Global piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptılar. Geçen hafta ABD manşet enflasyon ve çekirdek enflasyon verisi beklentilerin altında açıklanınca FED’in Temmuz ayındaki toplantıda faizi artırıp sonrasında aceleci olmayacağı beklentisi fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. FED yaklaşık 1.5 yıldır sıkılaştırıcı faiz politikaları ile enflasyonu azaltmaya çalışıyordu. Gelen verilerden anlaşıldığı üzere FED enflasyon ile mücadelede olumlu sonuçlar almayı başarmış ve bir noktaya erişmiş diyebiliriz. Tabii bu noktada çekirdeğin görece yüksek olması ve yapışkan enflasyon tehdidi gibi unsurlar FED’in faiz patikasında dikkatli ilerlemsii gerekli kılıyor.
26 Temmuz’da yapılacak FED toplantısında 25 baz puan artırımına piyasa neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Haziran ayında FED başkanı Powel’ın açıklamaları üyelerin yıl sonuna kadar iki faiz artırımını üzerinde mutabık kaldıkları yönünde olmuştu. Piyasalarda beklentinin satın alındığı ve gerçekleşmenin satıldığı döngüsünü düşünürsek, bulunduğumuz yer beklentilerin (2. faiz artışı olmayabilir) satın alındığı döneme denk geldiğini düşünüyoruz. FED’in sıkılaşmanın sonuna geldiğinin görülmesi (paradigma değişikliği) ile iyimser fiyatlamanın devamı beklenebilir.
Avrupa merkez bankası ECB ve İngiltere merkez bankası BOE enflasyon ile mücadelede FED’e göre daha geriden gelmesi ve arzu ettikleri çekirdek TÜFE’deki ve istihdamdaki yumuşamayı görememeleri faiz artırımına devam edeceği beklentisini oluşturmaktadır. Bunu, FED’in paradigma değişiminin eşiğinde olmasını da eklediğimizde para piyasalarında Usd baskı altında kalabilir. Bugün ABD’de perakende satışlar verisi (beklenti: %0,5) ve FED üyesi Barr’ın konuşması takip edilecek.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa tarafında, Almanya ekonomisinde enerji şoku ve sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle bu yıl biraz daralma beklendiğini bildirdi.
Tahıl anlaşmanın sonlanması, Çin’deki yavaşlama globaldeki diğer konular. Rusya’nın anlaşmadan çekilmesi buğday ve mısır fiyatlarını artırabilir. Tabii esas konu bazı ülkelerin erişimine engel olabilir. Çin’deki yavaşlama ise bölge ülkeleri başta olmak üzere globale yavaşlama transferine yol açabilir.
Dün ABD endeksleri S&P %0,40, Nasdaq %0,94 yükseliş yaşayarak günü kapattı. Avrupa borsaları ise sınırlı negatif kapanışlar gördü. Tahvil faizleri, Dolar Endeksi, kıymetli madenler yatay seyretti.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya borsaları da satıcılı. Japonya ve Çin yüzde 0,20, Hong Kong yüzde 0,14 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80%, Dolar Endeksi 99,80 ons altın 1.954 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, merkezi yönetim bütçesi Haziran'da 219,6 milyar TL ile rekor düzeyde açık verdi. Vadesine 1 yıldan az kalan dış borç stoku 207 milyar Usd’yi aşarak yeni rekor seviyeye erişti. Ekonomi yönetimi sıkı politikalara dönüyor. Bu anlamda açıktaki artış, borçtaki artış için önlemler alındığını düşünüyoruz. Son akaryakıt vergisindeki güncelleme de buna örnek gösterilebilir. Vergi artışı aynı zamanda enflasyon artışına yol açabilir. Bu noktada gözler PPK kararında olacak.
Hazine dün düzenlediği tahvil ihalesinde ROT dahil 13 milyar TL finansman sağladı. Bugün ise 2 ihale düzenlenecek.
Usd/TL:
Dolar Endeksi 100 seviyesinin biraz altında işlem görüyor. ABD enflasyon verileri düşük gelince piyasa FED’in faizde zirve seviyeye yakın olduğunu düşünmeye başladı. Bu noktada gözler FED’de. Haftaya Çarşamba günü FED karar günü. Faiz artışından ziyade söyleyecekleri daha kritik rolde diye düşünüyoruz. Karar gününe kadar fiyatlamada majör bir değişiklik beklemiyoruz. ABD şirketleri 2. çeyrek bilançolarını açıklıyorlar. Sonuçlar çok farklı gelirse para piyasalarına yansıması olabilir.
Lokalde gündem sıcak. Vergi artışları ile hafta hareketli başladı. Artışın fiyatları yukarı itmesi mümkün. Bu ise maliyetler üzerinden enflasyon riskini artırabilir. Bu noktada gözler 20 Temmuz’da yapılacak olan PPK toplantısında olacak. Son gelişmelerin PPK gündemine nasıl yansıyacağını göreceğiz. Piyasada, politika faizine dair beklentiler 16-20% bandına yayılmış durumda.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 körfez ülkesini içeren ziyaretine dün başladı.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,36 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,10 ve 26,00; yukarıda 26,50 ve 26,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine dün 4 yıl vadeli TLREF ihalesinde ROT dahil 13 milyar TL finansman sağladı. İhalede faiz 15,16% oldu. Bugün ise 7 yıl vadeli değişken kuponlu tahvil ile 15 ay vadeli kuponsuz tahvil ihraç edilecek.
Akaryakıt vergi ayarlaması enflasyonu yükseltici etki yapabilir. Perşembe günü PPK kararı bu noktada dikkat çekici olabilir. PPK kararının yanı sıra menkul kıymet tesisi konusu da tahvil faizleri normalleşebilir.
Globalde tahvil faizleri ABD enflasyon verileri ile aşağı geliyor. Tahvil faizleri yatay-hafif aşağı meyilli hareket edebilir. Piyasanın ayın haftaya yapılacak FED toplantısına odaklanacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan artışla %15,56 ve yatay %17,02 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,500 seviyesi üzerinde yükseliş gücünü koruyor...
Haftaya alıcılı bir seyirde başlayan hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı 6,600 puandan yeni bir TL zirve rekoruyla tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, önemli bir direnç olarak izlediğimiz 6,500 bölgesini aşmayı başaran piyasada, yükseliş eğiliminin yeni bir ivme kazandığını söyleyebiliriz. Yaşanan yükselişte geçen haftanın lideri XBANK Endeksindeki artış %0,92 olurken, XUSIN Endeksindeki değer kazancı ise, %2,04 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki süreçte ise, geçen hafta ana direnç olarak izlediğimiz 6,500 bölgesini artık kısa vadeye yönelik ilk önemli destek olarak izleyeceğiz. Yukarı yönde baktığımızda ise, 6,700 bölgesinin kısa vadeli bir hedef direnç bölgesi olarak öne çıkabileceğine inanıyoruz.
Eur/Usd:
FED’in faiz artırım sürecinde sona yaklaşması fiyatlamalarda hissediliyor. FED’in sıkılaşmada faizi yükseltmekten faizi yatay tutma evresine geçişe yakın olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada bir paradigma değişikliğinin eşiğinde olabiliriz. Hedeflerine kararlılıkla ilerleyen bir FED ve diğer taraftan hedeflerine erişimde görece geç kalmış ECB ve BOE. Enflasyonla yapılan mücadelede iki merkez bankasının da yapacaklarının daha fazla olduğunu düşünüyoruz.
26 Temmuz’da yapılacak olan FED toplantısını paradigma değişikliği mesajları açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Faiz artışı yapması fiyatlara dahil edilmiş durumda. O yüzden esas odak noktamız sözlü yönlendirme kısmı olmalı diye düşünüyoruz.
Faiz artışı yolunun sonuna gelinirken yapılacak faiz artırımının yolun başında yapılan faiz artırımlar kadar piyasalar üzerinde etkisinin olacağını düşünmediğimizi ekleyelim.
Bu hafta majör bir veri bulunmuyor. Bu sebeple piyasa FED kararına kadar olan sürede belirgin fiyat değişikliği olmayabilir. Dolar Endeksi mevcut seviyelerde kalabilir.
Bu sabah 1,125 seviyesindeki paritede 1,12 ve 1,117 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Gbp açısından yarın açıklanacak TÜFE verisi önemli. Enflasyon yüksek seviyede kalmayı sürdürüyor ve hala yukarı yönde risk taşıyor. Geçtiğimiz hafta maaş artışlarının sınırlanmasına dair başbakan Sunak’ın açıklaması dikkat çekti. Sadece BOE değil, mali taraf da zorlu günlerden geçiyor.
ABD tarafında ise enflasyonun aşağı gelmesi ile hava daha ılımlı. Piyasa FED’in faizde zirve seviyesine iyice yaklaştığını düşünüyor.
Bu hafta verilerin ikinci planda kaldığı FED’in konuşulduğu, fiyatlandığı bir hafta olabilir diye düşünüyoruz. Para piyasalarında Usd güç kaybı yaşıyor. İyimser tavır biraz daha sürebilir. Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına inmiş durumda.
Bu sabah 1,31 seviyesinde bulunan paritede 1,307 ve 1,303 seviyeleri gün içi destek; 1,313 ve 1,317 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
FED faiz artışları döngüsünün sonuna yaklaşıyor. Piyasalar bu süreçte daha iyimser bir dinamiğe geçiş yapabilir. Kıymetli madenler ise fırsatı kullanmakta bir geride kalıyorlar. kalıyor. Altında 1.985 Usd üzeri kapanışlar ile alıcıların satıcılara baskın geleceğini düşünüyoruz.
Bu hafta majör bir fiyat hareketi beklemiyoruz. FED kararını temkinli iyimser modda bekleyen bir piyasa öngörüyoruz. Bu hafta momentum az olabilir. Yatay, dengelenme çabası içinde altın ve gümüş hareket edebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1.960 Usd seviyesindeki ons altında 1.945 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD TÜFE ve ÜFE verileri beklenti altında kalması ile piyasa bu noktada FED’in faiz artırımlarının sonuna gelindiğine dair daha fazla meyil ediyor. Tahvil faizleri aşağı yönde ilerliyor. Verim eğrisinin kısa tarafının daha fazla düşmesini paradigmanın değişme sinyali olarak okuyoruz. FED kararı öncesi tahvil faizleri yatay seyir izleyebilir.
Lokal yeni ekonomi yönetiminin adımları sürüyor. Maliye politika sıkılaşıyor. Bu noktada TCMB’nin faiz kararı önemli. Enflasyon riski hala yüksek ve canlı. Ekonomi yönetimi kademeli değişim-sadeleşme yolunda ilerliyor.
Globalde faizlerin gevşemesi, lokal tarafta ise sıkılaşma ve dış politikada atılan adımlar eurobondlar için gündemi oluşturuyor. Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 445 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-15 cent; orta vadelilerde 25-29 cent; uzunlarda 16-17 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,58%, 8,27% ve 8,76% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.