- Çin kısıtlamaları gevşetiyor
- Rusya, Rus gazına limit uygulayan ülkelere petrol satışı yapmayacak
- Yıl sonu tatil modu etkili oluyor
Çin’in salgınla mücadelede sıfır vaka sayısından uzaklaşmayı sürdürüyor. Çin yönetimi ekonomik canlılığı desteklemek içim kısıtlama koşullarını gevşetme yolunda ilerliyor. Ekonomi lehine karar almak zorunda kalındı, sağlık öncelikler listesinde ilk sırada değil fikrindeyiz.
Rus gazına fiyat limiti koyan ülkelere Rusya petrol satmama kararı aldı. Enerji sorunu daha grift hale geliyor diyebiliriz.
Dünya ekonomisi açısından büyük oyuncu olan Çin’in ekonomik aktiviteyi canlandırmak istemesi aynı zamanda dünya ekonomik aktivitesinin canlanması anlamına geliyor. O yüzden piyasalar global talebin artabileceği kanaatinde. Talep ise enflasyon riski; enflasyon riski ise şahin merkez bankası demek.
Piyasalar açısından zıt sinyaller üreten haber akışı sürüyor. Çin’in canlanması risk iştahı için iyi ama canlılık aynı zamanda şahin merkez bankası endişesi de yarattığı için risk iştahı açısında iyi değil. Rusya’nın kararı ise enerji sorununu çözümden uzaklaştırıyor. Enerji sorunu güncel yaşanan ekonomik sorunların merkezinde bulunuyor (arz sorunu, enflasyon sorunu).
Günün sonunda yıl sonu olmasının getirdiği ilgi azlığı, işlem hacmi azlığı devam ediyor. Yukarıda ifade ettiğimiz haber akışı bu dinamikte fiyatlanıyor. Yani yatırımcıların ve/veya paranın önemli bir kısmı piyasada değil. Risk iştahı baskıyı hissediyor. Hisseler, tahviller satılıyor. Kıymetli maden talebi sınırlı artış kaydediyor.
ABD borsaları karışık seyirle kapandı (-1,4% ile +0,1%). Avrupa borsaları iyimser idi; primle tamamlandı gün. Tahvil faizleri ise yükseldi.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay-hafif artı. Asya ise karışık. Japonya yüzde yarım, Çin yüzde çeyrek eksi; Hong Kong yüzde 1,5 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 1.811 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 1,3’e yakın düştü. TL Tahviller kısada yatay, uzunda satıcılı seyretti. Eurobondlar işlem görmedi. TL ise günü sınırlı primle tamamladı.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. KGF paketi ve asgari ücret zammı netleşti. Memur, emekli zamları ve EYT için karar bekleniyor. Burada yer alan başlıklar mali açıdan çok büyükler. O yüzden alınan-alınacak kararların kamuya, özel sektöre etkileri olabilir. Her iki kesim için de mali açıdan zorlayıcı olabilir.
Yarın ekonomik güven, Cuma dış ticaret dengesi açıklanacak.
Usd/TL: Yıl sonu olmasının getirdiği katılımcı azlığı, işlem hacmi azlığı piyasalarda hissediliyor. Yeni gelişme olduğunda piyasalar hareketleniyor. Dün Çin’in salgın kısıtlamalarını gevşetme kararı piyasalar olumlu etki yaptı. Risk iştahı olumlu etkilendi. Ama günün sonunda risk iştahının baskılandı. Tabi siyasi tarafta Rusya’nın petrol satışına ilişkin yasaklama kararı da fiyatlara giren başka bir unsur oldu.
Dolar Endeksi yatay, sınırlı kayıpla günü tamamladı. Endeks bu sabah 104,25 civarında bulunuyor.
Bu hafta veri trafiği az ve kritik değil. O yüzden piyasalar ancak veriler beklentilerden sapar ise hareket yaratabilirler. Genel olarak ise global risk iştahı sınırlı olumlu olabilir. Bu ise Usd talebinin düşük kalmasına yol açabilir.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. 200 milyar TL tutarındaki KGF bütçe genişlemesi üzerinden TL’ye baskı yaratabilir. Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında.
Ekonomik alandaki alınan-alınacak kararlar kamuda ve özel sektörde mali yük yaratma potansiyeline sahip. Kamu açısından bakarsak bütçe dengesi zorlanabilir. Bu ise TL üzerinde baskı yaratabilir.
Kur bu sabah 18,67 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,65 ve 18,63; yukarıda 18,70 ve 18,72 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Yılın son haftası yıl sonu rallisi şeklinde geçmiyor. Yatırımcıların katılımı az, yön konusunda ise kararsızlık oluşuyor. Tahvil faizleri ise yukarı çıkıyor.
Lokal tarafta ise regülasyonlar piyasa dinamiklerinden daha fazla fiyatlamaya tesir ediyor. Regülasyonların sonucu olarak tahviller canlı bir talep görüyor. O yüzden tahvil faizleri tek haneye kadar inmiş durumda.
Her iki gösterge tahvil faizi yukarı geliyor. 10 yıllık gösterge tahvil 2 haneye geri döndü.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla yatay %9,81 ve 17 baz puan artışla %10,49 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Seans içi ilk önemli destek 5,350 seviyesinde... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini kritik 5,250 hedef desteği üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Salı gününü -% 1.26 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda seans içi geri çekilmelerde 5,350 seviyesini ilk önemli destek olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde ise yukarı hareketin sırasıyla 5,550, 5,600 ve 5,750 seviyelerini test etme potansiyeli korunacaktır.
5,350 altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda bir alt noktada 5,250 seviyesinin kısa vadeli destek ve yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.
Eur/Usd: Yıl sonu rallisi yerine daha zayıf bir seyir oluşuyor. Böyle olunca da Usd güç kaybı yaşamıyor. Yatay, hafif kazançlı bir seyir izliyor.
Çin’in salgınla mücadelede gevşeme yolunda ilerlemesi global ekonomik aktivite için olumlu haber. Diğer yandan enerji sorununu derinleştiren Rus gazına tavan uygulanması meselesi var. Bu ise karşılıklı kararlara yol açıyor. Piyasaların ritmi bozuluyor.
Sezonsal dinamik geçerli. Yıl sonu ve Noel etkisi piyasaya katılımda net olarak hissediliyor. İşlem hacmi düşük olmayı hatta daha da düşmeyi sürdürüyor.
Bu hafta piyasaya katılımın daha az olmasını bekliyoruz. O yüzden mevcut fiyatların tam katılımla oluşmadığını söyleyebiliriz. Haftaya yeni denge noktaları belirlenebilir. Bu kapsamda para piyasaları gelecek hafta hareketlenebilir.
Bu sabah 1,064 seviyesindeki paritede 1,061 ve 1,058 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,07 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: İngiltere piyasaları 2 günlük tatilin ardından bugün açılıyor. Yılın son haftasında olmamız nedeniyle piyasalar hacimsiz kalmaya devam edebilir.
Veri trafiği bu hafta az.. Beklentilerden saparlar ise öne çıkabilirler, piyasalar üzerinde etki yaratmada ise sınırlı kalabilir.
Bu sabah 1,20 seviyesinde bulunan paritede 1,197 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,204 ve 1,206 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Farklı sinyaller hem ekonomi tarafından hem siyasi taraftan geliyor. Veriler canlı ve yavaşlayan ekonomi algısı yaratabiliyor. Siyasi tarafta ise ekonomi - piyasalar lehine olan olmayan gelişmeler yaşanıyor. Çin’in kısıtlamaları gevşetmesi, Rusya’nın gaza tavan uygulatan ülkelere petrol satışını yasaklaması ters yönlü gelişmeler.
Ekonomik görünümün grileştiği, belirsizliğin arttığı bir yapı oluşuyor. Kıymetli madenler için lehte yorumlanabilir. Ancak belirsizlik aynı zamanda Usd talebini de artıyor. Diğer yandan tahvil faizleri yükseliyor. Böyle olunca kıymetli madenler nette sınırlı iyimser kalıyor. Daha iyimser bir hafta olabilir diye düşünürken, yeni haberlerin, haber akışının mani olduğunu söyleyebiliriz.
Bu hafta veri trafiği yoğun değil ve kritik veri bulunmuyor. O yüzden veriler beklentilerden sapma gösterirlerse hareket yaratabilirler diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1.811 Usd seviyesindeki ons altında 1.805 ve 1.797 Usd seviyeleri gün içi destek 1.820 ve 1.825 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Tahvil faizleri yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Batılı ülke tahvilleri içinde daha çok ABD tahvil faizi yukarı geldi. Faizlerdeki yükseliş ise hisse senetlerini (özellikle teknoloji hisseleri) baskılıyor.
Çin’in açılma yolunda ilerlemesi global canlılık artabilir olarak okunuyor. Canlılık ise talep artışı demek. Enflasyon demek. Diğer yandan Rusya’nın bazı ülkelere yönelik petrol satışını yasaklaması ise enerji krizini biraz daha grift hale getiriyor.
Bu hafta veri trafiği az. Majör bir veri bulunmuyor. O yüzden veri tarafı ancak beklentilerden belirgin ayrışır ise hareket yaratabilir. Takvimin getirdiği likidite azlığı da söz konusu.
Bir süredir globalle beraber yukarı giden Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde olumlu ayrışıyor. 5 yıllık CDS dün akşam 520 seviyesinde kapandı. Dün Londra kapalı idi, bugün açık olacak. Dün eurobondlar işlem görmedi. Bugün işlem geçebilir. Hacmin ise düşük kalmasını bekliyoruz.
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.