Konteyner krizi yeniden alevlendi - Ekonomi

Ekonomi internet sitesinde yayınlanan habere göre; emen’deki Husilerin saldırıları nedeniyle gemilerin Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’nu dolanması yeni bir konteyner krizinin başlamasına neden oldu. Uzayan rotalar nedeniyle konteyner ve gemi arzında kapasite sorunu ortaya çıkarken, Uzakdoğu ve Akdeniz’deki önemli aktarma limanlarında büyük yoğunluk yaşanıyor.

İsrail-Filistin savaşının küresel tedarik zincirinde yarattığı kriz büyüyor. Ticaretin yüzde 90’ına yakınını taşıyan denizyolunda Husilerin saldırıları nedeniyle gemilerin Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’nu dolaşması, konteyner krizini yeniden alevlendirdi. Uzayan rotalar nedeniyle konteyner ve gemi arzında kapasite sorunu ortaya çıkarken, Uzakdoğu ve Akdeniz’deki önemli aktarma limanlarında da büyük yoğunluk yaşanıyor. Kapasite sorunu konteyner navlununu yukarıya çekiyor. Sıkıntıların kısa vadede çözülesini beklemeyen uzmanlar, emtia fiyatlarında yeni zamların kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.

"Asıl etkiyi yeni görüyoruz"

 İran destekli Husiler, İsrail-Filistin savaşı nedeniyle Aralık 2023 itibarıyla Kızıldeniz’de Süveyş Kanalı’ndan geçen İsrail bağlantılı gemilere saldırı düzenlemeye başlamıştı. Güvenlik endişeleri nedeniyle armatörler, Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’na yönelmeye başlamıştı. Yeni rota, gemilerin seyir mesafesini yüzde 40 uzatırken, gemilerin hedef limana varış süresi de 20 güne yakın artmıştı. Ancak Kızıldeniz’deki kaos ortamının etkisi bununla sınırlı kalmadı. EKONOMİ’ye konuşan sektör yetkilileri, krizin küresel deniz ticaretine etkisinin yeni görülmeye başlandığını ifade ediyor. Dünyanın en büyük denizcilik şirketi Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) Türkiye Genel Müdürü Barış Dilek, “Uzayan rotalar, fazla kapasiteyi abzorbe ettiği gibi, bir kapasite açığına da sebep oldu. Uzakdoğu servislerine başka servislerden gemi kaydıran armatörler, dünyanın çeşitli yerlerindeki ticaretlerde kapasite açığı yarattı. Uzakdoğu bağlantılı ticaretlerde seyir süreleri artığından, ekipman da daha uzun süre gemi üstünde kalmaya başladı. Bu da karada ekipman açığına sebebiyet veriyor. Şu an bunu özellikle 20'lik konteynerlerde hissediyoruz” açıklamasını yaptı.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.ekonomim.com/ekonomi/konteyner-krizi-yeniden-alevlendi-haberi-746281



Diğer Haberler
Çin'de NBS imalat dışı PMI Mayıs ayında 51.1 (Önceki: 51.2)
Çin'de NBS bileşik PMI Mayıs ayında 51.0 (Önceki: 51.7)
Çin'de NBS imalat PMI Mayıs ayında 49.5 (Beklenti: 50.4 Önceki: 50.4)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Haziran için -5.6% (Önceki: +4.4%)
Japonya'da Mayıs ayı sanayi üretimi tahmini +69% (Önceki: +4.1%)
Japonya'da geniş perakende satışlar Nisan ayında yıllık +3.0% (Önceki: +7.0%)
Japonya'da perakende satışlar Nisan ayında yıllık +2.4% (Beklenti: +1.9%, önceki: +1.2%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Nisan ayında yıllık -3.4% (Önceki: -3.1%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Nisan ayında aylık -0.1% (Beklenti: +0.9%, önceki: +4.4%)
Facebookta Paylaş