Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

PMI’lar
ABD şirket bilançoları
Çin rezerv karşılıkları
Almanya 45,4, AB 46,6, İngiltere 47,3, ABD 50,3 imalat PMI verileri.
Almanya 47,6, AB 48,4, İngiltere 53,8, ABD 52,9 bunlar ise hizmet PMI verileri.
- 50 eşik seviyesi. İmalatta sadece ABD, hizmette İngiltere ve ABD eşik seviyesinin üzerinde. Yani Avrupa daralma bölgesinde kalmaya devam etti.
- Almanya hizmet PMI hariç hepsi önceki ayın üzerinde geldi.
- Almanya ve AB hizmet PMI’ları hariç hepsi beklentilerden iyi sonuçlandı.
- ABD ekonomisi olumlu ayrıştı.
ABD 4Ç2023 şirket bilançoları açıklanmaya devam ediyor. Sonuçlar karışık geliyor. Karlılık ve cirolarda azalmalar görülüyor.
Çin yönetimi rezerv karşılık oranını 50 bps indirerek 10% seviyesine çekti.
Dün Çin’den gelen haber ile başladı. Hava bir miktar olumlu oldu. Risk iştahı hissedildi. Usd talebi azalırken, tahvil faizleri gevşeme, pariteler primlenme kaydetti. ABD PMI verileri ile hava terse döndü. Risk iştahı azaldı. Usd kayıplarını geri alırken, diğer para birimleri kazançlarını geri verdi. Endeksler ise ABD şirket haberlerini de dikkate alarak kararsız kapanışlarla günü tamamladı.
ABD ekonomisinin kondisyonu yatırımcılar yakın takibinde. Hızlı ve güçlü FED sıkılaştırmasına rağmen direnç gösteriyor. Dün açıklanan PMI’lar (50+) bir örnek. Veriler yavaşlamaya işaret etmedikçe ilk FED faiz indiriminin tarihi öteleniyor. Ötelenme ise piyasa iştahını baskılıyor. O yüzden her majör veri beklentiler üzerinden fiyat dalgalanması yaratabiliyor. Bu kapsamda gözler bugün açıklanacak ABD 4Ç23 büyüme (saat 16:30) ve yarın açıklanacak ABD PCE verilerinde olacak. Mart ayında FED faiz indirimi beklentisi azaldı ama hala bitmiş değil (40%). Veriler ihtimali artıracak ya da sıfırlayacak. 55 günlük sürede açıklanacak veriler bu gözle takip edilecek.
Bugün ECB faiz kararını açıklayacak. Bankanın faiz değişikliği yapması beklenmiyor. Kararın ardından başkan Lagarde basın toplantısı düzenleyecek (saat 16:45). Başkan, farklı veya yeni bir şey söylemez ise piyasa tepkisiz kalabilir. ECB pozisyonuna dair yeni bir şey söylerse piyasa reaksiyon verebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri -0,1% ile 0,1% arasında işlem görüyor. Asya piyasaları çoğunlukla pozitif. Hong Kong 1,3% civarı artı, Çin 2% civarı artı; Japonya 0,2% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,17, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 2.015 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün PPK faiz kararını açıklayacak (saat 14:00). Piyasa 250 baz puan artış bekliyor. Politika faizinde 45% ile zirve seviyeye ulaşılacağını düşünüyoruz. Zirve seviyenin tayininden sonra enflasyonun trendine bağlı olarak hareket edilmesini bekliyoruz. Bugün faiz kararı kadar verilecek sinyal de önemli bizce. TCMB’nin güncel okumasını ve enflasyonla mücadeleye dair patikasını paylaşmasını bekliyoruz.




Usd/TL:
Makro veriler eşliğinde piyasa fiyatlaması yapılıyor. Dün günün ilk bölümünde güç kaybı içinde olan Usd, günün devamında primlendi. Zira ABD verileri güçlü geldi. İmalat ve hizmet PMI verilerinde ABD hem diğer majör ekonomilerden olumlu ayrıştı hem de beklenti üstü sonuçlar elde etti.
Verilere bağlı seyrin sürmesini bekliyoruz. Bugün açıklanacak ABD 4Ç2023 büyüme verisini önemsiyoruz. Sonuç piyasaları yön verebilir.
Dolar Endeksi 103,3 civarında seyrediyor. 103,8-104 bölgesini direnç olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, bugün TCMB faiz kararını karşılayacağız. Piyasa beklentisi 250 baz puan faiz artışı yapılacağı şeklinde. Böylece politika faizi 45% seviyesine çıkmış olacak. TCMB’nin bu artıştan sonra politika faizinde plato dönemine girmesini bekliyoruz. Enflasyonun gidişatına göre adım atmak üzere bekle-gör modunda kalmayı tercih edebilir diye düşünüyoruz.
Faiz kararı kadar TCMB’nin güncel durumu nasıl okuduğu da önemli. Enflasyonla mücadelede çizeceği patika da yatırımcılar nezdinde etkili olabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,25 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
PPK toplantısında 250 baz puan faiz artış yapılması piyasanın konsensüs beklentisi. Politika faizi 45% seviyesine erişmiş olacak. Aynı zamanda TCMB’nin bu seviyeyi zirve olarak tutacağını düşünüyoruz. Enflasyonun trendine bağlı olarak sonraki adımını oluşturabilir.
TL sabit getirili araçlar açısından politika faizinin zirveye erişmesi ilk aşama. Bir sonraki aşama enflasyonun zirve yapması. Bu halde TL tahvillere olan iştah belirgin şekilde artış kaydedebilir.
Globalde, gelen son makro veriler enflasyonda katılık ve ABD ekonomisinin canlı olduğunu işaret ediyor. Mart ayı faiz indirim beklentileri azalırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,15% seviyesinin üstüne çıkmış durumda. Dün açıklanan ABD hizmet, imalat PMI verileri beklentilerden yüksek sonuçlandı. Bugün ABD büyüme verisi ve yarın ABD PCE ve çekirdek PCE enflasyon konusunda sinyal verebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 18 baz puan artarak %42,87 ve 20 baz puan azalarak 27,07% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100/150 aralığındaki direnç bölgesi önemini koruyor... Çarşamba günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %1,77'lik artışla 8,090 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde ana direnç konumundaki 8,100/150 bölgesi altındaki volatil seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Salı günü piyasa üzerinde önemli bir baskı kuran XBANK Endeksinin, dün önemli desteklerini koruyarak bir önceki gün yaşanan kayıplarını geri almayı başarabilmesinin BIST100 Endeksini yeniden 8,100/150 direncine yaklaştırdığını görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte ise, 8,150 bölgesi üzerinde hacim destekli ve kalıcı hareketler sergileyebilmesi halinde, son 2 haftadır yaşanan yatay sıkışmanın yukarı yönde sonlanması ve endeksin yönünü 8,400 ve 8,560 zirve bölgesine çevirmesi beklenebilir. Ancak böyle bir kırılma için, piyasanın son dönemde eksikliğini hissettiği işlem hacmi ve yeni katılımın da sağlanabilmesi kritik bir koşul olarak öne çıkıyor.
Aşağı tarafta ise, son dönemde önemli bir destek görevi üstlenen 7,900 bölgesinin takip edilebileceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Almanya 45,4, AB 46,6, ABD 50,3: bunlar imalat PMI verileri. Almanya 47,6, AB 48,4, ABD 52,9: bunlar ise hizmet PMI verileri.
Hizmet ve imalat PMI verileri önceki verilerden iyi geldi (Almanya hizmet hariç). Almanya ve AB hizmet PMI’ları beklentileri karşılayamadı. Bir diğer sonuç ise ABD diğerlerine göre olumlu ayrıştı.
Dün günün ilk bölümünde Dolar Endeksi 102,77 seviyesine kadar gevşedi. Bunun paralelinde parite ise 1,093 seviyesine kadar yükseldi. Verilerden sonra ise fiyatlamalar yeniden başlangıç seviyelerine döndü.
İki sonuç çıkarabiliriz. İlki veriler belirleyici olmayı sürdürüyor. İkincisi piyasa Usd aleyhine fiyatlama isteği taşıyor. Biz mevcut durumda yaşanan Usd primlenmesini, Dolar Endeksi’ndeki yükselişi tepki olarak izliyoruz. Bu anlamda fiyatlama davranışı şu ana kadar bu görüşümüzü destekliyor.
Veri trafiğinde bugün ABD 4Ç2023 büyümesi, yarın ABD PCE verisi önemli bizce. Verilerde sapma olması yön ve hareket yaratabilir.
Bugün ECB faiz kararını açıklayacak. Sonrasında başkan Lagarde basın toplantısı düzenleyecek (16:45). Faizde değişiklik beklemiyoruz. Başkan yeni bir şey söylemez ise piyasaya etkisi sınırlı, nötr kalabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD verisi sapma gösterdiği ölçüde hareket yaratabilir (saat 16:30).




Gbp/Usd:
İngiltere PMI verileri beklentilerden iyi geldi. İmalatta ABD, hizmette İngiltere daha önde oldu. Günün sonunda Usd gücünü toparladı.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,277 ve 1,283 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD verisi sapma gösterdiği ölçüde yön-hareket yaratabilir (saat 16:30).




Altın:
ABD para biriminin ve tahvil faizlerinin yukarı meyilli olması kıymetli madenlere de baskı yaratıyor. Makro verilerin umulandan canlı ekonomi olduğu sinyali vermesi ana gerekçe. FED faiz indiriminin başlama tarihini öteliyor. Piyasa bu ötelemeyi fiyatlıyor. Yine de Mart ayında FED faiz indirimine dair umutlar yok olmuş değil (40%). Açıklanacak makro veriler umutları ya bitirecek ya artıracak. Kıymetli madenler ise buna bağlı olarak yön bulabilir diye düşünüyoruz. Fiyatlamaya jeopolitik de tesir ediyor. Bu başlık altında gelecek haber akışı da etki yaratabilir. Şimdilik 1.985-2.070 Usd bant aralığı geçerliliğini koruyor. Bugün ABD 4Ç2023 büyüme verisi, yarın ABD PCE verisi önemli.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar endeksinde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.015 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD verisi sapma gösterdiği ölçüde hareket yaratabilir (saat 16:30).
       



Eurobond:
ABD verileri güçlü geldikçe piyasaların faiz indirim beklentileri öteleniyor. Dün açıklanan PMI verilerinde ABD olumlu ayrıştı. Gözler bugün açıklanacak ABD 4Ç23 büyüme ve yarın açıklanacak ABD PCE verilerinde. Yakın vadeli fiyatlama davranışı sonuçlara göre şekillenebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,17% civarında seyrediyor. Güçlü sonuçlar yükselişin devamına yol açabilir. Teknik olarak yüzde 4,40 seviyesini kuvvetli direnç noktası olarak önemsiyoruz.
Lokal tarafta, PPK kararı öne çıkıyor. Şahin bir sonuç lehte fiyatlama sağlayabilir. Ayrıca İsveç’in NATO üyeliğinin kabulü olumlu tesir edebilir diye düşünüyoruz. Diğer yandan ABD tahvil faizlerine paralel harekette sürüyor. Eurobond ihraçların artması piyasa üzerinde sınırlı baskı unsuru olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 319 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 13-17 cent; orta vadelilerde 59-72 cent; uzunlarda 88-99 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,20%, 7,73% ve 8,30% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş