Açılışta TL'deki değer kaybına bağlı olarak 108.300 desteği üzerinde sınırlı yükselişler sergileyen endeks, kapanışı %1.11 seviyesinden 108.391 seviyesinden gerçekleştirdi. 5 mlr TL gibi güçlü bir hacim gerçekleştiren endekste banka hisselerinin ağırlığı net şekilde hissedildi. Bankacılık endeksinin %1.25'lik değer kazancına karşın sanayi endeksi %0.87 değer kazancıyla kapandı.
TCMB faizleri beklenildiği gibi sabit tutarken, yapılan açıklamada enflasyon seviyelerinin risk olduğuna, enflasyonda iyileşme görülene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine vurgu yapıldı. Fed ile beraber TL'de oluşan iyimserlik, TCMB ile iyiden iyiye güçlense de söz konusu hareket kısa sürdü. Başbakan Binali Yıldırım'ın Alman Şirket temsilcileri ile yaptığı toplantıdan ise daha fazla sayıda toplantı yapılması gerektiği mesajı çıktı.
TBMM İçtüzüğünün kabul edildiği günün gecesinde, Trump'ın önemli bir seçim vaadi olan "Sınır vergisi" çalışmalarından vazgeçtiği; Rusya'nın ABD yaptırımlarına misilleme yapabileceği ve ABD'nin Kuzey Kore yaptırımlarına onay vermesi gibi konuları takip ettik. Öte yandan Cumhuriyetçi senatör McCain'in oy kullanmaması nedeniyle Obamacare'i feshedecek yasa tasarısı başarısız oldu. Yoğun gündem, VIX endeksini yeniden sert şekilde 10 seviyesi üzerine atarken, Türkiye 5 yıllık CDS'ler 181 seviyesinde hareket etmeye devam ediyor.
Sabah saatlerinde perakende satışların güçlendiği, işsizlik oranının düştüğü Japon ekonomisine ilişkin olumlu sayılabilecek verilerle güne başladık. Yeni günün gündeminde oldukça yoğun bir takvim var. Yurtiçinde ekonomik güven endeksi, yurtdışı ziyaretçi sayısı ve konut fiyatları endeksi gibi piyasa etkisi düşük veriler takip ediliyor olacak. Yurtıdşında ise en önemli gündem maddesi ABD büyümesinin ilk tahmin verileri olacak. Büyüme kompozisyonundaki gelişmeler ve kişisel tüketim harcamalarındaki artışlar, enflasyonist baskıyı hızlandıracağından USD'yi pozitif etkileyebilir. Ancak bu ilk okuma verileri olduğu için daha sınırlı bir etki yaratması beeklenebilir.
Yurtdışında VIX'deki yükselmeye, USD'deki değer kazanımına ve Euro/Dolar paritesindeki sert geri çekilmeye karşın yurtiçi dinamikler bir miktar daha pozitif ayrışıyor. Euro/Dolar paritesi 1,17'nin altına çekilirken, Dolar endeksi 93,80'e kadar yükselirken VIX sert bir hareketle yeniden 10 seviyesi üzerine çıktı. USD/TL'nin bu notkada yatay hareketi, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyaslandığında da benzer hareketi gösteriyor. Ancak 5 yıllık CDS'lerin görünümü yurtiçi piyasaların yurtdışındaki negatifliği bir miktar kompanse edebileceğine işaret ediyor. Asya ve ABD vadelilerindeki sert satışların, Avrupa borsaları açılışına da yansıması bekleniyor.
7 günlük aranın ardından 107.500'ü aşan ve üzerinde kapanış gösteren endekste yatay bir açılış sergilemesi bekliyoruz. Kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyesine yükseldiği endeks 108.300 desteği üzerinde tutunma çabasını devam ettiremediği takdirde 107.500'e doğru hareket hızlanabilir. Bollinger üst bandının geççtiği 108.900 seviyesini ilk direnç olarak izleyeceğimiz endekste 108.300 seviyesi altında azaltılacak pozisyonlarda 107.500 seviyesinde taban oluşumları izlenmeli.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.