Günlük bülten (A1 Capital)

Eski yeniciler
Mayıs ayının son işlem gününe girerken Borsa İstanbul tarafında yükseliş sürüyor. Dün özellikle bankacılık endeksinde yaşanan sert yükseliş hareketi endeksin geneline yayılırken, gün %3.83 değer kazanımı ile 4951 seviyesinden tamamlandı. Özellikle seçim sonrasından belirsizliğin ortadan kalkmış olması ve yeni oluşturulacak kabine ile birlikte ekonomide farklı politikalar izleneceği beklentileri endeksteki yükselişi destekledi. Bugün de gündem odaklı haber akışının piyasada etkili olduğunu hissederken diğer taraftan ise yurtiçinde yılın ilk çeyreğine ait GSYH verisini takip ediyor olacağız. Piyasa ilk çeyrek GSYH beklentisini %3,9 şeklinde oluştururken verinin piyasaya etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz.
ABD’de tüketici güven endeksi, Mayıs’ta geçen aya kıyasla 1,4 puan düşerek 102,3'e geriledi. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen tüketici güveninin bu dönemde 99 değerini alması tahmin ediliyordu. Amerikalı tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan mevcut durum endeksi, Mayıs ayında 3,2 puan azalışla 148,6'ya indi. Tüketicilerin mevcut koşullara ilişkin görüşlerinin daha az iyimser olması ve beklentilerin kasvetli kalması nedeniyle gerilediği görülüyor. Bu durum Fed'in enflasyonla mücadele için faiz oranlarını daha fazla artırabileceği yönündeki spekülasyonları besleyebilir. Piyasalar ise 13-14 Haziran tarihli toplantının sonunda 25 baz puanlık bir faiz artışı için %65 şans veriyor.
Asya Pasifik tarafında Çin’den gelen zayıf veriler dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin pandemi sonrası toparlanması konusuna şüphe yarattı. Çin'in PMI verileri, talebin zayıflaması nedeniyle Mayıs ayında beklenenden daha hızlı daraldı ve Asya’da piyasalarda endişeye neden oldu. Çin'de imalat sektörü aktivitesi Mayıs ayında zayıflayan talebin etkisiyle beklenenden daha hızlı yavaşladı.
Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 49,2'den son 5 ayın en düşük seviyesi olan 48,8'e geriledi. Beklentiler ise imalat PMI'nın Mayıs ayında 49,4 puana çıkmasını yönündeydi. Hizmet sektörü aktivitesinde büyüme de Mayıs ayında son 4 ayın en yavaş seviyesinde gerçekleşti. İmalat dışı PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 56,4'ten 54,5'e geriledi.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi açılışla birlikte %1 düştü ve mayıs ayındaki kayıpları %2,4’u buldu. Son 33 yılın zirvesini test eden Japonya borsası Nikkei’de bile satış baskısı devam etti.
Petrol fiyatları, beklenenden daha zayıf ekonomik verilerin yayınlanmasının ardından en iyi petrol ithalatçısı Çin'den gelen talebin yavaşlaması endişeleri ABD borç tavanı faturasında bazı olumlu ilerlemelerden daha ağır bastığı için kayıplarını artırdı.
Ağustos teslimatı için Brent ham petrol vadeli işlemleri 28 sent düşerek varil başına 73,43 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) varil başına 26 sent düşerek 69,20 dolara geriledi.
Ayın son günü piyasaları yoğun bir veri akışı bekliyor. Yurt içinde GSYH, hizmet üretici fiyatları, bankacılık sektörü verileri öne çıkarken, yurt dışında ABD Chicago PMI, JOLTS, Almanya iş gücü, enflasyon verileri takip edilecek.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş