Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

İsrail, Cumartesi gününün ilk saatlarinde İran'a misillemede bulundu. Saldırı, daha önce sızdırıldığı üzere, nükleer ve petrol tesislerine yönelik yapılmadı; sadece askeri tesisler hedef alındı. Saldırı maksimum zararı vermekten çok İsrail'in egemenlik söylemine halel getirmemeyi hedefledi. Sınırlı bir içerik bölgesel tansiyonun artmamasını sağladı. Hatta tansiyonda düşüş kaydedildi. İran ise misillemede bulanacağına dair sinyal verdi.
Genel çerçeveye bakarsak, ABD tarafından sızdırılan saldırı planları, beklenen şekilde-içerikte saldırı yapılması sürecin gerçek-ağır saldırganlıktan, caydırıcılıktan ziyade tepkilerin süreci yönetme şeklinde ilerlediği kanaatindeyiz.

Saldırı öncesinde finansal varlıklardan altın ve petrol dışında diğer araçlar fazla reaksiyon vermedi. Örneğin ABD hisseleri başka faktörleri fiyatladı. Saldırı sonrasında da ABD borsaları artı-eksi reaksiyon vermedi. Yine altın ve petrol fiyatladı, her ikisi de düşüş halinde. Petrol yüzde 4,5, altın yüzde yarım civarında düşüşle haftaya başlıyor. İran her ne kadar misillemede bulunacağını açıklasa da savaş peşinde olmadığını ifade etti.
Japonya'da koalisyon hükümeti seçimde gücünü kaybetti. İktidar olmak için iki ana bloğun koalisyon kurma yarışına tanıklık edeceğiz. Siyasi belirsizlik Yen'in değer kaybetmesine yol açıyor. Yen'deki kayıpların önüne geçmek için faiz artırmak bir seçenek olabilir fakat bu sefer ekonomik aktivite darbe alabilir. BOJ için sıkılaşmanın sebebinin Yen'deki zayıflama değil, ekonomik canlılık olması ideal senaryo bizce. Yine de BOJ'un Yen'deki zayıflığa reaksiyon vermesinin uzak ihtimal olmayacağı unutulmamalı.

ABD bilanço sezonu devam ediyor. Yeni haftanın diğer bir başlığı kar, gelir rakamları ve gelecek döneme dair tahminler olacak.

Makro verilerde ise kritik bir haftaya başlıyoruz. ABD istihdam verileri yarından başlayarak açıklanacak; yarın açık iş sayısı (JOLTS), Çarşamba ADP, Cuma aylık istihdam veri seti. İstihdamın güçlü duruşu FED faiz indirim tahminlerinin azalması gerektiği sonucunu destekleyebilir. Bir yandan bilançoları takip edeceğiz, Japonya siyaseti ve Orta Doğu takibe konu diğer başlıklar.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,4-0,7 bandında artı. Asya piyasalarında Çin %0,2 civarında, Hong Kong %0,1 civarında, Japonya %2,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,27, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 2.732 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, enflasyonunun trendi kritik başlık. Haftaya Pazartesi açıklanacak Ekim ayı enflasyonu, kısa vadede piyasanın iştahını belirleyebilir. Bölgesel tansiyonda düşüş, TL varlıklara sınırlı olumlu yansıyabilir.
Ekonomik güven, dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın verileri.




Usd/TL:
Dolar haftaya güçlü başlıyor. Japonya'daki seçimde iktidarın çoğunluğu kaybedeceğinin speküle edilmesi etkili oluyor. Orta Doğu'da ise tansiyon biraz düştü ancak süreç bitmedi.
Japonya'da koalisyon hükümetinin çoğunluğu sağlayamayacağına yönelik haberler Yen'in değer kaybetmesine yol açıyor. Parlamentoda iki ana blok hükümet kurma yarışına girebilir. Ülkenin siyasi istikrarsızlık dönemine gireceği speküle ediliyor.
İsrail Cumartesi gününü ilk saatlerinde İran'a misillemede bulundu. İran ise misillemede bulunacağını açıkladı. Ancak İsrail'in sınırlı bir saldırıda bulunması havayı biraz yumuşattı.
Bu hafta makro veri tarafı kritik. ABD'de aylık istihdam veri seti açıklanacak. Diğer yandan FED'in önemsediği kişisel tüketim harcamaları endeksini karşılayacağız.
Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi'nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103 -105,5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, ekonomik güven, dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın verileri.
Enflasyonunun trendi kritik başlık. Haftaya Pazartesi açıklanacak Ekim ayı enflasyonu, kısa vadede piyasanın iştahını belirleyebilir.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,29 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Kasım ayı borçlanma programını Perşembe günü karşılayacağız. Bir önceki stratejiye göre Kasım ayında toplam 119,9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 182,2 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlanmaktaydı.
Eylül ayı enflasyonu yüksek gelince, TCMB faiz indirim beklentilerinin ötelenmiş ve tahvil faizleri yükselmişti. 2 ve 10 yıl vadeli göstergeler 2,5-3 baz puan yukarı çıkmış durumdalar.
Mevcut durumda TCMB enflasyonla mücadelede şahin tavır içinde. Enflasyonda düşüş olması halinde şahin politikanın gevşeme kaydetmesi bekleniyor.
Globalde, FED'in faiz gevşetme döngüsü hızını azaltabilir. Bu ise tepki içindeki tahvil faizlerinin biraz daha yükselmesine en iyi ihtimalle mevcut seviyelerine tutunmalarına yol açabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artış ile %42,98 ve 14 baz puan artış ile %30,31 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,650 desteği üzerinde oluşan tepki alımları devam ediyor...
Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketini sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 8,650 seviyesini koruma çabasının tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 1.31 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tek seans işlem yapılacak. Yarın ise işleme kapalı olacak piyasada, kısa işlem haftasında yaşanacak geri çekilmelerde 8,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,650 üzerindeki hareketlerde bir üst direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Tepki alımlarını kısa vadeli taban oluşumu açısından önemli olarak değerlendirdiğimiz piyasada, yukarı atakların güç kazanması için ilk önemli direnç olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin aşılması gerekiyor. Bu durumda kısa vadeli ana direnç olarak izlediğimiz 9,200 ve trend direnci olarak izlediğimiz 9,500 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde 8,650 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye üzerindeki hareketleri şu aşamada tepki yükselişinin devamı yönünde izliyoruz.




Eur/Usd:
Orta Doğu'daki gerginlik ve Japonya seçim sonuçlarına dair tahminlerle haftaya başlıyoruz.
Japonya'da yapılan seçimde, iktidardaki koalisyonunun çoğunluğu sağlayamayacağı speküle ediliyor. İki ana bloğun hükümet kurmak için yarışa görmesi bekleniyor. Ülkedeki siyasi belirsizlik Yen'i zayıflatıyor, Usd'ye güç kazandırıyor.
Cumartesinin ilk saatlerinde İsrail İran'a misillemede bulundu. İran ise uygun cevabı vereceğini açıkladı. İran'ın açıklaması havayı biraz gerdi. Ancak İsrail'in saldırısı sınırlı oldu. Zira sadece askeri tesislere saldırıda bulundu. Korkulduğu gibi nükleer ve petrol tesisleri vurulmadı. En kötü senaryodan uzak durulması kötünün fiyatlanmasına mani oldu. Saldırı sonrası, İran misillemede bulunacağı açıkladı.
Cuma günü ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri ve Michigan güven verileri beklentilerinden daha iyi sonuçlandı. 1 yıl vadeli enflasyon tahmini iyileşme gösterdi (yüzde 2,9'dan 2,7'ye). 5-10 yıl için yapılan tahmin ise değişmedi, yüzde 3 olarak kaldı
Haftaya Dolar talebi ile başlıyoruz. Haftanın devamında ABD işgücü verilerinin sonucu ile tamamlayacağız. Tabi bir yandan da Orta Doğu ve Japonya takip edilecek.
Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY'nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,076 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,083 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Cuma günü ABD makro verileri Usd lehine geldi. Cumartesi İsrail İran'a saldırı düzenledi. Sınırlı saldırı sonrası hava biraz yumuşasa da İran'ın misillemeden bahsettiğini not edelim. Japonya seçimlerinde iktidar kayıp yaşıyor. Çoğunluk sağlamadı, ülkede iktidar yarışı olması bekleniyor. Dolar haftaya güçlü başlıyor. Bu hafta ABD istihdam verileri haftası. Cuma günü tarım dışı veri seti açıklanacak.
Dolar Endeksi direnç seviyesine erişti. Bir süre bu civarda zaman geçirebilir (103,8-104,5).
Bu sabah 1,295 seviyesinde bulunan paritede 1,291 ve 1,286 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,305 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Kıymetli madenler haftaya düzeltme ile başlıyor. İsrail'in İran'a düzenlediği saldırı sürpriz içermedi. Sadece askeri tesisler hedef alındı. Bu sebeple kontrollü gerginlik-saldırganlık piyasadaki gerginliği azalttı. Altın ve gümüş fiyatları haftaya düşüşle başlıyor.
'Sınırlı saldırı' sonrası İran'ın misillemede bulanacağını speküle edilse de dip toplamda tansiyon düştü.
Bu hafta ABD istihdam verileri haftaya yön verecek. Çarşamba ADP-özel sektör istihdam, Cuma günü aylık istihdam veri seti açıklanacak. Perşembe günü kişisel tüketim harcama endeksi PCE'yi karşılayacağız.
Japonya'da yapılan seçimde koalisyon iktidarı çoğunluğunu kaybetti. Hükümet kurma yarışı yeni koalisyon kurulabilmesine bağlı. Japon yeni zayıf.
Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.715-2.750 Usd sıkışmasını yaşıyor. Jeopolitik tansiyonun düşmesi ile bir süre yatay seyir görebiliriz..
Bu sabah 2.732 Usd seviyesindeki ons altında 2.720 ve 2.700 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.747 ve 2.760 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Yüzde 4,19 seviyesinde güç toplayan ABD 10Y tahvili, yüzde 4,45-4,50 bölgesine erişmek isteyebilir. Bunun içi bu hafta açıklanacak ABD istihdam verileri destek sağlamalı. Hafta Orta Doğu'da tansiyon düşüşü ile başlıyor.
İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri katı. Orta Doğu'da tansiyonun biraz düşmesi bize olumlu yansıyabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüksek seyretmesi ise lokal tarafta baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 272 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -3 ile 0 cent; orta vadelilerde 0 ile 0 cent; uzunlarda +15 ile +22 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,80%, 6,84% ve 7,93% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi

 Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş