Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün gelişmiş batı ülkelerinde açıklanan hizmet ve imalat PMI verileri günün konusu oldu. Ortaya çıkan sonuçlar ABD tarafının Avrupa’ya göre daha canlı bir ekonomiye sahip olduğunu gösterdi. Servis PMI’larda fark çok cüzi iken imalat tarafında ABD daha önde kaldı. Verilerin bir de geçen aya göre bir yavaşlama sinyali verdiklerini belirtelim (ABD imalat PMI hariç). Almanya'da imalat PMI 38,8'e geriledi. Bu, pandeminin başladığı 2020'den beri görülen en düşük seviye oldu. İngiltere'de imalat PMI endeksi 46,5'ten 45'e gerileyerek 38 ayın en düşük seviyesine indi. Özetle ABD tarafı daha canlı ama genele yayılmış bir yavaşlama söz konusu.
ECB-Knot, İngiltere TÜFE, ABD haftalık istihdamı geçen hafta bir zincir oluşturdu. Usd lehine hafif talep yarattı. Dünkü PMI verileri de bu talebe destek oldu. Bu yapı ile piyasalar FED kararını bekliyor. Bugün başlayacak ve yarın bitecek olan faiz toplantısının sonuçlarını yarın akşam göreceğiz (TSİ 21:00). Banka bu yıl için 2 faiz artışı sinyali vermişti. İlki yarın pratiğe dönüşebilir. İkicinin akibeti önemli. Bu noktada bazı FED üyelerinin 2. için ‘olmayabilir’ dediğini belirtelim. Tabii piyasada da benzer bir algı oluştu. O yüzden hem karar metnin de hem Powell’ın sözlerinde 2. faiz artışına dair yönlendirme önemli olacak diye düşünüyoruz. Faiz artışı cepte (CME verisi 99% ihtimalle artış olur diyor), konu FED’in patikası.
Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. FED’e benzer bir durum söz konusu. Faiz artışı sürpriz değil. Konu sözlü yönlendirme (tıpkı FED gibi).
Merkez bankaları tarafında FED ve ECB dışında bir de BOJ’un faiz kararı açıklanacak. Ayrıca ABD’de 2. şirket bilançoları önemli. Bilançolar çok heyecan yaratmasa da piyasadaki dengeye ılımlı katkı yaptıklarını söyleyebiliriz. İspanya’daki seçim ise arzu edilen siyasi netliği sağlayamadı. Oysa seçime gitme sebebi siyasi netliğe kavuşma isteği idi. Sonuç yeni bir seçime yol açabilir.
Dün günü ABD piyasalarında Nasdaq, S&P, Dow yüzde çeyrek-yarım arasında primlendi. Avrupa borsaları daha zayıf kaldı, kapanışlar yatay oldu. Dolar Endeksi yüzde 0,32 değer artışıyla 101.4 seviyelerinden günü kaparken tahvil faizleri hafif yükseldi. Avrupa tarafında açıklanan PMI verilerinin beklentilerden düşük gelmesi bölgede resesyon beklentilerini artırdı. Resesyon korkularının artması sonucunda majör para birimleri Usd’e karşı değer kaybetti. Kıymetli madenler hafif baskılandı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif eksi. Asya borsaları karışık hareket ediyor. Çin yüzde 1,95, Hong Kong yüzde 3 alıcılı. Japonya yüzde 0,30 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,86%, Dolar Endeksi 101.3, ons altın 1.963 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Perşembe günü yılın 3. Enflasyon Raporu guvernör Hafize Gaye Erkan tarafından açıklanacak. Erkan’ın ilk kez açıklayacağı verilerin piyasalara yön vermesi bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği tahvil ihalesinde ROT dahil 19,8 milyar lira borçlanmaya gitti. Hazine bugün 4 ihale daha düzenleyecek. USD cinsi ihalelere yalnızca kurumsal yatırımcılar iştira edebilecek.
Sıkı maliye politikası ve kademeli faiz artışları ile desteklenen yeni ekonomi modelinde olumlu fiyatlamalar devam etmektedir. TCMB bazı kredilerde şartları sıkılaştırdı, reeskont kredilerinde ise şartları gevşetti. Menkul kıymet tesisi oranını yüzde 3’ten yüzde 2,^5’e indirdi.
CDS 440 seviyesinde günü tamamdı. Borsa hafif yükselebildi. TL majör paralar karışında zayıf kalmayı sürdürdü.
Bugün kapasite kullanımı, reel sektör güveni, Cuma ekonomik güven, dış ticaret dengesi açıklanacak.



Usd/TL:
Geçtiğimiz haftaki haber akışı Usd talebinin biraz artmasına yol açtı. Dün açıklanan hizmet ve imalat PMI verilerinde ABD tarafı Avrupa’ya daha iyi sonuçlar elde etti. Yarın açıklanacak FED kararı öncesi piyasaların temkinli olması da eklendiğinde Usd talebi kendisini hissettiriyor. FED yarın akşam açıklayacağı kararda faiz artırımlarının sonu olduğuna dair güvercin tavır içinde olmayabilir. Bu vurguyu öne çıkarmayabilir. Bu nedenle karar öncesi yatırımcılar Usd’den çok uzaklaşmayabilir.
Lokal tarafta. TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardıktan sonra bu Perşembe açıklanacak Enflasyon Raporu önemli diye düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın açıklayacağı enflasyon hedefi ve Gaye Yılmaz’ın açıklamaları piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,93 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,55 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği tahvil ihalesinde 10,8 milyar lira borçlanmaya gitti. Hazine tahvil öncesinde ise 9 milyar TL satış gerçekleştirdi. Böylece toplam satış 19,8 milyar TL olurken ihale faizi 19,58% seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 4 ihale düzenleyecek.
Geçen hafta PPK’da sıkılaşmanın enflasyonda sonuç alınıncaya kadar sürecine kademeli olarak devam edileceği belirtildi. Beklenen regülasyonlar ve faiz artırım sürecinin hızı ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü yeni denge noktaları bekliyoruz. Resmi Gazete’deki yeni karara göre menkul kıymet tesis oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye indi. Kademeli sadeleşme devam ediyor.
Globalde ABD 10 Yıllık tahvil faizleri dün 3,85 seviyelerine kadar yükseldi. Piyasa FED’ i bekliyor. Teknik resimde 3,90’a kadar yaşanacak yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 0,31 baz puan düşüşle %15,94 ve 0,17 baz puan düşüşle %18,74 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,600 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren piyasada, haftanın ilk işlem gününde 6,800 ara hedef noktasının test edildiğini gözlemliyoruz.
Pazartesi gününü %0.11 oranında değer artışıyla 6,695 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, gün içerisinde ilk önemli destek noktası olarak 6,600 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. 6,600 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 6,800 seviyesi önemini koruyacaktır. Şu aşamada yükseliş potansiyelini koruyan hareketin 6,800 direncini aşması durumunda ise 7,200 ve 7,500 seviyeleri hedef konumunu alacaktır.
Dolayısıyla 6,600 üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlediğimiz piyasada, bu seviye altındaki seyrin ise zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise 6,300 riskini gündeme getirecektir.


Eur/Usd:
Dün açıklanan hizmet ve imalat PMI verileri ABD tarafının görece Avrupa’dan daha aktif olduğunu ortaya koydu. Hizmet PMI sonuçlarında fark çok cüzi iken imalat tarafında ABD 5-6 puanlık yüksek sonuç ortaya çıktı.
Geçtiğimiz hafta haber akışı (ECB Knot, İngiltere TÜFE, ABD istihdam verisi) ile Usd kayıplarını geri alma-tepki üretme çabasına girmişti. PMI’lar bu çabayı destekleyici yeni faktör oldu. Tabii esas konu FED kararı. FED’in ne söyleyeceği çok önemli. Faiz artışı cepte (25 bp artış). Temmuz ayı artışının son artış olduğunu açık açık söylemeyebilir. Bu belirgin güvercin bir tavır olabilir. O yüzden daha denge yanlısı bir tutum sergileyebilir diye düşünüyoruz.
FED’in ertesi günü ECB faiz kararını açıklayacak. Burada da faiz artışında ziyade ne söyleyeceği önemli diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde yaşanan değer kazancını şimdilik kar satışı / düzeltme olduğunu düşünüyoruz. 101(ilk direnç) ve 103(son direnç) üstü fiyatlamalarda durumu tekrar değerlendireceğiz.
Bu sabah 1,108 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,103 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Dün İngiltere'de imalat PMI endeksi 46,5'ten 45'e gerileyerek 38 ayın en düşük seviyesine indi. Hizmet PMI endeksi 53,7'den 51,5'e, bileşik PMI ise 52,8'den 50,7'ye geriledi. Hizmet verisi ABD verisine yakın iken imalat tarafı biraz daha düşük kaldı.
Bu hafta FED ve ECB toplantıları takip edilecek. Kısa vade için Paritede 1,2825 seviyesinin kırılması paritenin 1,27 e kadar geri çekilmesini sağlayabilir. 1,27 üstü orta vade de yükselişin devam noktası olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,284 seviyesinde bulunan paritede 1,2825 ve 1,28 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,305 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Açıklanacak FED faiz kararı ve gelecek mesajlar Altın yatırımcısı için önemli olacak. FED toplantısına kadar baskı altında kalan altın yükseliş denemeleri için FED’in ileriye dönük mesajlarını bekleyecek. FED’in sıkılaşma politikalarına ara vermesi kıymetli mataller için olumlu olabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.985 Usd üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir.
Bu sabah 1.963 Usd seviyesindeki ons altında 1.945 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.960 ve1985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD açıklanan PMI rakamlarının beklentilerden yüksek gelmesi ABD 10 yıllıklarında satış baskısı yarattı. ABD 10 yıllık faizleri 3,85%‘e kadar yükseldi. Ekonominin soğumamış olması FED’in şahin duruşuna devam etme korkusu piyasalara yansıdı.
3,90% seviyesine kadar yükseliş teknik açıdan düzeltme olarak kalabilir. 26 Temmuz’da güvercin FED fiyatlaması yaşanması halinde ABD 10 yıllık faizlerinde 3,20%’ye kadar satış baskısı görebiliriz.
Lokal tarafta gözler Gaye Yılmaz’da olacak. TCMB başkanı Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Diğer yandan menkul kıymet tesisi oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirildi. Sadeleşme yolunda bir adım daha atıldı.
Sıkı maliye politikası ile değişen kademeli-sıkılaştırıcı para politikasını bir bütün olarak ele alıyoruz. Ana resimdeki değişim pozitif fiyatlanmaya devam ediyor. Piyasada yüzde 8.5 üzeri getirisi olan kıymet kalmadı.
Eurobondlar dün yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-1 cent; orta vadelilerde 0-1 cent; uzunlarda 0-1 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,48%, 8,18% ve 8,60% oldu.


Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.