Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Powell’ın genel yaklaşımı enflasyonla mücadelede kararlılık, faiz artışının yan etkilerini (bankacılıkta görülen sorunlar, kredi sıkılaşması…) takip edecekleri mesajları verdi.
İstihdamın hala güçlü olduğunu ancak sıkılaşmanın ekonomiyi yavaşlatacağını ve istidamın da zayıflayacağını ifade eden Powell, enflasyonla mücadelenin maliyetlerini ve olası patikayı tekraren dile getirdi.
Bankacılıkta görülen sorunların yeni ve belirsiz olduğu o yüzden bunu şimdi politikaya yansıtmak için erken olduğu ise diğer dikkat çeken vurgusu oldu.
Para politikasının yakın gelecekte verilere, kredi sıkılaşmasına göre şekilleneceğini ifade etti.
FED beklendiği gibi 25 bp faiz artışı yaptı. Karar sürpriz olmadı. Faiz artışında ise sonlara yaklaşıldığı, diğer yandan enflasyonun hedeflerinden uzak olduğu belirtildi.
Genel olarak FED’in enflasyonla mücadeleye önem verdiği, bankacılıktaki sorunu izleyecekleri şeklinde bir çerçeve çizdiğini düşünüyoruz. Bankacılık sorununu aksiyonuna katmaması, diğer yandan sıkılaşmanın yan etkilerini (istihdamda azalma, ekonomide yavaşlama, piyasa koşullarının sıkılaşması…) öne çıkarması karışık algı yarattı. FED denge sağlama çabası sergiledi bizce.
Dünkü bültende yer verdiğimiz ‘FED’in bu akşam 25 bp faiz artışı yapıp, bankacılıktaki risklere atıp yaparak enflasyonla mücadelesini sürdüreceğini söylemesi bizce büyük olasılık. Piyasaya etkisini dengede tutmaya çalışabilir diye düşünüyoruz. Aşırı gevşek FED bankacılıktaki sorun büyük o yüzden geri çekiliyor algısı yaratabilir. Agresif FED ise piyasayı doğrudan baskı altına alabilir. Dengede kalacağını düşünüyoruz.’ görüşümüzün karşılık bulduğunu düşünüyoruz.
FED’e ek olarak ABD hazine bakanı Yellen’ın, bankalardaki tüm mevduatları garanti altına almak gibi bir çalışmalarının olmadığını ifade etmesi moralleri bozdu. Yellen fiyatlamaya tesir etti.
Dün globalde risk iştahı varlıklarda farklılık gösterdi. Hisse senetleri satıldı, tahviller, kıymetli madenler alındı. Usd biraz zayıfladı.
ABD borsalarında yüzde 1,5 civarında düştü. Avrupa borsaları FED’den önce kapandığı için sınırlı iyimser oldular. FED etkisi bugün görülebilir.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde yarım civarında artı. Asya’da hava karışık. Hong Kong yüzde yarım artı; Japonya ve Çin hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,45%, Dolar Endeksi 102,1, ons altın 1.975 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,9% civarında yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta yükseldi; uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.



Usd/TL:
FED başkanı, sıkılaşmanın bankacılık sektöründeki yarattığı sorunun ölçmek için erken dedi. Dolayısı ile geriye enflasyonla mücadelenin konuşulduğu bir konuşma kaldı.
Mevcut durumda enflasyon tehlikesi varken FED’in bankacılık sorunundaki riskleri öne çıkararak güvercin mesajlar vermesi pek olası değildi diye düşünüyoruz. FED’in piyasayı çok rahatlamadan bankacılıktaki sıkıntıyı takip ettikleri mesajını verdiğini düşünüyoruz.
Gelecekle ilgili olarak FED’in önceki toplantıdan çok farklı bir şey söylemediği kanaatindeyiz.
FED’in yönlendirmesinden piyasanın çıkarımı Usd’den uzaklaş oldu. Dolar Endeksi 102 seviyesine gevşedi.
Lokal tarafta bugün PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa değişiklik beklemiyor.
Seçim az bir süre kaldı, seçim listeleri bugün askıya çıkıyor. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,00 ve 18,97; yukarıda 19,09 ve 19,14 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Globalde tahvil piyasası ayrışma gösterdi. Dün FED’den önce kapananlar yükseliş yaşarken, FED kararında açık olanlar aşağıya geldi. FED’in yönlendirmesini enflasyonla mücadele edeceğim ama bankacılığa da bakıyorum şeklinde özetleyebiliriz. Dolayısı ile gelecekte olası faiz artışları kapısı açık tutuldu. Piyasa ise FED’in duruşuna tahvil faizlerinde düşüş şeklinde yanıt verdi. Piyasa işlerin yavaşlayacağını, bankacılıktaki problemi göz önüne alarak hareket etme tercih ediyor.
Lokal tarafta bugün PPK faiz kararı açıklanacak. Politika faizinde değişiklik beklenmiyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 120 baz puan artışla %14,51 ve 14 baz puan düşüşle %12,21 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi için 5,000 direnci aşılmalı... Endeksin kısa vadeli teknik yapısını incelediğimizde, 9 Mart tarihinde 5,500 direnç noktasında başlayan aşağı hareketin devam ettiğini gözlemliyoruz.
Son iki işlem gününde yaşanan seans içi satış baskısını 4,890 üzerinde karşılamaya çalışan piyasa, Çarşamba gününü %1.92 oranında değer artışıyla 5,001 puandan tamamladı. Böylece son dönemde yaşanan satış baskısı kapsamında taban oluşumuna yönelik ilk önemli sinyalin oluştuğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda tepki alımlarını sürdürme çabasıyla güne başlayacak olan piyasada, seans içerisinde 5,000 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz.
Endekste son günlerdeki satış baskısının ardından tepki yükselişine yönelik bir hareket oluşabilmesi için 5,000 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,050 olmak üzere 5,300 ve 5,500 dirençlerini hedefleyecek bir yükseliş gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 4,890 ilk, 4,700 ise ana destek konumlarını sürdürecektir.


Eur/Usd:
ABD merkez bankası FED, faiz artışı kararında piyasa beklentisini karşıladı, 25 bp faiz artışı yaptı. Sözlü yönlendirme kısmında ise piyasa FED’i biraz şahin buldu diyebiliriz. FED enflasyonla mücadele vurgusunu yineledi. Bu toplantıyı farklı kılan ise bankacılık sektöründeki sorun idi. Powell, bankacılık sorununun etkilerini ölçmek için erken olduğunu belirtti. Yani konuyu öne çıkarıp, üzerine politika üretmekten kaçındı.
Piyasalar FED’in enflasyon odaklı yönlendirmesinden çok tatmin olmadı. FED’in günün koşullarına göre şahin olan tavrına karşılık piyasa Usd talep etmedi. Aksine talebi azalttı.
Bundan sonra faiz artışlarının krediler üzerindeki riskini takından takip edecekleri sinyalini verdi. Dolayısı ile bir sorun var ama politikayı etkileyecek boyutta değil mesajının verildiğini düşünüyoruz.
Şahinliğin de bir maliyeti var. Sıkılaşma yan etki üretmeye başlamış ise (ki başladı) yeni sıkılaştırmalar etkiyi artırabilir. O yüzden piyasa işin yavaşlama kısmına odaklandı bizce.
Powell’ın söylediği gibi makro verilere bakarak fiyatlama yapmaya devam edilecek. Hem piyasa hem FED veriler üzerinden yön bulmayı sürdürecek.
Dolar Endeksi dün belirgin aşağı geldi. Usd talebi azaldı. Endeks bu sabah 102,1 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,094 ve 1,097 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Bugün İngiltere merkez bankası BOE faiz kararını açıklayacak. Bankanın 25 bp artış yapması bekleniyor. Diğer yandan kritik olan ise sözlü yönlendirme. Mevcut güncel duruma nasıl reaksiyon vereceği önemli.
Dün FED bankacılıktaki sorunu izlediğini söyledi ama enflasyonla mücadeleyi öne çıkardı. O yüzden piyasalar tam bir rahatlama yaşayamadı.
Bu sabah 1,232 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,227 seviyeleri gün içi destek; 1,235 ve 1,239 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
FED beklendiği kadar güvercin olmadı. Şahinliğinden de biraz taviz verdi. Günün sonunda FED’in çizdiği çerçevenin piyasaya yansıması Usd’de düşüş, tahvil faizlerinde gevşeme şeklinde oldu. Güvenli liman araçlarına talep biraz arttı.
FED adım adım ilerlemeyi sürdüreceğini yineledi. Verilere bakarak hareket etmeye devam edecek. Faiz artışlarına olan vurgu ise biraz zayıflatıldı. Temponun düşeceği, artış sürecinin sonlarına yaklaşıldığı ima edildi.
Kıymetli madenler FED’in yavaşlama eğilimi göstermesinden olumlu etkilenebilir. Üstelik bir de bankacılıktaki sorunu göz önüne almalıyız. Sorun şimdilik yönetilebilir seviyede. Ama sorunun büyüme riski söz konusu. O yüzden piyasalar temkinli olmaya yakın olabilir. Bunun da anlamı kıymetli madenlere yakın olmak bizce.
Bu sabah 1.975 Usd seviyesindeki ons altında 1.965 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi destek 1.985 ve 1.994 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED faiz artışlarının sonuna yaklaşıldığı sinyalini verdi. Enflasyonla mücadelede kararlılık yinelendi. Bankacılık sektöründeki sorunun etkisini konuşmak için erken olduğunu belirtti.
Piyasaların reaksiyonu ise tahvil faizlerinde düşüş şeklinde oldu. ABD tahvilleri düştü. Diğer gelişmiş ülke tahvilleri ise FED açıklamalarından önce kapandığı için bugün reaksiyon verebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Lokal gündemde global haber akışı alan açmaya başladı diyebiliriz; FED kararı önemli. Dün 5 yıllık CDS günü 547 seviyesinde tamamladı.
Bugün TCMB faiz kararı açıklayacak. Piyasa faizde değişim yapılmasını beklemiyor.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-7 cent; orta vadelilerde 36-42 cent; uzunlarda 19-22 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,58%, 8,00% ve 8,57% oldu.




Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.