Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Çin’in büyümesindeki yavaşlama, ÜFE seviyesinin sıfıra yaklaşması Çin dünyaya deflasyon ve yavaşlama ihraç ediyor yorumlarına yol açıyor. Bölge ülkeleri yavaşlamadan daha fazla nasiplerini alabilirler. Ancak dünyanın geri kalanı için de etkisi olabilir.
Çin büyümesinde daha düşük oranlara geçiş yapabilir. Zira tüketici alışkanlıklarında değişim, dönüşüm söz konusu. O yüzden Çin iç dengelerindeki değişiklikler daha ılımlı büyüme serisine dönüşebilir. ABD ise bu trendi fırsata çevirebilir mi göreceğiz. Dünyanın en büyük ekonomisi konumunu koruyabilecek mi?
Çin yönetimi ise sonuçlardan çok memnun olmayabilir. Bir destek paketi ile ekonomiyi ısıtmak isteyebilir.
Çin büyüme verisi üzerinden gidersek ABD dezenflasyonu için daha olumlu konuşabiliriz. Bu ise FED’in şahinlik dozunu azaltmasına katkı sağlayabilir. Tabii Çin yönetiminin teşvik paketi açıklama ihtimali dozun azalmasının daha kontrollü olmasına yol açabilir diye düşünüyoruz. Nihayetinde FED faiz artışının sonlarına epey yaklaşmış durumda. Belki de haftaya son artışını yapmış olacak.
Küresel piyasalar havadaki değişimi hissediyor. Ancak yoğurdu üfleme durumu söz konusu. Risk iştahı sınırlı olumlu seyrediyor. Verilere bağlı adım adım giden merkez bankaları piyasalara da aynı alışkanlığı kazandırdı diyebiliriz. Piyasalar FED’i görmek istiyor. Bankanın faiz artışı yapmasına kesin gözü ile bakılıyor. Mesele bundan sonrası. O yüzden sözlü yönlendirme kısmı daha önemli. FED’in patikasının nasıl olacağı finansal varlıkların fiyatlamasını etkileyebilir.
Dün ECB’den Knot sözlerine dikkat çekmek istiyoruz. Tıpkı FED gibi ECB de bu yıl için 2 faiz artışı sinyali veriyor. Dün Knot, 2. faiz artışı kesinlik değil bir ihtimal dedi. Bu anlamda sözler FED’e yakınsıyor. Ancak Avrupa’nın enflasyonu daha yüksek ve çekirdek enflasyon yukarı yönde ilerliyor.
Piyasaların FED toplantısını bekleyerek fiyatlama yapacağını düşünüyoruz. Öncesinde makro veriler ve ABD şirket bilançoları fiyatlamaya katkı yapabilir. Dün açıklanan ABD verileri zayıf kaldı. Morgan Stanley ve Bank of Amerika bilançoları güçlü geldi. Risk iştahı biraz olumlu oldu. Hisseler alındı, kıymetli madenler alındı, tahviller biraz alındı. Usd ise yatay seyretti. ABD borsaları yüzde 1 civarında, Avrupa borsaları yüzde yarım civarında primlendi.
Bu sabah küresel risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya’da ayrışma görülüyor. Japonya yüzde 1’e yakın artı. Çin yüzde çeyrek, Hong Kong yüzde 1’in üzerinde satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,77%, ons altın 1.975 Usd, Dolar Endeksi 100 civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı konut fiyat endeksi Mayıs'ta bir önceki yıla göre yüzde 3,6 ile iki yılın en yavaş artışını kaydetti.
Gözler yarın yapılacak PPK toplantısında. Yeni ekonomi ekibinin alacağı kararlar lokal varlıkları yeni denge noktalarına taşıyabilir. Piyasa geçen toplantıda verilen kademeli faiz artışı mesajına istinaden bu toplantıya daha temkinli fiyatlamalar ile yaklaşıyor. Mali disiplin tarafında sert adımlar atan yeni ekonomi ekibinin para politikası tarafında da destekleyici adımlar atmasının önemli bir mesaj olacağını düşünüyoruz. Faiz indirimi zamanında piyasayı dengelemek amacı ile gelen regülasyonların, faiz artırımı sürecinde hafifletilmesinin olumlu olacağını düşünüyoruz. Atılan adımların içeriği ve hızı önemli olacaktır.
Dün lokal tarafta UsdTL yüzde 2,27 değer yükselişle 26,95 seviyelerinden kapattı. CDS 453 seviyesinde kapatırken XU100 endeksi günü yüzde 3.57 değer kaybı ile günü tamamladı.

Usd/TL:
Dolar Endeksi 100 seviyesi civarında işlem görüyor. ABD’de dün açıklanan makro veriler yavaşlamaya işaret ettiler. ECB’den yapılan açıklama dikkat çekti. Bu yıl yapılması beklenen 2 faiz artışının ikincisinin kesinlik taşımadığı belirtildi. Haber akışı ile Usd globalde yatay seyir izliyor. Haftaya FED kararı önemli.
Lokalde gündem sıcak. Vergi artışları ile hafta hareketli başladı. Artışın fiyatları yukarı itmesi mümkün. Bu ise maliyetler üzerinden enflasyon riskini artırabilir. Bu noktada gözler 20 Temmuz’da yapılacak olan PPK toplantısında olacak. Son gelişmelerin PPK gündemine nasıl yansıyacağını göreceğiz. Piyasada, politika faizine dair beklentiler 16-20% bandına yayılmış durumda.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 körfez ülkesini içeren ziyaretini bugün tamamlaması bekleniyor.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,45 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dün düzenlediği 2 ihalede toplam 4,9 milyar TL finansman sağladı. İhalelerin faizleri sırasıyla 15 aylık kağıtta 17,05%, 7 vadeli değişken faizli kıymette 17,99% oldu. Önceki gün yapılan ihale dahil edildiğinde bu hafta ROT dahil 17,9 milyar TL fonlamaya gidildi.
Maliye politikasında atılan adımlar enflasyonu yükseltici etki yapabilir. Yarın PPK kararı bu noktada dikkat çekici olabilir. PPK kararının yanı sıra menkul kıymet tesisi konusu da tahvil faizleri normalleşebilir.
Globalde tahvil faizleri ABD enflasyon verileri ile aşağı geliyor. Tahvil faizleri yatay-hafif aşağı meyilli hareket edebilir. Piyasanın haftaya yapılacak FED toplantısına odaklanacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 44 baz puan artışla %16,00 ve 122 baz puan artışla %18,24 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,662 puanda test edilen yeni TL zirvenin ardından aşağı yönlü düzeltme hareketi başlamış durumda...
Salı günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin kapanışı %3,57'lik kayıpla 6,365 puandan tamamladığını görüyoruz. Yaşanan gerilemede XBANK %6,32 değer kaybederken, XUSIN Endeksindeki kayıp ise, %3,60 olarak gerçekleşti.
Genel olarak baktığımızda ise, son dönemdeki hızlı yükselişin ardından kısa vadeli bir düzeltme ihtiyacı taşıdığını söyleyebileceğimiz piyasada, bu yönde bir hareket, USD bazındaki analizde 250 USD bölgesinden başlamış görünüyor. USD bazında ilk önemli destek bölgesi ise, 207-250 USD yükselişinin %38,2 Fibo düzeltme olan 230 USD bölgesinde bulunuyor... (230*27,00/27,50 USDTRY= 6,200/400) TL bazında ise, öncelikle 6,300 olmak üzere 6,200 seviyeleri ilk önemli destekler olarak karşımıza çıkıyor.
Önümüzdeki sürece yönelik olarak ise, makul bir düzeltmenin ardından piyasadaki yukarı yönlü eğilimin devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.


Eur/Usd:
Haftaya FED’in dışında ECB’nin de faiz toplantısı yapılacak. Her iki bankanın da 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Esas konu Temmuz sonrası süreç. ECB yetkililerinin nasıl bir dil kullanacakları konusunda endişeli olduklarına dair haber dikkat çekti. İletişimin nasıl yapılacağı soru işareti yaratıyor.
Dün ECB’den Knot bu yıl yapılması beklenen 2 faiz artışından 2.’sinin bir olasılık olduğunu ifade etti. Knot verdiği sinyal güvercince ve bu mesajla FED’e yakınsama çabası sergilediğini düşünüyoruz. Yalnız şöyle bir ince çizgi olduğunu fikrindeyiz, Avrupa’nun enflasyonu daha yüksek, çekirdek enflasyon yukarı trendinde. Bu anlamda ABD enflasyonu daha ılımlı. Knot’un sözlerinin FED’e relatif yere çok basmadığı kanaatindeyiz.
Piyasa FED’i bekliyor. Öncesinde makro veriler ve ABD şirket bilançoları fiyatlanıyor. Dün ABD verileri zayıf geldi. Morgan Stanley ve Bank of Amerika bilançoları iyi sonuçlara işaret etti.
FED kararına kadar olan sürede belirgin fiyat değişikliği olmayabilir. Dolar Endeksi mevcut seviyelerde kalabilir.
Bu sabah 1,122 seviyesindeki paritede 1,12 ve 1,117 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Gbp açısından bugün açıklanacak TÜFE verisi önemli. Manşet enflasyon ve çekirdek enflasyondaki inatçılık devam ediyor. Saatlik ücretlerdeki artış enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Bakalım BOE bu veri sonrası nefes alabilecek mi yoksa vites mi yükseltecek? Veri sonrasında paritede hareketlilik artabilir.
Makro veriler takip ediliyor. Dün açıklanan ABD verileri yavaşlamaya işaret etti. Piyasaların aklında FED var bizce. Para piyasalarında Usd denge arıyor. FED öncesi majör bir değişiklik olmayabilir. Dolar Endeksi 100 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,302 seviyesinde bulunan paritede 1,30 ve 1,295 seviyeleri gün içi destek; 1,315 ve 1,32 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Ekonomi tarafındaki haber akışının dışında jeopolitiğe dair haberler de öne çıkıyor. Rusya merkezli gelişmeler dikkat çekiyor. Tahıl anlaşmasının bozulması, Ukrayna’da tansiyonun artması gibi gelişmeler belirsizlik algısına yol açıyor.
Kıymetli madenler dün alıcılı bir gün yaşadı. Gerek Usd gerek tahvil faizleri alan açmadı. Yine de altın ve gümüş pozitif kapandı.
Yakın vadede FED kararı belirleyici olabilir. Bu noktada 2. faiz artışı kritik konu. FED sıkılaşmasının sonuna gelinmesi piyasalarda iklimi değişikliğine yol açabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1.975 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 1.999 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED kararı önümüzdeki günlerin belirleyicisi olabilir. Faiz artışına neredeyse kesin gözü ile bakılıyor. Esas konu bir sonraki adım, bir sonraki faiz artışı. Patikanın nasıl olacağı piyasaların yönü için önemli. Tahvil faizleri ABD enflasyonunun aşağı gelmesi ile aşağıya meyil ediyor. Tabii bir yandan da FED’i bekliyor.
Lokal yeni ekonomi yönetiminin adımları sürüyor. Maliye politika sıkılaşıyor. Bu noktada TCMB’nin faiz kararı önemli. Enflasyon riski hala yüksek ve canlı. Ekonomi yönetimi kademeli değişim-sadeleşme yolunda ilerliyor.
Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 453 baz puan ile tamamladı. Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 13-16 cent; orta vadelilerde 25-33 cent; uzunlarda 25-30 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,47%, 8,22% ve 8,73% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.