Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalarda risk iştahının yatay, sınırlı pozitif olmasını bekliyoruz. Ne zamana kadar? Cuma günü ABD istihdam veri setine açıklanıncaya dek. Tabi öncesinde açıklanacak veriler günlük fiyatlamayı belirleyebilir diye düşünüyoruz. Beklentilerden sapma oldukça piyasalar daha fazla hareketlenebilir.
Cuma günü ABD istihdam veri seti (aylık istihdam sayısı, işsizlik oranı, saatli kazançlar) öncesinde Çarşamba günü ADP istihdam verisi (çok bağlayıcı olmasa da ) Cuma günü ipucu verebilir. Perşembe günü ise klasik olarak haftalık istidam verisi açıklanacak.
FED’in çokça önemsediği 2 veri, enflasyon ve istihdam. Enflasyon konusunda ise Perşembe günü PCE verisini karşılayacağız. 13 Eylül’de TÜFE açıklanacak. 20 Eylül’de ise FED kararını karşılayacağız.
Ajandaya baktığımızda Powell’ın konuşması sonrası FED kararına kadar olan sürede, açıklanacak veriler fiyatlamayı belirleyebilir. Güçlü veriler riski iştahının baskı altında kalmasına yol açabilir.
Batıda bunlar olurken doğuda destek arayışları sürüyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama yatırımcıların odağını Çin hükümetine çevirmesine yol açtı. Yönetim şu ana kadar majör bir karar almış değil. Yine de faiz indirimi sonrasında dün alınan kararlar bir moral vermişe benziyor. Çin ekonomisinin yavaşlama mı yoksa toparlanma mı yaşayacağı dünyanın geri kalanı için de belirleyici. O yüzden üst bölümde her ne kadar ABD özelinde, FED özelinde ifadelerde bulunsak da Çin’i göz ardı edemeyiz. Fiyatlamada belirleyici olabilir.
Özetle, batıda ABD’yi ve FED’i takip edip fiyatlarken doğuda Çin’i de takip etmekte yarar olduğunu düşünüyoruz. Bazı varlıkların (Dolar Endeksi, ABD 10 yıllık tahvil faizi, altın…) kritik seviyelerde olması bu haftanın haber akışını öne çıkarıyor. ABD ve Çin haberleri etki gücüne sahip bizce.
Dün küresel iştah olumlu tarafa meyletti. Para piyasası ve tahvil piyasası daha sınırlı reaksiyon üretirken hisse piyasaları daha fazla olumlu oldu. Kıymetli madenler de sınırlı olumlu fiyatlandı. Dolar Endeksi ise hafif kayıp yaşadı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarında pozitif. Asya borsaları da alıcılı. Japonya yüzde 0,3, Hong Kong yüzde 1,4, Çin yüzde 2 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,2%, Dolar Endeksi 103,85, ons altın 1.925 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ihracatçılara 1 milyar TL kredi imkanı tanındı. Karar nitelikli büyüme için ve cari açık için olumlu sinyal üretiyor. Mehmet Şimşek’in yurtdışında yatırımcılarla görüşecek olması mali politikadaki değişime daha fazla ilgi oluşmasını sağlayabilir. 19 Eylül olarak açıklanan ziyaret öncesi OVP’nin açıklanması bekleniyor. Bu duruma Şimşek, elinde bir programla yatırımcıların karşısına çıkmış olacak diye düşünüyoruz. Etkili bir program, yatırımcı ilgisini fazlalaştırabilir.
TCMB, DDM’den TL’ye dönüş oranını 10% olarak değişirdi.
Bugün dış ticaret dengesi, Perşembe 2Ç büyüme, Cuma günü imalat PMI veri takvimini oluşturuyor.
Yarın 30 Ağustos Zafer Bayramımız. Lokal piyasalar kapalı olacak.



Usd/TL:
FED başkanının dengeli konuşması sonrası para piyasaları mevcut seviyelerini korumayı sürdürüyor. Yeni bir katalizör hareket katabilir. Ajandaya baktığımızda makro veri trafiğinin yoğun olduğunu görüyoruz. Bir de merkez bankaları yetkililerinin konuşmaları yer alıyor. Verilerde ise ABD istihdam verisi beklentilere göre sapma gösterirse hareket yaratabilir diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi 103,85 civarında işlem görüyor. 103’ün üstünde Usd daha avantajlı bir görünüm elde ediyor.
Lokal tarafta Mehmet Şimşek’in dünkü açıklamaları dikkat çekti. İhracatçılara 1 milyar TL destek sağlanacağını, 2024 yılında dezenflasyonun ve ekonomide yapısal dönüşümün hız kazanacağını ifade etti. Şimşek, iç talebin yavaşlamasını beklediğini de belirtti. Kayıt dışının takibi için yapay zekanın kullanılacağı dikkat çeken diğer açıklaması oldu.
Ana resimde değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. PPK kararı sonrası gözler Orta Vadeli Program’da. OVP’nin Eylül ayının ilk günlerinde açıklanması bekleniyor.
Ankara’nın duruşunun daha da belirginleşmesi, TL’nin zayıflamasının önüne geçebilir.
Bu sabah 26,50 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,30 ve 26,00; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Sadeleşme yolunda ilerleyen TCMB’nin etkisi ile tahvil faizleri 20% seviyesine erişti. Enflasyonu ve mevduat faizlerini baz aldığımızda gelinen seviyeler hala düşük. Bardağın dolu tarafı, aradaki fark kapanmamış olsa da düşük 10’lu seviyelerden 20’li seviyelere gelinmiş olması. Hala gidilecek yol var. Sadeleşme sürecinde de gidilecek yol var. O yüzden, tahvil faizleri zamanla normalleşecek diye düşünüyoruz.
Bu hafta ajandada ihale bulunmuyor. Eylül ayı finansmanı ise 11 Eylül haftasında başlayacak.
Merkez Bankası’nın kararı sonrası gözler OVP’de. OVP’nin içeriği lokal varlıklar için önemli bizce.
Globalde, Powell’ın konuşması sonrası tahvil faizleri kararsız hareket ediyor. Sınırlı bir gevşeme olsa da mevcut seviyelerinde bulunuyorlar. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,20% civarında işlem görüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla -yatay- %21,56 ve -yatay- %19,29 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kritik 7,900 direncini aşmayı başaran piyasada yukarı hareket güç kazanıyor...
Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini kritik destek olarak izlediğimiz 7,350 üzerinde karşılamayı başararak yukarı potansiyelini sürdüren piyasada, haftanın ilk işlem gününde 7,900 seviyesinde bulunan kritik direnç bölgesinin aşıldığını gözlemliyoruz
Haftanın ilk işlem gününü %2.92 oranında değer artışıyla 7,941 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde tamamlayan piyasada, 7,900 direncinin aşılmasıyla son dönemde oluşan yatay hareket yeniden yükseliş yönünde güç kazanmış oldu. 7,900 seviyesini seans içi geri çekilmelerde artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise ilk etapta 8,000 olmak üzere 8,250 ve 8,500 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, ana destek noktası olarak 7,350 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 altındaki olası seyrin ise piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
Para piyasaları Powell’dan da aradığını pek bulamadı diye düşünüyoruz. Başkan çok farklı bir duruş sergilemedi. Hal böyle olunca fiyatlama davranışı çok değişmedi.
Teknik açıdan baktığımızda, 200 günlük ortalama civarında fiyatlamanın sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu anlamda parite bir karar aşamasında seyrediyor diye düşünüyoruz. Kararı bu hafta açıklanacak veriler (istihdam verisi hariç) çok etkilemeyebilir. ABD istihdam verisinin sapma göstermesi yönü-karar almayı etkileyebilir. Öncesinde piyasa fiyatlama modunun yatay veya sınırlı olumlu olmasını bekliyoruz.
Merkez bankaları tarafında ise konuşma trafiğinin ise günlük hareket yaratacak nitelikte konuşmalar olmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Dün İngiltere piyasaları kapalı idi. Kaldı ki açık olsa da para piyasaları yatay seyir izlediği için parite yine çok değişmeyebilirdi. Yatırımcıların, Powell’den yeni bir şey duymaması, başka da haber akışı olmaması ile mevcudu korumak şeklinde fiyatlama yaptığını düşünüyoruz.
Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Veri haftanın kıymetli parametresi.
Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde bulunuyor. Powell sonrası mevcut seviyeler korunuyor.
Bu sabah 1,261 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,268 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Altın 200 günlük ortalamasına yakın seyrediyor. Son günlerde karar seviyelerinde olan ürünlerden biri de altın. Powell’ın konuşması farklı bir yaklaşım içermemişti. Önümüzde ABD verileri ve FED kararı yer alıyor. Veriler tarafında bu hafta istihdam verisi öncelikli sırada, sonrasında PCE ve diğer veriler yer alıyor. İstihdam sapma gösterirse yön konusunda bir netleşme görebiliriz.
Orta uzun vadeli resimde altın-gümüş yukarı potansiyel taşıyor. Merkez bankalarının ek sıkılaşmayı sonlandırmaları alıcıları iştahlandırabilir diye düşünüyoruz.
Teknik açından altın 200 günlük ortalama (1.900 Usd) etrafında seyrine devam ediyor. Geçen haftanın kapanışı 1.900 Usd üzerinde oldu. Bu haftanın kapanışı bu anlamda önemli. Altının 200 günlük ortalamanın civarında yön arayışını sürdürüyor. Şimdilik baskı azalmış durumda.
Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi’nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için -tahvil faizleri dışında diğer- baskı unsuru.
Bu sabah 1.925 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.885 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.945 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Tahvil faizleri bu hafta yatay, hafif aşağı meyilli olabilir diye düşünüyoruz. Bu hafta veri trafiği hareket yaratabilir. Bu trafikte ABD istihdam veri seti öne çıkıyor. Sapma olursa hareket potansiyeli artabilir diye düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,20% civarında bulunuyor.
Lokal tarafta, maliye politikasına dair haberler öne çıkıyor. İhracatçılara 1 milyar TL kredi imkanı tanınması, OVP, Şimşek’in yurtdışı sunum programı dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcı ilgisi artabilir. Süreçte ilk durak OVP, yatırımcılara yol göstermesi anlamında OVP önemli bir konumda bulunuyor.
Dün İngiltere piyasaları kapalı idi. O yüzden piyasa illikit oldu. Eurobondlar hacimsiz kaldı. CDS 399 ile günü tamamladı.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.