Jeopolitik risklere dair haber akışının zayıflaması ile tetiklenen temkinli - iyimser hava, dün İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ‘kara harekatının hazırlıklarının sürdüğü’ açıklamasıyla kötümser tarafa hızlı geçiş yaptı. Global piyasalar ve lokal piyasalar jeopolitik haber akışına hassas olmaya devam ediyor. Bu yüzden bu kanaldan gelen haber akışı fiyatlar üzerinde ani oynaklığa neden olabiliyor.
Ekonomik tarafta merkez bankalarının faiz kararları ve kritik verilerin geleceğe döneme girmiş bulunmaktayız. Takvim bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile başlıyor. Devamında 31 Ekim’de Japonya Merkez Bankası kararı, 1 Kasım’da FED ve 2 Kasım’da İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını açıklayacak. Piyasa etkilerini göze aldığımız zaman FED FOMC toplantısı ve öncesinde Japonya Merkez Bankası toplantılarının ön planda olacağını düşünüyoruz.
FED toplantısı öncesinde önemli gördüğümüz ABD 3. çeyrek büyüme beklentisi bugün açıklanacak. Beklenti büyümenin yüzde 4.3 olacağı yönünde. Beklentilerden yüksek gelebilecek büyüme verisi güçlü ABD ekonomisi görüşünü (şahin FED) destekleyebileceği için önemli buluyoruz. Beklentiler ya da beklentilerden düşük gelecek veri piyasada pozitif fiyatlamalara (güvercin FED) neden olabilir. Japonya Merkez Bankası, enflasyon hedefine erken ulaşıldığından ve fiyatlarda oluşan katılıktan dolayı uyguladığı para politikasında değişikliğe gidebilir. Japonya 10 yıllık tahvil faizleri verim eğrisinin kontrol bandında yüzde 1 üst seviyesine yaklaştı. Diğer taraftan Japon yeni 149.9 seviyelerinde kararı bekliyor. BOJ üzerinde baskının artığını ve bu gelişmelerin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Önceki gün Avrupa ve ABD hizmet ve imalat PMI verileri açıklandı. Avrupa tarafında beklentilerin altında gelen PMI verileri karşımıza çıkarken durgunluğun kıtaya yayıldığını gösterdi. ECB Başkanı Lagarde'nin birkaç çeyrek ekonomik durgunluğa işaret etmesi resesyon korkularını gündeme getirdi. Bu çerçevede ECB’nin bugünkü faiz kararı önemli. Ekonomide yavaşlama riskine rağmen enflasyonda hedeften uzaklar. Üstelik bir de artan petrol fiyatları ve yükselen jeopolitik tansiyon söz konusu. Bugün esas konu, bilanço küçültmesine ve sözlü yönlendirmeye dair sinyaller olabilir diye düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, bugün ECB toplantısı sonucunda faiz kararı açıklanacak. Ekonomik verilerin daralma bölgesinde derinleştiği noktada ECB’den faiz artışı beklemiyoruz. Ekonomik durgunluğun yayılmasıyla birlikte resesyon endişeleri paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Asya tarafında, Çin’in uzun süredir beklenen teşvik önlemleri netleşiyor. Mali politikada gevşeme kararı alındı. Bütçe açığı 3%’ten 3,8%’e genişleyecek. Tahvil ihraçları yoluyla ek 1 trilyon Yuanlık dördüncü çeyrek borçlanması öngörülüyor. Emlak sektöründe yaşanan sıkıntılar ve deflasyon endişeleriyle mücadele eden Çin tarafında hükümetin teşviklere ağırlık vermeye başladığını görüyoruz. Atılan adımların sıkıntıları çözmek için yeterli olduğu konusunu sorgulamaya devam ediyoruz. Japonya tarafında BOJ toplantısı öncesinde baskının devam ettiğini gözlemliyoruz. Hem tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş hem de Japon yeninde görülen baskının dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2-1,1 bandında eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 0,5 civarı, Japonya yüzde 2 civarı, Çin yüzde 0,3 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,96, Dolar Endeksi 106,7, ons altın 1.986 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör olmaya devam ediyor. Orta Doğu odaklı haber akışına lokal piyasalarda hassasiyet devam ediyor. Jeopolitik, ekonomik ajandayı gölgeliyor. Diğer taraftan yeni ekonomi ekibinin Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme ile başladığı politikaları anlatmak için sıklıkla yurtdışı yatırımcılar ile yaptıkları görüşmeleri olumlu bulmaya devam ediyoruz. Bakan Şimşek dün yaptığı açıklamalarda “Yeni normal, sağlam politikalarla güveni inşa etmek. Bu, nihayetinde portföy ve doğrudan sermaye girişlerine yol açacak. Sermaye girişleri dezenflasyon sürecini hızlandıracak, lirada reel değer kazancını yaratacak” dedi.
Bugün PPK toplantısı yapılacak kademeli faiz artırımlarında piyasa medyan beklentisi 500 baz puan artış olarak yoğunlaşıyor.
Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında baskı unsuru olmaya devam ediyor. Son bir iki gündür hafif tansiyon düşüşü yerini tekrar karamsar havaya bıraktı.
Jeopolitik risklerde yaşanan risklerde yaşanan artış, güvenli liman talebi etkisiyle Dolar talebini artırıyor. ABD tarafından gelen ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi enflasyon beklentilerinde bozulma endişelerini de beraberinde getiriyor. ABD tahvil faizleri ile birlikte Dolar talebi de artmaya devam ediyor.
Lokal tarafta, jeopolitik gelişmelerde haber akışının artması, İsrail’in planladığı kara harekatının tekrar gündeme gelmesi, lokal piyasaların temkinli iyimser havasını hızlı bir şekilde bozdu. Jeopolitik haber akışı hızlı ve değişken olmaya devam ediyor. Haliyle piyasa tepkileri de sert olabiliyor.
Jeopolitik risklerin azalması lokal tarafta atılan olumlu adımların ön plana çıkmasını sağlayabilir. Bugün PPK toplantısı sonrası faiz kararı açıklanacak (saat 14:00). Piyasa medyan beklentisi 500 baz puan faiz artışı yönünde.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bugün PPK faiz kararı açıklanacak (saat 14:00). Piyasa beklentisi 500 baz puan faiz artışı yönünde. PPK faiz artışlarının sonuna yaklaşırken ufukta reel getiri fırsatı oluşmaya başladığı noktada tahvillere olan ilgi artabilir. Tahvil faizlerinde yüzde 35-40 bandı arasında dengelenme bekliyoruz.
Globalde, tahvil faizlerinde kuvvetli duruş devam ediyor. ABD tahvillerinde jeopolitik risklere rağmen alıcı çıkmaması talep tarafının yetersizliğini gösterdiğini düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 5 üstü fiyatlamalar yükselişi hızlandırabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 15 baz puan artarak ve 3 baz puan artarak, %32,76 ve %27,58 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Jeopolitik risk algısındaki artış hisse senedi piyasası üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor...
Salı günü sert bir satış baskısıyla karşılaşan hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %7,08'lik kayıpla 7,424 puandan tamamladığını görüyoruz. Yaşanan gerilemede, XUSIN Endeksindeki kayıp %7,36 olarak gerçekleşirken, XBANK Endeksindeki gerileme ise, %6,89 olarak gerçekleşti.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, jeopolitik risk algısındaki artışın hisse senedi piyasası üzerindeki baskıyı devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Geçen hafta yaşanan sert gerilemeyle 7,400 bölgesine kadar savrulan hisse senedi piyasasında haftanın ilk iki günü bu seviyeden itibaren gözlenen tepki çabalarının 8,100 direncinden sert bir satış baskısıyla karşılaştığını söyleyebiliriz. Kapanışı, son döneme yönelik kritik bir destek hattı olarak gördüğümüz 7,400 seviyesinin hafif üzerinde tamamlayan piyasada, bu desteğin korunup korunamayacağı önümüzdeki günler için de önemli bir sinyal özelliği kazanması beklenebilir.
Bu paralelde, 7,400 üzerinde bir dengelenme sağlanabilmesi halinde, piyasada yeniden kademeli bir toparlanma eğilimi çabalarının öne çıkacağını söyleyebiliriz. Diğer taraftan, 7,400 desteği altında yaşanabilecek kalıcı hareketlerin, endeksin orta vadeli teknik görüntüsünde dikkate değer bozulmalara neden olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme halinde de, mevcut gerileme eğiliminin sırasıyla, 7,200, 7,100 ve 6,800 desteklerine doğru devam etme riski bulunduğuna inanıyoruz.
Eur/Usd:
Avrupa tarafında gelen beklenti altı PMI rakamları daralma bölgesinde derinleşmeye işaret ediyor. Ekonomik verilerde yaşanan daralma Avrupa ülkeleri genelinde ortaya çıkıyor. Resesyon korkuları ile birlikte Usd talebi kuvvetli kalmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak ABD 3. çeyrek büyüme verisi parite de hareketlilik yaratabilir.
Dün açıklanan yeni konut satışları artan maliyetlere rağmen beklentilerin çok üzerinde sonuçlandı. 680 bin beklentiye karşılık, 759 bin olarak gerçekleşti. Oransal ifade ile 0,7% beklenti, 12,3% realize oldu. Canlı ABD ekonomisi Usd’ye güç kazandırdı.
Beklenti üstü gelebilecek ABD büyüme verisi parite üzerinde baskıya neden olabilir. Beklenti ve beklenti altında kalacak veri ise FED ’in uyguladığı sıkılaştırmanın yeterli olduğu beklentisiyle paritede yukarı yönlü hareketler yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,054 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Avrupa bölgesinde beklenti altında gelen ekonomik veriler, şirket kredileri kullanımında beklenti altı gelen veriler resesyon korkularını da beraberinde getiriyor. Endişeler ile birlikte Usd talebi artarken majör para birimlerinde görülen baskılar devam edebilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,207 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,21 ve 1,215 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Altın:
Jeopolitik riskler altın tarafında ön planda kalmaya devam ediyor. Dolar Endeksi’nde yaşanan güçlenmeye, tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen değerli metalde kuvvetli duruş dikkatimizi çekiyor. Bugün açıklanacak ABD 3. çeyrek büyüme verisi paritede hareketlilik yaratabilir. Sonuç beklentilerden saptığı ölçüde veri hareket yaratabilir.
Altın için teknik olarak yükselişin hız kazanabilmesi için 1.985 Usd üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.986 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.980 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.987 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda, risksiz getiri fırsatı sunan ABD 10 yıllık tahvil faizinde kritik direnç yüzde 5 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Dün açıklanan güçlü yeni konut satışları verisinden sonra gözler bugün 3Ç büyüme verisinde. Enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma ve ABD hükümetinin borçlanma ihtiyacı doğrultusunda tahvil faizlerinde güçlü duruş devam ediyor. Yüzde 5 üstü fiyatlamalar yükselişi hızlandırabilir. Jeopolitik risk algısında bozulmaya rağmen ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,5 artarak 4,95 seviyesinden günü kapadı. Talep tarafında yetersizlik dikkatimizi çekmeye devam ediyor.
Lokal tarafta, jeopolitik haber akışına hassasiyet devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler risk iştahını baskılayan ana unsur olarak karşımıza çıkıyor. Global tarafta ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yukarı yönlü olan istek eurobond piyasasında alım iştahını baskılayan diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Küresel olumsuz havaya rağmen, önceki gün Eximbank'ın USD cinsi tahvil ihracına 3 kat fazla talep gelerek 28/01/2027 vade için %9,125 getiri ile borçlanmanın tamamlanmasını, alıcıların pozisyon almak için fırsat kolladığı şeklinde yorumluyoruz.
CDS 417 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-10 cent; orta vadelilerde 26-36 cent; uzunlarda 52-56 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,69%, 9,04% ve 9,52% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.