Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

PMI verileri, Çin kredi faizleri, Biden…

 

Bu hafta ajandada çok kritik veriler yer almıyor. Batı dünyasında imalat-hizmet PMI verileri dışında Avrupa TÜFE, İngiltere TÜFE, ABD öncü gösterge endeksi öne çıkıyor. Merkez bankaları kanadında ise çokça konuşma olacak (FED, ECB, BOE, BOJ). ECB başkanı Lagarde’ın bugün (21:30), Çarşamba ve Cuma günü yapacağı konuşmalar takip edilecek. Ayrıca ABD Hazinesi Çarşamba 20 yıl, Perşembe 10 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek. Çin ise gösterge 1 ve 5 yıl vadeli kredi faizlerini gözden geçirecek (Çarşamba sabah).

 

Batı dünyasında PMI verilerinde farklı sinyaller var. Avrupa’da hizmet ve imalat ahenkli değil ve hizmet belirgin zayıf. ABD ve İngiltere’de ise daha dengeli ve canlı bir ekonomik görünüm var. PMI verilerinde 50 eşik değer. Avrupa’da 45-52 aralığı Ekim verilerinde oluştu. Anglosaksonlardaki veriler 50-55 aralığında. Mevcut veriler (Ekim verileri) göz önüne alındığında ABD ekonomisi diğerlerine göre daha iyi görünüyor, ikinci sırada İngiltere yer alıyor. Cuma günü açıklanacak Kasım ayı verilenin mevcut seviyelere yakın gelmesi hatta aynı kalması bekleniyor. Farklı sonuçlar hareket yaratabilir.

 

Çin yönetimi geçen ay 1 yıl ve 5 yıl vadeli kredi faizlerini 25’şer baz puan aşağı çekmişti. Ekonomiye destek olmak amacıyla uygulanan politikanın bir parçası olan bu adımın Çarşamba tekrarı beklenmiyor. 1 yıllık kredi faizinin yüzde 3,60 olarak, 5 yıllık kredi faizinin yüzde 3,10 olarak kalacağı tahmin ediliyor. İndirim olursa sürpriz etkisi yapabilir. Mevcut durumda atılan adımlar sonrası Ekim ayına dair veriler sanayi üretiminin hızlanmadığını (hafif düştü), perakende satışların belirgin arttığını, konut fiyatlarındaki düşüşün yavaşladığını sinyalledi. Çin yönetimi için asıl parametre dış etkenler (Trump faktörü).

 

Jeopolitik riskler son zamanlarda yüksek seyrediyor. Ukrayna, Orta Doğu çatışma alanları. Ukrayna’daki savaş 3. yılına girmeye yakın. ABD diplomasiden ziyade çatışma halinin devamı yönünde tavır sergiledi (Biden dönemi). Avrupa ise ekonomik yaptırımlar tarafında yer aldı. Bugünün konusu Biden döneminin bitmek üzere olması ve Trump’ın başkan seçilmesi. Biden yönetimi çatışmadan yana tavrını sürdürüyor. Son karar Ukrayna’ya verilen ABD silahları ile Rusya topraklarına saldırı yapılabilme izni verilmesi. Savaşı bitireceğini söyleyen Trump göreve başlamadan önce Biden yayılma riskine ve tansiyonu yüksek kalmasına kapıyı açık tutmaya devam edecek gibi görünüyor. Kıymetli madenler haftaya tepki yükselişi ile başlıyor, altın 100 günlük ortalamadan tepki üretiyor.

 

Yukarıda ifade ettiğimiz haftanın ajandasını takip ederek fiyatlama yapacak piyasalar açısından ana fiyatlama parametresi ise Trump. Trump yeni dönem kabinesini kurmakla meşgul. Vakit bulduğunda yapacağı açıklamalar ile ekonomik-siyasi konulara değindiğinde piyasa Trump’ın sözlerini odaklanabilir. Trump meşgulken makro veriler konuşulabilir.

 

‘Japonya Merkez Bankası, politika kararlarını mevcut duruma ilişkin son değerlendirmeye ve ekonomi ve fiyatlara ilişkin görünüme dayanarak alacak.’ BOJ başkanı Ueda’nın bu sözleri ile Yen haftaya zayıf başlıyor.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde yarıma varan alıcılı seyir izliyor. Asya’da ise yüzde 1 civarı artılar var. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 106,75, ons altın 2.590 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor, esas konu faizin patikası. Yani bugün için değil, yarın için indirim beklentisi hakim görüş. İndirimin ne zaman başlayacağına dair tahminler ayrışmış durumda. TCMB bir tarihi sinyallemesi hareket yaratabilir.

 

TCMB piyasa katılımcıları (Kasım ayı) anketinde bu yıl sonu Usd-TL tahmini aşağı revize oldu (36,63 >> 35,72). Enflasyon tahmini ise 44,11’den 44,81’e çıktı. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42 olduğunu belirtelim.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi ABD seçimi sonrasında yüzde 3 civarında primlendi. Sebep büyük oranda Trump’a dayanıyor.

ABD ekonomisi canlı halini korurken ‘FED faiz indirim’ beklentileri bir yandan sürüyordu. Ancak seçim sonrası FED’e dair beklentiler de eskisi kadar güvercin değil. Kaldı ki FED başkanı Powell yavaşlama sinyali verdi.

Piyasa Dolar talebini güçlü tutuyor. Dolar Endeksi 106,75 civarında haftaya başlıyor. Bu hafta öncü gösterge ve PMI verileri ABD ekonomisine dair sinyal verecek.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa faizde değişim beklemiyor. Esas konu enflasyon trendine dair güncel görüş. 8 Kasım’daki Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminleri yukarı revize edilmiş diğer yandan faiz indiriminin uzak olmadığı algısı yaratılmıştı. Piyasanın daha çok politika faizinin patikasına dair mesajları merak ettiğini düşünüyoruz.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,48 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin sabit kalması bekleniyor. Esas konu, faizin patikası. PPK’dan gelecek olası sinyal tahvil fiyatlaması için kritik. Zira bir süredir politika faizinde beklenen indirim öteleniyor ve tahvil faizleri ‘yatay’ seyrini koruyor.

Merkez’in Aralık ayı başında açıklanacak Kasım enflasyon verisini referans yapması mümkün. Piyasa için de aynı durum söz konusu. 3 Aralık kritik bir gün.

Ana resimde tahviller getiri potansiyeli taşımayı sürdürüyorlar. Ancak enflasyon direnç gösterdikçe TCMB faiz düşüşü öteleniyor. Bundan ötürü tahvil faizlerindeki düşüş de öteleniyor.

Globalde, Trump sonrası tahvil ABD tahvil faizlerinde güçlü duruş devam ediyor. Trump’ın tutumu piyasanın fiyatlamasını belirleyecek ana faktör konumunda.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 8 baz puan azalış ile %42,67 ve 6 baz puan düşüş ile %29,98 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yukarı hareket devam potansiyelini koruyor... Endekste 5 Kasım tarihinde başlayan ve geçtiğimiz hafta 9,000 ara direnç noktasının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendi etkisini sürdürüyor. Haftalık periyotta % 2.23 oranında değer artışının gerçekleştiği BIST 100 Endeksinde, kısa vadeli yükseliş trendinin şu aşamada devam potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 9,350 seviyesini yukarı geçen piyasada, 22 Temmuz tarihinde başlayan düşüş trendi içerisindeki aşağı hareket tamamlanmış oldu. Böylece yukarı hareketini sürdürme çabasıyla güne başlayacak piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 9,300 seviyesini izliyoruz. 9,300 üzerindeki hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 9,500 olmak üzere 9,750 ve 10,000 seviyelerini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. 9,300 altındaki olası seyrin ise piyasada realizasyon sinyali oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Böyle bir gelişme ise piyasada 9,200 ve 9,000 risklerini gündeme getirebilir.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Avrupa’da ve Almanya’da hizmet PMI verileri imalat PMI verilerinin belirgin altında. Hizmetler 45 civarında, imalatlar ise 52. Cuma günü açıklanacak Kasım ayı verilerinin ise yatay kalması bekleniyor.

Anglosaksonlarda ise durum daha iyi. Burada ise imalat daha iyi, hizmet biraz zayıf. Ekim verileri İngiltere’de 52 ve 49,9, ABD’de ise 55 ve 48,5. Kasım ilk okumalarında ise yatay sonuçlar bekleniyor (Avrupa’ya benzer).

Cuma günü ABD’de perakende satışlar beklentilerin (0,3%) biraz üzerinde (0,4) geldi. Sanayi üretimi de beklentilerin (-0,4) hafif üzerinde (-0,3) sonuçlandı. Hafif toparlanma sinyali verdiler.

PMI verileri Cuma günü açıklanacak. Öncesinde AB TÜFE, ABD öncü gösterge endeksi, ABD Hazine ihaleleri takip edilecek. Haricinde Lagarde Pazartesi, Çarşamba, Cuma günü konuşma yapacak.

Tabi tüm ajanda Trump faktörü başlığı altında fiyatlanacak. Trump bugünlerde kabinesini kurmakla meşgul. Vaatlerine dair olası açıklamaları hareket yaratabilir.

Dolar Endeksi Eylül 2022’den gelen alçalan trend çizgisinin üstüne çıkmış durumda. Teknik olarak 105.5 seviyesi üstünde yukarı istek devam edebilir.

Bu sabah 1,054 seviyesindeki paritede 1,053 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,068 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Çarşamba TÜFE, Cuma imalat-hizmet PMI verileri açıklanacak. Ekim ayında enflasyon yüzde 1,7 seviyesine inmişti. Veri son 3 yılın düşük seviyesinde ama yüzde 2,2 seviyesine çıkması bekleniyor. PMI verileri ise sırasıyla 49,9 ve 52 seviyesinde, kasım verilerinin yatay gelmesi bekleniyor. ABD’de de PMI’lar açıklanacak. Ayrıca birkaç veri daha ajandada yer alıyor. Esas konu ise Trump olmaya devam ediyor.

Dolar Endeksi 107 seviyesine yakın. Kısa vadede 107,20-107,8 bölgesinde dengelenebilir.

Bu sabah 1,264 seviyesinde bulunan paritede 1,262 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün parite yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

 

Altın:

Ekonomik tarafta içerik çok değişmedi. Ancak jeopolitik taraf hareketli. Ukrayna konusunda Biden bir adım daha atma niyetinde. Ukrayna’ya ellerindeki ABD silahları ile Rusya topraklarını vurma izni vermek istiyor. Tam da Trump’ın savaşı sonlandırma mesajı verdiği sırada. İlginç ve dikkat çekici bir tezat.

Bir yandan ABD para birimi değerli ve ABD tahvil faizleri yüksek… bu altın aleyhine. Diğer yandan jeopolitik tansiyonun düşmesi bekleniyor(du) ama Biden çıtayı yükseltmeye hazırlanıyor. Trump cephesinde ise vaatler büyük oranda fiyatlandı, önümüzdeki dönem ise aksiyonları fiyatlanacak.

Teknik olarak, 100 günlük ortalamasına kadar sarktı (2.545 Usd). Buradan tepki üretiyor. Ancak cılız. Beklediğimizden daha zayıf seyir izliyor. Alım için acele edilmemesi gerektiği kanaatindeyiz.

Bu sabah 2.590 Usd seviyesindeki ons altında 2.575 ve 2.550 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.600 ve 2.620 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

Trump’ın zaferi büyük oranda fiyatlandı. Hafif bir dengelenme çabası söz konusu. Trump ismi ortalarda gözükmedikçe-duyulmadıkça piyasa makro verilere odaklı kalabilir. Bu hafta ABD Hazinesinin 20 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri olacak, sonuçlar piyasa için belirleyici olabilir.

İç tarafta, Perşembe günü PPK kararını karşılayacağız. Daha çok faizin patikası konusu önemli. Piyasa TCMB’nin okumasını merak ediyor. Globalde ise Trump döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinin seyri fiyatlamayı etkileyebilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 262 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile -1 cent; orta vadelilerde -39 ile -28 cent; uzunlarda -47 ile -42 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,74%, 6,90% ve 7,94% oldu.

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr
 
İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş