Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Endeks günü %3,3 oranında yükselişle tamamladı. TCMB’nin faiz artırım kararına yönelik belirsizlik geride kalırken, bu durumun BIST’te rahatlamaya neden olduğunu belirtebiliriz. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan; öncü göstergelerin, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki Türk lirası varlıkların payını artırmaya başladığına işaret ettiğini belirtti. BIST 100 Endeksi, 8400 direncini test etmesinin ardından Eylül ayının ortasından itibaren aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi ile zayıf bir görünüm sergiliyordu. Bu durumda TCMB’den faiz kararı belirsizliği etkili olurken, beklentilerin üzerinde bir artırım gerçekleştirilme ihtimali risk azaltma eğilimini beraberinde getiriyordu. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artırımı gerçekleştirmemesi ve belirsizliğin geride kalması BIST’te alımların gelmesini sağladı. Buna paralel BIST 100, direnç seviyelerinin üzerine yönelim ile kısa vadeli yükselen trendine başlamış oldu. Böylece endekste kısa vadeli görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 8240 direncinin aşılması ile birlikte endeks ilk etapta 8400 olan ana direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 8400 direncinin kalıcı olarak aşılması ise ikili tepe formasyon riskinin geride kalması ve yükselişin ileri taşınması açısından önemli. 8140 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi 8437 ana direncini hedefliyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in uygun olması halinde faizleri daha da artırmaya hazır olduklarının mesajını vermesi ile şahinvari tutum sergilemesine bağlı olarak küresel risk iştahı zayıf. ABD ve Avrupa borsaları destek seviyelerinin altına geri çekilirken, kısa vadeli alçalan trendde hareket ediyor. Ancak BIST bu dönemde kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak yurtdışı borsalardan pozitif ayrışabilir. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Türkiye’nin kredi not görünümü negatif iken, kuruluşun durağana çevirip çevirmeyeceği takip edilecek.


   BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantısı sonrasında yükseliş hareketine devam ediyor. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8140 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; 8400 ana direncine yükselişin devamını görebiliriz. 8400’ün üzerinde ise 8500 seviyesi sonraki direnç konumunda. 8000 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri TCMB’nin faiz kararı sonrasında yükseliş gösteriyor. Gösterge tahvil faizi %28,40’tan %28,47’ye, 10 yıllık tahvil faizi %25,94’ten %26,18 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri yukarı yönlü baskı altında seyir izliyor. Gösterge tahvil faizinde %29,00, 10 yıllık tahvilde %26,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400 seviyesinin altında hareket ediyor. Son durumda 382 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,0630 desteğinin de altına geri çekilen paritede ikili dip formasyonu gerçekleşmedi. Bu durumda 1,0520 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,0630 artık direnç olarak izlenebilir. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz kararı sonrasında doların küresel çapta güçlenmesinin de etkisiyle 27,00 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Faiz artırımı beklentiler dahilinde gerçekleştiğinden kararın TL üzerinde olumlu bir etkiye neden olmadığını söyleyebiliriz. Kurda 27,00’nin korunması ile bu seviye destek olarak izlenebilir. 27,30 ve 27,50 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 26,80 ise ikincil destek konumunda bulunuyor.

   Petrol fiyatları yaşanan kısa vadeli geri çekilmenin ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 94,20 dolar ise direnç seviyesidir. 1920 dolar desteğinin üzerinde tutunma eğilimi gösteren altın ons fiyatları bu seviyenin altına geri çekildi. 1900 dolar ana destek olarak öne çıkıyor. 1920 doların yeniden üzerine yönelim halinde ise 1920-1950 dolar bandı takip edilebilir. Gram altını, son durumda dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.