Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ne zaman, ne miktarda, neden?
FED’in önem verdiği PCE, manşette ve çekirdekte hem beklentilerden hem de önceki aydan düşük sonuçlandı. Enflasyonun düşüş trendini koruması başta FED olmak üzere piyasalar için rahatlatıcı. Düşüş, FED sıkılaşmasının ve ABD ekonomisi aktivitesinin daha öngörülebilir olmasını sağlıyor. FED gevşek politikaya geçişi enflasyonun tehdit olmaktan çıkması veya ekonominin beklenenden fazla yavaşlaması (aşırı durgunluk, resesyon) gibi iki sebepten oluşabilir. Piyasa ve ABD’li yetkililer (FED ve ABD Hazinesi) resesyon ihtimalini zayıf görüyor, yumuşak inişten bahsediyorlar. ABD para ve maliye politikası karar vericilerinin ekonomiyi resesyon sokmadan süreci yönetmede aktif olacaklarını değerlendiriyoruz. Bu nokta enflasyon kritik parametre. Eğer katılık göstermez ve FED hedefine inmeyi sürdürürse ideal senaryo gerçekleşmiş olur bizce. En ideali ise enflasyonun vakit kaybetmeden hedefe erişmesi olabilir.
Özetle, ABD ekonomi yönetimi enflasyonu hedef seviyeye indirmeye çalışırken ekonomiyi resesyon uğratmamaya gayret edeceklerini, eğer kontrol dışı bir gelişme olmaz ise bunu başarmalarının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonun katılık göstermemesi ise hem piyasanın iştahının sürmesini hem FED’in rahat olmasını sağlayabilir.
2024’de merkez bankalarının faiz indirime başlaması bekleniyor. Bu noktada 3 kritik soru olduğunu düşünüyoruz. Ne zaman, ne miktarda, neden? İndirimler ne zaman başlar (FED, ECB, BOE için farklı tarihler tahmin ediliyor), politika faizleri 2024’de kaç baz puan inebilir (FED, ECB, BOE için farklı oranlar tahmin ediliyor), faizlerin indirilmesinin sebebi ne olabilir (enflasyon riski azaldığı için mi, ekonomiler zayıfladığı için mi) sorularına şu anda ve önümüzdeki süreçte verilecek cevaplar piyasaların iştahını, yönünü tayin edebilir diye düşünüyoruz.
Bu hafta ajanda yoğun değil. Bir de noel tatili nedeniyle kapalı olacak piyasalar bulunuyor. ABD piyasaları bugün, Avrupa borsaları bugün ve yarın kapalı olacak. Yılın son haftası işlem hacimleri ve piyasaya katılım iyice düşük olabilir.
Cuma günü ABD PCE verisi piyasaları rahatlatıcı yönde geldi ama piyasalar bunu fiyatlama kalıcılık sağlayamadı. Zira bazı ABD verilerinin (dayanıklı tüketim, kişisel gelir) güçlü gelmesi bir de Nike şirketinin tahminlerini düşürmesi PCE verisini gölgeledi. Bugün piyasaların sakin seyir izlemesini bekliyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri kapalı. Asya piyasaları ayrışıyor. Hong Kong 1,7% civarı, Japonya 0,3% civarı eksi, Çin yüzde 0,2 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,90, Dolar Endeksi 101,7, ons altın 2.053 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında ilerlenen sürecin devamı lokal varlıklara olan ilginin devamını sağlayabilir diye düşünmeyi sürdürüyoruz.
TCMB, ocak ayındaki toplantıda politika faizinin zirvesini (45%) tayin edebilir diye düşünüyoruz.
Kapasite kullanımı, reel sektör güveni, dış ticaret dengesi haftanın verileri.




Usd/TL:
Yılın son haftasına başlıyoruz. Aynı zamanda haber akışının gerek makro veri tarafında gerek merkez bankaları tarafında yoğun olmadığı bir hafta. Takvim dışı sürpriz haberler olmaz ise sakin bir hafta olmasını bekliyoruz. Bugün ABD piyasaları kapalı.
Cuma günü merakla beklenen ABD CPE verileri açıklandı. Manşet ve çekirdek yıllık bazda sınırlı düşüş kaydetti. Enflasyon endişelerinin artmamasını sağladı. Aynı gün açıklanan diğer ABD verileri ise karışık sinyaller verdiler. Özetle enflasyon düşüyor ama ekonomi canlı sinyali de alındı. Dolar ise dalgalansa da gücünü koruyor. Bu hafta mevcut seviyelerde kalabilir. Dolar Endeksi 101,7.
Lokal tarafta, majör veri bulunmuyor. Piyasaları hareketlendirecek bir veri olmaması, globalde de benzer durum olması TL için mevcut şartların devamı sürebilir olarak okunabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,14 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
İç ve dış ajanda bu hafta piyasaların sakin olmasını sağlayabilir. TL sabit getirili piyasasında mevcut fiyatlama dinamiği geçerliliğini koruyabilir.
Merkez Bankası’nın sıkılaşması ve mevzuattaki sadeleşme adımları ile tahvil faizleri normalleşti. Sıkılaşmadaki kararlılık ise yatırımcı ilgisini artmasını sağlıyor. Bu ise tahvil faizlerinin daha da yükselmesinin önüne geçiyor. Böylece tahvil faizlerinde zirve daha aşağıda ve daha erken oluşabilir görüşümüzü destekliyor. 2024’de TL sabit getirili kıymetler yatırımcılar için iyi getiri sunabilirler. O yüzden cazibelerinin artmasını bekliyoruz.
TCMB’nin politika faizinin zirvesini Ocak PPK toplantısında tayin edeceği kanaatindeyiz. Zirve faiz seviyesi ise 45% olabilir. sonrasında bekleme aşamasında geçmesi ve faizin platoya oturmasını bekliyoruz.
Globalde, temkinli-olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 16 baz puan artarak %37,39 ve 3 baz puan artarak 25,72% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Aşağı hareket devam ediyor... Geçtiğimiz hafta oluşan yukarı atakların 8,000 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde başarısız kaldığı piyasada, kısa vadeli aşağı hareket etkisini sürdürüyor. Haftalık periyotta -% 5.46 oranında değer kaybının oluştuğu ve haftayı 7,557 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, tepki yükselişlerinin şu aşamada yeni bir yükseliş trendini başlatacak güçte oluşmadığını gözlemliyoruz. Böylece direnç noktalarının aşağı baskı yaratmayı sürdürdüğü piyasada, satıcılı seyrin 7,500/7,400 bandında güçlü bir destek bölgesi bulunuyor. Haftaya başlarken bu destek bölgesini koruma çabasının önemli olacağı piyasada, yukarı ataklarda ise 7,800 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Bir üst noktada ana direnç noktamız ise 8,000 seviyesinde olmayı sürdürüyor. Endeksin 3 Ekim tarihinden itibaren sürdürdüğü kısa vadeli aşağı hareketi tamamlaması ve yukarı atakları tepki boyutundan çıkarabilmesi için kısa vadeli ana direnç noktası olarak izlediğimiz 8,000 seviyesini aşması gerekiyor. Kritik destek bölgesi olarak izlediğimiz 7,500/7,400 seviyesinin kırılması durumunda ise piyasadaki aşağı baskısının etkisini sürdürerek 7,250 ve 7,000 desteklerinin test edilme riskini oluşturabileceği unutulmamalıdır.



Eur/Usd:
Cuma günü açıklanan ABD verileri karışık sinyaller verdi. Yeni konut satışları belirgin düşüş kaydetti. Dayanıklı mal siparişleri çok güçlü sonuçlandı. Kişisel gelirler biraz arttı, kişisel harcamalar aynı kaldı. PCE ise manşette ve çekirdekte hafif gevşedi.
Piyasa günlerdir PCE verisine odaklanmış vaziyette idi. Veri özelinde konuşmak gerekirse, ABD’de enflasyon aşağı eğimini koruyor diyebiliriz. FED’in önemsediği verinin aşağı inmesi hem FED için hem piyasa için tansiyon azaltıcı. Ancak diğer verilerin karışık sonuçları işaret etmesi piyasanın yönünün netliğini biraz zorlaştırdı.
Yeni hafta ajanda yoğun değil. Hatta ‘boş’ demek mümkün. Kaldı ki bir de noel tatilleri ile kapalı piyasalar olacak. ABD bugün, Avrupa ülkeleri bugün ve yarın kapalı.
Mevcut piyasa dinamiği ile paritenin mevcut seviyelerinde kalmasını bekliyoruz. Sürpriz gelişmeler hareketlilik yaratabilir. Genel olarak Usd’nin yatay veya hafif zayıf olmasını mümkün görüyoruz. Dolar Endeksi bu çerçevede seyir izleyebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,101 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere, 3Ç büyüme verisi beklentilerin hafif altında geldi. Ama kritik konu eksi gelmesi oldu (-0,1%). Çeyreklik bazda ekonomi eksi büyüme gösterdi. Yıllık oran ise 0,3% seviyesine indi. Enflasyon hedefinden uzak, büyüme eksi bölgeye temas ediyor; BOE için gevşek para politikası sorgulaması yapılıyor. ABD PCE verisi manşette ve çekirdekte beklenti altı geldi. Piyasa bu anlamda rahat bir nefes aldı. Ancak Cuma günü açıklanan diğer ABD verilerinde güçlü gelenler de oldu. Piyasalar haber akışı ile yön konusunda zorlandı. Yatay kapanışlar oldu.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Cuma günü yoğun ve karışık haber akışı oldu. Bir yanda FED’in önemsediği ABD PCE verisi (beklenti altı) ve diğer ABD verileri (bazıları güçlü, bazıları zayıf) bir yanda ABD şirket haberleri fiyatlandı. PCE’nin düşüş kaydetmesi piyasaları rahatlatıcı oldu. Ana resmin etkisinin sürmesini sağladı. Ancak diğer veriler PCE’nin düşüş gelmesinin olumlu etkisini sınırladı, gölgeledi. Tabii bir de tatil sezonunda olunmasının etkileri de söz konusu.
Bu hafta sakin geçebilir. ABD bugün, Avrupa bugün ve yarın kapalı. Yılın son haftasındayız. İşlem hacimleri iyice azabilir. Eğer sürpriz bir gelişme-haber olmaz ise mevcut seviyeler korunabilir diye düşünüyoruz.
PCE etkisi ile 2.070 Usd seviyesine test eden altın, tekrar geri indi. 2.000 Usd seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bant aralığı teknik olarak 1.985-2.070 Usd aralığında. 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.053 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
       



Eurobond:
ABD PCE verisi manşette ve çekirdekte beklenti altı kaldı. Enflasyon endişelerinin azalmasını sağlayabilir. Bu ise ana çerçevenin (politika faizlerinde zirveler geride kaldı) korunmasını destekleyebilir. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü hareketin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 284 ile Cuma günü tamamladı. Eurobondlar karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-5 cent; orta vadelilerde 2-17 cent düştü; uzunlarda 3-6 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 5,75%, 7,15% ve 7,71% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.