Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED, BOE faiz kararı
ABD aylık istihdam veri seti
Orta Doğu
Ajanda yoğun. Hareketli bir hafta olabilir. FED, BOE ne oranda yeni yönlendirme yaparsa, makro veriler beklentilerden ne oranda saparsa, jeopolitikte yeni gelişmeler olursa piyasa fiyatlaması daha fazla etkilenebilir. En olumlu senaryo, merkez bankalarının güvercin olması, makro verilerin yumuşama göstermesi, jeopolitik tansiyonun düşmesi ile oluşabilir.
Merkez bankaları ile piyasalar arasındaki ana konu faiz indirimi ne zaman başlayacak sorusu ve soruya verilen yanıtın ayrışması-yakınsaması. Bu hafta FED için de BOE için de kritik olan bu bizce. Esasında faiz ne zaman inecek sorusunun cevabı eldeki tüm verilerin okunması ile ulaşılan sonucun yansıması. Örneğin FED, tüm makro verileri (enflasyonu, enflasyonun trendini, istihdamı, istihdamın trendini, jeopolitiği, resesyon riskini, enflasyonun yeniden yükselme riskini…) analiz ederek karara varıyor. Çarşamba akşam faizin patikası aydınlanırsa piyasa fiyatlama davranışında netleşebilir. Sözlerimiz Perşembe günü BOE için de geçerli.
Cuma günü ABD aylık istihdam veri seti istihdamda güç kaybı olduğu sinyali verirse piyasalar ve FED rahatlayabilir. Güçlü sonuçlar ise piyasaları baskılayabilir. FED şahin tonunu koruyabilir (Çarşamba günü de FED’i duymuş olacağız).
Hafta boyunca açıklanacak diğer veriler beklentilerden saptıkları ölçüde yatırımcıları etkileyebilirler. Bir de bir trend de oluşturacaklar (parçalardan bütüne). Bu trendin yönü de sinyal verebilir. Genel bir algı yaratabilir.
ABD şirketlerinin 4Ç2023 bilançolarını not edelim. Elde ettikleri gelirler-karlar kadar gelecek dönem beklentileri de önemli. Örneğin Intel beklenti üstü kar açıkladı ama yeni çeyrek için zayıf tahminde bulundu, hisse fiyatı 10% civarında düştü. Diğer çip üreticileri de baskılandı, Nasdaq eksi kapattı.
Ürdün-Suriye-Irak sınırlarının kesiştiği bölgede 3 ABD askeri hayatını kaybetti. ABD yanıt vereceğini açıkladı. Bu yanıtın caydırıcı olması aynı zamanda yayılma riski yaratmaması gerekli. Bu hassas ince çizgi bölgedeki çatışmaları-saldırıları yeni evreye girmesinin önüne geçebilir. Diğer yandan rehine takası ve minimum 2 aylık bir ateşkesin de speküle edildiğini belirtelim.
Özetle yeni hafta hareketli olmayı mümkün kılan bir ajandaya sahip.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı baskılı. ABD vadelileri -0,2 ile 0,05% arasında işlem görüyor. Asya piyasaları pozitif. Hong Kong 0,9% civarı, Çin 0,3% civarı, Japonya 1% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,13, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 2.026 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta ajanda yoğun değil. Ekonomi tarafında birkaç veri bulunuyor. Siyasi tarafta F16 temini konusu olumlu sonuçlandı. Bu sonuç ikili ilişkilerde havanın bir olumlu algılanması anlamını doğruyor ve lokal varlıklara ilgili destekliyor.
Tüketici güveni, dış ticaret dengesi, imalat PMI haftanın makro verileri.




Usd/TL:
Yoğun ve hareketli bir haftaya başlıyoruz. Ekonomik ajanda oldukça yoğun. Diğer yandan jeopolitik hareketlilik ve tansiyon söz konusu.
FED faiz kararı, BOE faiz kararı, ABD aylık istihdam veri seti en kritik parametreler. Güvercin mesajlar, beklenti civarında gelen veriler risk iştahını olumlu etkileyebilir. Böylece Usd güç kaybedebilir. Bu haftanın olumlu senaryosu. Aksi de olabilir. şahin mesajlar, güçlü veriler Usd’nin değerlenmesine yol açabilir.
Lokal tarafta, veri trafiği sakin. Veri trafiği az ve kritik veriler bulunmuyor.
Para politikasında faiz zirve seviyesine ulaştı. Politika faizi plato (bekle-gör) evresine yerleşti. Enflasyonun nasıl bir trend izleyeceğine bağlı olarak faiz de yön bulabilir.
F16 temini konusunda olumlu sonuca ulaşmamız ‘olumlu ikili ilişkiler’ sinyali ile finansal tarafı da olumlu tesir yaratıyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Kasım ayında tahvil faizlerinde zirveler oluşmuş ardından ise taleple birlikte yön aşağı dönmüştü. Aralık ayının sonlarından itibaren ise yön yeniden yukarı döndü. Verim eğrisinin kısa tarafı Kasım ayı zirvesinin üzerine çıktı. Uzun taraf ise Kasım zirvesinin altında kaldı. Böylece verim eğrisinin ters eğimi biraz daha artmış oldu (kısa taraf daha yüksek, uzun taraf alçak).
Enflasyon beklentilerindeki bozulmalar, kısa vadeli fotoğrafın grileşmesine yol açıyor. Bu noktada TCMB son artışını yaptığını, diğer araçları kullanabileceğini sinyalledi. Şahin mesajının pratiğe dönüşmesi piyasalarca yeterli bulunursa verim eğrisi normalleşmeye başlayabilir. Aksi halde mevcut ters eğim bir süre daha belirgin olmayı sürdürebilir.
Globalde, resesyon endişeleri azalıyor. Ekonomik veriler daralan bir fotoğraf oluşturmuyor. Diğer yandan enflasyon endişeleri de azalıyor. Bu yapı tahvil faizlerinin mevcut seviyelerde kalmasına yol açıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz puan azalarak %43,21 ve 10 baz puan artarak 27,53% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100 üzerinde yükseliş potansiyeli korunacak... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini 7,900 desteği üzerinde karşılamayı başararak yukarı potansiyelini koruyan piyasada, kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 hedef bandının aşıldığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 4.3 oranında değer artığının oluştuğu piyasada, Bankacılık Sektör Endeksi, -%0.5 oranında düşüşle %5.46 oranında yükselişin gerçekleştiği Sanayi sektöründen negatif ayrıştı. Kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 direnç bölgesi üzerinde güç kazanan yukarı hareketin, şu aşamada devam potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz. Böylece 8,250 ara hedefini yukarı geçen piyasada, 8,560 zirve seviyesini hedefleyecek yükseliş devam edecektir.
Geri çekilmelerde ise 8,100 seviyesini kısa vadeli hareketin ana destek noktası olarak alıyoruz. 8,100 üzerinde devam yönünde izleyeceğimiz yukarı hareketin, bu seviye altına olası geri çekilmelerde ise zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD PCE ve çekirdek PCE verileri piyasaları az da olsa rahatlattı. Çekirdek PCE önceki verinin 0,3 puan, beklentilerin ise 0,1 puan altına indi. PCE’den önce açıklanan veriler ekonominin canlı olduğunu işaret edip risk iştahı üzerinden baskı yarattığı için piyasaları PCE iyimserliği oldukça sınırlı kaldı.
Bu hafta makro veriler, merkez bankaları ve jeopolitik takip edilecek diye düşünüyoruz. Ajanda yoğun.
Çarşamba günü FED faiz kararını karşılayacağız. Beklentilere paralel faiz sabit kalabilir. Sözlü yönlendirmede ise yeni-farklı bir içerik olmaz ise toplantının etkisi nötr olabilir. faiz indiriminin başlangıcına dair piyasa ile FED farklı düşünüyor. Ancak piyasa bir yandan FED’e yakınsamak durumda kalıyor. Aradaki fikir ayrılığı zoraki kapanıyor (veriler zoru ile). FED’in en önemli mesajı zamanlamaya dair olabilir diye düşünüyoruz. faiz indiriminin yakın olduğu mesajı piyasayı olumlu etkileyebilir. Perşembe BOE’nin faiz kararını açıklayacağını belirtelim.
Cuma günü ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak. Mevsimsellik biraz negatif etki yapabilir. Ancak genel olarak istihdam gücünü koruyor. Güçlü sonuçlar güçlü Usd fiyatlaması yaratabilir.
Orta Doğu’da tansiyon hissediliyor. Haber akışı önem arz ediyor.
Dolar Endeksi 103,5 civarında haftaya başlıyor. Yukarıda ifade ettiklerimiz hareketli bir haftaya girmiş olabileceğimizi işaret ediyor.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE’nin faizi sabit bırakması bekleniyor. Esas konu faiz indiriminin başlama tarihi. Piyasa Mayıs ayını öne çıkarıyor. Bakalım BOE’nin yönlendirmesi piyasa ile eşleşecek mi? Makro veriler, FED kararı, jeopolitik bu hafta pariteleri hareketlendirebilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,277 ve 1,283 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Kıymetli madenler olumlu ayrışıyor. Jeopolitik taraftaki gelişmeler güvenli liman ihtiyacı yaratıyor. Orta Doğu’daki gelişmeler ABD’nin sürece daha fazla girmesine yol açabilir. Bölgede tansiyon daha da yükselebilir. Haber akışı fiyatlamayı etkileme gücüne sahip.
Ekonomik tarafta yoğun bir hafta başlıyoruz. FED, BOE faiz kararlarını açıklayacak. Daha önemlisi sözlü yönlendirmelerini yenileyecekler. Esas konu faiz indiriminin ne zaman başlayacağı. Sorunun cevabı fiyatlamayı etkileyebilir.
Makro veri trafiği fiyatlamayı etkileyebilecek 3. başlık. ABD istihdam veri seti en kritik olanı. Güçlü istihdam altın fiyatlarını baskılayabilir. Zayıflama ise altına olumlu yansıyabilir. İstihdam dışındaki veriler de sinyal verecekler. Sapma göstermeleri fiyatları daha fazla etkilemelerine yol açabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar endeksinde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.026 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
  


     
Eurobond:
ABD çekirdek PCE verisinin beklenti altına inmesi fiyatlamayı değiştiremedi. Piyasaları yoğun bir haftaya başlıyor. Fiyatlama davranışı Cuma’nın devamı olarak sürüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10-4,20% aralığında 2 haftadır seyrediyor. Bu haftanın ajandası bandın dışına çıkmayı sağlayabilir. Teknik olarak 4,40% seviyesini kuvvetli direnç noktası olarak önemsiyoruz.
Lokal tarafta, politika faizinde 45% zirve faiz seviyesi işaretlendi. ABD tahvil faizlerine paralel harekette sürüyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 315 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 17-20 cent; uzunlarda 8-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,14%, 7,71% ve 8,29% oldu.








Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.