Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


Global piyasalarda mevcut sıkılaşmanın yeterli olup olmadığı hala belirsiz. Veriden veriye risk iştahı değişim gösteriyor. Önceki gün FED tutanakları açıklandı. Tutanaklarda FED üyeleri enflasyon riskine dikkat çektiği görüldü. Üyelerin, mevcut sıkılaştırma oranının %2 enflasyon hedefine götüreceğine yönelik şüphelerinin arttığı görüldü. Son düzlükte enflasyon verilerinde katılık görülüyor. Asıl soru mevcut sıkılaşma politikası son düzlük için yeterli olacak mı? Bunu bize gösterecek olan önümüzdeki dönem gelecek ABD makro verileri olacak.
Dün piyasada gözler PMI (hizmet, imalat) verilerindeydi. ABD tarafında imalat PMI beklentilerin az üstünde %50,9 açıklanırken hizmet PMI tarafı beklentilerin oldukça üstünde %54,8 olarak açıklandı. PMI, imalat ve hizmet sektörlerinde ekonomik faaliyetleri ölçen ve geleceğe yönelik ekonomik büyüme veya daralma eğilimlerini gösteren öncü göstergelerden biridir. ABD tarafında özellikle hizmetler tarafında gelen güçlü veri enflasyon endişelerinin artmasına neden oldu. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50 seviyesine kadar yükseldi. Nvidia bilançosu sonuçları ile güne pozitif başlayan ABD endeksleri veri sonrası satış tarafına döndü, olumlu hava yerini temkinli tarafa çevirdi.
Avrupa tarafında, S&P Global'in Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mayıs ayında beklentilerin üstünde 52,3'e yükselerek Avrupa ekonomisinde toparlanma sinyali üretti. Enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz oranlarını düşürmeye başlamak üzere olduğu bir dönemde veriler yumuşak iniş senaryosunu kuvvetlendirdi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2’ye yakın artı. Asya piyasalarında seyir negatif. Hong Kong %1,3 civarında, Çin %0,2 civarında, Japonya %1,1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,46, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 2.330 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB şahin duruşunu koruyarak politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel yönde %50 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi. Makro ihtiyati çerçeve ve likidite adımları ile ilgili basın duyurusunda, TL mevduat ve KKM zorunlu karşılık oranları artırıldı. Yabancı para kredilerinde ise aylık %2 büyüme sınırı getirildi.
Hazine Euro cinsi iç borçlanma gerçekleştirdi. Müşteşarlık’tan yapılan açıklamada 172,6 milyon Euro tutarında tahvil ve 122,11 milyon Euro tutarında kira sertifikası (sukuk) ihraç edildiği bildirildi.





Usd/TL:
FED tutanaklarında şahinlik dozu biraz daha yüksek oldu. Son FED toplantısı sonrası başkan Powell faiz artışı kapısını kapatmıştı. Ancak tutanaklarda faiz artışı kapısının açık olduğu görüldü. Dün beklenti üstü gelen PMI verileri (hizmet, imalat) ekonominin hala canlı olduğunu gösterdi. Veri sonrası enflasyon endişeleri artarken dolar talebi de sürece eşlik etti.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinden tepki vermeye çalışıyor. 105’in altına inilmiş olması Endeks’te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.105 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Dün PPK faiz kararı açıklandı. TCMB şahin duruşunu koruyarak politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel yönde %50 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi. Sıkı duruşun devamı TL lehine pozitif süreç üretmeye devam edebilir.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre 17 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türk tahvillerinde net alımı 1 milyar 339 milyon dolar oldu. Yabancı yatırımcının tahvil ilgisi devam ediyor.
Ana resimde ise TL sabit getirilere olan iştah artış kaydediyor. Özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinde ivme pozitif yönde ilerliyor. Enflasyonun zirve yapmasını beklediğimiz aydayız. Bu aydan sonra enflasyonun aşağı ineceğine dair konsensüs söz konusu. Bu bakış tahvil faizlerinin düşüş dönemine gireceği sonucunu işaret ediyor.
Dün PPK faiz kararı açıklandı. TCMB şahin duruşunu koruyarak politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel yönde %50 seviyesinde sabit tuttu.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,49% seviyesinde işlem görüyor. FED tutanakları sınırlı da olsa kafa karıştırdı ama tahvil faizlerinin aşağı eğilimini bozmadı. Güçlü gelen PMI verileri sonrasında dün ABD 10 yıllık faizinde yükseliş görüldü
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 47 baz puan artış ile %42,27 ve 32 baz puan artış ile 27,87% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Haftanın son işlem gününde ilk önemli destek noktası olarak 10,750 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin 11,088 seviyesinden oluşturduğu seans içi realizasyon eğilimi dün yatay bir seyirle etkisini sürdürdü. Perşembe gününü -%0.98 oranında değer kaybıyla 10,792 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,750 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. İlk etapta 10,750 üzerinde dengelenme çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin oluşturacağı yukarı ataklarda ise 11,100 direnç konumunda bulunacaktır. 11,100 direncini aşacak hareketlerin ise önce 11,200, ardından ise 11,500 seviyesinde geçen kanal direncini test edebileceğini düşünüyoruz. 10,000/10,400 bandındaki yatay düzelme hareketinin ardından yükselişin yeniden güç kazandığı piyasada şu aşamada yukarı hareket devam potansiyelini koruyor. Ara destek olarak aldığımız 10,750 üzerindeki hareketleri henüz yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Diğer taraftan 10,750 altındaki olası hareketlerin ise piyasadaki ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Bu durumda ise bir alt noktada bulunan 10,500 seviyesi test edilebilir.





Eur/Usd:
Önceki akşam açıklanan FED tutanakları beklenenden biraz daha şahince içeriği işaret etti. Son FED faiz toplantısı sonrası mikrofonların karşısına geçen Powell, faiz artışı kapısını kapatmıştı. Ancak dün akşam kapının üyeler tarafından tam kapanmadığı gibi bir sonuç ortaya çıktı.
Bugün gelen PMI verileri Avrupa tarafı için dipten dönüşü gösterirken, ABD tarafı için ısınan ekonomiye işaret etti. Avrupa'nın enflasyon ile mücadelede ABD’e göre bir adım önde olması piyasanın ECB’den Haziran ayında faiz indirim beklentilerini güçlendiriyor. FED tarafında sıkılaşma süresi ve faiz indirim beklentileri henüz netlik kazanmış değil. Bu yüzden parite yönsüzlük ve sakin seyir devam ediyor.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir.
Bu sabah 1,081 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkede genel seçimlerin 4 Temmuz’da yapılacağını duyurdu. İngiltere tüketici enflasyonu manşette ve çekirdekte beklenti üstü geldikten sonra dün açıklanan ekonominin gücünü gösteren PMI verisi beklentileri karşılamadı. Piyasa faiz indirim beklentileri, makro veriler sonrasında Ağustos ayında yoğunlaşıyor.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.






Altın:
Kıymetli madenler FED tutanakları sonrası oluşan baskılı seyir beklentilerden kuvvetli gelen makro veriler sonrasında devam ediyor.
Son günlerde 2.400 Usd seviyesi üzerinde işlem gören altın bu seviyenin altına indi. Gümüş ise kritik destek 30 Usd seviyesine geri çekildi. FED tutanakları ve beklenti üstü gelen PMI rakamları sonrasında kar satışları görüldü.
2.290-2.400 Usd bandına geri giren altın kısa vadede yükseliş ihtimalini azaltıyor. Tekrar bant bölgesine girmesi yatay seyri beraberinde getirebilir. Gümüş tarafında ise 30 Usd seviyesini güçlü destek seviyesi olarak takip ediyoruz.

Bu sabah 2.330 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi FED tutanaklarına sınırlı tepki verdi. Kaldı ki tutanaklar majör bir farklı içeriği işaret etmedi. Yine de tahvil faizlerinin aşağı inme isteğini hafif azaltıcı etki yaptığını söyleyebiliriz. Dün açıklanan PMI öncü göstergeleri beklenti üstü geldi. Ekonominin gücü beklenenden iyi olması ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,30 artarak 4,49 seviyesine yükseltti.
Tahvil faizlerinde aşağı hareketin devamı global risk iştahı için olumlu destek sunabilir. Piyasa fiyatlaması makro verilere bağlı olarak ilerlemeye devam ediyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 265 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-9 cent; orta vadelilerde 10-25 cent; uzunlarda 29-31 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,10%, 7,29% ve 8,00% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.