Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED kararı olacağını düşünüyoruz. ABD TÜFE veri setinde yaşanan düşüş özellikle çekirdek enflasyonda yaşanan katılığın yumuşamaya başlaması, FED'in enflasyon ile mücadelede sonuç aldığını piyasalara gösterdi. Tüm bu süreç boyunca FED'in ABD ekonomisini resesyona sokmadan ilerlemesi piyasalarda en kötünün geride kaldığı düşüncesi oluşturuyor. Tabii bunca sıkılaşmanın gelecek aylarda büyüme üzerinde baskı oluşturması, masadaki yerini koruyor.
Salı Knot, Çarşamba İngiltere TÜFE, Perşembe ABD haftalık işsizlik başvuruları… bu zincir piyasalardaki FED iyimserliğinin (=piyasadaki iyimserliğin) biraz azalmasına yol açıyor. Para piyasalarında Usd talep görüyor, kayıplarını kısmen geri alma yolunda. Tahvil faizleri yukarı geldi. Hisse senetleri baskılandı. Ancak orada 2. çeyrek bilançolarının da etkileri olduğunu belirtelim. Bu arada ABD şirketlerinin bilançoları risk iştahının bir miktar dalgalanmasına yol açıyor.
Özetle, az önce ifade ettiğimiz zincir, FED kararı öncesi piyasaları biraz baskıladı. Enflasyondaki düşüş sonrası FED'in nasıl bir patika çizeceği önemli. Piyasalar da bunu bekliyor diye düşünüyoruz.
Dün ABD piyasalarında kar satışları görüldü. S&P yüzde 1'e yakın ve Nasdaq yüzde 2 civarında değer kaybı ile karşılaştı. Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,58 değer kazancı yaşadı. Korku endeksinde (VIX) de büyük bir hareketlilik olmazken yaşanan hareketleri teknik olarak sağlıklı bir düzeltme olduğunu düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi için ilk çeyrek gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) değişimi yüzde eksi 0,1'den 0'a revize edildi. Böylece Euro Bölgesi resesyona girmedi. ECB'nin sıkı faiz politikası buna ilave yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ve beklenen enerji krizine rağmen Avrupa resesyona direndi. Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımlarında yolun sonuna yaklaşıyor. FED'e göre bir adım geriden gelmesi bir süre daha şahinliğin devam etmesini gerektirebilir.
Dün ABD borsaları Dow hariç satıcılı oldu. Avrupa borsaları pozitif ayrıştı, yüzde yarımın üzerinde kazançlar sağlandı. Kıymetli madenler biraz gevşedi. Tahvil faizleri biraz yukarı çıktı. Usd biraz talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya borsaları karışık. Çin hafif, Hong Kong yüzde 0,7 alıcılı. Japonya yüzde çeyrek eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 100,80, ons altın 1.970 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta, PPK kararları açıklandı. TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. Bloomberg'deki piyasa beklentisi 18,50% idi, artışın beklentilerin biraz altında kaldığını söyleyebiliriz. TCMB karar metninde, 'dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çapalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına' karar verildiğini vurguladı. Faiz kararı piyasanın beklediğini tam vermese de metin şahin idi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 olarak tayin edildi. Yatırımcının dövize bağlı gelir yaklaşımından uzaklaşmasının amaçlandığı kanaatindeyiz. Bu anlamda kararı KKM'yi odaktan çıkarmada ve enflasyon ile mücadele açısından olumlu değerlendirebiliriz.



Usd/TL:
Karışık sonuçlara işaret eden ABD şirket bilançoları ve yine karışık gelen makro veriler piyasaları hareketlendiriyor. Dolar Endeksi 101 seviyesine doğru ilerliyor bizce. Son günlerde yaşadığı düşüşün düzeltmesi içinde olduğunu değerlendiriyoruz. FED kararı öncesi günlük haber akışının takip edilmesini bekliyoruz. Piyasanın 26 Temmuz'daki FED kararı öncesinde pozisyon ayarlaması yaptığını düşünüyoruz.
Lokal tarafta Resmi Gazete'de yayımlana karar ile Merkez Bankasınca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar (tüm vadeler) için 15% zorunlu karşılık getirildi. Karar ile KKM olarak bilinen mevduat türü zorunlu karşılık uygulamasına dahil edilmiş oldu.
Lokal tarafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni dönemde ikinci faiz artışı kararını aldı. TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. Bloomberg'deki piyasa beklentisi 18,50% idi, beklentilerin biraz altında kaldığını söyleyebiliriz. Enflasyon tehdidinde belirgin iyileşme olana kadar parasal sıkılaşmanın kademeli olarak devam edileceği mesajı verildi.
Ana resimde yeni kararlar açıklanmaya devam ediyor. Yeni ekonomi yönetimi değişim, dönüşüm, sadeleşme başlığı altında yeni yaklaşımını oluşturmayı sürdürüyor.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,82 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,45 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
PPK faiz kararını açıklandı. TCMB politika faizi 250 baz puan artırarak 17,50'e çıkardı. Enflasyonla sonuç alınıncaya kadar sıkılaşma sürecine kademeli olarak devam edileceği belirtildi. Beklenen regülasyonlar ve faiz artırım sürecinin hızı ile Tahvil faizlerinde yukarı yönlü yeni denge noktaları bekliyoruz.
Globalde ABD 10 Yıllık tahvil faizleri dün 3,85 seviyelerine kadar yükseldi. Piyasa FED'i bekliyor. Tahvil faizleri FED toplantısına kadar yatay hareket edebilir. Günlük haber akışı hareketlilik yaratabiliyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 16 baz puan artışla %16,31 ve 24 baz puan artışla %18,73 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi Piyasası 6,682 puandan yeni bir TL zirveye ulaşmayı başardı...
Çarşamba günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin kapanışı %1,69'luk yükselişle 6,682 puandan tamamladığını görüyoruz. Yaşanan yükselişe XBANK %0,7'lik bir artışla katkı sağlarken, XUSIN Endeksindeki değer kazancı ise, %1,89 olarak gerçekleşti.
Genel olarak baktığımızda hafta içinde 6,300 bölgesine doğru yaşanan sert gerilemeyle kısa vadeli düzeltme ihtiyacını karşıladığını düşündüğümüz piyasada, dün gelen yeni TL zirve, yukarı hareketin gücünü koruduğunu gösteriyor.
Teknik seviyelere baktığımızda ise, USD bazındaki analizde ana direnç olarak izlediğimiz 252 USD bölgesi (252*27,00= 6,800) TL bazındaki bir analizde de oldukça anlamlı bir direnç. Dolayısıyla, TL bazında son kapanış zirvesi 6,600 korunabildiği sürece endeksin kısa vadede 6,800 hedefiyle yükselişini sürdürmesini bekliyoruz. 6,800 direncinin aşılabilmesi halinde de yeni hedef direnç bölgesi olarak TL bazında 7,200 ajandaya girecek.
Ancak 252 USD bölgesinin aşılabilmesi halinde USD bazlı analizde yukarı yönde 300USD bölgesine doğru önemli bir alan açılabileceği için kısa vadede yukarı hareketin ivmesi açısından 6,800 bölgesinin kilit önem taşıyabileceğine inanıyoruz.


Eur/Usd:
ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları güçlü sonuçlandı. 2 ayın en iyi seviyesine gelinmesi istihdamın güçlü olduğunu göstermiş oldu. Bir yandan da 2. çeyrek şirket bilançoları açıklanıyor. Bazı bilançolar iyi bazıları zayıf geliyor. Gün içi hareketlilik veri ve bilanço kaynaklı oluşuyor.
Para piyasalarında ise ECB'den Knot'un şahin sözleri, zayıf gelen İngiltere TÜFE ve dün açıklanan ABD haftalık işsizlik verisi bir zincir oluşturdu. Dolar Endeksi bunlardan olumlu destekleniyor. 99'lu seviyelere inen Endeks 101 seviyesine yaklaşmış durumda.
Geçen Hafta beklentilerden düşük gelen ABD TÜFE veri sonrasında Eur/Usd paritesinde başlayan pozitif fiyatlama dün yerini kar satışlarına bıraktı. Dolar Endeksi'nde yaşanan yukarı yönlü hareket paritede yaklaşık yüzde 0,60'a yakın düşüş getirdi. Hareketlerin FED öncesi pozisyon ayarlamalarından kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. Gelecek hafta FED toplantısına kadar majör bir değişiklik beklemiyoruz.
Dolar Endeksi'nde yaşanan değer kazancını şimdilik kar satışı / düzeltme olduğunu düşünüyoruz. 101 üstü fiyatlamalarda durumu tekrar değerlendireceğiz.
Bu sabah 1,1130 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,1180 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Çarşamba günü açıklanan İngiltere TÜFE verileri beklenenden düşük gelince piyasa reaksiyonu olumlu oldu. Enflasyonla mücadelede gelen her olumlu haber piyasalar tarafından paritelerde satış olarak karşımıza çıkıyor. Merkez Bankalarının hedefe ne kadar yakın oldukları bizce önemli bir nokta.
FED enflasyon hedefine daha yakın. Sonra ECB sonra BOE. Haftaya FED toplantısının paritede yön tayini için önemli olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,2880 seviyesinde bulunan paritede 1,2820 ve 1,28 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,305 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Son günlerde jeopolitik risklerin artması ve FED'in faiz döngüsünün sonuna yaklaşılması Altın tarafında pozitif fiyatlamalara neden oldu. Haber akışı bir yandan da ters yönlü fiyat hareketi için zemin hazırladı ve kıymetli madenler dün baskı hissetti. Gümüş ve altın satıcılı tamamladı. Dün değerli madenlerde piyasada başlayan kar satışından etkilendi. Piyasa 26 Temmuz'da açıklanacak FED kararının, değerli metallerin kazançlarını sürdürmesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.185 Usd üzeri kapanışlar 2.000'li seviyelerin kapısını açabilir.
Bu sabah 1.970 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.980 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Önümüzdeki hafta sahne tekrardan FED'in. ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan düşüş dün tepki hareketiyle yerini yükselişe bıraktı. Tahvil faizlerindeki yükseliş sonrası 10 yıllıklar 3,85 seviyesine kadar toparlandı.3,90 seviyesini teknik olarak önemsiyoruz.
Lokal tarafta. PPK faiz kararı açıklandı. Toplantıda gecelik repo faiz oranı 250 baz puan artırılarak %17,50 a çıkarıldı. Merkez bankasının karar metninde enflasyonla mücadelede sonuç alınana kadar kademeli faiz artışlarının devam edeceğine yer verildi. Bu noktayı önemsiyoruz.
Sıkı maliye politikası ile değişen kademeli-sıkılaştırıcı para politikasını bir bütün olarak ele alıyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın körfez turunun sonuçları (anlaşmalar), gündemi oluşturabilir. Eurobond piyasası haber akışının bütününe olumlu tepki verebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS'i günü 442 baz puan ile tamamladı. Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-14 cent; orta vadelilerde 47-60 cent; uzunlarda 81-85 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 8,18% ve 8,62% oldu.



  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.