Bugün piyasalar için kritik bir gün. Ya bir risk gerçekleşmeden geride bırakılacak ya da bir riskle karşı karşıya kalınacak.
ABD’de bugün bütçe tavanını artırmak için oylama yapılacak. Temsilciler Meclisi’nin her iki kanadı da tasarı kabul edilir şeklinde olumlu açıklamalar yaptı.
Açıklamalar umut veriyor piyasaya. Ancak piyasanın bir bölümü hala endişeli. Birincisi oylamada negatif bir sürpriz ortaya çıkabilir. İkincisi yasal prosedür tamamlanıncaya kadar temerrüde düşülebilir. Bu iki görüş de satın alınanlar arasında. Bu sebeple piyasalar yön konusunda kararsız kalıyor. Kaldı ki tasarının kabul görmemesinin yaratacağı sonuç, kabul görmesinin yaratacağı sonuca göre daha kuvvetli. Maalesef belirgin negatif gelişmeleri beraberinde getirebilir.
Piyasaların yolu… eğer bugün tasarı onaylanırsa yarın ve Cuma günü ABD istihdam verilerine odaklanabiliriz. Diğer bir başlık ise FED Haziran toplantısı olur. Ama onay çıkmaz ise o zaman ABD’nin temerrüdü, resesyonu konuşulur. Hem ABD hem global piyasalar için tatsız günler görebiliriz.
Yarın ABD özel sektör, Cuma ise tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. İstihdamın seyrini ortaya koyacaklar. Beklenti üstü veriler FED’i şahin olmaya itebilir. Piyasaları ise baskılar. Zayıf veriler ise FED’i ve piyasaları biraz rahatlatabilir. Tabii bunları konuşabilmek için önce ABD bütçe limitinin artmış olması gerek bizce.
Bugün piyasalar tedirginlik ile umudu bir arada yaşayacak diye düşünüyoruz. Oylamanın olumlu-olumsuz olmasının asimetrik etkiye sahip olmasından ötürü tedirginlik daha ağır basabilir. Oylamaya dair her haber hareket yaratabilir. Günün nasıl kapanacağı oylamaya bağlı.
ABD hisse senetleri dün yatay - kararsız kapandı. Avrupa’da ise yüzde 1,5’e varan eksiler oldu. Tahvil faizleri biraz gevşedi. Para piyasaları Usd’ye yönelirken kıymetli madenler talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı eksi. Asya borsalarında satışlar daha derin. Japonya yüzde 1,5, Çin yüzde 1, Hong Kong yüzde 2,5 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,68%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.958 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa yüzde 3,8 yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta biraz arttı; uzun tarafta yatay kapandı. Eurobond fiyatları belirgin alıcılı idi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Bakanlar Kurulu’nun netleşmesi bekleniyor. Cuma veya Cumartesi isimlerin açıklanması bekleniyor. Piyasalar ise ekonomi yönetiminde kimin direksiyona geçeceğini merak ediyor. Bazı isimler speküle ediliyor. O isimler üzerinden lokal varlıklar fiyatlanıyor.
Bugün 1Ç büyüme, iç borçlanma takvimi, Perşembe S&P imalat PMI verileri açıklanacak.
Dış ticaret dengesi -8,7 milyar Usd oldu.
Usd/TL:
Bugün ABD’de bütçe limitinin artırılması oylamaya sunulacak. Beklenen kararın oylamadan geçmesi. Siyasiler sonucun pozitif olacağını ifade ediyorlar. Yine de piyasa çok rahat bir havada değil. Oylamanın sonucunu görmek isteyenler de var. Risk iştahı yatay kalırken, Usd talebi biraz daha artış gösteriyor. Dolar Endeksi 104,3 seviyesinde bulunuyor.
ABD borç limit sorununun çözülmesi ile gündem makro veriler ve FED Haziran toplantısı ile oluşabilir. Yarın ve Cuma, ABD’de istihdam verileri açıklanacak. Borç limiti sorunu çözülemez ise küresel gündemin ana konusu ABD temerrüdü ve resesyon olabilir diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gözler yasal takvimin (kesin sonuçların açıklanması, yemin etme, bakanların açıklanması, mazbata teslimi…) işlemesi ve seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusunun netlik kazanmasında.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 20,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 20,60 ve 20,50; yukarıda 21,00 ve 21,40 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Yeni ekonomi yönetiminin oluşması ve aksiyon almalarına dair takvim işliyor. Piyasada ise isimler üzerinde spekülasyon yapılıyor. Lokal varlıklar olumlu etkileniyor. TL bono tarafında ise mevcut kural setinin değişebileceğine dair bir beklenti oluşmuş değil. O yüzden tahviller faiz seviyelerini koruyorlar.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri yukarı geldiler. Bütçe tavanının artırma oylaması bugün yapılacak. Çözümün yakın olduğu algısı bir miktar rahatlama sağlıyor. Faizler son bir iki gündür hafif gevşeme kaydediyor. Diğer yandan FED’in Haziran toplantısında faiz artışı yapacağına dair beklentiler gücünü koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 85 baz puan artışla %11,28 ve yatay %9,09 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Güç kazanan yükseliş devam potansiyelini koruyor...
Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı seyrin önemli destek noktası olarak izlediğimiz 4,400 seviyesini korumayı başardığı piyasada, Cuma günü başlayan yükseliş devam ediyor.
Salı gününü %3.83 oranında değer artışıyla 4,951 puandan tamamlayan piyasada, böylece seans içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 4,900 seviyesinin aşıldığını gözlemliyoruz. 4,400 desteği üzerinde oluşan yukarı hareketin güç kazandığı piyasada, 4,900 seviyesinde bulunan direncin aşılmasıyla mevcut hareketin kısa vadeli trend özelliği kazandığını düşünüyoruz. Böylece seans içerisinde ilk önemli destek noktası olarak artık 4,900 seviyesini izliyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketler ise bir üst noktada bulunan 5,250 seviyesini hedefleyecek yukarı hareketin devamını getirecektir.
Dolayısıyla şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşündüğümüz piyasada, bir alt noktada bulunan 4,700 üzerinde yön yukarı olmaya devam edecektir.
Eur/Usd:
Bugün ABD ve global piyasalar açısından önemli bir gün. Zira ABD bütçe tavanının artırılması yasal sürecine başlayacak. Siyasilerce hazırlanan metnin oylamaya sunulması bekleniyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi kanattan yapılan açıklamalar oylama sonucunun olumlu olacağı yönünde. Ancak piyasa yine de temkinli bir tavır içerisinde.
Limitin artırılması ABD kamu hizmetinin sürmesini sağlayacak. Böylece gündem-piyasa, makro veriler ve FED politikasına odaklanacak. Eğer limit sorunu aşılamaz ise gündem ABD temerrüdü ve resesyon ile dolabilir.
Siyasilerin açıklamalarını dikkate alıp limitin artacağını baz alırsak yarın ve Cuma ABD istihdam verileri öne çıkacak diye düşünüyoruz. İstihdam güçlü gelirse FED’in faiz artırma ihtimali o oranda artabilir. Zayıf gelirse piyasa rahatlayabilir.
Dolar Endeksi 104,3 seviyesinde güne başlıyor. Usd bir süre daha fiyatlama avantajını elinde tutabilir. Usd’yi ne zayıflatabilir diye baktığımızda, zayıf istihdam verisi bunu tetikleyebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,07 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,074 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylaması gün içinde hareket yaratabilir.
Gbp/Usd:
Temsilciler Meclisi’nde bugün bütçe limitinin artırılması oylanacak. Yeterli destek verilerse tasarı geçecek. Aksi halde bütçe tavanı gündemde önemli bir sorun haline dönüşebilir.
Tasarının geçmesi çok majör etki yapmayabilir. Ancak geçmemesi majör etki yapma potansiyeli taşıyor.
Yarın ABD özel sektör istihdamı, Cuma tarım dışı istihdamı açıklanacak. Verilerin sinyal gücü yüksek. Hem piyasalar hem FED için sonuç önemli. Güçlü veri piyasayı bir bozabilir. Para birimlerinde ise Usd’nin güçlenmesini sağlayabilir.
Dolar Endeksi 104,3 civarında işlem görüyor. Haber akışı Usd lehine fiyatlama sağlamayı sürdürüyor.
Bu sabah 1,239 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,244 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylaması gün içinde hareket yaratabilir.
Altın:
Güven ihtiyacına en çok ihtiyaç duyulan günlerden birinde olabiliriz. ABD’de bütçe tavanını artırma oylaması bugün kabul görmez ise güvenli liman talebi artabilir. Tasarı oylamada kabul görürse altın gümüş talebi düşebilir.
ABD siyasilerinden gelen açıklamalar oylamanın başarılı sonuçlanacağı yününde. Bu sözleri baz alırsak, yarın piyasalar ABD makro verilerine odaklanabilir. Tabii aynı zamanda FED’e. Oylamanın başarılı olması altın ve gümüş ihtiyacının biraz azalmasına yol açabilir. Ardından, olumlu seyir için zayıf istihdam verisi gerekebilir.
Mevcut yapıda kıymetli madenlerin bugün kararsız kalmasını bekliyoruz. Oylama öncesi yön net olmayabilir. Oylamaya dair haberler hareket yaratır düşüncesindeyiz.
Bu sabah 1.958 Usd seviyesindeki ons altında 1.945 ve 1.932 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün gün başında yatay seyir bekliyoruz. ABD bütçe limiti oylaması gün içinde hareket yaratabilir.
Eurobond:
Bugün ABD bütçe limitinin artırılması bekleniyor. Bu yönde bir kanı var. Ancak hakim bir görüş olamıyor. Aksini düşünenler de var. O yüzden risk iştahı biraz kararsız kalıyor. Bu yapının tahvil faizlerini aşağı çekmesi normal. Zira limit artmaz ise ABD’nin kamu hizmetinin kesintiye uğraması, temerrüdü söz konusu.
ABD limit sorunu çözülür ve ABD istihdam verileri (Perşembe, özelikle Cuma) güçlü gelmez ise en iyi olasılık oluşmuş olur bizce. Tahvil faizleri bu durumda gevşeyebilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanı seçimi ardından ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağının ve yaklaşımının ne olacağının netleşmesi bekleniyor. Türkiye eurobondları da diğer lokal varlıklar gibi bu sürece odaklanmış halde. 5 yıllık CDS 616 puan seviyesinde. Bakanlar Kurulu’na dair spekülasyonlar yapılıyor. Lokal varlıklar bunlar üzerinden olumlu fiyatlanıyor.
Eurobondlar dün alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 100-108 cent; orta vadelilerde 222-229 cent; uzunlarda 184-193 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 9,67%, 9,29% ve 9,38% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.