Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD tarihinde ilk kez bir eski başkan (ve aynı zaman da başkan adayı) mahkum oldu. Karar Trump’ın adaylığını etkilemiyor. Piyasaları ilgilendiren taraf burası. Zira Trump’ın ekonomi politikaları hem ABD ekonomisi için hem global için farklı sonuçlar yaratmıştı. Çin ile ortaya çıkan gümrük vergisi tartışmaları piyasaları baskılamıştı.
Trump’ın kararı fırsata çevirerek seçilme şansını artırmayı hedefliyor. Piyasalar, 5 Kasım’daki seçimi Trump’ın kazanması halinde 2. Trump dönemine başlayabilir. Propaganda döneminden başlamak üzere vaatleri piyasalarda çokça fiyatlanabilir.
Siyasi tarafta dikkat çeken diğer bir unsur (ki daha yakın zamanı ilgilendiriyor) NATO toplantısı. Ukrayna’ya verilen destek asker temini (Fransa-Macron çok istekli) ve verilen füzelerin Rusya içlerini vurmasına izin verilmesi sıcak başlıklar. Şubat 2022’den süregelen savaş haline NATO biraz daha yaklaşıyor.
Ekonomi tarafında ise gözler ABD makro verilerinde. Bugün kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE), kişisel gelir ve kişisel harcama verileri açıklanacak. PCE önceki veride manşette 2,7%, çekirdekte ise 2,8% seviyesinde oluştu. Piyasa açıklanacak verilerin de aynı kalmasını bekliyor. Önceki veride kişisel gelirler 0,5%, kişisel tüketim 0,8% idi. Bugün açıklanacak veride her ikisinin de 0,3% seviyesine inmesi bekleniyor.
Bugün Avrupa TÜFE’de değişim beklenmiyor (manşet 2,7%, çekirdek 2,8%). Almanya’da ise perakende satışlar açıklanacak. Yıllıkta belirgin toparlanma bekleniyor.
Dün ABD 1Ç büyüme verisinin 2. okuması, beklentilere paralel yüzde 1,3 seviyesine indi (önceki okuma 1,6 idi). Ayrıca haftalık işsizlik maaş başvuruları hafif zayıf geldi. Veriler tahvil faizlerinin düşmesini sağladı. FED endişelerini biraz olsun azalttı. Büyümede yavaşlama şirket karları için olumsuz sinyal. O yüzden hisse endeksleri satıcılı gün yaşadı. Piyasa bu çerçevede zayıf iştahla güne başlıyor ve ABD verilerini bekliyor. Saat 15:30. eğer veriler enflasyon düşüyor sinyali verirse risk iştahı olumluya dönebilir. Aksi halde Dolar’ın değer kazandığı, tahvil faizlerinin yükseldiği, kıymetli madenlerin baskılandığı seyirle haftayı tamamlayabiliriz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,3 aralığında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,54, Dolar Endeksi 104,85, ons altın 2.342 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, normalleşme süreci yabancı ilgisini artışı, döviz rezervlerinde toparlanma, dövizden TL’ye geçiş isteği, enflasyonda zirve beklentisi ve düşüş dönemine girmek üzere olduğumuz söylemi,… eşliğinde ilerliyor. Genel olarak olumlu görüşe sahibiz ve görüşümüzü koruyoruz.
03 Haziran Pazartesi Mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. Bloomberg’deki tahmin aylıkta 3,0% artış olacağı yönünde. Böylece yıllık oran 74,8% seviyesine çıkmış olacak. Zirvenin oluşması ile artık enflasyonda düşüş dönemine girmiş olacağız.





Usd/TL:
Haftanın son günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) açıklanacak. Veri öncesinde ise piyasa dinamiği kararsız halde. FED’den yapılan açıklamalar, faiz artışı kapısını tekrar aralamaktan yana. Dün Logan seçenekleri masada tutmanın iyi olacağını ifade etti. Veriler tarafında ise ABD ekonomisinin 1Ç büyümesi beklentilere paralel aşağı revize edildi.
Bugün PCE verisinin sonucuna göre piyasa hareketlenebilir. Enflasyon endişesinin azalması yatırımcıları rahatlatabilir.
Dolar Endeksi 105 seviyesi etrafında geziniyor. Yön konusunda kararsızlık yaşıyor. Kaldı ki haber akışı buna sebep oluyor. Bugün PCE ile yön netleşebilir. 105’in üzerine çıkılması Endeks’te yukarı yön ihtimalini artırıcı etki yapabilir. 105,5 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,24 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Sabit getirililere olan ilgi gündemdeki yerini koruyor. Yabancı yatırım bankalarının raporları, yabancı yatırımcıların pozisyon alma isteği olumlu trend izliyor.
Pazartesi günü Mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. Zirve oranının görülmesi bekleniyor. Sonrasında enflasyonda düşüş dönemine gireceğimizi düşünüyoruz. Tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvili yükseliş ile eğilimini koruyor. Kıymet 4,54% seviyelerinde işlem görüyor. ABD PCE verisi kısa vade için belirleyici olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz puan artış ile %41,78 ve 19 baz puan artış ile 28,06% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,400 desteğini koruma çabasının yükseliş denemeleri oluşturabileceğini düşünüyoruz... Endekste geçtiğimiz hafta 11,088 zirve seviyesinden başlayan düzeltme hareketi kapsamında ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 10,400 seviyesini koruma eğilimi ön planda. Seans içi kritik destek noktası olarak izlediğimiz 10,400 desteğini koruma çabasının ardından % 0.02 oranında hafif bir değer artışıyla perşembe gününü 10,481 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,400 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerinde 10,400 destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviyenin kısa vadeli hareket kapsamında önemli olacağını düşünüyoruz. 10,400 desteğinin ilk etapta tepki denemeleri oluşturabileceği piyasada, bir alt noktada ana destek olarak ise 10,000 seviyesini alıyoruz. Şu aşamada 21 Mayıs tarihinde başladığı zayıflama eğilimin devam ettiği piyasada, 10,750 seviyesi ise direnç konumunda bulunuyor. Endeksin zayıflama eğiliminin ardından yeniden yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 10,750 direncinin aşılması gerekiyor.




Eur/Usd:
ABD kişisel tüketim harcamaları verisi saat 15:30’da açıklanacak. Manşette (2,7%) ve çekirdekte (2,8%) değişim beklenmiyor. Bugünün diğer verileri ise kişisel gelir ve kişisel tüketim harcamaları her ikisinin de belirgin düşmesi bekleniyor.
Verilerin sonucu hem enflasyon için hem enflasyonu besleyen gelir-harcama kalemleri için piyasalara sinyal verebilir. Bu sebeple bugün açıklanacak verileri kıymetli buluyoruz. Beklentilerden sapma hareket yaratabilir.
FED’den faiz artışı kapısının kapanmaması yönündeki açıklamaya bir yenisi eklendi. Kashkari’den sonra Logan faiz artışı ihtimalini gündemde tutmayı tercih etti. FED faiz patikasının biraz daha şahin algılanmasına yol açıyor bu ifadeler. Dolar güçleniyor, ABD tahvil faizleri yukarı tepki veriyor.
Bugün ayrıca AB TÜFE, Almanya perakende satışlar verileri de açıklanacak. Manşetin yüzde 2,4’den 2,5’e çıkması, çekirdeğin ise aynı kalması (2,7) bekleniyor.
Dolar Endeksi 105 seviyesi civarında işlem görüyor. 105,5 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Hala aşağı yön ihtimali var ama bu ihtimal azalıyor.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,076 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,084 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD verileri öncesi yatay seyir bekliyoruz. Verilerin sonrasında sapmasına göre yön-hareket oluşabilir.




Gbp/Usd:
FED açıklamaları, güçlü veriler, zayıf tahvil ihaleleri piyasaları Dolar’a yönlendiriyor. Gbp zayıf kalıyor. İngiltere tarafında BOE’nin faiz indirimi FED’den önce olabilir. Bu da Gbp aleyhine hava yaratan diğer bir unsur. Bugün ABD verileri piyasaları hareketlendirebilir.
Dolar Endeksi’nde 105,5 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,278 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD verileri öncesi yatay seyir bekliyoruz. Verilerin sonrasında sapmasına göre yön-hareket oluşabilir.




Altın:
NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermenin yanında verdiği füzelerin Rusya içlerine hedeflenmesi izin verme kararına yaklaştığı speküle ediliyor. Diğer yandan Çin-Tayvan, İsrail-Mısır gerginliklerini de eklediğimizde jeopolitik gündem güvenli liman talebini desteklemeye devam ediyor.
Bugün ABD makro verileri piyasalar açısından önemli. Enflasyon ve kişisel gelir-harcama verileri hareket yaratma potansiyeline sahipler.
Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (bugünkü veriler sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir. Bandın üst sınırına yaklaşmaya çalışabilir düşüncemiz karşılık görmedi.
Gümüş tarafında ise 30 Usd seviyesini güçlü destek seviyesi olarak takip ediyoruz. Teknik olarak gümüşte İlk hedef 34,6 olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sabah 2.344 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD verileri öncesi yatay seyir bekliyoruz. Verilerin sonrasında sapmasına göre yön-hareket oluşabilir.



Eurobond:
ABD büyümesinin yavaşlaması tahvil faizlerini aşağı çekti. Çarşamba’nın yükselişi Perşembe geri verildi. Gözler bugün açıklanacak ABD verilerinde. Piyasa saat 15:30 itibari ile hareketlenebilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ayrıca global tahvil faizleri de etki ediyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 261 ile günü tamamladı. Eurobondlar kısada sınırlı negatif, orta-uzunda sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 20-22 cent; uzunlarda 41-46 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,27%, 7,31% ve 8,00% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Japonya'da inşaat siparişleri Nisan ayında yıllık +26.4% (Önceki: +31.4%)
Çin'de NBS imalat dışı PMI Mayıs ayında 51.1 (Önceki: 51.2)
Çin'de NBS bileşik PMI Mayıs ayında 51.0 (Önceki: 51.7)
Çin'de NBS imalat PMI Mayıs ayında 49.5 (Beklenti: 50.4 Önceki: 50.4)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Haziran için -5.6% (Önceki: +4.4%)
Japonya'da Mayıs ayı sanayi üretimi tahmini +69% (Önceki: +4.1%)
Facebookta Paylaş