Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 11 bin azaldı,
- Philadelphia FED iş dünyası görünümü verisi beklentilerden (-10,4) belirgin iyi geldi (12),
- ABD 30 yıllık tahvil faizi son 12 yılın zirvesine erişti.
Dünün akışında öne çıkan bazı haberler bunlar. Bir süredir yatırımcılar FED iyimserliğinden uzaklaşma içinde. Ancak tam bir uzaklaşma olduğunu da söyleyemeyiz. O yüzden global piyasalarda karışık seyir devam ediyor. Çarşamba günü açıklanan FOMC tutanaklarında, FED’in beklediğinden daha hızlı yumuşayan enflasyon verileri, diğer tarafta beklenenden iyi gelen büyüme verileri arasında yükselen gerilim ortaya kondu. Bazı üyeler ekonomik büyümenin sağlıklı olduğunu ve enflasyondaki direncin-yapışkanlığın azalması için faiz artırımlarına ve sıkılaşmaya devam edilmesini savunurken karşı görüşteki üyeler ekonomi için sıkılaştırmanın yeterli olduğunu daha fazla sıkılaştırmanın ekonomiyi resesyona sokacağını tutanaklarda belirttiler. Tutanaklar FED üyeleri arasında bölünme olduğunu gösterince yön bulmakta zorlanan piyasanın netliğe kavuşamadı. Açıklamalarda enflasyon dışında ekonomik büyümeye de odaklanılması bizce bundan sonraki süreçte yeni temanın enflasyonla beraber büyüme olma olasılığını artırıyor. Esasında konu, ne az ne fazla sıkılaştırma yapmamak, nötr sıkılaşma ile süreçte ilerlemek. FED’in denge çabasının buradan motive olduğu kanaatindeyiz.
Yurt dışında kırılganlık devam ediyor. Yaz aylarında mevsimsel olarak hacimlerin azalması, bunun yanında haber akışının sınırlı olması piyasa hareketlerinde dalga boylarını etkiliyor. Jackson Hole toplantısının merkez bankalarının vereceği mesajlar açısından önemli olabilir. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş devam etti (diğer vadeler de benzer seyirde). Piyasa risk iştahını baskılayan majör etken olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 4,31 seviyelerinden kaparken Dolar Endeksi 103,5 üstünde kalmayı başardı. ABD tarafında oluşan reel getiri ve tahvil faizlerinin yapışkan enflasyon korkuları ile yukarı yönde ilerlemesi güvenli liman Usd talebini artırıyor.
Avrupa tarafında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın ikinci çeyreğinde şirket iflas başvuruları sayısı rekor seviyeye yükseldi. Yükselen enerji fiyatları, ücretlerdeki katılığın devam etmesi ve sıkılaştırıcı para politikası yan etkisi olarak şirketler üzerindeki baskıda artıyor. Avrupa tarafından korkulan resesyon için büyümeye yönelik sinyaller veren verilerin öneminin artığını düşünüyoruz.
Asya’da ise Çin kaynaklı negatif haber akışı sürüyor. Emlak sektöründeki sorunun özel sektörle sınırlı kalmayacağı, kamu destekli şirketlerin de zor durumda olduğu yönünde haberler geliyor. Ülke yönetimi faiz indirimi kararı aldı. Ancak ekonomiyi canlandırıcı destek paketi adımı atılmış değil.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları da satıcılı. Japonya yüzde 0,5, Çin yüzde 0,1, Hong Kong yüzde 1,1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,27%, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 1.893 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Mehmet Şimşek ‘ekonomide sadeleşme-sıkılaşmanın devam edeceği, bunun da mali politikalarla destekleneceğini’ belirtti. Yeni ekonomi yönetiminin enflasyon ile mücadelesi yabancı yatırımcı tarafından temkinli-olumlu olarak okunmaya devam ediyor. Bir sonraki adımda atılacak olumlu adımlar ile kredi derecelendirme kuruluşlarının bakış açısının değişmeye başlayacağını düşünüyoruz. Ağustos TCMB PPK kararları ve Eylül ayında açıklanacak OVP bu değişimde somut adım bekleyen piyasaların odak noktasında olacaktır.


Usd/TL:
Global piyasalarda risk iştahı azalmaya devam ediyor. ABD’de açıklanan ve ekonominin canlı olduğunu işaret eden veriler Usd lehine olan algının devamını sağlıyor. FED tarafında ise faiz artışı konusu biraz netliğini kaybetmiş gibi görünüyor. En azından FED’in yarattığı algı o yönde. O yüzden piyasa faiz patikası konusunda bir parça tedirgin noktaya gelmiş durumda.
Dirençli-yapışkan enflasyon korkusu ve FED’in sıkılaştırmanın dozunu ve süresini uzun tutma ihtimali piyasalara satış getirirken, ABD 10 yıllık tahvil faizini yukarı yönlü yeni denge arayışına itiyor.
Lokal tarafta, ana başlıklar 24 Ağustos’ta yapılacak olan PPK toplantısı ve Eylül ayının ortasına kadar açıklanması planlanan OVP. Özellikle enflasyon ile yapılan mücadelede ele alınacak tedbirlerin somut olarak ortaya konulacağı OVP lokal piyasalar için önemli olacaktır.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,08 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada sadeleşme ve kademeli sıkılaşmanın devam edeceğini belirtti. Kademeli faiz artışları ile birlikte yapılması planlanan regülasyonlar eşliğinde tahvil faizlerinin yukarı yönlü yeni denge noktaları arayışında olacağını düşünüyoruz.
Hazine haftaya Usd cinsi 2 kıymetin ihalesini yapacak. Böylece Ağustos ayı programı tamamlanmış olacak.
Global tarafta ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artışa ek olarak ABD tarafından gelen veriler yapışkan-dirençli enflasyon korkularını besliyor. Enflasyonun artacağı endişesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizinin risk iştahı üzerindeki baskısı devam ediyor. Kıymet dün yüzde 4,42 seviyesine kadar yükseldi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 13 baz puan yükselişle %17,92 ve yatay %19,28 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirve 7860 bölgesi ilk önemli direnç konumunda… Perşembe günü alıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı 1,33%'lük yükselişle 7,764 puan seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, 7,870 bölgesinde ulaşılan son TL zirveyi takiben son üç gündür yaşanan hafif satıcılı seyrin ardından piyasanın dün yönünü yukarı çevirme gayretinde olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanan yükselişe XBANK Endeksinin %1,39'luk katkı yaptığı görülürken, XUSIN Endeksinin ise günü %1,70 değer kazancıyla tamamladığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, öncelikle 7,500 olmak üzere 7,350 seviyelerini önemli destekler olarak izliyoruz. 7,500 desteği korunabildiği sürece yukarı yöndeki denemelerin devam etmesini beklediğimiz piyasada, ilk önemli direnç olarak 7,870 bölgesindeki TL zirveyi izliyoruz. Bu direncin aşılabilmesi halinde de, bir sonraki olası hedef olarak ise, psikolojik 8,00 eşiğini takip ediyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle 7,600 olmak üzere 7,500 ve 7,350 seviyelerinin önemi destekler olarak izlenebileceğine inanıyoruz.


Eur/Usd:
Geçen hafta beklenti üstü gelen ABD ÜFE verisi ve bu hafta açıklanan FOMC tutanakları enflasyonda oluşan direnç-yapışkanlık tehditleri sebebi ile FED’in faiz artırımları ile birlikte sıkılaştırmanın süresini uzatacağı korkuları piyasalarda tansiyonun artmasına neden oluyor. ABD’de dün açıklanan işsizlik verisi, Philadelphia verisi beklentilerden iyi geldi. İşgücündeki sıkılık sürüyor. Philadelphia verisi ise son 1 yılın en iyisi olarak sonuçlandı. Ekonomide canlılığın sürmesi enflasyonun aşağıya inmesine yönelik inancı da baskılıyor.
Diğer taraftan enflasyonda yükseliş beklentisi-riski ile ABD 10 yıllık tahvil faizi yukarı yönde ilerleyişine devam ediyor. Tahvil faizlerindeki yükselişin piyasalar üzerinde majör baskı sebebi olduğunu düşünüyoruz. Artan tahvil faizleri ile ortaya çıkan reel getiri fırsatı Usd’nin talep görmesini sağlayarak Dolar Endeksi’nin 103 seviyelerine yerleşmesini sağlıyor.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bugün Avrupa TÜFE verisi açıklanacak. Beklentilerden farklı bir sonuç para piyasalarını hareketlendirebilir.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,093 ve 1,0955 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere’de Çarşamba günü gelen TÜFE veri setinde beklenti üstü kalan çekirdek enflasyon katılığını sürdürüyor. Enflasyon ile mücadelede başarılı yol kat eden BOE’nin çekirdek enflasyon verisinde yumuşama görene kadar sıkılaştırmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Global tarafta ABD 10 Yıllık faizlerinde ki yükseliş piyasalar üzerinde baskının majör nedeni olmaya devam ediyor. ABD tarafında ekonomik büyüme verilerinin beklenenden iyi gelmesi, artan enerji fiyatları dirençli-yapışkan enflasyon sorununu ortaya çıkarıyor. Enflasyon endişeleri ile artan 10 yıllık Tahvil faizleri Usd talebinin artmasını sağlıyor ve Usd majör para birimlerine karşı değer kazanıyor.
.
Bu sabah 1,275 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün AB TÜFE verisi sonucuna göre hareketli seyir bekliyoruz. Öncesinde sakin bir seyir olabilir.


Altın:
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş devam ediyor. Çin tarafından gelen beklenti altı büyüme verileri, şahin tonda geçen FOMC tutanakları, ABD verilerinde canlılık kıymetli madenlerin baskılı seyrinin sürmesine neden oluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün günü yüzde 4,28 seviyesinden kapattı.
Altın 200 günlük ortalama (1.900 Usd) etrafında mücadeleye devam ediyor. Teknik olarak gelen tepkiler cılız kalıyor. Haftalık kapanışın 1.900 Usd üzerinde mi yoksa altında mı olacağı önemli. Değerli metal 200 günlük ortalama altı fiyatlamalarda teknik olarak satıcılar alıcılara baskın çıkabilir.
Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi’nin 103 üstü fiyatlamaların başlaması değerli metallerde baskı unsuru oluşturuyor.
Bu sabah 1.893 Usd seviyesindeki ons altında 1.875 ve 1.860 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.900 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Global tarafta, FOMC tutanaklarında enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumunda daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali şahin tonda algılandı. Şahin açıklamalar ve dirençli-yapışkan enflasyon sebebi ile sıkılaşmanın süresinin uzayacağı korkuları ABD 10 yıllık tahvil faizini yukarı taşımaya devam etti. Global piyasalarda risk iştahının baskılanmasındaki majör neden olarak ABD tahvil faizlerindeki yükselişi görmeye devam ediyoruz.
Lokal tarafta, olumlu haber akışına ek olarak önümüzdeki hafta açıklanacak 24 Ağustos TCMB PPK kararları ve Eylül ayında açıklanacak OVP piyasaların odak noktasında olacak. Atılacak somut adımlar ile kurulacak sözlü iletişim piyasalar için önemli olacağını düşünüyoruz. Yurt dışında kötüleşen risk algısı ve olumsuz haber akışı lokal piyasalarda baskı oluşturuyor.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-12 cent; orta vadelilerde 47-61 cent; uzunlarda 69-70 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,46%, 8,47% ve 8,91% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.