Altında makas yeniden açıldı; atölyeler tatilde - Ekonomi

Ekonomi'nin haberine göre; Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk
Altın ithalatına kota uygulanması nedeniyle aleyhte yeniden açılan makas ve işlenmiş üründe zayıflayan talep, atölye kapanmalarına yol açtı. Edinilen bilgiye göre, iç piyasadaki hareket sadece gram ve külçe gibi yatırımlık altınla sınırlı. Takı ve altın aksesuarda ise hem talep hem de üretim durma noktasına geldi. EKONOMİ gazetesine konuşan sektör temsilcileri, işlenmiş üründe iç ve dış piyasadaki talep yetersizliğinden dolayı, Kuyumcukent’te ve diğer bölgelerdeki imalathanelerin 1015 gün süreyle kapanma yoluna gittiklerini söyledi. Bu durumun önümüzdeki dönemde tamamen kapanmalara yol açabileceği ve sektörde işten çıkarmaların gündeme gelebileceğinden endişe ediliyor. Öte yandan, yabancıların yanı sıra yerli üreticilerin de Dubai, Mısır ve Irak gibi ülkelerde yerli ortaklarla çalışarak üretim üslerini yurt dışına taşımaya başladığı belirtiliyor.

Altın fiyatlarındaki artış ve uluslararası piyasalarla açılan fiyat farkı, kuyumculuk sektörüne darbe vurdu. Sektörde imalathaneler yıllar sonra ilk kez 10-15 gün kapanma kararı alırken bu durumun tamamen kapanma ve işten çıkarmalara evrilmesinden endişe ediliyor. Öte yandan yabancıların yanı sıra yerli üreticiler de üretim tesislerini Mısır, Dubai ve Irak gibi ülkelere taşımaya başladı.

Artan jeopolitik gerginlik, merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girmesi ve yaklaşan ABD seçimleri, altın fiyatlarını rekor seviyeye taşırken, üstüne Türkiye ile uluslararası piyasa arasında oluşan kilogram başına 3 bin 5oo dolarlık fark, iç piyasada altın talebini negatif etkiledi. Takı altında hacim son yılların en düşük seviyesine gerilerken, ihracat tarafı da uluslararası piyasa ile oluşan farktan darbe yedi.

Bu dönemin son yılların en sıkıntılı yılları olduğunu belirtirken sektör temsilcileri, gelişmenin imalat ve atölyeleri vurmaya başladını dile getirdi. Verilen bilgiye göre Kuyumcukent ve diğer bölgelerdeki atölyeler uzun yıllar sonra ilk kez 10-15 gün kapatma kararı aldı. Bu durumun önümüzdeki dönemde tamamen kapanma ve işten çıkarmalara yol açabileceğinden endişe duyan iş insanları, öte yandan yabancıların yanı sıra yerli üreticilerin de Dubai, Mısır ve Irak gibi ülkelerde yerli ortaklar ile çalışarak üretim üslerini yurtdışına taşımayaya başladıbaşladığını dile getirdi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık,yık, dünyadünyada olduğu gibi ülkemizde de savaşlar, yyüksek faiz ve yüksek enflasyonyon döngüdöngüsünün tüm meslek gruplarınını olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de olumsuolumsuz etkilediğini kaydetti. Tüm bunlara 1 yılıy aşkın bir süredir uygulanannan altındakialtınd kota kısıtlaması benzeriri unsurlarunsurla da eklenince tüm sektörün sıkıntılı bbir sürece girdiğini belirten Atayık, “Bugün,B sektörün kalbi konumundakimundaki İstanbul’daİ en ufak atölyeden büyük işletmelere,işle toptancısından mağazağaza sahibsahibine, kuyum işletmelerine, esnafına,nafına, tüccarına,tüc sanayicisine ve ihracatçısınacatçısına vvarıncaya kadar herkes için olumsuz birb hava hakim. Diğer yandan düğün mevsimindeme de satışlar beklentilerintilerin çok altında kaldı. Piyasada morallerraller bozuk.bozu Piyasada bugüne kadar hiç yaşamadığımız yaşamadı büyük bir durgunluk var” dedi.

Kuyumcular Kuyumcula Odası’ndan çıkış için iki ik öneri

Türk kuyumculukkuy sektörü özelinde içinden geçilenge sıkıntılı süreçten çıkış için iki yolyo olduğunu dile getiren Mustafatafa Atayık,Atayık bunları şöyle açıkladı: “Enflasyonlasyon MuMuhasebesi’nin kaldırılarak yerinerine Altın Esaslı bir Muhasebe sistemininminin getirilmesinigeti istiyoruz. İkinci de kota kısıtlkısıtlamasından bir an önce vazgeçilmelidir. geçilmelid Örneğin; kota uygulamasını yumuşatan önlemlere ilişkin düzenleme çıktığında bu düzenlemenin atölyeleri de içermesi gerektiğini işaret ederek, çözüm önerimizi ‘Kapasite Raporları’ baz alınarak bu işlemin yapılmasının mümkün olacağını ilettik. Bu önerimiz, Ankara’da önemli bir karşılık buldu. ‘Yetki Belgesi’ olan perakende kuyumcularımızın ardından Kapasite Raporu bulunan atölyecilerimize de önümüzdeki günlerde altında kota hakkı verileceğine inanıyoruz. Öte yandan, Borsa İstanbul bünyesindeki Kıymetli Maden ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nın yönetiminde kuyumcu ve mücevhercilerin de temsil edilmesini çok önemli buluyoruz. Ayrıca, TCMB’nin bu süreçte piyasa yapıcılığı işlevini üstlenmesinin çok olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz.”



Facebookta Paylaş