Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


ABD şirket bilançoları açıklamaya devam ederken finansallarda jeopolitik risklere dikkat çekiliyor. 7 Ekim’de başlayan süreç Orta Doğu’da düşük-orta yoğunluklu yayılım kaydetmiş durumda. Refah Kapısı odaklı haber akışı tansiyonu biraz daha artırmış durumda. Haber akışında piyasaların baktığı başlık ise Kızıldeniz başlığı altında yoğunlaşıyor. Zira gemi trafiğinin sekteye uğraması maliyetleri, tedariği olumsuz etkiliyor. Bu ise enflasyon tehdidini beraberinde getiriyor.
Ekonomi tarafında ise ABD veriler öne çıkıyor ve piyasaları fazlası ile etkileme gücü taşıyor. Son veriler ülke ekonomisinin canlı olduğunu ve enflasyonun dirençli olduğunu işaret ediyor. Cuma günü açıklanan ÜFE manşette ve çekirdekte beklentilerin üzerinde geldi. Enflasyondaki düşüşü baz alarak ilerleyen FED’in son veriler ışığında temkinli yaklaşımına sürmesine yol açıyor. Risk iştahı baskılanıyor.
Yeni hafta nispeten yoğun olmayan bir ajandaya sahip. Bugün ABD piyasaları kapalı. Ajandada FED tutanakları ve ABD öncü göstergeleri öne çıkıyor (Çarşamba, Perşembe). AB tarafında ise ECB tutanakları kritik olabilir (Perşembe). Ayrıca merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da takibi gerektiren noktada bulunuyorlar (FED, ECB, BOE).
Geçen haftanın bakiyesi olarak bu hafta risk iştahı baskı hissedebilir. ABD piyasaları bugün kapalı. O yüzden işlem hacmi düşük kalabilir. Haftanın genelinde sınırlı toparlanma çabası görmek sürpriz olmayabilir. Ancak mevcut veri seti buna çok alan açmayabilir. Ajandadaki başlıkların yönü-iştahı etkileyebileceğini not edelim.
Çin tatilden döndü. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 2.020 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta PPK faiz kararı öne çıkıyor. TCMB politika faizinde zirve seviyeye eriştiği sinyali vermişti. O yüzden piyasa faizde değişiklik beklemiyor. Piyasaların esas merak ettiği sözlü yönlendirme kısmı. Merkez, şahinliğini güçlendirmek için destekleyici adım sinyali verebilir.
Hazine bu hafta Şubat ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 ve 5 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek. Yarın ise 5 yıl vadeli tahvil ve 5 yıl vadeli sukuk; 2 yıl vadeli altın tahvili ve altın sukuku ile fonlama sağlanacak.




Usd/TL:
ABD tüketici enflasyonu sonrası üretici enflasyonu da beklentilerin üzerinde geldi. Dolar güçlü konumunu koruyor. Dolar Endeksi 104,2 seviyesinde işlem görüyor.
Bu hafta ajanda çok yoğun değil. FED toplantı tutanakları öne çıkıyor. Tutanaklarda ‘yeni-farklı’ bir içerik görülmesi hareket yaratabilir. Aksi halde mevcut fiyatlama davranışı sürebilir. Merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da takip edilecek diğer başlık.
Lokal tarafta, PPK faiz kararını açıklayacak. Yönlendirme faiz artışında zirve seviyesine gelindi şeklinde olduğu için piyasa faiz artışı beklemiyor. Ancak faiz artışı dışındaki araçlara dair verilecek sinyaller öne çıkabilir, hareket yaratabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,86 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta Şubat ayı borçlanma programını tamamlayacak. TL tahvillerin yanı sıra altın tahvil de fonlamada kullanılacak.
TCMB faiz kararını Perşembe günü açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Diğer araçlar üzerinden şahinlik mesajı verilebilir.
Tahvil faizleri cazip olmayı sürdürüyorlar.
Globalde, ABD verileri piyasaları domine etmeyi sürdürüyor. Enflasyon verileri beklenti üstü geldi. Bu sebeple tahvil faizleri tepki verdi. Bundan sonrası yeni verelere bağlı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan artarak %42,68 ve 11 baz puan azalarak 26,39% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,306 puanda yeni bir tarihi zirveye ulaşan piyasada kısa vadeye yönelik yorgunluk sinyalleri geliyor... Cuma günü sıkışık bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %0,09'luk artışla 9,2450 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda, haftayı %2,26'lık bir yükselişle tamamlayan piyasada, yıl başından itibaren de TL bazında %23,83'lük bir değer kazancı yaşandığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, yaşanan hızlı yükselişin ardından mevcut seviyelerde, özellikle kısa vadeli seans içi yapılarda, fiyatlarla trend/momentum göstergeleri arasında oluşan negatif uyumsuzluklarla kendini gösteren yorgunluk sinyalleri oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu paralelde, 9,170/200 aralığını ilk önemli destek olarak izliyor ve bu aralığın destek olarak korunamaması halinde, aşağı yönde gelişebilecek bir düzeltme konsolidasyon ihtimalini yüksek görüyoruz. bu yönde bir gelişme halinde de, 9,000 ve 8,900 seviyelerini önemli sıralı destekler olarak izliyoruz.
Yukarı yönde ise, 9,200 bölgesini destek yapabilmesi halinde endeksin 9,300/350 aralığındaki ilk önemli direncini aşma denemelerine devam etmesi beklenebilir. 9,350’ler üzerinde de USD bazındaki zirvenin yaklaşık TL bazındaki karşılığı 9,650 bölgesi ana direnç olarak ajandaya girebilir.




Eur/Usd:
Bugün ABD piyasaları kapalı. Hafta nispeten sakin başlayabilir.
ABD enflasyon (tüketici, üretici) verileri beklentilerin üzerinde geldi. Enflasyondaki direnç FED indirimlerinin ötelenmesine yol açıyor. Dolar destek buluyor.
Piyasaların rahatlayabilmesi için açıklanacak verilerin ekonomik aktivitede yavaşlama ve enflasyon riskinin azaldığı sinyali vermesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu hafta ajandada bu anlamda güçlü-kritik veri bulunmuyor. İmalat ve hizmet PMI verileri (ABD, AB, İngiltere) ve ABD öncü gösterge verisi haftanın dikkat çekenleri.
Merkez bankaları kanadında ise FED ve ECB toplantı tutanakları dikkat çekiyor. FED tutanağı Çarşamba, ECB tutanağı Perşembe günü yayımlanacak. Öte yandan FED, ECB, BOE yetkilileri açıklamalar - konuşmalar yapacak.
Mevcut veriler ışığında Usd gücünü koruyabilir. Sınırlı bir güç kaybını olası görüyoruz. Fiyatlamanın Usd aleyhine dönmesi için haber akışının farklılaşması gerektiğini düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,2 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Ocak perakende satışlar verisi beklentilerden güçlü geldi. Aylık orandaki güçlü artış, yıllık oranı pozitife çekti. ABD enflasyon verisi de beklenti üstü geldi. Gbp yine de kayıplarını azalttı.
Bu hafta Dolar mevcut şartlar altında büyük oranda yatay kalabilir. Sınırlı bir güç kaybı sürpriz olmayabilir. Veri akışı hareket yaratma potansiyeli taşıyor.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,257 ve 1,253 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,27 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Güçlü veriler kıymetli madenler üzerinde de baskı yaratıyor. Baskının azalması için ekonomide yavaşlama olduğunu işaret eden verilere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Günün sonunda görülmek istenen enflasyonda aşağı yönlü hareketin sürdüğü ve merkez bankasının (özellikle FED) para politikasını gevşetmesi.
Son veriler ABD ekonomisinin canlı olduğu enflasyon riskinin sürdüğü şeklinde bir algı yaratmış durumda. Dolar Endeksi ve tahvil faizleri yükseliş kaydettiler. Geldiğimiz noktada yatırımcılar bu algılarını koruyorlar. Bu hafta sınırlı bir rahatlamayı olası görmekle birlikte genel algının korunmasını bekliyoruz.
Bugün ABD piyasaları kapalı. Çarşamba FED tutanakları dikkat çekiyor. Bunun dışında yarın ABD öncü göstergeler, Perşembe PMI verileri öne çıkıyor.
Teknik olarak 2.000 Usd altı fiyatlamaların devam etmesi 200 günlük ortalama olan 1.973 Usd seviyelerine kadar geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. 2.000 Usd üstü kalıcılık 2.000-2.070 Usd bant aralığını devam ettirebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 2.020 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD verilerinin yarattığı baskı sınırlı azaldı. Ancak tahvil faizlerinde yön yukarı meyilli tehdit oluşturuyor. Yukarı meylin devamı yeni haber akışına bağlı. FED tutanakları ve ABD öncü göstergesi bu hafta fiyatlamayı etkileyebilecek başlıklar. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, PPK toplantısı önem arz ediyor. Faiz oranının değişmesi beklenmiyor. Sözlü yönlendirme kısmı odakta bulunuyor. Genel olarak Eurobondlar, yurt dışı piyasalara eşlik etmekle birlikte lokale dair haber akışı sınırlı olumlu ayrışma sağlıyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 298 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 11-14 cent; uzunlarda 15-16 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,07%, 7,58% ve 8,16% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.