Günlük Bülten(Referans Menkul - Prımetrade)

MAKRO EKONOMİK GELİŞMELER

TÜRKİYE BAKIŞI
Dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon beklentileri raporunu açıkladı. Ocak ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerine rağmen orta vadeli enflasyon beklentilerinde çok önemli bir değişiklik görülmedi. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisini %8,19'dan %8,21'e yükselten TCMB, 24 ay sonrası için beklentisini ise %7,59 seviyesinde sabit tuttu. Diğer taraftan Dolar/TL kurunun ise 2017 sonu için beklentileri ise 3,8619'dan 3,8807'ye yükseldiği görüldü. Ocak ayında yaşanan bu TL deki değer kazancının 2017 sonu hedefleri üzerinde pek etkili olmadığı görülmekte.
Avrupa Komisyonu Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini %3'ten %2,8'e düşürdü. 2018 yılı büyüme beklentisi ise %3,2 oldu. TÜFE beklentilerinde de değişikliğe giden komisyon 2017 yılı için %8, 2018 yılı için %7,6 olarak belirledi. Bu yıl için işsizlik beklentisini ise %11,2'ye 2018 yılı için beklentisini ise %11,5'e yükseltti. 2017 yılı ekonomik görünümüne dair raporun Türkiye'ye ilişkin kısmında ekonomideki kırılganlığa dikkat çekildi. 2016'nın 3. çeyreğinde ekonominin 7 sene sonra ilk kez daraldığı belirtilirken "Öncü göstergeler ekonomik türbülansların 2017'de de devam edebileceğine işaret ediyor" ifadesi kullanıldı.
Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan NTV'ye açıklamalarda bulunurken, fonun borçlanma yetkisinin bulunduğunu ancak bu karar için henüz erken olduğunu belirtti. Varlık Fonu'nun yılbaşından itibaren faaliyete geçtiğini belirten Bostan, varlık satışının temel hedef olmadığını ve Fon'un uluslararası standartlarda bağımsız denetime konu olduğunu kaydetti.

ABD PENCERESI
ABD tarafında enflasyon beklentileri 2015 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. New York Fed tarafından yapılan araştırmaya göre, tüketicilerin enflasyon beklentileri Ocak ayında gelecek 12 ay için Aralık ayındaki %2,8'den %3'e yükseldi. Enflasyon beklentileri Kasım ayında %2,5 seviyesindeydi. Gelecek 3 yıl için enflasyon beklentileri de Occak ayında Aralık ayındaki %2,8'den 2,9'a çıktı.
Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'in faizleri artırmak için yakın zamanda harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde faiz artırımını yavaş şekilde yapma planından vazgeçmesi gereğinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Parasal genişlemenin ek miktarlarını ortadan kaldırmak adına adımlar atmaları gerektiğini savunan Kaplan, ne kadar erken hareket geçilirse gelecekte gevşek para politikasını ortadan en uygun şekilde kaldırmaları için zamanlarının olacağını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Steven Mnuchin'in Senato'dan onay almasının ve ABD Hazine Bakanı olarak yemin etmesinin ardından yaptığı konuşmada, Mnuchin'in kariyerini özel sektörde para kazanarak geçirdiğini şimdi ise vergi mükellefleri için çalışacağını söyledi. Mnuchin de istihdam yaratma ve terörün finansmanı ile mücadele etme sözü verdi.
            
AVRUPA NOTLARI
Avrupa Birliği (AB) ekonomik görünüm raporuna göre, Euro bölgesi 2017 büyüme tahmini %1.5'dan %1.6'ya, enflasyon tahminiyse %1.4'ten %1.7'ye yükseltildi. 2018 yılı için ise %1,8 olduğu belirtildi. Enflasyon oranının 2018'de %1,4 olması, AB'de ise ortalama enflasyonun bu yıl %1,8, 2018'de %1,7 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın ancak Almanya ve Fransa'nın refah içinde olmaları halinde güçlü olabileceğini söyledi. Berlin'de Fransa Başbakanı Bernhard Cazeneuve ile bir araya gelen Merkel, Almanya ve Fransa'nın, yakın ticari ilişkiler yoluyla birbirlerine dolaşmış ekonomiler olduğunu belirtti ve ekonomi politikası konusunda görüş alışverişleri yapacaklarını sözlerine ekledi.
Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalatos, Yunanistan'ın kreditörleri ile kurtarma programı gözden geçirmesinin tamamlanmasını geciktiren tüm korularda 20 Şubat'taki Eurogroup toplantısına kadar siyasi bir anlaşmaya varmak için uğraştığını söyledi. IMF Başkanı Lagarde'nin Fon'un prensiplerinden taviz veremeyeceği ve Yunanistan için tatlı bir anlaşma sunamayacağı sözlerini deeğerlendiren Tsakalatos, IMF Başkanı Lagerde'ye on'un programa katılıp katılmayacağı konusunda bir karar vermesini söylemek istediğini belirtti.
            
ASYA ZAMANI
Çin Tüketici Enflasyonu Ocak ayında piyasa beklentilerini de aşarak %2,5 ile Mayıs 2014'ten bu yana görülen en yükseğine geldi. Analistler Ocak ayında TÜFE'nin %2,4 artmasını bekliyorlardı. Aralık ayında ise tüketici fiyatları %2,1 artmıştı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Ocak ayında üretici fiyat enflasyonu da Aralık ayındaki %5,5'den %6,9'a çıktı. Üretici fiyatlarında artış, Ağustos 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, BOJ'un sadece global uzun vadeli faiz oranları artıyor diye tahvil getiri oranı hedeflerini değiştirmeyeceğini söyledi. Parlamentoda konuşan Kuroda, para politikalarının sadece Japon ekonomisini deflasyondan çıkarmak ve %2 enflasyon hedeflerine mümkün olan en kısa zaman da ulaşmak olduğunu belirtti.
Japonya Başbakanı Shiinzo Abe, ABD Başkanı Donald Trump ile hafta sonu yaptığı ikili görüşmelerde kur konularının tartışılmasını her iki ülkenin maliye bakanlarına bırakılması konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. Japon yetkililerin verdikleri bilgiye göre ekonomi politikası konusunda müzakereler ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Japonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Taro Aso liderliğinde yapılacak ABD-Japonya ekonomik diyalog toplantılarında ele alınacak.


TEKNİK ANALİZ


EURUSD

Şubat ayı ile birlikte düşüşünü sürdüren EURUSD paritesi dünde gerileme kaydederek -%0,20 oranında değer kaybetmiştir. 1,06 desteğinin hemen üzerinde fiyatlanan paritenin, 2 haftalık negatif seyrini devam ettirmesi durumunda 1,05 seviyesi kasım ayı düşük seviyeleri olarak hedef haline gelebilir. Diğer taraftan mevcut negatif görünümün hali hazırda teknik göstergeler tarafından henüz desteklenmiyor olması da oluşabilecek yukarı yönlü hareketler için uygun zemin oluşturabilir. Böyle bir senaryoda alıcıların devreeye girmesi ile pozitif hareketlerde 1,07 seviyesi hedef olarak takip edilebilir.

GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı açıldığı seviyeden kapadığını gördüğümüz GBPUSD paritesinin bu haftaya pozitif başladığını görmekteyiz. Dün +%0,36 değer kazanan ve 1,25 seviyesinin altında kalıcılık sağlayamayan parite, tepki alımları ile hafif yükselmiştir. Genel görünümde ağırlıkta olan satış baskısının tekrardan ivmelenmesi durumunda 1,2370 seviyesine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir. Diğer taraftan pozitif başlanan haftanın ikinci gününde de yukarı yönlü hareketlerini devam ettirmesi durumunda 1,2650 seviyesine kadar ilerlemeler gözlemlenebilir.

USDJPY
Son hafta günlük pozitif kapanışlar gerçekleştirerek değer kayıplarının önemli bir kısmını geri alan USDJPY paritesi bu hafta da yukarı yönlü hareketini devam ettirerek haftanın ilk işlem gününde pozitif kapanış gerçekleştirmiştir. Bugüne ise ABD Dolar endeksinde yaşanan düşüşün de etkisi ile 113,50 seviyesine kadar yaşanan düşüş ile başlamıştır. 20117 itibari ile düşüş trendinde olan parite de bu satış baskısının devam etmesi durumunda 112,50 seviyeleri hedef olarak takip edilebilir. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta başlayan alımların ivmelenmesi durumunda ise 114,70 seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY

Şubat ayı TL varlıkları adına son 1 yılın en verimli ayı olarak şimdilik önde giderken, USDTRY kurunda -%2,83'lük değer kaybı görülmektedir. Bu haftaya da aşağı yönlü görünümünü koruyarak başlaya paritenin kritik destek noktasına geldiğini görmekteyiz. 3,66 seviyeleri son 2 haftada 3 defa test edilse de aşağı yönlü geçilememesi mevcut fiyat seviyesinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 3,60 seviyelerine doğru düşüşler gözlemlenebilir. Diğer senaryoda ise destek seviyesinden gelebilecek tepki alımları 3,71 seviyelerini yeniden gündeme getirebilir.

ALTIN
Altın fiyatları ABD Hisse senetleri ve FED üyelerinin yapmış olduğu şahin açıklamalarında etkisi ile güvenli liman algısının yavaş yavaşş azaldığı piyasa ortamında son 4 ayın zirvesinden düşüşüne devam ediyor. Dün -%0,33 değer kaybeden Altın dün 1220 desteğini test etse de hafif yükseliş ile 1227$ seviyesine kadar gelmiştir. Günün devamında aşağı yönlü baskının artması ile tekrardan 1220 $ seviyesi test edilebilir, aşılması durumunda 1210 $ seviyelerine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir. Diğer senaryoda ise 1240 $ seviyesi pozitif fiyatlamalarda hedef olarak takip edilebilir.

WTI HAM PETROL
Petrol fiyatları OPEC ve diğer üretici ülkelerin üretim kısıntısı konusunda anlaşmalarının yüksek uyum içerisinde olmaları haberleri ile pozitif desteklenmeye devam etse de ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan Stok verilerinin 3,5 milyon varil artması ve artışını altıncı haftasına taşıması bekleniyor. Bu beklentiler ile -%1,74 değer kaybederek 53 $ seviyesine gerileyen WTI ham petrol Aralık ayından beri sürdürdüğü yatay piyasa seyrini korumaya devam etmektedir. 54,30 $ direnç seviyesi yukarıda kritik direnç olarak belirlenebiilir. Düşüşlerin devam etmesi durumunda ise 51,60$ seviyesi test edilebilir.

DAX 30
Avrupa'da hisse senedi piyasaları dün yükseliş kaydederken, işlemlerdeki risk algısı küresel hisse senedi piyasalarını etkilemektedir. Ayrıca Japonya'da zayıf gelen GSYİH büyüme verisi sonrasında Yen tarafında zayıflama görülmüştür. Japonya ve Hong Kong'da hisse senetleri, ABD'de hisse senedi göstergelerin yeniden rekor seviyelere ulaşmasının ardından, dalgalı bir seyir izledi ve bu durum, küresel hisse senetlerindeki rallinin zayıflamasına neden oldu. Tahviller, Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması öncesi geri çekildi. FTSE 100 endeksi, Sterlinin değer kazanması ile hafifi değişimler iler zayıf bir performans sergilemiştir. Euro Stoxx 50 endeksi de ayrıca yükselirken, Dax endeksi ise %0,95 yükseliş ile öne çıkmaktadır. Pozitif başladığı haftanın geri kalanında bu görünümünü sürdürmesi halinde 11892 zirvesi hedef konumuna gelebilir. Kar satışları sonucu yaşanacak düşüşlerde ise 11590 seviyesi önemli ddestek noktası olarak belirlenebilir.


 


Referans Menkul Değerler A.Ş.

www.referansmenkul.com.tr
www.primetrade.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.