Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

Dün FED'in faiz indirimini altın tepside sunmadığını piyasaların indirim sinyali karşısında heyecanlanmadığını ifade etmiştik. Yine de piyasalar sınırlı da olsa olumlu reaksiyon vermişti. Olumlu hava uzun sürmedi. Çünkü ABD makro verileri beklentilerin altında kalıp, ekonomideki yavaşlama halinin daha dramatik olduğu algısı yarattı.
Piyasa, FED'in faiz indirim gerekçesini enflasyonda belli bir yol kat ettim, enflasyonun düşmeye devam etmesini öngörüyorum düşüncesi yerine ekonomideki kırılganlık endişelerine odaklanıldı. FED'in bu sebeple indirim sinyali verdiği speküle ediliyor. Yani piyasa FED'i enflasyon hedefinin daha mümkün hale dönüşmesi mi yoksa ekonomide kırılganlık riskinin artması mı tetikledi ikilemi yanıtını arıyor.
Dün ABD'de açıklanan ISM imalat verinin zayıf gelmesi, yatırımcıların ekonomi dengeli yavaşlıyor, FED güvercinleşiyor iyimserliğinden ekonomi dengesizleşiyor, FED geç kaldı endişesine geçiş yaptı. ABD ISM imalat verisi son 8 ayın en düşük seviyesine indi. Önceki veri 48,5, beklenti 48,8 idi, gerçekleşme 46,8 oldu.
Daha önceki bültenlerimizde, FED'in faiz indirim gerekçesinin gönüllü ya da gönülsüz olabileceği bunu şartların belirleyeceğini ifade etmiştik. Buna bağlı olarak piyasanın reaksiyonunun farklı olacağını paylaşmıştık. FED, enflasyonun hedefe yakınsama yolunda güvenle ilerlemesi, ekonominin dengeli-ılımlı şekilde yavaşlaması gönüllü faiz indirimi kararı almasını sağlayabilir. Bu ise piyasa için olumlu sinyal olabilir. Ancak ekonomide istenmeyen, arzu edilmeyen riskler ortaya çıkarsa FED riskleri yönetmek için güvercin tarafa geçi yapmak zorunda kalabilir. Bunun yaratacağı fiyatlama isteği keyifli olmayabilir.
FED üyelerinin daha önceki açıklamalarında geç kalmak, erken davranmak, gereğinden fazla ya da az sıkılaşma yapmak gibi zaman ve miktar açılarından süreci gözleyerek ilerlediklerini ifade etmişlerdi. Gelinen noktada piyasa geç kalındığı düşüncesini öne çıkarıyor.
Bundan sonraki veriler, FED faiz indirimi dışında FED zamanlamayı doğru yapıp yapmadığı çerçevesinden de yorumlanabilir. Bu kapsamda bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti önem arz ediyor. Beklentinin belirgin altında sonuç, FED geç kaldı, ekonomide kırılganlık artabilir şeklinde yorumu-fiyatlamayı beraberinde getirebilir.
Dün açıklanan imalat PMI verilerinde Avrupa beklenti üstü sonuçlar elde ettiler. Yine de 50 eşik seviyesinin altında kaldılar. ABD ise daha sınırlı artış kaydetti ve 50'nin altında kaldı. ABD haftalık işsizlik sigorta maaşı başvuruları beklentiden zayıf sonuçlandı.
İngiltere merkez bankası BOE, sürpriz diyemeyeceğimiz faiz indirim kararı aldı. 9 üyeli komitede 5 üyenin oyu ile 25 baz puanlık indirim geldi.
Risk iştahı baskı altında. Hisseler satılırken, tahviller talep görüyor. Nakit talebi Dolar öne çıkarıyor. Kıymetli madenler jeopolitik risklerle olumlu ayrışıyor. Bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti fiyatlamayı etkileyebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,4-1,2 aralığında satıcılı. Asya piyasalarında da endeksler satıcılı seyrediyor. Hong Kong %2,0 civarında, Çin %0,4 civarında, Japonya %4,9 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,99, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.457 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, gri liste, Moody's not artırımı beklentileri realize oldu. Mevcutta bir beklenti bulunmuyor. O yüzden iç varlıklara yönelik momentum biraz zayıf seyrediyor. Genel çerçevede olumlu görüşümüzü koruyoruz.





Usd/TL:
ABD makro verilindeki zayıflamayı hızlı bulan piyasa, varlıklardan nakde geçmeyi tercih ediyor. Günün kazananı Usd oluyor. Nakde geçiş ABD datalarına bağlı olarak sürebilir. Piyasa FED'in biraz geç kaldığını düşünüyor. Sıkı duruşun ekonomik aktiviteyi fazla etkilediği kanaati oluştu. Yeni veriler bu açıdan önemli.
Bugün ABD'de aylık istihdam veri seti açıklanacak. İstihdam sektörüne dair önemli sinyal gücü barındırıyor.
Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi yatay bant direnci olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,3 civarında işlem görüyor. Direnci aşamaması 103 seviyesini mümkün kılabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. Biz TL'nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.
Kur korumalı mevduata stopaj gelmesi ile KKM çözülmesi biraz daha hızlanabilir. Bu ise TL üzerinde sınırlı baskı yaratabilir.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,18 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.
Globalde, FED Eylül ayı faiz indirimini temkinli işaret etti. İstihdamı zorlamak istemiyor. Tahvil faizleri düşüş eğilimini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 32 baz puan düşüş ile %42,10 ve 50 baz puan düşüş ile %27,85 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişinin önündeki ilk önemli direnç 10,900 bölgesinde...
Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,50'lik yükselişle 10,798 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, TL zirve 11,250'lerden başlayan satıcılı seyrin, %6,50'luk kaybın ardından önceki gün 10,550 bölgesinden itibaren yukarı yönlü bir tepki hareketi üretmeyi başardığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, mevcut tepki yükselişinin eski yükselen trend kanalı içine dönebilmesi için öncelikle 10,900, ardından da 11,000 bölgesi üzerinde kalıcı hareketler sergileyebilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda, piyasadaki yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenerek devam etmesi beklenebilir.
Diğer taraftan, 10,900-11,000 bölgesini aşmayı başaramayan yükseliş denemelerinin, tepki karakterinden kurtulamayacağı ve yeniden satış baskısıyla karşılaşabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda da, öncelikle 10,750-700 bandı olmak üzere piyasadaki aşağı yönlü baskının, son minör dip 10,550 bölgesini aşağı yönde tehdit etmesi beklenebilir...




Eur/Usd:
FED'in koşullu faiz indirim sinyalinin etkisi kısa sürdü. Zira ABD verilerindeki yavaşlama hali piyasa tarafından fazla bulundu. Bunu baz alan yatırımcılarda FED'in indirim için geç kaldığını kanaati oluştu. Yatırımcılar varlık satışı ile nakde geçiş yapıyorlar. Dolar talebi biraz arttı.
Dolar Endeksi dün sabah 103,9 civarında idi, bu sabah 104,3 civarında işlem görüyor.
Bundan sonraki süreç piyasa algısının makro veriler tarafından nasıl yönlendirileceğine bağlı. İlk sırada bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti yer alıyor.
Beklentiler dahilindeki sonuçlar mevcut fiyatlamayı çok değiştirmeyebilir. Sapma ise hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz. Endeks bu sabah itibari ile 104,3 seviyesinde. Eşik altında kalması 103 seviyesini mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,079 seviyesindeki paritede 1,076 ve 1,072 seviyeleri gün içi destek; 1,083 ve 1,086 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam veri seti öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.



Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE, 25 baz puan indirim kararı aldı. Karar 9 üyeli komitede 5 üyenin oyu ile alındı. 4 üye ise faizin sabit kalmasından yana durdu. Komitede konsensüs hali oluşmadı. Başkan Bailey, sonraki adımlarda ihtiyatlı olacaklarını sinyali verdi. Piyasalar ise Eylül'de faiz indirimini beklenti dahilinde tutuyor.
BOE'nin faiz indirimi Gbp'yi zayıflattı. Diğer yandan ABD hisse piyasalarındaki nakde geçiş de Doların güçlenmesini sağladı.
Dolar Endeksi 104,3 seviyelerinde. 104,5 direnç olarak izliyoruz.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,268 ve 1,263 seviyeleri gün içi destek; 1,276 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam veri seti öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.




Altın:
Son günlerdeki haber akışı kıymetli madenlerin olumlu ayrışmasını sağladı. FED'in faiz indirim ihtimalinin artması ve daha jeopolitik tansiyondaki artış arka planı oluşturuyor.
Bugün ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak. Setin sonucuna bağlı olarak altın talebi değişiklik gösterebilir.
Yukarıdaki haber akışı ile altın bir süredir içinde bulunduğu bant aralığını yukarı yönde geride bıraktı. Haftanın kapanışı bunu teyit ederse yükseliş hareketi güç kazanabilir.
Altın 2.275-2.440 Usd bandının üst sınırlarına erişti. Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.
Bu sabah 2.457 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.475 ve 2.490 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD istihdam veri seti öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.



Eurobond:
Son dönemdeki haber akışından olumlu etkilenen yatırım aracı sabit getirililer. FED faiz indirim beklentisinin daha da somutlaşması tahvil faizlerinin aşağı inişini destekliyor. Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak.
İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumu zayıf kalmasına yol açıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Bir sonraki hedefimiz ise 210-220 civarı. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir. Diğer bir konu ise Orta Doğu'daki tansiyon. Türkiye varlıklarına olan iştahın azalmasına yol açıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 280 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile +8 cent; orta vadelilerde +2 ile +3 cent; uzunlarda -17 ile -18 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,95%, 6,96% ve 7,87 oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi



Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.