik, kur tarafıındaki fiyatlamalara belirsizlik olarak yansırken, bunun yanında TCMB'nın aldığı tekliflerin etkileri hala takip edilmektedir. USDTRY paritesi ise dünkü yükseliş ile birlikte haftalık kazancını %2,55 üzerine çıkarmıştır. Genel olarak pozitif bir trend içerisinde bulanan paritenin son beş günün en yüksek seviyesinde hareket ediyor olması dikkat çekerken, yükselişin bugün de sürmesi durumunda 3,9000 seviyesi hedef konumuna gelebilir. Kontrol seviyesi olarak belirlediğimiz 3,8200 altına doğru gevşemelerde ise 3,7500 seviyesi önemli bir destek olarak izlenebilir.

ALTIN

ABD'de Trump, bugün başkanlık görevini devralmaya hazırlanırken, piyasalarda risk algısındaki değişim Altın fiyatlarını desteklemektedir. Arka arkaya dördüncü haftayı da pozitif tamamlamaya hazırlanan Altın, 2016 Temmuz ayından beri en uzun yükselişini gerçekleştirmek istemektedir. Ayrıca Çin tarafından gelen olumlu veriler de fiyatlamaları destekleyen diğer bir faktörü olmuştur. Son iki işlem gününde gözlemlediğimiz aşağğı yönlü baskı ile kritik 1200$ seviyesini test eden Altın fiyatları, bu seviye üzerinde tutunmayı başararak pozitif trendini de korurken, günlük grafikte Kasım ayından sonra ilk kez trend eğilimini yansıtan İchimoku Bulutu civarında olunması dikkat çekmektedir. Gün içerisinde 1200$ seviyesi zerindeki fiyatlamalarda 1225$ seviyesi hedef konumuna gelebileceği gibi, aşağı yönlü olası gevşemelerde ise 1175$ seviyesi teknik destek noktası olarak belirlenmiştir.

WTI PETROL

Dün açıklanan ABD Ham Petrol stokları verisi beklentilerden farklı olarak 2,347 milyon varil açıklanırken OPEC'in uygulamakta olduğu üretim kısıntısı ile emtia 52$ seviyesinin hemen üzerinde fiyatlanmaya devam etmektedir. Amerika tarafında Ham Petrolün en büyük teslimat noktası olan Cushing Oklahoma'daki petrol stokları belenenin aksine Ekim ayından bu yana en büyük düşüşün kaydetmiştir. Bir diğer taraftan ise Sydney'de Australia & New Zelland Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, ''OPEC'in taahhüt ettiği petrol arzzı kesintisini uygulamak adına çok kararlı hareket ettiğini söylerken ancak piyasanın buna tam olarak ikna olabilmesi için biraz daha beklemek ve gelen verileri incelemek gerekli '' şeklinde konuşmuştur. Geride bıraktığımız hafta boyunca gün içi hareketleri negatif bir seyir izlese de emtianın hafta başındaki fiyatlamasında tutunmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Haftanın son işlem gününde 50 günlük basit hareketli ortalamanın hemen üzerinde Bollinger Bandının alt bölgesinde işlem görmeye devam eden emtiada Macd indikatöründeki negatif bölgeye olan yaklaşma dikkat çekmektedir. Geri kalan işlem saatlerinde aşağı yönlü fiyatlamalarda 51.80$- 51.00$ ve 50.70$ destek olarak takip edilebilecekken kontrol seviyesi üstü hareketlerde 52.50$-52.80$ ve 53.10$ direnç olarak belirlenebilir.

DAX 30

Avrupa tarafında hisse senedi piyasaları, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin enflasyon üzerinde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini ve gevşek para politikasının devam edeceğine dair açıklamalarıı ardından, dalgalı bir seyir ile günü negatif kapatmıştır. Aynı şekilde ABD'de de endeksler günü kayıpla tamamlamış, enerji şirketlerindeki kayıplar dikkat çekmiştir. Bugün sabah Asya piyasaları ise haftanın son gününe karışık bir başlangıç yapmıştır. İki günlük yükselişin ardından düşüş kaydeden Alman DAX 30 endeksi ise günlük grafikte daha belirgin olarak karşımıza çıkan yatay seyrine devam etmektedir. Bu noktada gün içerisinde gerilemenin devam etmesi durumunda 13 günün en düşük seviyesi olan 11425 ana destek noktası olarak karşımıza çıkarken, yukarı yönlü değişimlerde ise Ocak ayı zirvesi olan 11692 ve sonrasında 11720 seviyeleri önemli dirençler olarak belirlenmiştir.




Referans Menkul Değerler A.Ş.

www.referansmenkul.com.tr
www.primetrade.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.