Makro analiz (Sesmir)

Düşük faizlerin normalleştirilmesi üzerinde muhtelif kanallardan kurulan baskılar ortadan kalkmadıkça serbest piyasa ortamı ve yurtdışı fon akışı ortaya çıkamaz.

SWAP piyasalarının bankalar nezdinde tekrar açılacağı duyum ve beklentileri, yurt dışı fon akımlarının kısmen de olsa başlamasına yol açacaktır. Yurtdışı yatırımcıların Türk Parasına ulaşımına, özgüven eksikliği nedeniyle duyulan gereksiz ve anlamsız endişelere dayalı olarak, 2018 yılından itibaren yurtdışına hemen hemen kapalı halde tutulan SWAP piyasalarının bankalar nezdinde tekrar açılacağı duyum ve beklentileri, yabancıların döviz karşısında TL’ye ulaşma olanağını yeniden artıracağı için yurt dışı fon akımlarının kısmen de olsa başlanmasına yol açacaktır. Öncelikle hisse senedi piyasaları kanalıyla yurt içine fon girişleri canlanacaktır.

Resmi enflasyonun minimum %70’li seviyelere ulaşacağı ve Türk Parasının değerinde düşüş trendinin devam edeceği kesin gibidir. OPEC üyesi önemli ülkelerin birçoğunun petrol üretim kesintisine başvurması nedeniyle uluslararası zeminde petrol fiyatlarını T.C. Merkez Bankası’nın öngörülerinin üzerine çıkartmıştır. Dolayısıyla 2023 yılı için %58 olarak güncellenen enflasyon, bu seviyede kalamayacağı ve minimum %70’li seviyelere ulaşacağı ve Türk Parasının değerinde düşüş trendinin devam edeceği kesin gibidir. Sonuçta Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretimindeki kesinti yapma kararları ve seviyeleri Türk ekonomisi için kritik öneme sahiptir.

Tüketicilerin gelecekte yapacakları tasarruflarını ve likiditelerini şimdiden azaltan tüketici kredilerinin sınırlandırılması, konjonktürel olarak sağlayacağı faydaların yanında, tüketicilerin süreklileşen fiyat artışlarına karşı oluşturacakları koruma kalkanlarından en önemlilerinden birsinin yok edilmesi demektir. Aynı şekilde tüketici kredilerindeki sınırlama, alıcılar açısından oldukça yüksek maliyetli taksitli satışların miktar ve maliyetini aratacak, alacak riski daha da büyüyecektir. Satıcılar peşin satışlarda uyguladıkları peşin satış fiyat indirimi yapamayacakları için, fiyatlar genel seviyesi daha da kötü etkilenecektir. Yine vadeli satış yapan işletmelerin bu kez bankalardan ticari kredi talepleri artacaktır. Sonuçta bankaların sağlayacağı tüketici kredilerinin sınırlandırılması nedeniyle, makro düzeyde tüketici kredilerinin yerine kayıtsal olarak ticari krediler artmış olacak ve talep düşüşü istenilen ölçüde gerçekleşmeyecektir.

Bankalar açısından tüketici kredilerinin sınırlandırılması, riski yayarak ya da riski tabana yayarak yönetme olanaklarını azaltacaktır. Diğer taraftan da son birkaç yıldır tüketicilerin, tüketici kredilerine geçim sıkıntılarını ertelemenin veya ötelemenin bir çaresi olarak başvurmaları nedeniyle genel ekonomi için sorunlu alacak kalemi haline gelmiştir.

Sonuçta Tüketici kredilerinin belirli bir süreliğine sınırlandırılmasının yaratacağı zararların, yaratacağı konjonktürel yararların altında kalacağı kesindir.



 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.