Günlük bülten (Yapı Kredi Yatırım)

« Konu bundan sonrası ne olacak? Sorunun cevabını karar metninde ve Powell sözlerinde arayacağız. Bu yıl 2. faiz artışı olacak mı veya tersten bugünkü faiz artışı ile faizde zirve oluştu mu gibi hususlar en kritik olanlar. Enflasyon yüzde 3% seviyesine indi ama hedef 2%, enflasyon yüzde 3% seviyesine indi ama çekirdek 4,8%, enflasyon yüzde 3% seviyesine indi ama çekirdek PCE 4,6%, manşet enflasyon 3% seviyesine indi ama istihdam hala güçlü… ama’lara devam edebilir FED. Piyasa biraz ‘ama’dan önceki kısımda, FED ise ‘ama’dan sonraki kısma daha yakın. Bardağın boş dolu tarafı gibi. Bu akşam FED ipin ucunu bırakmayabilir. Enflasyonla mücadelede gidilecek çok yol var diyebilir. Bu eksi söylem ve biliniyor. Faiz zirvesine ilişkin çok ip ucu vermeyebilir. Makro verilere bağlı diyebilir.
Piyasa bu akşam FED’den güvercin tavır görmeyebilir. Faiz artışı sürecinin sonuna yaklaşılması nedeniyle piyasanın ana rotasını bozacağını düşünmüyoruz. Kar satışları olabilir fakat bunun ana rotayı değiştirmesini beklemiyoruz. Faiz artışı döngüsünün sonlarında olduğumuza olan inanç artıyor. O yüzden risk iştahı ilkten biraz baskılanabilir. Piyasa devamında risk iştahına geri gelebilir. »
üstteki kısım dünkü bültenimizden, FED’e ilişkin öngörülerimizi ifade etmiştik.
Dün akşam FED’in enflasyonla mücadelede kararlılığını yinelediğini, ipin ucunu bırakmadığını, verilere bağlı hareket edeceğini ortaya koyduğunu gördük. Bu anlamda karar ve sözlü yönlendirme piyasayı rahatsız edici yapıda olmadı diyebiliriz. Üstteki ikinci paragrafta ifade ettiğimiz üzere piyasadaki ana rotanın değişmediğini görüyoruz. Bu anlamda piyasa da makro verilere bakarak fiyatlama yapabilir (ki zaten öyle idi, buna devam edecek).
Sonuçta, FED Eylül’de faiz artırabilirim de artırmayabilirim de dedi. Net bir şey söylemedi. Kararı makro verilere bağladı. Politika faizini 5,25-5,5% yaparak son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarmış oldu. Özetlemek gerekirse, Powell’ın konuşması dengeliydi ama güvercine bir adım daha yakındı diyebiliriz. Eylül ayındaki toplantıya kadar 2 enflasyon ve 2 istihdam verisi takvimde yer alıyor. Ara ara piyasalarda kar satışları olsa da ana yönü değiştirecek bir etki beklemiyoruz.
Bugün Avrupa Merkez Bankası faiz toplantısı yapılacak. Piyasalar bu toplantıda 25 baz puan faiz artışı bekliyor. Sonrasında ECB başkanı Lagarde’ın konuşması piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Son gelen enflasyon verilerinin beklenti altı gelmesi sebebi ile Lagarde’ın açıklamalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. ECB ve BOE’nin FED’in gerisinden geldiğini ve enflasyon ile mücadelede zirve noktaya yakın olmadıklarını düşünüyoruz.
ABD 2Ç büyüme, haftalık işsizlik, ECB kararı ve Lagarde’ın konuşması globalin bugünkü ajandası. Ana gündem maddeleri FED, ECB, Çin destek paketi, ABD şirket finansalları.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,25-0,50 civarı pozitif seyrediyor. Asya borsaları da pozitif. Japonya ve Çin yüzde 0,4 civarında; Hong Kong yüzde 1,5’a yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 100,8, ons altın 1.977 Usd civarında işlem görüyor

Lokal tarafta, bugün yılın 3. Enflasyon Raporu TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından açıklanacak. Erkan’ın sözleri piyasaları hareketlendirebilir. Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı maliye politikası ve kademeli faiz adımlarıyla bir bütün olarak olumlu yönde ilerlendiğini düşünüyoruz. Ancak mali tarafta alınan kararların -akaryakıt zamları, vergi artışları, maaş artışları… ve kur yükselişinin enflasyonu yukarı itme riski bulunuyor. Bu noktada TCMB’nin ne düşündüğü ve nasıl reaksiyon vereceği önemli. Gaye Hanım sunumunda piyasa bu konudaki sinyallere de bakabilir.
Cuma ekonomik güven, dış ticaret dengesi açıklanacak.


Usd/TL:
FED 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Politika faizi yüzde 5.25-5.50 aralığına yükseltildi. Powell‘ın dengeli söylemleri ile birlikte piyasa biraz olumlu tarafa yöneldi. Dolar Endeksi’nde yüzde 0,30 düşüş gerçekleşti. Endeks bu sabah 100,8 civarında işlem görüyor. Piyasanın biraz Usd’den uzaklaşacağını düşünüyoruz. Ancak gelecek FED toplantısında ait karar net olmadığı için belirgin bir Usd zayıflaması zamana yayılabilir.
Lokal tarafta, Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı Enflasyon Raporu ve Gaye Erkan’ın açıklamaları piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Bir önceki raporda 22,3% olan yıl sonu enflasyon tahmininin revize edilip edilmeyeceği, edilecek ise yeni tahminin kaç olacağı önemli. Uygulanan politikalar ile yüksek enflasyonun oluşturduğu kurdaki baskının bir miktar azaldığını düşünüyoruz.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,55 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Bugün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. 2023-24 enflasyon öngörüsünün önemli olacağını düşünüyoruz. Sadeleşme-kademeli faiz artışları sonrasında Tahvil ve Bono Piyasası faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışı içinde olacağını bekliyoruz.
Globalde FED toplantısı dün sona erdi. Piyasa beklentilerine paralel politika faizi 25 baz puan artırıldı. Eylülde yapılacak toplantıda ya faiz artırımı ya da pas geçilmesi durumu olacağı buna da gelecek olan veriler ışığında karar verileceği Powell tarafından dile getirildi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri veri sonrasında 3,85% seviyesine kadar geriledi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 8 baz puan düşüş ile %16,15 ve 1 baz puan yükselişle %18,34 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 6,800 direncinin aşılması gerekiyor... Endekste 6,800 hedef direnç noktasının son günlerde oluşturduğu realizasyon eğiliminin, dün seans içi yukarı atak gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü %2.10 oranında değer artışıyla 6,743 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, gün içerisinde ilk önemli direnç noktası olarak 6,800 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan hareketin yeniden güç kazanması için 6,800 direncini aşması gerekiyor. Bu durumunda ise ilk etapta 7,000 olmak üzere sırasıyla 7,200 ve 7,500 seviyeleri hedef konumunu alacaktır.
Aşağı yönde ise 6,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise yükseliş eğilimini desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz.


Eur/Usd:
Dün FED kararlarını karşıladık. Piyasa beklentilerine paralel politika faizi 25 baz puan artırılarak 5,25-5,50% bandına yükseltildi. Toplantı sonrasında Powell, Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımının ve pas geçme olasılığının masada olduğunu, veri odaklı giderek buna karar vereceklerini belirtti. Gelen dengeli açıklamalardan sonra Dolar Endeksi(Dxy) yüzde 0,3 civarında değer kaybı yaşadı. Endeks bu sabah 100.8 civarında bulunuyor. Bir sonraki FED faiz artışı makro verilere bağlı. O yüzden net bir öngörü yapmak için çok erken. Piyasa yine de bir miktar olumlu tarafa yakın durabilir diye düşünüyoruz. Bu anlamda Usd biraz zayıflayabilir. Daha fazlası için istihdam ve enflasyon verilerinin düşük gelmesi gerekebilir.
Politika faizinden FED daha yukarı, enflasyonla mücadelede FED daha önde. Yine de işi sıkı tutup kararlılığını yineledi. Bu anlamda ECB’nin de bugün benzer bir tavır içinde olmasını bekliyoruz. Bankanın 25 baz puan faiz artışı sürpriz olmaz. Konu sözlü yönlendirmede. Piyasa bugün ECB toplantı sonucunu (saat 15:15) ve Lagarde’ın açıklamalarını (saat 15:45) yakından takip edecek kanaatindeyiz.

Bu sabah 1,11 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,103 seviyeleri gün içi destek; 1,115 ve 1,12 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ECB kararına kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Sonrasını ECB ve Lagarde belirleyebilir.


Gbp/Usd:
Dün dengeli sonuçlanan FED toplantısından sonra, bugün ECB toplantısı ve Lagarde’ın konuşması paritede hareketlilik yaratabilir. FED duruşunu çok değiştirmedi. Enflasyonla mücadelenin sürdüğü, olumlu gelişmelerin olduğu ama bunların yeterli olmadığını söyledi. Bir sonraki kararın ise verilere bağlı olduğunu belirtti.
Veri odaklı piyasada kar satışları görülse bile ana senaryoda FED’in diğer merkez bankalarına göre sıkılaşma sürecini önde götürdüğünü düşünüyoruz. Bu anlamda Usd talebi zayıf kalabilir, zayıflayabilir. Ne kadar zayıflayacağını diğer merkez bankaları ve makro veriler belirleyebilir.
Kısa vade için paritede 1,2825 seviyesinin kırılması paritenin 1,27’ye kadar geri çekilmesini sağlayabilir. 1,27 üstü orta vadede yükselişin devam noktası olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,296 seviyesinde bulunan paritede 1,292 ve 1,287 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,305 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ECB kararına kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Sonrasını ECB ve Lagarde belirleyebilir.


Altın:
FED toplantısı dün tamamlandı. Beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz artırımı gerçekleşti. Powell‘ın dengeli konuşması ve bundan sonra atılacak adımlarda veri odaklı gideceklerini söylemesi piyasaları tekrar temkinli-dengeli bir noktada bıraktı. Yine de piyasa olumlu tarafa meyil gösterebilir. Bugün yapılacak ECB toplantısında verilecek faiz karar ve Lagarde‘ın sunumu altın-gümüş cephesinde hareketlilik yaratabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir.
Bu sabah 1.977 Usd seviyesindeki ons altında 1.965 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ECB kararına kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Sonrasını ECB ve Lagarde belirleyebilir.


Eurobond:
FED dün açıkladığı toplantı sonucuna göre politika faizini 25 baz puan artırarak 5,25-5,50% seviyesine çekti. FED başkanı Powell bundan sonraki süreç için politika faizi konusunda renk vermedi, veri odaklı gideceklerini belirtti. Beklenti altında gelen veriler devam ederse Eylül ayını pas geçebileceklerini belirtti.
Dengeli tonda geçen FED toplantısı sonucunda ABD 10 yıllık tahvil faizleri geceyi yüzde 0,60 değer kaybı ile 3,86% seviyesinden kapadı. Tahvil faizlerinin aşağı meyilli olmasını beklediğimizi belirtelim. FED verilere bağlı hareket edeceği için veriler açıklandıkça tahviller de buna göre reaksiyon verebilir.
Lokal tarafta, bugün Gaye Erkan’ın Enflasyon Raporu sunumu yakından takip edilecek. Mali politika ve kademeli faiz artışında atılan doğru adımlar pozitif fiyatlamaları da beraberinde getiriyor.
Eurobondlar dün yatay-hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 5-6 cent; uzunlarda 6-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,50%, 8,22% ve 8,65% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.