Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

G20 taslak metninde ‘enflasyonun düşmeye devam etmesi küresel ekonomide yumuşak iniş senaryosunun artıyor’ görüşü yer aldı. ‘Savaş ve artan çatışmalar küresel ekonomi için yukarı yönlü risk’ olarak işaret edildi.

Yukarıdaki ifadeler ABD ekonomisi için de söylenebilir. Kaldı ki FED yetkilileri benzer bir çerçeve çiziyor. Güncel durumda enflasyondaki düşüş, FED faiz indirim ihtimalini artırıyor aynı zamanda yakınlaştırıyor. Haftaya Çarşamba akşamı FED faiz toplantısının sonuçlarını karşılayacağız. Adı söylenmese de Eylül’de faiz indiriminin olacağı sinyallenebilir. Piyasa ilk faiz indirimine hazırlanabilir.

Birkaç hafta önce seçim yarışında Trump daha şanslı pozisyonda idi ve seçimi kazanırsa ABD ekonomisini canlandırabilir beklentisi hakimdi. Bu ise FED’in gitmek istediği yolun tersini işaret ediyordu. Şu an geldiğimiz noktada Trump’ın rakibi değişti. Seçim dinamiği değişti. Önceki gün elimizde Trump’ın az farkla önde olduğunu gösteren anket vardı. Dün ise Reuters Trump’ın 2 puan geride olduğunu gösteren anketi paylaştı.

İlkten şunu söyleyelim, seçime kadar dönemde anketler yatırımcıların tavrını, piyasa fiyatlamasını etkileyebilir. Eğer adaylar arasında fark açıksa önde olan adayın vaatleri fiyatlara yansıyabilir. Ancak tatsız olan kısım eğer fark çok az ise kimin kazanacağı net değilse o vakit vaatlerin fiyatlanması seçim sonrasına kalabilir. Seçim öncesi yatırımcılar net tavır sergilemek istemeyebilir.

Tesla’nın 1. çeyrekten sonra 2. çeyrekte de gelirleri azaldı. Satışlardaki düşüş, fiyat indirimleri şirketi olumsuz etkiliyor. İkinci çeyrekte karlılık yüzde 45 azaldı ama şirket zorlu şartlara rağmen rekor gelir sağladık açıklamasında bulundu. Esasında kritik konu yapay zeka konusu. Dün Alphabet (Google’ın sahibi) yapay zeka etkisi ile gelirini yüzde 14 artırdı. Bulut hizmetinden 10 milyar Usd gelir, 1 milyar Usd kar sağlandı. Google arama motoru tek başına 48,5 milyar Usd gelir sağladı.

Teknoloji şirketlerinin bilançoları hem kendi hisse fiyatları için hem kendi sektörleri için hem de endeksler için önemli. İyi bilançolar satıcılı havanın azalmasını-dağılmasını sağlayabilir. Diğer yandan Cuma ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verisi bekleniyor.

Haftaya Çarşamba Japonya merkez bankası BOJ da faiz kararını açıklayacak. Yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 30’u faiz artışı bekliyor. Dikkat çeken nokta bu ay faiz artışı yapılması riskli olur diyenlerin oranı yüzde 94. Hem faiz artışı hem de tahvil alım tutarının düşürülmesi halinde ise şok yaşanacağı ifade ediliyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,20-0,60 aralığında eksi. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %0,6 civarında, Japonya %0,7 civarında satıcılı. Çin %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 2.417 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, TCMB faizi değiştirmedi. Toplantı metninde enflasyon riskinin sürmekle birlikte azaldığı ifade edildi. Sıkı duruş sinyali vurgulandı. Enflasyonda ve enflasyon beklentilerinde arzu edilen düşüş olmadan sıkı duruşun süreceği mesajı verildi. Piyasadaki TL bolluğunu azaltmak için yeni araçların devreye alınacağı bilgisi paylaşıldı. Ardından TCMB’den vade sonunda TCMB’nin altın satacağı ve Usd satacağı swap işlemlerinin yapılacağı açıklandı.

Hazine dün 9 yıl (sabit faiz) vadeli tahvil ve 2 yıl (sabit faiz) sukuk ihraçları ile ROT dahil 33,1 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla yıllık 28,19% ve 6 aylık 19,27% oldu. Böylece Temmuz borçlanma programı tamamlandı.

Temmuz tüketici güveni 75,9 seviyesinde oluştu. Önceki veri 78,3 idi. Yarın reel sektör güveni ve kapasite kullanımı açıklanacak.

 

 

 

 

Usd/TL:

Reuters anketine göre Harris 2 puan önde. Harris yüzde 44, Tump yüzde 42. Aradaki fark az. Seçime kadar olan periyotta anket sonuçları piyasa fiyatlamasında etkili olabilir. Aradaki farkın az olması ise yatırımcıları kararsız bırakabilir.

Dün ABD’de açıklanan konut satışları verisi beklentilerden belirgin zayıf geldi. Zayıf görünüm Richmond FED imalat verisinde de görüldü.

Tesla zayıf bir bilanço açıklarken Alphabet yapay zekanın karını artırdığını ortaya koydu.

Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,5 civarında işlem görüyor.

İç tarafta, TCMB politika faizini değiştirmedi. Enflasyon riskinin azalmakla birlikte hala sürdüğünü ifade eden Merkez Bankası, sıkı duruşunu sürdüreceğini belirtti. Piyasada oluşan TL bolluğunun önüne geçmek için yeni araçlarla müdahale edeceğini ifade etti. Hatta vade sonunda döviz ve altın almak için yeni swap adımı attı.

Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono:

TCMB politika faizinde değişiklik yapmadı. Beklentiler de aynı şekilde idi. Karar metninde enflasyonun riskinin biraz azaldığı yer aldı. Ayrıca sıkı duruşun süreceğine, TL sterilizasyonu için adımlar atılacağı ifade edildi. Kararı nötr-sınırlı olumlu olarak yorumluyoruz.

Hazine dün 9 yıl (sabit faiz) vadeli tahvil ve 2 yıl (sabit faiz) sukuk ihraçları ile ROT dahil 33,1 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla yıllık 28,19% ve 6 aylık 19,27% oldu. Böylece Temmuz borçlanma programı tamamlandı.

Enflasyonun nasıl bir patika izleyeceği, TCMB’nin sıkılaşmasının ne zaman gevşemeye başlayacağı tahvil piyasalarının ana konuları. Enflasyondaki katılık, TCMB’nin şahin duruşu tahvil faizlerinde beklenen düşüşü biraz öteliyor. Yurt dışı faiz indirimlerinin hızlanması da bu sürece destek olabilir. Beklentilerin iyileşmesi ise tahvil talebinin artmasını sağlayabilir.

Globalde, ABD başkanlık yarışında dinamik değişti. Siyasette netlik olmaması piyasanın yönsüz kalmasına yol açıyor. Ekonomik veriler ise yavaşlama sinyali veriyor. Tahvil faizlerinde aşağı yön ihtimalini biraz daha güçlü görüyoruz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 12 baz puan artış ile %42,29 ve 21 baz puan azalış ile %27,84 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

11,000 desteğini koruma çabası ön planda ... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin son günlerde 11,250 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde başarısız kaldığı piyasada, dün seans içi satış baskısının ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Salı gününü -%0.74 oranında değer kaybıyla 11,089 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde oluşacak yukarı ataklarda 11,250 seviyesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Şu aşamada 11,000/11,250 bandında bir hareket aralığı oluşturan piyasada, endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 11,250 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 11,500 olmak üzere 11,750 ve 12,000 dirençlerini hedefleyecek yukarı hareketin devamını getirecektir. Aşağıda ise 11,000 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. 11,000 altındaki olası hareketin ise endekste zayıflama sinyali oluşturarak 10,750 ve 10,500 risklerini gündeme getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Bu kapsamda 11,000 seviyesinin aynı zamanda kısa vadeli yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Dünkü bültenimizde ‘Trump, Harris yarışında Trump az farkla önde gözüküyor.’ diye yazmıştık. Yeni açıklanan Reuters’ın anketine göre Harris 2 puan önde. Henüz daha pozisyonlar alınmış değil. Pozisyonlar alındıktan sonra açıklanacak anketler şimdikilere daha elle tutulur olabilir. Rakiplerin aralarındaki farkların az olması piyasanın yönünü tayin etmekte zorlanmasına, kararsız kalmasına yol açabilir.

Dün ABD’de açıklanan konut satışları verisi beklentilerden belirgin zayıf geldi (beklenti -3,2, sonuç -5,4%). Zayıf görünüm Richmond FED imalat verisinde de görüldü (beklenti -7, sonuç -17).

Tesla zayıf bir bilanço açıklarken Alphabet yapay zekanın karını artırdığını ortaya koydu. Zayıf sonuçlar risk iştahının azalmasına nakit (Usd) talebinin artmasına yol açıyor.

Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) piyasaları hareketlendirebilir. Perşembe ise ABD 2Ç büyüme revizesi açıklanacak. Her ikisi de beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler. İdeal olanı, PCE’nin düşüş kaydetmesi, büyümenin beklentilerden sapmaması.

Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz. Endeks bu sabah itibari ile 104,5 seviyesinde. Aşıp aşmaması Doların kısa vadeli seyrini değiştirebilir.

Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,078 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’nin veri ajandası cılız. O yüzden ABD verileri fiyatlamayı tayin edebilir. Makro veriler, Trump-Harris yarışı-dengesi sıcak konular. Dolar son günlerde toparlanma kaydediyor. Toparlanmanın bu civarda kalacağını düşünüyoruz.

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinin altına indi. 200 günlük ortalaması ise 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması ara ara tepkiler olsa bile Dolar talebinin azalmasını sağlayabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.

Bu sabah 1,289 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,281 seviyeleri gün içi destek; 1,294 ve 1,298 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Dünkü bültenimizde ‘Altın Haziran son haftası ile geçtiğimiz hafta arasındaki yükselişinin yaklaşık yarısını geri verdi. Mevcut seviyelerinden biraz tepki çabası verebilmeli.’ diye yazmıştık. İfade ettiğimiz tepki geldi. Yarın ve Cuma açıklanacak ABD verilerini biraz daha yukarıda karşılayacak. Tepkinin devamı için ABD verilerinin yavaşlama sinyali vermesi gerekebilir. Perşembe günü 2Ç büyümesinin revizesi, Cuma günü PCE verisi açıklanacak.

Fiyatlamayı etkileyen diğer unsur ise ABD siyaseti. Başkanlık yarışında yeni rakiplerin ortaya koyacağı performans risk iştahını ve altın talebini etkileyebilir. Anketlerde rakiplerin yakın olması yönsüzlük yaratabilir.

Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık faizi sınırlı tepki üretiyor. Altın 2.430-2.440 Usd destek bölgesinin altına indi. Bir süredir tabi olduğu 2.275-2.440 Usd bandına geri girdi. Yeniden bandın üst bölgesine doğru yükseliş kaydetme çabası sergiliyor.

Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık (önce bandın üzerine çıkması gerek) sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.417 Usd seviyesindeki ons altında 2.400 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.425 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Dün ABD Hazinesinin düzenlediği 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz aşağıda tayin oldu. Talep yine de arttı. Sonuçlar yatırımcıların faizde düşüşü benimsediklerini sinyalliyor. Piyasalar Trump-Harris yarışını takip ederken bir yandan da klasik olarak veri ve merkez bankaları takibini yapıyor. Yarın ABD 2Ç büyüme verisi, Cuma kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verisi kısa vadeli fiyatlamayı etkileyebilir. Genel olarak tahvil faizlerinin aşağı yönde ilerleyeceklerini düşünüyoruz.

İç tarafta, TCMB PPK toplantısında faize dokunulmadı. Şahin duruş vurgulandı. TL likiditesini azaltmak için swap adımı atıldı. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Bir sonraki hedefimiz ise 210-220 civarı. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 259 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 19-20 cent; uzunlarda 20-27 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,99%, 6,95% ve 7,83% oldu.
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.