Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD konut kredisi başvuruları zayıf serisine devam ediyor. Bardağın dolu tarafı ise çok zayıftan az zayıfa doğru bir toparlanma olması. Artan faizler (esasında sıkılaşan para politikası) konut talebini baskılıyor.
FED sıkılaşmasının talep üzerinde, istihdam üzerinde yarattığı baskı ise tartışılıyor. Çünkü oldukça direnç gösteriyorlar. Dün ABD 4Ç23 büyüme verisi 3,3%’ten 3,2%’ye revize edildi. Ancak alt başlıklar arasında tüketici talebinin güçlü olması dikkat çekti.
Bugün haftanın kritik gününe başlıyoruz. ABD’de kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) açıklanacak. Veri TÜFE benzeri bir veri. Hesaplama yönetimi, içeriğindeki ağırlıklar gibi birkaç konuda farklılaşıyor. Bir de PCE sepeti daha dinamik. Kısa vadedeki değişimleri daha iyi yansıtabiliyor. FED enflasyon takibinde PCE verisini önemsiyor.
Çekirdek PCE’nin beklentileri karşılayıp karşılamadığı ve ne kadar saptığı günün konusu. Bugün 16:30’da açıklanacak veri beklentilerin altında sonuçlanırsa bunun risk iştahını olumlu etkimesi bekleriz. Aynı zamanda FED’in elinin rahatlamasına imkan verebilir. Ters yönlü sonuç ise risk iştahını baskılayabilir ve FED’in temkinli duruşunu güçlendirebilir.
Elbette tek veri ile ne piyasa ne FED karar vermiyor. Ancak son dönemde açıklanan veriler ülke ekonomisinin güçlü olduğunu işaret ediyor. Bugün açıklanacak verinin ‘güçlü veri serisinin’ son halkası olup olmayacağı önemli. Zayıf bir veri moral verebilir. Bunun sınırlı ve kısa vadeli olacağını değerlendiriyoruz. Risk iştahının daha belirgin iyileşmesi için lehte gelecek yeni verilere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Piyasa fiyatlaması güçlü veriler-temkinli merkez bankaları düzleminde ilerliyor. Risk iştahı baskı altında. Yapay zeka konusu hisselere doping etkisi yaptı. Olumlu ayrıştırdı. Fakat bilanço sezonunun geride kalması ile momentum kaybı oluşabilir. Genel olarak finansal varlıkların yön konusunda kararsız kaldıklarını düşünüyoruz. Piyasayı bu kararsızlıktan bu baskılı havadan makro veriler çıkarabilir. Bakalım ABD PCE verisi kapıyı aralayacak mı?
ABD seçimleri için adaylar yarışıyor. Cumhuriyetçilerin adaylarında biri olan Trump hakkındaki davalarla da muhatap. ABD Yüksek Mahkemesi ‘başkanın yargılanıp yargılanamayacağını’ ele alacak (6 Ocak olayları). İlk oturumun 22 Nisan haftasında olması bekleniyor. Seçim yarışını etkileyeceği için önemli.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay, hafif eksi. Asya piyasalarında ağırlıklı seyir pozitif. Hong Kong 0,5% civarı, Çin 1,3% civarı artı. Japonya 0,65% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.036 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ajanda sakin. Bugün 4. büyüme verisi açıklanacak. Veri gündemde alan kaplayabilir. Dün açıklanan Ocak ayı cari dengesi beklentilere paralel geldi (-6,23 mlr$).
Maliye Bakanı Şimşek G20 toplantılar kapsamında ABD Hazine Bakanı Yellen ile görüştü. Görüşmede, enflasyonla mücadele, kara paranın aklanmasının önlenmesi konularının ele alındığı belirtiliyor.
Hazine bugün 3 aylık borçlanma programını açıklayacak. Ocak ayı sonunda açıklanan programda (Mart ayı için) 96 milyar TL itfaya karşılık 132 milyar TL borçlanma planlanmıştı.






Usd/TL:
Haftanın kritik gününe başlıyoruz. Bugün ABD PCE verisi açıklanacak. Dün ABD 4Ç büyüme verisi hafif aşağı revize edildi. Konut kredisi verisi son yılların en düşük seviyesine indi. Piyasa fazla reaksiyon vermedi. Zira gözler bugün açıklanacak veride.
PCE verisi beklenti üstü sonuçlanırsa bu enflasyon kaygısı yaratabilir. Dolar güç kazanabilir. Verinin beklenti altı gelmesi ise yatırımcıları rahatlatabilir. O vakit Usd sınırlı güç kaybı yaşayabilir.
Lokal tarafta, bugün 4Ç büyüme verisi açıklanacak. Büyümenin 3,5% olması bekleniyor. Öte yandan dün açıklanan cari denge beklentilere paralel sonuçlandı (-6,23 mlr$).
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,00 ve 30,50; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Mart ayı borçlanma programı bugün açıklanacak. Ocak ayı sonunda açıklanan programda (Mart ayı için) 96 milyar TL itfaya karşılık 132 milyar TL borçlanma planlanmıştı.
TCMB faiz artışı yapmayıp mevcut şahinliğini diğer araçlarla güçlendireceği mesajını verdi. Enflasyonla mücadele konusunda kararlılığını sürdürüyor. Piyasa tarafı ise süreci aktif olarak fiyatlıyor. Diğer yandan seçim takvimi işliyor. Yatırımcıların bir bölümü seçim sonrasını bekliyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 13 baz puan artarak %42,74 ve 6 baz puan azalarak 26,82% seviyesinden tamamladı.





Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,000 trend desteğini yakından izlemeyi sürdürüyoruz... 7,200 seviyesinden başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini dokuzuncu işlem haftasında %31.25’lik değer artışıyla 9,450 seviyesine kadar taşımayı başaran piyasada, Pazartesi gününden itibaren zayıf seyir hakim oluyor.
Çarşamba gününü zayıf seyrin ardından -% 1.28 oranında değer kaybıyla 9,062 puandan tamamlayan piyasada, güne yatay bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin, 9,000 seviyesinde önemli bir trend desteği bulunuyor. Endeksin ara geri çekilmelerini 9,000 ana desteği üzerinde karşılanmasıyla birlikte yükseliş hareketinin etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda 9,400 ara direnç noktasını aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 9,400 ara direncinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 9,000 destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise endekste kısa vadeli trende aşağı yönlü bir eğilim yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise 8,750 ve 8,550 risklerini oluşturabileceği unutulmamalıdır.





Eur/Usd:
Bugün ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak (PCE). Veri FED tarafından takip edildiği için piyasa da kıymet veriyor. İçinde bulunduğumuz haftanın en kritik verisi. Çekirdek PCE’nin 2,8%’e inmesi bekleniyor, önceki 2,9%.
ABD TÜFE’nin inişi son aylarda ivme kaybı yaşasa da PCE aşağı yönde daha istikrarlı ilerliyor. Bugün açıklanacak verinin bu istikrarı koruyup korumayacağı önemli.
Beklenti ve beklenti altı bir veri piyasanın ve FED’in lehine sonuç üretebilir. Güçlü veri ise risk iştahını baskılayabilir. FED’in temkinli duruşunu güçlendirebilir.
Veri tarafında yarın ABD'de şubat ayı imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri de dikkat çekiyor. Hafta içerisinde, Fed üyelerinin konuşmaları ve vereceği mesajlarda paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,090 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede PCE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.





Gbp/Usd:
İngiltere’de bugün konut kredisi başvuruları, yarın imalat PMI açıklanacak. ABD tarafında ise bugün PCE, yarın imalat PMI ve ISM imalat verileri öne çıkıyor. Bu akışta ABD tarafı fiyatlamaya daha fazla tesir edebilir. PCE verisi bu haftanın en kritik verisi. Veri sonrası sonuca bağlı olarak piyasa risk iştahı değişebilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir.
Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede PCE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.





Altın:
Kıymetli madenler baskı altında kalmaya devam ediyor. Çerçeve, ABD verilerinin güçlü geldiği ve FED’in temkinli olduğu bir yapıyı içeriyor. Bu çerçeveden çıkmak için yeni verilerin ekonomide yavaşlama, soğuma olduğu sinyali vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Güçlü veriler ise çerçevenin daha da baskıcı olmasına yol açabilir.
Yukarıdaki bakışla ajandaya baktığımızda bugün açıklanacak ABD PCE verisinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Veri FED tarafından dikkate alınıyor. PCE’nin aşağı yönde ilerlemeye devam etmesi risk iştahına olumlu yansıyabilir. Diğer durumda ise risk iştahı zayıflayabilir. Kıymetli madenler bu fiyatlama davranışına iştirak edebilir.
Güncel piyasa yapısı altın fiyatının 2.000-2.070 Usd bant aralığında devam etmesini sağlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25-4,30 bandından sıkışık bir seyir izlerken, altın fiyatlarının 2.030 Usd üstünde kalma çabası görülüyor. Kısa vadede 2.045 Usd üstü hareket yukarı isteği artırabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. DXY 104,7 üstü kapanışlarda yukarı istek artabilir.
Bu sabah 2.036 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.045 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede PCE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası verinin sonucuna göre şekillenebilir.





Eurobond:
2024 faiz indirimi tahmininde piyasa ile FED örtüştü. Zira piyasa tahminini törpüledi. Geldiğimiz noktada bir kararsızlık hali söz konusu. Buradan çıkış yeni datalara bağlı. Bugün açıklanacak ABD PCE verisi önemli. Beklentiden sapan veri hareket yaratabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, büyüme verisi açıklanacak. Yeni ekonomi politikası olumlu algı yaratmaya devam ediyor. Yurt dışına korele hareket devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanacak gerileme lokal piyasaya olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 287 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 4-11 cent; uzunlarda 10-17 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,99%, 7,51% ve 8,15% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.