Küresel piyasalarda FED faiz politikasına ilişkin beklentiler, jeopolitik riskler, ABD bilanço dönemi ana başlıklar olmaya devem ediyor. ABD’den gelen güçlü makro veriler resesyon endişelerinin azalmasına sebep oluyor. FED’in uyguladığı para politikası sayesinde ABD TÜFE Eylül 2024’te yıllık %2,4 açıklanarak Ekim 2022 yılında %7,7 seviyesinden FED’in yüzde 2 hedef seviyesine oldukça yaklaşmış durumda. Parasal sıkılaştırma adımları sonrasında ABD ekonomisinde görülen güçlü işgücü ve aşırı ısınmadan makul bir büyüme, ekonomide ‘yumuşak iniş’ senaryolarının kuvvetlenmesine neden oluyor.
ABD’de son açıklanan ekonomik verilerin resesyon endişelerini yatıştırması ve yumuşak iniş senaryosunu güçlendirmesi sonrasında piyasalarda FED'e ilişkin faiz indirim beklentilerinin bir miktar törpülendiği görülüyor. Günün sonunda gelinen noktada, piyasa beklentileri ve FED projeksiyonları yılın sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi beklentisinde dengelenmiş gözüküyor. ABD tarafında özellikle işgücü ve enflasyon verileri güçlü gelmeye devam ederse aralık ayında FED faiz indirim adımını pas geçebilir.
Diğer taraftan ABD'de yaklaşan başkanlık seçimine yönelik belirsizlik, Orta Doğu'da şiddeti giderek tırmanan çatışmalar, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve Tayvan Boğazı'ndaki gerginlikler olumlu giden havanın önüne geçebilecek riskler olarak masada yerini koruyor.
Asya tarafında, Çin, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik tedbirleri paketinin bir parçası olarak geçen ay diğer politika faiz oranlarında yaptığı indirimlerin ardından, borç verme faiz oranlarını düşürdü. Politika yapıcıların ekonomiyi desteklemek için atılan adımları sıklaştı. Geçen hafta gelen Çin büyüme ve sanayi verisi de beklentilerin üstünde geldi. Çin merkez bankasının genişlemeci politikalarla riskli varlıklarda olası aşağı yönlü hareketlerin önünü kesmeye çalıştığı bir ortamda Çin piyasası için en kötü geride kalmış olabilir.
Ekonomik ajanda çok yoğun olmayan ve çok kritik olmayan makro verilere sahip. Konut kredisi başvuruları, Bej Kitap, dayanıklı mal siparişleri ABD verileri, tüketici güveni, 1 ve 5 yıl enflasyon beklentileri Avrupa verileri olarak öne çıkıyor. Ortak nokta ise Perşembe günü açıklanacak imalat ve hizmet PMI verileri. PMI verileri Almanya ve İngiltere’de de açıklanacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri yüzde 0,20 civarında satıcılı. Asya piyasalarında Çin %0,5 civarında, Hong Kong %0,4 civarında eksi, Japonya %1,4 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,19, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.731 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyondaki ve enflasyon beklentilerindeki katılık sıkı para politikası dozunun gevşememesini ve faizin zirvede kalma süresinin uzamasını beraberinde getiriyor. Enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini belirten TCMB karar metninde "enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığı" ifadesi yer aldı. Merkez Bankası faiz indirimlerine başlaması için henüz uygun bir alanın oluşmadığını düşünüyoruz. Kasım ayında gelecek enflasyon verisi faiz indirim patikası için önemli olabilir. Enflasyondaki katılığın arka planını ise hizmetler tarafında görülen katılık oluşturuyor.
Usd/TL:
ABD Merkez Bankası ilk kez geçen ay iş gücü piyasasının kötüleşmesi ile birlikte 50 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Son gelen ABD makro verilerin güçlü sinyaller üretmesi FED ’den daha temkinli yaklaşım beklentisinin artmasına neden oluyor. Beklentilerde yaşanan ılımlı değişim dolar talebinin artmasını sağlıyor.
Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi’nin (DXY) mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103-105.5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Çarşamba, ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksi açıklanacak. En son yayınlanan veri 78,20 seviyesinde açıklanmıştı. Beklenti üstü gelen eylül ayı enflasyon verisi sonrasında beklentilerde ki değişim görülecek. Perşembe günü TCMB'nin geçtiğimiz hafta yapmış olduğu faiz kararı toplantısının özeti yayımlanacak
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,23 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ve enflasyon beklentileri TCMB’nin güvercin olmasını engelliyor. Somut kazanımlar elde edilmediği için faiz indirim süreci öteleniyor. Halihazırda %4,0 civarında seyreden hizmet enflasyonunda görülen katılık faiz indirim zamanlamasında belirsizlik yaratıyor.
Piyasa beklediğini bulamadıkça da tahvil faizlerindeki düşüş döngüsü başlamıyor. Faiz indirim beklentileri ötelendikçe tahvil faizlerinin düşüş beklentisi de öteleniyor. Rakamlar yabancı yatırımcının tahvillere ilgisini ortaya koyuyor. Düşüş öncesi yabancının pozisyon aldığını gösteriyor. Ekim, Kasım enflasyonları kısa vade için umutların korunduğu aylar.
Globalde, ABD ekonomisinin canlılığı tahvil faizlerini yukarı itiyor. Ana resimde ise FED faiz indirimi döngüsünde ilerliyor. FED’in hızına bağlı olarak tahvil faizleri aşağı eğilimini koruyabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan artış ile %42,85 ve 19 baz puan artış ile %29,81 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satış baskısı devam ediyor... Geçtiğimiz hafta oluşan zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta başarısız kalarak yeniden satış baskısının hakim olduğu piyasada, haftanın ilk işlem gününde 8,650 desteğinin baskı altında kaldığını gözlemliyoruz.
Pazartesi gününü -%1.58 oranında değer kaybıyla 8,654 puandan tamamlayan piyasada, 8,650 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Seans içerisinde 8,650 desteğinin önemli olacağı piyasada, bu seviye altındaki hareketlerin ise satış baskısının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Talep tarafının zayıf kalmayı sürdürdüğü piyasada, 8,650 altındaki hareketler sırasıyla 8,500, 8,250 ve 8,000 risklerini gündeme getirecektir. Devam eden geri çekilme kapsamında ise 8,850 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak alıyoruz. Endeksin satış baskısı kapsamında yukarı atak gerçekleştirebilmesi için 8,850 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise yukarıda daha güçlü seviyeler olan 9,050 ve 9,200 dirençleri gündeme gelebilir.
Eur/Usd:
Avrupa ekonomilerinde görülen daralma, enflasyon ile mücadelede ECB’nin elini güçlendiriyor ve Avrupa merkez bankası ECB için faiz indirimine devam sinyali oluyor. Piyasa ECB’nin Nisan’a kadar olan dönemde faiz indirmesini bekliyor.
ABD tarafında ekonomik görünüm ise Avrupa tarafının aksine güçlü olmaya devam ediyor. Ekonominin kondisyonunun korunması çekirdek enflasyon tarafında katılığın sürmesine neden oluyor. Katılığın devam etmesi ise FED faiz indirim hızının sorgulanmasına açık kapı bırakıyor.
Her iki merkez bankasının temposunu göz önüne aldığımızda ECB daha hızlı gidebilir algısı oluşuyor. Bunun fiyatlamaya yansıması ise Usd lehine oluyor.
Önümüzde ABD seçimi var. Seçim sonrası kimin başkan olacağına bağlı olarak ABD ekonomisinin hatta global ekonominin nabzı farklı atabilir. Bir de elimizde tatsız jeopolitik var. Jeopolitik de ABD seçimine bağlı seyir izleyebilir. Bu sebeplerle yakın vadede ABD doları gücünü koruyabilir. Orta vade de ise diğer para birimleri avantaj yakalayabilir.
Bu hafta, öncü gösterge hem Avrupa hem ABD imalat ve hizmet PMI verileri açıklanacak. PMI verileri sonuçları hareketlilik yaratabilir.
Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
BOE başkanı Bailey bugün ve Çarşamba konuşma yapacak. Farklı bir şey söylerse hareket yaratabilir. Avrupa gibi İngiltere’de de enflasyon hızla geri çekilir görüntü veriyor. Enflasyonda yaşanan kazanım BOE’nin faiz indirimi için alan kazanmasına neden olurken, faiz indirim beklentilerinin artması paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor.
Bu sabah 1,305 seviyesinde bulunan paritede 1,299 ve 1,295 seviyeleri gün içi destek; 1,307 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Jeopolitik risklerde yaşanan belirsizlik Altın fiyatlamalarında ön plana alınmaya devam ediyor. Güvenli liman talebi ile birlikte yatırımcıların altın talebi canlı kalmaya devam ediyor. ABD başkanlık seçimi ve küresel belirsizliklerin devam etmesi portföylerde altın yatırımının yer almasına neden oluyor.
Güçlü gelen ABD makro verileri ile birlikte ABD ekonomisi daha canlı kaldığı için ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yükseliş eğiliminde. FED faiz indirimlerinin hızının sorgulandığı bu yapı kıymetli madenler aleyhine etki yaratıyor. Dün, güçlü dolar talebi ve yükselen ABD 10 yıllık faizinin etkisi ile altının kazanımlarını korumakta zorlandığı görüldü. Günü yatay (2.720 Usd seviyelerinde) tamamladı.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.750 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.731 Usd seviyesindeki ons altında 2.700 ve 2.675 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.750 ve 2.7770 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD ekonomisinin tahmin edilenden daha canlı olması FED faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine neden oluyor. Enflasyon tarafında endişelerin artması uzun vadeli ABD tahvil talebinin azalmasında etkili olduğunu düşünüyoruz. Ana resmin ise FED faiz indirim döngüsüne bağlı olarak aşağı yönlü olmasını bekliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 50 haftalık üssel ortalaması civarında hareket ediyor. Yeni hafta ekonomiden çok jeopolitik konuşulabilir.
İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri katı. Yakın coğrafyada ise jeopolitik tansiyon yüksek. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüksek seyretmesi ise lokal tarafta baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 271 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile -11 cent; orta vadelilerde -53 ile -91 cent; uzunlarda -126 ile -127 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,90%, 6,84% ve 7,94% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.