Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda yeni haftaya risk iştahı kapalı başladık. Bunun başlıca nedenlerini 1) yükselen petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde oluşturabileceği yukarı yönlü baskı, 2) öğrenci kredilerinin Ekim ayında geri ödenmeye başlaması ve ekonomi üzerinde oluşturacağı olumsuz baskı, 3) milletvekillerinin bütçeyi 30 Eylül'e kadar geçirememesi durumunda başlayacak olan ABD hükümetin kapatılması senaryosu olarak ifade edebiliriz. ABD hükümetinin borçluluk seviyesi, finansman ihtiyacını karşılamak için yaşadığı sıkıntı ve gelecekte borç ihtiyacının artarak devam edeceği beklentisi ile Ağustos ayında Fitch Ratings ABD’nin kredi notunu 12 yıl aradan sonra AAA’dan AA+’a düşürmüştü. Şimdi ise Moody’s uyarıda bulundu.
Diğer taraftan FED projeksiyonlarında büyüme verisinin yukarı yönlü sert revizesi yatırımcılar nezdinde resesyon endişesini iyice ortadan kaldırdı. Bununla birlikte 2 yıllık tahvil faizinden 10 yıllık ABD tahvil faizlerine doğru talebin kayması, getiri eğrinin terse dönmesine neden oluyor. Yüksek tahvil getirileri yatırımcılara risksiz getiri fırsatı sunarken, bu durum hisse senetleri üzerinde baskıya neden oluyor. Dün FED üyelerinden Goolsbee şahin açıklamalarda bulundu. Goolsbee piyasaların beklentisine kıyasla faiz oranlarının daha uzun zaman yüksek kalacağına değindi. Benzer açıklamanın Kashkari tarafından da yapıldığını belirtelim.
Yurt dışı piyasalarda genel görüşümüz olumlu olmaya devam ediyor. Yaşanılan bu sürecin inişli-çıkışlı bir yolda olması gereken düzeltme süreci olarak görmeye devam ediyoruz. Bu hafta veri ajandası sakin. Cuma günü (FED’in önem verdiği) çekirdek PCE açıklanacak.
Avrupa bölgesinde, Lagarde dün yaptığı açıklamada enflasyonun gerilemeye devam ettiğini fakat uzun zaman yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti. Politika faizinin makro verilere bağlı ilerleyeceğini, faizde mevcut seviyeler uzun süre korunabileceğini dile getirdi. ECB’nin plato seviyesine geldiğini ve bir süre gelen verileri gözden geçirmeye başlayacağını düşündüğümüzü önceki raporlarımızda belirtmiştik. Bu hafta Cuma günü AB-TÜFE verisi önemli olacak.
Asya bölgesinde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, mali ve parasal genişlemenin sınırlı kaldığını söyleyerek Çin'in 2023 ekonomik büyümesine ilişkin tahminini %5,2'den %4,8'e düşürdü. Deflasyon ile mücadele eden Çin’de zayıf gelen veriler ve gayrimenkul sektöründe yaşanan hayal kırıklığı yumuşak karın olmaya devam ediyor.
Bu sabah global piyasalarda hafta başlarken risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,4 civarı eksi seyrediyor. Asya borsalarında, Çin yüzde 0,3 civarı, Hong Kong yüzde 0,8 civarı, Japonya yüzde 0,8 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,56%, Dolar Endeksi 106, ons altın 1.916 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ‘TL varlıklara yerel ve uluslararası talebi artırmaya kararlıyız.’ sözü öne çıktı. Bu söz TCMB Başkanı Gaye Erkan’a ait. Başkan ayrıca 2024 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yol haritamızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini de ifade etti. Yatırımcı talebinin desteklenmesi lokal varlıkların daha iyi fiyatlanmasını sağlayabilir.
TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Sıkılaşma adımları ile yükselen faizlerin cazibesi ile KKM ürününün tasfiye süreci devam ediyor.



Usd/TL:
Global tarafta, FED’in piyasaların tahminin aksine sıkılaşma süreci beklenenden uzun tutmak istemesi artan petrol fiyatları ve ABD’nin borçlanma ihtiyacı ABD tahvil faizlerinin yukarı çıkmasını ve Dolar talebinin artmasını sağlıyor. FED yetkililerinden gelen açıklamalar bir faiz artışı daha yapılabileceği ve faizin uzun süre yüksek kalacağı şeklinde. Bu söylem son FED toplantısından sonra çokça dile getirilir hale geldi. Mevcut duruşu özetleyen cümle olarak tanımlayabiliriz.
Lokal tarafta, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan dün yaptığı açıklamalarda TL mevduat payının artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Sadeleşme ile birlikte devam eden kademeli faiz artışı sürecinin TL yatırımlarının cazibesini artıracağını düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,21 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,30 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Kademeli faiz artırım sürecinin devam etmesi ve TL’nin cazibesinin artırılmasının istenmesi tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin devamını getirebilir. 2024 senesi enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğunu düşünürsek kademeli faiz artışlarıyla politika faizi yüzde 35-40 seviyesinde sonlanmasını bekleyebiliriz.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Global tarafta, ekonomi tarafında yaşanan canlılık FED’in şahin bir projeksiyon koymasına neden oldu. Yaşanan bu belirsizlik 10 yıllık Tahvil Faizlerinin yükselmesini ve Dolar Endeksi’nin kuvvetli durmasını beraberinde getiriyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz ve 24 baz puan artış ile %28,47 ve %26,18 seviyesinden günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yeni zirveyi hedefleyen yükseliş eğiliminin devamını bekliyoruz... Ara düzeltme trendini 7,650 desteği üzerinde karşılamayı başaran BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta 7,900 direncinin kırılmasıyla onaylanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor.
Haftanın ilk işlem gününü %3.3 oranında değer artışıyla 8,304 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,350 olmak üzere 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Bir alt noktada bulunan 7,650 seviyesini ana destek olarak izleyeceğimiz piyasada, 7,900 direncinin aşılmasıyla tamamlanan düzeltme hareketinin ardından kısa vadeli seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.


Eur/Usd:
Artan petrol fiyatları ve ekonomik canlılık; bu iki unsur enflasyon çapalamasında dengeleri değiştiren en önemli faktörler. ABD ekonomisindeki canlılık FED’in beklenenden daha uzun sıkı duruş göstermesine ve yıl sonuna kadar bir faz artışına daha açık kapı bırakmasına neden olabilir. FED yetkililerinden gelen açıklamalar (sözlü yönlendirmeler) bu şekilde. Politika faizlerinde yeni denge noktası arayışları tahvil faizlerini yukarı iterken Dolar Endeksi 105.5 üstü fiyatlamalara geçerek teknik olarak Usd talebinin gücünü gösteriyor. ABD 10 yıllık faizinin yükselişi risksiz getiri arayışında olan piyasa oyuncuları tarafından Usd talebinin artmasına neden oluyor. Avrupa tarafında ECB’nin son faiz artırımına gittiği beklentisi Eur talebini azaltıyor. Ancak ECB başkanı Lagarde, datalara bağlı karar alacaklarını söyleyerek FED benzeri bir yönlendirme çabası sergiliyor. Başkan ayrıca faizin uzun süre yüksek kalacağını da ifade ediyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi (DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir. İlk etapta 107 seviyesi hedeflenebilir.
Bu sabah 1,058 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,062 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Finansal hizmetler şirketi KMPG’den yapılan açıklamada, geçen yıl yüzde 4,1 büyüyen ülke ekonomisinin hız keserek bu yıl sonunda yüzde 0,4, 2024 yılının sonunda ise yüzde 0,3 büyümesinin tahmin edildiği belirtildi. İngiltere’de büyümenin bu denli dramatik düşme ihtimali BOE’nin geçen hafta neden faiz artırmadı sorusuna da cevap veriyor bizce. Banka, zayıf ekonomiyi daha da zayıflatmaktan imtina ediyor.
Yüksek faiz oranları büyüme üzerinde baskı unsuru olarak ortaya çıkıyor. İngiltere politika faizini yüzde 5,25’e kadar çıkarmış ekonomik endişeler ve enflasyonda yaşanan düşüş sebebi ile Eylül toplantısında faiz değişikliğine gitmemişti.
Dolara Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyeleri üzerinde fiyatlamaya başlanması parite üstünde baskı unsuru olabilir.
Bu sabah 1,22 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,215 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,227 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
Altında taban arayışı devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde dengelenme gerçekleşene kadar değerli metalin üstünde görülen baskı devam edebilir. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş Eylül ayında manşet enflasyonda yukarı yönlü sapmaya neden olmuştu. Hedge Fonların petrol fiyatlarında uzun tarafta olmaları bununla birlikte ‘petrol merkez bankası’ Sudi Arabistan'ın vanaları sıkması piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak kritik direnç noktası 105,5 üstünde yaşanan fiyatlamalar değerli metalde baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.925 Usd. 200 günlük ortalaması 1.925 Usd civarında bulunuyor. 1.925 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.916 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.925 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün negatif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda risk iştahı baskılı kalmaya devam ediyor. FED’den gelen beklenenden uzun sürecek sıkılaşma mesajı ve projeksiyonlarda ABD ekonomisine dair yukarı yönlü yapılan büyüme revizyonları enflasyon korkularını canlı tutuyor.
‘ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,44 seviyesinde Cuma gününü kapadı (haftalık kapanış). 4,40% üzeri fiyatlamalar teknik olarak 4,60% seviyelerini gündeme getirebilir.’ önceki raporlarımızda belirttiğimiz bu ifade yüzde 4,40 seviyesinin kırılması ile tahvil faizleri hızlı bir şekilde yüzde 4,56 seviyesine geldi.
Yurt içi piyasada Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan dün yaptığı açıklamalarda TL mevduat payının artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Artan faizlerle birlikte yabancı ilgisi TL varlıklara yansıyabilir. Bu noktada bir sonraki adım swap kanallarının gevşemesi ve yabancı yatırımcının TL’ye erişimi kolaylaşması olabilir. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş baskı kurmaya devam ediyor.
CDS 383 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 13-31 cent; uzunlarda 38-40 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,32%, 8,44% ve 8,88% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.