Özel İletişim Vergisi ve Konaklama Vergisi’nde de artış bekleniyor - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Ek bütçe kanunu ile öngörülen ek gelirlerin ilk yansıması petrol ve doğalgaza yapılan yüksek oranlı zamla gerçekleşti. Ancak ek bütçede öngörülen ÖTV geliri ile 6 ayda bu kalemde yapılan tahsilat tutarlarına göre, petrol ve doğalgaz ürünlerine yeni ÖTV artışı olabileceği hesaplanıyor. Yanı sıra önümüzdeki dönemde Özel İletişim Vergisi ile Konaklama Vergisi'nde de yüksek oranlı artış bekleniyor.

Deprem felaketinin ekonomik tahribatının önlenmesi amacıyla vergi oranlarında artışlar sürürken, ek bütçede öngörülen gelir ile şu ana kadar yapılan zamlardan beklenen gelirlerin arasındaki fark henüz kapanmış görünmüyor. Bu durumun bazı kalemlerde yeniden vergi artışı, yanı sıra şu ana kadar oranı artırılmamış vergilerde de yeni artışlara veya bazı ürünlerde doğrudan zamma yol açabileceği kaydediliyor.

Toplam gelirle tahsilat karşılaştırılması

Kurumlar Vergisi’nde 5 puanlık artışı yanı sıra bir defaya mahsus Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni iki katına çıkaran ve Cumhurbaşkanına akaryakıt ÖTV’sini artırma yetkisi veren torba teklif 15 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak kanunlaştı. Bu kanunun yayımının üzerinden 24 saat geçtikten sonra yayımlanan bir kararla petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV tutarı yaklaşık 2 kat artırıldı. Motorinden litre başına alınan ÖTV 2,05 liradan 7,05 liraya, benzinden alınan ÖTV ise 2,52 liradan 7,52 liraya çıkarıldı. ÖTV’deki bu artış ise otomatik olarak hemen pompa fiyatına yansıtıldı.
Ancak ÖTV tutarında yapılan yüksek oranlı artışa rağmen, bu kalemde ek bütçe kanunu ile öngörülen toplam gelir ile şu ana kadar yapılan tahsilat karşılaştırıldığında, yılın geri kalanında ÖTV tutarında yeni artış yapılmasının zorunlu olduğu ortaya çıkıyor.