Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD merkez bankası FED’in son hamlesi ile ekonomide yumuşak iniş ihtimalini artırdığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda istihdam sektöründe olası kırılma riski ve ekonomide dramatik bir daralma (resesyon) riski minimize edilmek istendi diye de düşünüyoruz. FED kendi ekonomik koşullarına bağlı olarak hareket ediyor. Diğer merkez bankaları da aynı şekilde kendi politikalarını ayarlıyor. Yolun bundan sonraki kısmında majör merkez bankaları faiz indirmeye devam edeceklerini sinyalliyorlar. Her biri kendi koşullarına yanıt üretecek, bu ise makro verilere bakarak tayin edilecek. Kimin hangi tarihlerde, ne kadar faiz indireceğini veriler netleştirecek. Piyasa beklentileri de verilere bağlı oluşacak.

Merkez bankalarının şahin tavırdan uzaklaşma tempoları farklı olabilir. Az önce ifade ettiğimiz üzere, her birinin ekonomik koşulları farklı. Tempo farklılığı ise piyasa fiyatlamasını, özellikle para-tahvil piyasalarını etkileyebilir. Sadece FED’in temposu bile piyasayı etkiliyor. 50 baz puan faiz indirimi üzerinden bir hafta geçmedi ama olumlu fiyatlama davranışının etkisi zayıfladı. Altın ise olumlu ayrışıyor, sebebi ekonomik değil daha çok jeopolitik.

Piyasa istediği 50 baz puan indirimi aldı. Kaldı ki FED sözlü iletişiminde piyasayı hazırlayamamış, sızıntı haberlerle ABD basını üzerinden yönlendirme yaptığı speküle edilmişti. Piyasa yeni indirimlere göre yol alacak. FED’in temposunun düşmesi büyük olasılık (50 bp indirimi seriye dönüşemez). Tempo düşüşü piyasanın heyecanını azaltıyor. Patikanın adı belli, faiz indirim patikası. Ancak indirimin zamanlaması ve miktarı net değil. Veriler açıklandıkça patika adım adım aydınlanıyor. O yüzden şimdiden peşin bir hükümde bulunmak sağlıklı olmayabilir. Tıpkı senenin başında yaşanan, yıl içinde birkaç kez tekrar eden indirim beklentilerinin revize edilmesinin ortaya koyduğu gibi.

Jeopolitikte, Orta Doğu merkezli tansiyon söz konusu. Süreç Gazze saldırısı ile başladı, Batı Şeria’yı da içine aldı, sonra Hizbullah-İsrail çatışmasına döndü. Şimdi de Lübnan’ı içine alıyor. Çatışma hali savaş haline, bölgesel savaşa dönüşme riski taşıyor. Altın, faiz indirimi-reel faiz düşüşünün dışında jeopolitikten de belirgin destek buluyor ve yeni zirveleri test ediyor.

Genel olarak ise risk iştahı azaldı. Cuma günü ABD borsaları yüzde 1,5 civarında negatif kapandı. Taşıma-lojistik, konut sektörü şirket haberleri baskı yarattı. FED etkisi yetersiz kaldı.

Bu hafta ABD 2Ç büyüme verisi (3. okuma), kişisel tüketim harcamaları (PCE), Avrupa ECB enflasyon beklentisi, Almanya IFO öne çıkan veriler. Ayrıca FED ve ECB yetkililerinin konuşmalarını takip edeceğiz. Hafta batılı ülkelerin imalat ve hizmet PMI verileri ile başlıyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,20-0,60 aralığında artı. Asya piyasaları da alıcılı. Hong Kong %0,5 civarında, Japonya %1,5 civarında artı, Çin %0,7 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,74, Dolar Endeksi 100,8, ons altın 2.627 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan BM toplantılarına katılmak üzere ABD’ye gitti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmanın dışında ikili görüşmeler de yapacak.
Bu haftanın verileri reel sektör güveni, kapasite kullanımı, dış ticaret dengesi.






Usd/TL:
FED faiz indirim kararı Doların globalde talebini biraz azalttı. Genel yönün gevşek para politikası olduğunu göz önüne aldığımızda bir sonraki adımın da faiz indirimi olacağı aşikar. Bu anlamda Dolara ödenen faiz net olmayan frekansta giderek azalacaktır. Ancak sadece FED değil diğer majör merkez bankları da faiz indirim sürecinde. Bu yüzden para birimleri arasında zaman içinde faiz farkları düzenli değişim göstermeyebilir. Özetle tüm merkez bankalarının faiz politikalarındaki gevşeme ahenklerine bağlı olarak Doların değer kaybının hızı netleşebilir.
Bu hafta ABD büyüme verisi (3. okuma), kişisel tüketim harcamaları endeksi, FED yetkililerinin konuşmaları dikkat çekiyor. Hafta batı dünyasının imalat ve hizmet PMI verileri ile başlıyor.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, makro veri ajandası reel sektör güvenini ve dış ticaret dengesini içeriyor.
Genel olarak TCMB’nin sıkı duruşu sürüyor. Ancak bir yandan da faiz indirimi speküle ediliyor. Bu noktada TCMB, son kararında faiz indiriminin uzak olmadığını algısı yarattı. Yılın son çeyreğinde ayında faiz indirimi olabilir yönündeki beklentisi piyasada daha fazla taraftar buluyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası sıkı duruşuna devam ediyor. Faiz indirimi ise piyasada yılın son ayları için speküle ediliyor. TL faizinin yüksek seviyede olması tahvile olan iştahı azaltıyor. Politika faizinde düşüşün başlaması tahvil sezonunun açılmasını sağlayabilir.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki verdi. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 28 baz puan düşüş ile %40,02 ve 4 baz puan düşüş ile %28,43 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükselişin ana direnç noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz ...Endekste 18 Temmuz tarihinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, 9,274 üzerinde oluşturduğu tepki yükselişinin geçtiğimiz hafta etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 2.22 oranında değer artışının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, tepki hareketi ilk önemli direnç konumunda bulunan 10,000 seviyesini test ediyor. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,850 üzerinde tutunma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 ana direncini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda yukarı hareketin genele yayılarak sırasıyla 10,400, 10,750 ve 11,252 zirvesini hedefleyecek bir potansiyel anlamına geleceğini düşüyoruz.





Eur/Usd:
FED’in faiz indirimi piyasanın biraz rahatlamasını sağladı. Kaldı ki karardan birkaç gün öncesinden başlayarak piyasa fiyatlaması yapılmaya başlanmıştı. Karar sonrası oluşan iyimserlik sınırlı kaldı. Zira FED’in bir sonraki adımının güvercin olması bekleniyor ama bu altın tepside sunulmuyor. O yüzden piyasa yine adım adım ilerlemek adım adım fiyatlama yapmak durumunda. Hızı ve momentumu her bir veri, ayrı ayrı ve aynı zamanda bütün olarak belirliyor. Diğer bir unsur ise merkez bankalarının güvercinliklerinin uyumu. Her biri kendi koşullarına göre gevşeme halinde. O yüzden aradaki uyum, miktar-zaman eksenlerinde para piyasalarını etkiliyor, fiyatlama buna göre yapılıyor. Genel olarak ise Doların zayıflama yolunda ilerleyeceğini düşünüyoruz.
Bu hafta ABD büyüme verisi (3. okuma), kişisel tüketim harcamaları endeksi, FED yetkililerinin konuşmaları öne çıkanlar Avrupa’da ise ECB enflasyon tahminleri, tüketici güveni, Almanya IFO takip edeceklerimiz. FED ve ECB yetkililerinin konuşmaları da takip edeceğimiz diğer bir başlık. Hafta batı dünyasının imalat ve hizmet PMI verileri ile başlıyor.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,116 seviyesindeki paritede 1,112 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,119 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.





Gbp/Usd:
Bugün açıklanacak imalat ve hizmet PMI verileri dışında ajanda sakin. Kaldı ki aynı veriler batı dünyasının ajandasında da yer alıyor. Pariteyi bu hafta ABD verileri yönlendirebilir; büyüme ve PCE verisi dikkat çekenler. Genel olarak Dolar güç kaybı içinde olmasını bekliyor. Ancak bunun hızı farklılık gösterebilir. Son alınan kararda FED faizini indirmiş, BOE sabit bırakmıştı. Bu Gbp’ye biraz avantaj sağlıyor.
Dolar Endeksi’nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,331 seviyesinde bulunan paritede 1,327 ve 1,324 seviyeleri gün içi destek; 1,334 ve 1,338 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.





Altın:
Büyük merkez bankaları para politikalarını gevşetme yönünde ilerliyor. Faiz hadleri aşağı inerken, reel faizler düşüyor. Tahvil faizleri de aşağı meyil içinde. Bu yapı kıymetli madenler için alıcılı piyasa demek.
Diğer yandan jeopolitikte tansiyon yüksek. Orta Doğu’daki gelişmeler gerginliğin yüksek kalmasına ve çatışmaların yayılma riski taşımasına yol açıyor. Son olarak süreç, Gazze-İsrail’den Hizbullah-İsrail çatışmasına, oradan da Lübnan-İsrail çatışmasına evrilme yolunda ilerliyor.
Ana resim bu şekilde ve kıymetli madenler lehine. Yön yukarıyı işaret etmede devam ediyor. Bu haftanın ajandasında ABD büyüme, PCE verileri dikkat çekiyor. Bugün açıklanacak imalat ve hizmet PMI verileri ile haftaya başlıyoruz.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.650 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.627 Usd seviyesindeki ons altında 2.600 ve 2.575 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.650 ve 2.675 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD tahvillerinde FED kararı öncesi faiz indirimi fiyatlandı, karar sonrası ise hafif kar satışı yapıldı. Ana yön ise aşağı olmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinden oluşturduğumuz bu görüşümüze, diğer majör merkez bankalarının güvercin tavırları da destek oluyor. Bu hafta ABD büyüme, PCE verileri fiyatlamaya tesir edebilir. Ana yönün teknik olarak, ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece aşağı yönde olduğunu düşünüyoruz.
İç tarafta, ajanda zayıf, katalizör eksikliği sürüyor. Eurobond fiyatlarında global tarafa eşlik etme çabası devam ediyor. Global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 272 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 1-2 cent; uzunlarda 1-2 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,96%, 6,41% ve 7,43% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş