İşlerin doğru yolda olduğunu gösteren işaretler.
Neredeyse kısıtlayıcı diyebileceğimiz bir bölgeye girdik, henüz tam olarak orada değiliz.
İlk cümle Mester’a, ikincisi Bullard’a ait.
İki şahin FED üyesi dünkü açıklamaları ile dikkat çektiler. Şahin üyeler şahin sözler söyleyince piyasa riskten kaçınma şeklinde reaksiyon verdi.
Piyasalar aynı zamanda ABD’de açıklanan sanayi üretimi, perakende satışlar verilerinde belirgin düşüşü de gördü. Ayrıca ÜFE yıllık bazda 1 puandan fazla düşüş gösterdi. Yıllık oran 7,3%’ten 6,2%’ye indi. Kapasite kullanımı sınırlı düştü.
Faiz artışlarının etkileri ortaya çıkıyor. Sıkı para politikası sonuç üretmeye başladı. Bunlar dünkü verilerin düşündürdükleri.
Ancak Bullard’ın sözleri sıkılığın süreci, sürmesi gerektiği sinyali veriyor. Politika faizi için 5,25-5,50% aralığı işaret ediliyor. Hatta Mester bu aralığın biraz üzerini istiyor. Nokta Grafik biraz üzerini isteyen 2 FED üyesi olduğunu gösteriyor. Muhtemelen biri Mester.
Veriler yavaşlarken, FED daha fazla artış diyor. Ama bunu dozunda yapmaya çalışacağı kanaatindeyiz. Dün Logan’ın dengenin önemine dikkat çeken sözleri bizce iyi bir örnek (mealen kısaca, faiz atışını az yaparsak enflasyon artar, çok yaparsak işgücü acı çeker).
Ana resimde FED iyimserliği üzerine kurulu iyimser fiyatlama çabası olmasını bekliyoruz. Günlük haber akışı havayı biraz değiştirebilir, negatif fiyatlama oluşabilir. Yine de piyasanın iyimser rotaya dönüş arzusu öne çıkabilir. Dünkü ABD verileri bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Aynı zaman da ÜFE baskısının azaldığını da işaret ediyor. Bej Kitap arz problemlerinin azaldığını rapor ediyor. Çok iyimser bir tablo yaratmaya çalışmıyoruz. Ama şunu söylemek istiyoruz, dün satışlar oldu evet, ama enflasyonun düştüğü ve FED’in sözlerinin sürpriz olmadığı dikkate değer.
Dün ABD borsaları satıcılı kapandı. Yüzde 1-2 aralığında düşüşler oldu. Avrupa borsaları daha iyimser kalabildi. Hafif artı-eksi ile gün tamamlandı. Tahvil faizleri gevşedi. Kıymetli madenler bir miktar baskılandı. Usd biraz zayıfladı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya çoğunlukla negatif. Çin hafif artı; Hong Kong hafif, Japonya yüzde 1,5’in biraz üzerinde eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,33%, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 1.907 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 1,3’e yakın primle kapandı. TL Tahviller kısada ve uzunda aşağı seyretti. Eurobondlar sınırlı değer kazandı. TL ise günü yatay tamamladı.
Bugün saat 14’de TCMB faiz kararını açıklayacak. Politika faizi 9% seviyesinde. Piyasa beklentisi faizde değişiklik olmaması yönünde.
Usd/TL: ABD’de dün açıklanan makro veriler ekonomide yavaşlama olduğu, diğer yandan ise enflasyon baskısının azaldığı bir resim ortaya koydu. FED tarafından ise şahin sözler söylendi.
Yavaşlayan ekonomi üzerine bir de ek faiz artışları lehine sözlü yönlendirme eklenince piyasaların risk iştahı azaldı. Resesyon endişeleri artış gösterdi.
Önce verilerle aşağı gelen Dolar Endeksi, sonra ise şahin sözlerle kayıplarını geri aldı. Günün sonunda yatay kalmayı başardı. Endeksi bu sabah 102,4 civarında seyrediyor.
Genel olarak FED temposunun azalacağına dayalı iyimserlik söz konusu. Ancak dünkü sözler biraz baskı yarattı. Piyasaların iyimser fiyatlama çabası içinde olacağını düşünüyoruz. Bunun para piyasalarına yansıması ise Usd baskısının azalması şeklinde olabilir. Tabi günlük haber akışı (makro veriler, merkez bankası açıklamaları) dalgalanma yaratabilir.
Lokalde bugün Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi değişiklik olmaması yönünde.
Kur bu sabah 18,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,77 ve 18,75; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: ABD’de dün açıklanan sanayi üretimi, perakende satışlar, ÜFE ekonomide yavaşlama olduğunu ortaya koydu. Şu ana kadar yapılan faiz artışlarının etkisi ortaya çıkıyor. Ancak FED dün şahinliğin süreceği mesajı verince piyasalarda iştah azaldı. Haber akışının tahvil piyasalarına yansıması düşüş şeklinde oldu. Örneğin ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,36% seviyesine gevşedi.
Lokal tarafta bu haftanın ihraç takvimi tamamlandı. Tahvil faizleri ise biraz yukarı geldi. Gösterge tahvil faizleri çift haneye erişmiş durumda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 10 baz puan düşüşle %10,28 ve 14 baz puan düşüşle %10,06 ile tamamladı.
Hisse Senedi (YKY): Yukarı hareket kritik 5,450 hedef direnç noktasını test ediyor... Endekste 3 Ocak tarihinde 5,704 zirve noktasında başlayan kısa vadeli düşüş trendinin, geçtiğimiz hafta 4,601 seviyesinde gerçekleştirdiği taban oluşumunun ardından başlayan yükseliş hareketi devam ediyor.
Günü % 1.30 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, yukarı hareket içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,450 hedefinin test edildiğini gözlemliyoruz. 5,450 direncini aşma denemelerinin kar realizasyonu ürettiği piyasada, seans içerisinde 5,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 5,250 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin, piyasada 5,450 hedef direncini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. 5,450 direncini aşacak hareketler ise piyasayı 5,704 zirvesine yöneltecektir.
5,250 altındaki olası hareketlerin ise zayıflama sinyali oluşturacağını göz önünde bulundurduğumuz piyasada, gün içerisinde bu nokta üzerindeki seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
Eur/Usd: ABD ekonomisi yavaşlıyor. Hem makro veriler hem Bej Kitap dün bu yönde sinyal verdi. Sanayi üretimi, perakende satışlar, ÜFE belirgin düşüş kaydettiler. Kapasite kullanımı ise sınırlı gevşedi. Verileri gören piyasa, resesyon endişeleri arttı.
Gün zayıf verilerle bitmedi. Verilerin üzerine FED yetkililerinin şahin sözleri eklendi. Şahin üyeler Bullard ve Mester politika faizi için 5,25-5,50% aralığını işaret etti. Hatta Mester bu aralığın biraz üzeri olabilir dedi. George, Harker, Logan ise ılımlı konuşmayı tercih etti.
FED-Bej Kitap, ekonomik faaliyetlerde ılımlı bir yavaşlama olduğunu, tedarik sorunun hafiflediğini işaret etti.
AB tarafında ise TÜFE, aylık bazda beklentinin biraz üzerinde düştü. Yıllıkta ise değişim olmadı (9,2%).
Hafta boyunca veri ve konuşma trafiği yoğun. Verilerde sapma, konuşmalarda farklılık olması hareket yaratabilir. FED kararına kadar olan süreçte piyasaların iyimser tarafa meyilli olmasını bekliyoruz. Süreçte haber akışı (veriler, konuşmalar, gelişmeler) dalgalanma yaratabilir.
Bu sabah 1,08 seviyesindeki paritede 1,077 ve 1,073 seviyeleri gün içi destek; 1,083 ve 1,086 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: İngiltere’de TÜFE yıllık bazda değişmedi. Enflasyon 10,5% ile beklentilerle aynı geldi ama önceki veriye göre düştü.
Dün manşetleri ise paritenin diğer yakası attı. ABD makro verileri beklentilere göre oldukça düşük geldi. Ekonomideki yavaşlamanın ortaya konması yetmedi, bir de FED yetkilileri şahin konuştular. Hal böyle olunca resesyon endişeleri öne çıktı. Risk iştahı azaldı.
Para piyasalarında Dolar Endeksi dalgalı seyrin ardından günü yatay tamamladı.
Piyasalarda FED toplantısına kadar genel olarak iyimser modda fiyatlama arzusu olmasını bekliyoruz. Hafta bazında veriler ve konuşmalar sapma/farklılık gösterirse hareket, dalgalanma yaratabilirler.
Bu sabah 1,233 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,227 seviyeleri gün içi destek; 1,234 ve 1,237 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın: Dün kıymetli madenler iki farklı fiyatlama yaşadı. Günün ilk bölümünde yükseliş oldu. Özellikle ABD verileri destek oldular. Ancak günün devamında yön terse döndü. FED yetkililerinin şahin sözleri kıymetli madenlere satış getirdi. Altın ve gümüşte kapanış yatay oldu.
Piyasalar FED’in şahin sözleri ile resesyon endişelerini artırdı. Çünkü zayıf gelen verilerin üzerine denk gelen şahin sözler söz konusu. Bullard ve Mester politika faizi için 5,25-5,50% aralığını işaret etti.
Bu hafta verilerin, açıklamaların önemli olduklarını, sapma gösterirlerse hareket yaratabilecekleri yönündeki fikrimizi koruyoruz. Dün de böyle oldu. Bu davranışın süreceği kanaatindeyiz. Biraz daha geniş açıda ise FED iyimserliğine dayalı iyimser olmaya çaba gösteren fiyatlama olacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1.907 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.993 Usd seviyeleri gün içi destek 1.915 ve 1.922 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond: Tahvil faizleri aşağı geldi. ABD tahvilleri öncülüğünde gelişmiş ülke tahvilleri düşüş kaydetti. Tetikleyici ise zayıf ABD verileri oldu. Ülke ekonominin ürettiği veriler ekonomide yavaşlama olduğunu, parasal sıkılaşmanın sonuç ürettiğini işaret etti.
Zayıf verilerin ardından FED’den şahin sözlü yönlendirme de yapıldı. Piyasanın reaksiyonu ise biraz resesyon fiyatlaması şeklinde oldu. Ancak bu kısa sürebilir. Piyasaların FED yavaşlaması, enflasyon düşüşü üzerine kurulu olumlu fiyatlama çabası içinde olduğunu düşünüyoruz. Haber akışı dalgalanma yaratması gayet olası.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 555 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 18-19 cent; orta vadelilerde 55-62 cent; uzunlarda 55-58 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,78%, 8,13% ve 9,09% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.