Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Çin sıfır vaka politikasından uzaklaşıyor. 8 Ocak’ta yeni bir faz geçecek. Kısıtlamaların kalkması başta Çin ekonomisi olmak üzere dünya ekonomisi için canlandırıcı olacağı tahmin ediliyor. Bunun karşılığı ise artan talep, talep ise enflasyon riski demek. Enflasyonla mücadele edildiği, faizlerin artırılarak ekonomik aktivitenin yavaşlamasının istendiği bir süreçte Çin’in ısınmaya başlaması zıt bir denklem yaratıyor.
Sıkılaşmanın gevşetilmesi ise vaka sayılarının arttığı mevsime denk geldi. Çin’de vaka sayıları artık açıklanmıyor. Ancak ciddi artış olduğu haberleri yapılıyor. Yurt dışı seyahat yasağı kaldırılıyor. Daha çok Çinlinin diğer ülkelere gitmesi demek. İlk karşı hamle ABD’den geldi. ABD ülkesine gelecek Çin başlangıçlı uçuşlar için negatif test talep etmeye başladı. Çin’in kontrolleri gevşettiği, mevsimsel olarak vaka sayılarını arttığı yapıda dış turizmin artması Çin’in salgın ihracı yapması anlamına gelebilir.
Yukarıdaki iki kısımda ifade ettiklerimizin piyasalar yansıması ilkten risk iştahı lehine oldu. Ama sonradan iştah azaldı. Zira enflasyon riski (eşittir şahinlik) öne çıktı. Risk iştahı azalma kaydediyor.
Yıl son 2 iş günü. Tatil modu açık. Katılım düşük, işlem hacmi az. Haber akışı hareket yaratıyor. Zıt yöndeki haberler dalgalı seyre yol açıyor. Nette ise risk iştahı biraz baskılanıyor.
ABD borsaları yüzde 1’in üzerinde kayıpla kapandı. Avrupa borsaları iyimser idi; Almanya, Fransa yüzde yarım düştü. İngiltere sınırlı prim sağladı.
Bu sabah globalde risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri karışık; hafif artı-eksi işlemler geçiyor. Asya ise satıcılı. Japonya ve Hong Kong yüzde 1; Çin yüzde yarım civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,86%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.809 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 1,3’e yakın düştü. TL Tahviller kısada yatay, uzunda satıcılı seyretti. Eurobondlar işlem görmedi. TL ise günü sınırlı primle tamamladı.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. KGF paketi ve asgari ücret zammı netleşmişti. Dün ise EYT netleşti. Yaş sınırı olmadan hak edenlerin emekli olmaları sağlanacak. Kapsamda 2,25 milyon çalışan olduğu Cumhurbaşkanı tarafından ifade edildi. Memur, emekli zamları için karar bekleniyor. Burada yer alan başlıklar mali açıdan çok büyükler. O yüzden alınan-alınacak kararların kamuya, özel sektöre etkileri olabilir. Her iki kesim için de mali açıdan zorlayıcı olabilir.
Bugün ekonomik güven, yarın dış ticaret dengesi açıklanacak.



Usd/TL: Çin’in kısıtlamaları gevşetme kararı alması dünya ekonomisini açısından önemli ve pozitif bir hamle. Ancak iyimserlik sınırlanıyor zira ülkede vaka sayıları yüksek ve ülke dışına seyahat edenler gittikleri ülkede teste tabii tutuluyorlar. Gelen yolcularda önemli sayıda korona tespit edilenler oluyor. Bu sebeple piyasa salgının artmasından endişe etmeye başladı. Kısacası iyimserlik gölgeleniyor. Risk iştahı baskılanıyor. Günün sonunda Usd talebi gücünü koruyor. Dolar Endeksi 104,35 civarında işlem görüyor.
Haftanın risk iştahı anlamında biraz olumlu olacağını değerlendiriyorduk. Ancak salgın haberleri negatif etki yaratıyor. Yılın son günleri tatsız tamamlanıyor. Katılım az, işlem hacimleri düşük.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. EYT netleşti. Yaş sınırı uygulanmadı, 2,25 milyon kişiyi kapsayacak şekilde karar alındı. 200 milyar TL tutarındaki KGF de göz önüne alındığında alınan kararların rakamsal hacmi oldukça yüksek.
Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında.
Ekonomik alandaki alınan-alınacak kararlar kamuda ve özel sektörde mali yük yaratma potansiyeline sahip. Kamu açısından bakarsak bütçe dengesi zorlanabilir. Bu ise TL üzerinde baskı yaratabilir.
Kur bu sabah 18,71 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,68 ve 18,65; yukarıda 18,72 ve 18,75 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Piyasalarda Çin ekonomisinin canlanacağı beklentisi ile tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Çin’deki canlanma global ekonominin de canlanması anlamına geliyor. Bu ise ısınan ekonomi demek bir anlamda. ABD 10 yıllık tahvil faizi Kasım ayı ortasındaki seviyelere erişti.
Lokal tarafta ise EYT, KGF, maaş zamları gibi konular oldukça büyük rakamsal hacimlere denk geliyor. O yüzden alınan kararların bütçe dengesini zorlaması olası. Ancak tahvil faizlerinde, regülasyonlar diğer parametrelerden daha fazla fiyatlamaya tesir ediyor. Regülasyonların sonucu olarak tahviller canlı bir talep görüyor. O yüzden tahvil faizleri tek haneye kadar inmiş durumda.
Her iki gösterge tahvil faizi yukarı geliyor. 10 yıllık gösterge tahvil 2 haneye geri dönmüş durumda..
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla yatay %9,81 ve 4 baz puan düşüşle %10,45 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini kritik 5,250 hedef desteği üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor. Salı gününü -% 1.26 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda seans içi geri çekilmelerde 5,350 seviyesini ilk önemli destek olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde ise yukarı hareketin sırasıyla 5,550, 5,600 ve 5,750 seviyelerini test etme potansiyeli korunacaktır. 5,350 altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda bir alt noktada 5,250 seviyesinin kısa vadeli destek ve yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.



Eur/Usd: Farklı, zıt yönlü haberler gelişmeler son günlerde çokça karşılaşılan bir durum. Üstelik bu gelişmeler birbirlerine yakın etki gücüne sahip oldukları için yön konusu netleşemiyor, bir trend oluşamıyor. Daha çok dalgalı, yönsüz tanımlayabileceğimiz seyir oluşuyor. Örneğin Eur-Usd paritesi son 2 haftadır 100 bp bant aralığında işlem görüyor.
Sıcak konular ise Çin’in salgın kısıtlamalarını gevşeteceği haberi Rus gazı ve makro veriler. Çin’de kısıtlamaların kalkması büyüme açısından iyi bir gelişme. Ancak ekonomik canlılık aynı zamanda enflasyon riski demek. Diğer yandan ülke dışına çıkan Çinlilerde çok vaka tespit edilmesi salgın endişelerini artırıyor. Bu küresel ekonomi için negatif bir unsur. Sadece Çin kaynaklı olan bu konular küresel risk iştahı noktasında kendi aralarında çelişiyor.
Yatırımcıların tepkisini gelince riskten imtina etmek olarak özetlenebilir. Riskli varlıklar satışa konu oluyorlar. Usd ise talep yönünden son günlerde şanslı olmayı sürdürüyor. Dolar Endeksi 104 civarında satış baskısını dengeleme çabası sergiliyor. Endeks bu sabah 104,35 civarında bulunuyor.
Yılın son 2 günü. Katılım oranı düşük, işlem hacmi düşük. Son gelişmeler negatif bir hava yaratıyor.
Bu sabah 1,062 seviyesindeki paritede 1,061 ve 1,058 seviyeleri gün içi destek; 1,065 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Piyasaların dalgalı seyir izlediği son günlerde yıl sonu olmasının getirdiği sakinlik haber akışı ile bozuluyor. Çin kaynaklı haber akışı bu hafta konuşulan ana konu olmaya aday. Dalgalı seyir ise haber akışındaki zıtlıklardan kaynaklanıyor. Hal böyle olunca da Usd talebi bir şekilde devam ediyor.
İngiltere tarafında ise haber akışı Gbp’y destekleyecek nitelikte gelemiyor. Gbp son 2 haftadır hem Usd hem Eur karşısında zayıf kalıyor.
Beklentilerden sapan makro veriler öne çıkabilirler, piyasalar üzerinde etki yaratmada ise sınırlı kalabilir.
Bu sabah 1,204 seviyesinde bulunan paritede 1,121 ve 1,198 seviyeleri gün içi destek; 1,206 ve 1,209 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Kıymetli madenler açısından hava lehte gözüküyor. Ancak detaylarda aleyhte olan unsurlar da söz konusu. Bu sebeple kıymetli madenlere olan talep veya kıymetli madenlerin primlenmesi sınırlanıyor.
Haber akışı hem global ekonominin canlanacağı hem yavaşlayacağı, hem enflasyonun riskinin azalacağı hem artabileceği sinyali veriyor. Bu sebeple risk iştahı açısından kararsızlık yaratıcı (ama nette biraz düşürücü), belirsizliği artırıcı nitelikte bir dinamik oluşuyor. Güvenli liman arayışını destekleyici ortam oluşuyor. Tabi aynı zamanda tahvil faizlerinin yükselmesi (örneğin ABD 10 yıllık tahvil faizi Kasım ortası seviyelere erişti, 3,86%) kıymetli madenleri baskılıyor.
Yılın son 2 işlem günü. İşlem hacmi düşük, katılım az. Haber akışı baskı yaratıyor.
Bu sabah 1.808 Usd seviyesindeki ons altında 1.805 ve 1.797 Usd seviyeleri gün içi destek 1.815 ve 1.821 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,86% seviyesinde işlem görüyor. Kasım ayı ortasındaki seviyelere erişti. Arka planda Çin’in canlanacağı beklentisi tetikleyici rolde. Çin’in salgın kısıtlamalarını gevşetmeye devam etmesi global ekonominin canlanacağı sinyali olarak okunuyor. Bu enflasyon riskinin devamı demek olabilir. Merkezlerin sıkılaşmasının devamı demek olabilir. Çin haberine bu açıdan bakınca tahvil faizlerinin yükselişi şaşırtıcı değil.
Salgın kısıtlamaları gevşetiliyor ama vaka sayıları da artıyor. O yüzden salgın yayılabilir endişeleri de bir yandan öne çıkıyor. Çin’in dış turizmi kontrollü olsun isteniyor. Aksi halde vaka sayıları globalde artışa geçebilir. Bu ise yavaşlama demek. Ama bu endişenin önceliği bir geride.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden olumlu ayrışıyor. 5 yıllık CDS dün akşam 519 seviyesinde kapandı. Yıl sonu olmasından ötürü katlımın ve hacmin düşük kalmasını bekliyoruz.
Dün Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-6 cent arttı; orta vadelilerde 6-18 cent; uzunlarda 29-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,38%, 7,79% ve 8,91 oldu.



  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.