Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

İsrail, İran’a büyük bir saldırıya hazırlanıyor.’

 

Haftaya bu cümle ile başlıyoruz. O yüzden bu hafta ekonomik konulardan çok jeopolitik konuşulabilir ve fiyatlanabilir. 5 Kasım ABD seçimleri öncesi Orta Doğu sıcak kalmaya devam edebilir. 5 Kasım’ın milat olup olmayacağı önemli.

 

İsrail’in nükleer ve petrol tesislerine değil askeri tesislere saldırıda bulunacağı speküle ediliyor. Olası saldırı bu çerçevede olursa sürpriz etkisi sınırlı olabilir ve saldırının çapına ve İran’ın sınırlı olması beklenen tavrına bakılabilir. Ancak saldırı askeri tesislerle sınırlı olmaz ise o vakit sürpriz etkisi daha fazla olur. Süreç daha fazla tansiyona ve bilinmezliğe evrilebilir. Özetle olası saldırı tansiyonun zirvesi olursa en kötü geride kaldı algısı ortaya çıkabilir. Ancak olası saldırı ile yeni saldırılara kapı aralarsa tansiyonda yeni zirve beklentisi ortaya çıkabilir.

 

Ekonomik ajanda çok yoğun olmayan ve çok kritik olmayan makro verilere sahip. Öncü gösterge, konut kredisi başvuruları, Bej Kitap, dayanıklı mal siparişleri ABD verileri, tüketici güveni, 1 ve 5 yıl enflasyon beklentileri Avrupa verileri olarak öne çıkıyor. Ortak nokta ise imalat ve hizmet PMI verileri. PMI verileri Almanya ve İngiltere’de de açıklanacak.

 

Veriler hem kendi trendleri açısından hem de diğer ülkelerdeki emsalleri açısından değerlendirilecek. Özellikle PMI verileri hizmet ve imalat olarak ayrı ayrı ve nasıl bir algı yarattıklarına bağlı olarak fiyatlanacak. Bu hafta ayıra ABD şirket bilançoları da takip edilecek. Finansal sonuçlar şirket, sektör bazlı etki yaratabilir.

 

Bu sabah Çin’de 1 ve 5 yıl vadeli refinansman kredi faizleri aşağı çekildi. İndirim miktarı beklentilerden fazla oldu. Yeni vadesi gelmiş çoğu kredi 1 yıl vadeyi, ipotek ve diğer uzun krediler ise 5 yıl vadeyi referans alıyor. Karar Çin yönetiminin ekonomiyi desteklemek ve konut sektöründeki çöküş riskini yönetmek için alınan bir dizi kararın son halkası oldu. Piyasa karara coşkulu tepki vermedi, sınırlı tepki verdi.

 

FED ve ECB yetkililerinin güvercin açıklamaları ‘olağan’ fiyatlama davranışını destekliyor. Bu hafta ayrıca IMF-Dünya Bankası toplantısını ve toplantı kapsamındaki konuşmaları da takip edeceğiz. Güvenli liman talebi ile altın olumlu ayrışıyor ve haftaya yeni zirve seviyesinde başlıyor.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yatay, +/- yüzde 0,10. Asya piyasalarında Çin %0,8 civarında, Japonya %0,2 civarında artı, Hong Kong %0,6 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,08, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 2.731 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, enflasyondaki ve enflasyon beklentilerindeki katılık sıkı para politikasının zirve kalmasını, yüksek faiz patikasının uzamasını beraberinde getiriyor. TCMB, şahin tutumunu sürdürüyor. Kasım başı ve Aralık başı açıklanacak enflasyon verileri takvimde daha da gecikme olup olmayacağını açıklığa kavuşturabilir.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Bu hafta majör ekonomik makro veri bulunmuyor. Ancak ABD veri trafiği yine ABD ekonomisinin gidişatı hakkında öncülük edebilir. Beklentilerden belirgin sapma olmaz ise mevcut fiyatlama hali sürebilir.

Dolar güçlü duruşunu sürdürüyor. Ekonomiden çok jeopolitik bu haftanın konusu olabilir. Zira İsrail’in İran’a büyük bir saldırı yapacağı haberleri basında yer alıyor. Saldırının içeriğine göre piyasa denge noktalarına erişebilir.

Teknik olarak 103 seviyesini taban yapmaya çalışan Dolar Endeksi( DXY) de mevcut fiyatlama dinamikleri ile 103-105.5 bant aralığında kalmasını bekliyoruz.

İç tarafta, enflasyondaki ve enflasyon beklentilerindeki katılık Merkez Bankası’nı şahin tutumun devamı noktasında tutuyor. İyimser senaryonun Ocak ayına sarktığı yönünde algı taraftar buluyor. Kasım başı ve Aralık başı açıklanacak enflasyon verileri ile takvimde daha da gecikme olup olmayacağı açıklığa kavuşabilir.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Enflasyon ve enflasyon beklentileri TCMB’nin güvercin olmasını engelliyor. Piyasa beklediğini bulamadıkça da tahvil faizlerindeki düşüş döngüsü başlamıyor. Faiz indirim beklentileri ötelendikçe tahvil faizlerinin düşüş beklentisi de öteleniyor. Rakamlar yabancı yatırımcının tahvillere ilgisini ortaya koyuyor. Düşüş öncesi yabancının pozisyon aldığını gösteriyor. Ekim, Kasım enflasyonları kısa vade için um umutların korunduğu aylar.

Globalde, ABD ekonomisinin canlılığı tahvil faizlerini yukarı itiyor. Ana resimde ise FED faiz indirimi döngüsünde ilerliyor. FED’in hızına bağlı olarak tahvil faizleri aşağı eğilimini koruyabilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan düşüş ile %42,81 ve 18 baz puan artış ile %29,62 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak 8,650 seviyesini izliyoruz... Endekste devam eden kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta 8,650 hedef desteği üzerinde oluşturduğu yükseliş denemelerinin zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Cuma günü oluşan satış baskısının ardından haftalık periyotta -%0.93 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, 8,650 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin tepki potansiyelini sürdürebilmesi için geri çekilmelerde 8,650 üzerinde dengelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumunda kısa vadeli hareket bandı olarak aldığımız 8,650/9,200 aralığındaki seyir etkisini sürdürecektir. Endeksin tepki alımlarını kısa vadeli güçlü bir trende dönüştürebilmesi için 9,200 direncinin aşılması gerekiyor. 8,650 desteği altında gerileyecek hareketlerin ise piyasada zayıf yükseliş denemelerinin ardından aşağı baskısının devamını getirebileceği unutulmamalıdır. Böyle bir gelişme ise aşağıda 8,500, 8,250 ve 8,000 risklerini gündeme getirecektir.

 

 

 

 

Eur/Usd:

ECB yetkilisi Villeroy 2025 yılı başında Avrupa’da enflasyonun kendi hedeflerine (yüzde 2) erişeceğini düşünüyor. Tabi bunun için sürpriz bir dış şok olmaz ise rezervini koyuyor. Avrupa enflasyona iyimserlik Avrupa merkez bankası ECB için faiz indirime devam sinyali oluyor. Piyasa ECB’nin Nisan’a kadar olan dönemde faiz indirmesini bekliyor.

ABD’de ise yol görece o kadar net değil. FED faiz indirim döngüsüne geçte olsa girdi ama ABD ekonomisi daha canlı olduğu izlenimi veriyor. Hal böyle olunca FED’in patikasına dair fiyatlama yapmak daha iddialı oluyor.

Her iki merkez bankasının temposunu göz önüne aldığımızda ECB daha hızlı gidebilir algısı oluşuyor. Bunun fiyatlamaya yansıması ise Usd lehine oluyor.

Önümüzde ABD seçimi var. Seçim sonrası kimin başkan olacağına bağlı olarak ABD ekonomisinin hatta global ekonominin nabzı farklı atabilir. Bir de elimizde tatsız jeopolitik var. Jeopolitik de ABD seçimine bağlı seyir izleyebilir. Bu sebeplerle yakın vadede ABD doları gücünü koruyabilir. Orta vade de ise diğer para birimleri avantaj yakalayabilir.

Bu hafta, öncü gösterge, konut kredisi başvuruları, Bej Kitap, dayanıklı mal siparişleri ABD verileri, tüketici güveni, 1 ve 5 yıl enflasyon beklentileri Avrupa verileri olarak öne çıkıyor. Ortak nokta ise imalat ve hizmet PMI verileri.

Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasının devamında 105,5 güçlü direnç seviyesi hedeflenebilir.

Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Avrupa gibi İngiltere’de de enflasyon hızla geri çekilir görüntü veriyor. Bu sebeple yukarı Eur-Usd için ifade ettiklerimiz Gbp için de geçerli oluyor bizce. Bu hafta ABD verilerini takip edip fiyatlayacağız. BOE başkanı Bailey yarın ve Çarşamba konuşma yapacak. Farklı bir şey söylerse hareket yaratabilir.

Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor.

Bu sabah 1,305 seviyesinde bulunan paritede 1,299 ve 1,295 seviyeleri gün içi destek; 1,307 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

‘İsrail büyük bir saldırıya hazırlanıyor.’ Günlerdir speküle edilen İsrail misillemesinin yakın olduğu sinyali veriliyor. İran ise ‘nükleer tesislerine yapılacak saldırıya nükleer silahlarla yanıt vereceğini’ ifade etti.

Hafta bu haber akışı ile başlıyor. Haberler güvenli liman talebi yaratıyor. Olası saldırının içeriğine bağlı olarak altın fiyatları denge bulabilir.

Ekonomik, ABD verileri ile geçecek bir haftaya başlıyor. Şu ana kadar ABD ekonomisi daha canlı kaldığı için ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yükseliş eğiliminde. Bu yapı kıymetli madenler aleyhine etki yaratıyor.

Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.750 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.731 Usd seviyesindeki ons altında 2.700 ve 2.675 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.750 ve 2.7770 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD ekonomisi tahmin edilenden daha canlı, FED ise yine beklenenden biraz daha yavaş hareket edebilir. ABD tahvil faizleri ise tepki üretiyor. Ana resmin ise FED faiz indirim döngüsüne bağlı olarak aşağı yönlü olmasını bekliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 50 haftalık üssel ortalaması civarında hareket ediyor. Yeni hafta ekonomiden çok jeopolitik konuşulabilir.

İç tarafta, enflasyon ve enflasyon beklentileri katı. Yakın coğrafyada ise jeopolitik tansiyon yüksek. Yeni hafta jeopolitik çokça konuşulabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 268 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile 0 cent; orta vadelilerde -23 ile -29 cent; uzunlarda -42 ile -45 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,76%, 6,72% ve 7,80% oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

 

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.