AtakaşAta Grubu/Mustafa Atakaş: Yüksek maliyetler nedeniyle Uzakdoğulu üreticilerle rekabette zorlanıyoruz - ekonomim.com

ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Türk çelik sektörü, dışarıda Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı sorunların yanı sıra ABD ve AB’nin uyguladığı kotalar; içeride ise yüksek enerji maliyetleri nedeniyle zor günler geçiriyor.

Yerli üreticiler bir kilovat elektriğe dolar bazında 20-22 cent gibi, dünya ortalamasının yaklaşık iki katı fiyat ödeyerek ve ton başına 100-150 dolar zarar ederek ürettikleri çeliği, Türk pazarına yönelen Ruslar ile Uzakdoğu kaynaklı ürünler nedeniyle içeride satmakta da sıkıntı yaşıyor. İhracatta rekabet şansı kalmayan yerli üreticiler, enerji fiyatlarında acilen yeni düzenleme yapılmasını istiyor.

“Uluslararası pazarda kotalar ve ek vergiler sorun yaratıyor”

Hatay’ın Payas ilçesindeki tesislerinde yassı çelik üreten Atakaş, sektörün yaşadığı sorunları yakından hisseden firmalardan birisi. Çelik üretimi, kömür ticareti ve liman hizmetleri alanlarında faaliyetler yapan Atakaş Şirketler Grubu’nun üretimden sorumlu yöneticisi Mustafa Atakaş, sektör olarak son dönemde karşılaştıkları sorunları değerlendirdi. Öncelikle elektrik zamlarına bağlı olarak enerji maliyetlerinde ortaya çıkan artışın ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Atakaş, “Bu durum, üretim maliyetlerinin çok artmasına sebep oldu ve sektörümüz global pazarda rekabetçiliğini yitirdi” dedi.

Sektörün uluslararası pazardaki bir diğer sorunu olan ABD ve AB kaynaklı koruma tedbirleri, ek vergi ve benzeri uygulamaların sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Atakaş, şöyle konuştu:

“İhracat odaklı çalışan bir firma olarak ek vergiler ve kota uygulamaları nedeniyle, en büyük ihracat pazarlarımıza mal satarken çok zorlanmaya başladık. Bizim ürettiğimiz ürünler, sanayi girdisi olduğu için en büyük pazarlarımız sanayinin gelişmiş olduğu ülkeler. Buralarda konulan ek vergiler bizi alternatif pazarlar bulmaya itiyor ama yassı sac daha çok gelişmiş ülkelerde tüketilen bir ürün olduğundan, bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz. Çözüm olarak kısa vadede yapılması gereken, alternatif pazarlar yaratmak ama o konuda da yüksek maliyetlerimizle Uzakdoğulu üreticilerle rekabet etmekte zorlanıyoruz.”