ABD’de Empire İmalat verisi beklentilerin oldukça altında geldi. Hatta öyle ki tarihi düşük seviyelerinden birinde.
Avrupa tarafında ise ECB politika faizini yavaşlatma sinyali veriyor. Yönetim üyelerinin bu konuyu değerlendirdikleri ifade ediliyor. Günün diğer konusu ise Alman ZEW endeksi oldu. Güncel duruma ilişkin beklentiler yatay gelirken geleceğe dair oldukça iyimser olunduğunu gösterdi.
Dünkü bültenimizde hava sıcaklıklarının Avrupa’nın lehine olduğunu, gaz sıkıntısının daha fazla derinleşmemesini sağladığını ifade etmiştik. Dün ECB’den Villeroy enerjideki süreç ekonomik görünümün daha karmaşık hale gelmesini engellediğini ifade etti. Günün diğer dikkat çeken açıklaması ise Alman Şansölyesi Scholz’dan geldi. Scholz, bu yıl ekonominin resesyona girmeyeceğine inandığını belirtti. Villeroy’un sözleri de bu beklentiyi kolaylaştıran bir ortam yarattığını söyleyebiliriz.
Genel olarak FED iyimserliği üzerine kurulu fiyatlama davranışı söz konusu. FED toplantısına kadar olan dönemde bu iyimserliğin sürdürülmeye çalışılacağını, bu yönde çaba içinde olunacağını değerlendiriyoruz. Ancak… bu süreçte haber akışı bu çabanın zayıflamasını, tersi yönde fiyatlama yapılmasına yani dalgalı seyir izlenmesine yol açabilir.
Dün ABD borsaları karışık kapandı. Hafif yükseliş ile yüzde 1 civarında düşüşler oldu. Avrupa borsaları da ayrıştı. Lakin bant aralığı daha dar oldu: hafif düşüş ile yüzde yarım civarı primlenme. Tahvil faizleri gelişmiş ülkelerde gevşedi (ABD hariç). Kıymetli madenler bir miktar baskılandı. Usd biraz primlendi.
Bugün ABD veri trafiği yoğun. Verilerin sapma göstermesi hareket yaratabilir. BOJ herhangi bir değişikliğe gitmedi. 10 yıllık getiri hedefini yüzde sıfır olarak belirledi. Gerekirse tahviller konusunda adım atabileceğini açıkladı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da iyimserlik daha belirgin. Çin hafif, Hong Kong yüzde çeyrek, Japonya yüzde 2,50’nin biraz üzerinde artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,50%, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 1.897 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 2’ye yakın primle kapandı. TL Tahviller kısada yukarı, uzunda aşağı seyretti. Eurobondlar sınırlı kayıp yaşadı. TL ise günü yatay tamamladı.
Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak. Politika faizi 9% seviyesinde. Piyasa beklentisi faizde değişiklik olmaması yönünde.
Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüşmesi bekleniyor.
Usd/TL: Almanya’da açıklanan ZEW endeksi beklentilerden iyi geldi. Diğer yandan ECB’nin faiz artış hızını düşüreceği beklentisi önce çıktı. ABD tarafında ise zayıf gelen makro veri, karışık gelen şirket bilançoları konuşuldu.
Küresel iştahın azalması ile Usd talebi biraz arttı.
Makro veriler beklenti üstü altı gelmelerine göre piyasalarda hareket yaratabilirler. Dünkü seyir de bu şekilde oluştu diyebiliriz. Bugün ABD tarafında açıklanacak veriler takip edilecek. Sapma olması fiyatlamayı etkileyebilir.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. EYT’nin yasalaşması bekleniyor. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor.
Yarın PPK faiz kararını açıklayacak. Yılın ilk toplantısında faiz değişikliği beklenmiyor. Sözlü yönlendirme daha önde olabilir.
Kur bu sabah 18,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,77 ve 18,75; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: ABD Empire imalat verisi beklentilerin oldukça altında geldi. Diğer yandan AB merkez bankasının faiz artış hızını azaltacağına dair haber dikkat çekti. Haberlerin piyasaya etkisi risk iştahının biraz azalması, tahvil faizlerinin biraz gevşemesi şeklinde oldu.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor. Tahvil faizleri son birkaç gündür yukarı geliyor. 10 yıllık gösterge tekrar çift haneye erişmesinin ardından 2 yıllık gösterge de çift haneye geldi.
Hazine dün, 11 vadeli bono ve 2 yıl kuponlu kıymetli arz etti. Sırasıyla ROT dahil 0,9 ve 0,65 milyar TL satış yapıldı. Faizler ise 10,74% ve 10,62% oldu. Bu hafta toplam 4 kıymetin ihracı ile 28 milyar TL finansman sağlanmış oldu
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 44 baz puan yükselişle %10,38 ve 12 baz puan düşüşle %10,20 ile tamamladı.
Hisse Senedi (YKY): İlk önemli direnç noktası olarak 5,450 seviyesini izliyoruz... Endekste 3 Ocak tarihinde 5,704 zirve noktasında başlayan kısa vadeli düşüş trendinin, geçtiğimiz hafta 4,601 seviyesinde gerçekleştirdiği taban oluşumunun ardından başlayan yükseliş hareketi devam ediyor.
Günü % 2.06 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, seans içerisinde ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 5,250 seviyesinin yukarı geçildiğini gözlemiyoruz. 5,150 üzerinde yeniden kısa vadeli yükseliş trendinin başladığını düşündüğümüz piyasada, alım eğilimi ilk etapta 5,450 direncini aşma denemeleri gerçekleşecektir. 5,450 direncinin aşılması ise piyasada 5,704 seviyesinde bulunan zirve bölgesini hedefleyecek bir yükseliş eğilimini gündeme getirecektir.
Geri çekilmelerde ise 5,250 ilk, 4,950 ise bir alt noktada daha güçlü destek konumunu sürdürecektir. Bu çerçevede 4,950 üzerindeki seyir piyasadaki yükselişin devamını getirecektir.
Eur/Usd: Amerika’da Empire İmalat verisi beklentilerden oldukça düşük geldi. Sipariş ve sevkiyattaki azalma ile veri tarihi düşük seviyelerinden birini görmüş oldu.
Avrupa tarafında ise ECB’nin faiz artış hızını yavaşlatacağı konusu öne çıktı. ECB içinde konunun değerlendirildiği belirtiliyor. Makro veri tarafında ise Alman ZEW endeksinde güncel durum beklentiler dahilinde, gelecek tahminleri ise beklentilerden oldukça iyi geldi.
ECB’nin tempo düşüreceğine dair gelişme Eur aleyhine oldu. Empire verisindeki sert düşüş risk iştahını baskıladı. Usd her ikisinden de destek buldu. Dolar Endeksi 102,8 seviyesine yaklaştı.
Dün ABD’de açıklanan bilançolar karışık geldi. Bugün ise ABD perakende satışlar, sanayi üretimi; AB’de ise TÜFE açıklanacak. Ayrıca FED-Bej Kitap raporu önem arz edeyor.
Hafta boyunca veri ve konuşma trafiği yoğun. Verilerde sapma, konuşmalarda farklılık olması hareket yaratabilir. FED kararına kadar olan süreçte piyasaların iyimser tarafa meyilli olmasını bekliyoruz. Süreçte haber akışı (veriler, konuşmalar, gelişmeler) dalgalanma yaratabilir.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,083 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: İngiltere’de işsizlik oranı önceki veri ve beklentiler ile aynı geldi (3,7%). Ortalama haftalık kazançlar ise beklentilerden ve öneki veriden daha iyi geldi. Ücretlerdeki artış enflasyon endişesi-şahinleşme endişesi yarattı.
ABD tarafında ise Empire imalat verisi beklentilerin oldukça altında geldi. Öyle ki tarihi düşük seviyelerinden biri söz konusu.
Küresel piyasalarda risk iştahı azaldı. Usd primlendi. Ama Gbp, Usd karşısında güçlü kaldı, primlendi.
Bugün ABD, İngiltere, AB tarafında veriler takip edilecek. İngiltere TÜFE verisinin 10,5% seviyesine inmesi bekleniyor.
Genel olarak iyimser modda fiyatlama arzusu olmasını bekliyoruz. Hafta bazında veriler ve konuşmalar sapma/farklılık gösterirse hareket yaratabilirler.
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,222 seviyeleri gün içi destek; 1,231 ve 1,234 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Piyasalardaki haber akışı günlük bazda fiyatlamanın yönünü değiştiriyor. Yatırımcıları güvenli liman arayışına iten mevcut dinamik geri plana itilebiliyor. Dünkü haber akışı ile Usd’nin değer kazandığı, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükseldiği resimde kıymetli madenler baskı altında kaldı.
Yeni gün biraz daha iyimser algı ile başlıyor. Usd hala güçlü. Bugün açıklanacak verilere bağlı hareket oluşabilir. Verilerde ABD verileri ilk sırada yer alıyor. Bugünden hareketle haftanın devamında açıklanacak veriler için de benzer durum geçerli. Veriler sapma gösterirlerse hareket yaratabilirler.
ABD’de enflasyonun düşüşünü sürdürmesi, FED’in daha az faiz artışı sinyali vermesi kıymetli madenlerin yukarı yönde ilerlemesini sağlıyor. Önümüzdeki ay başındaki FED toplantısına kadar hava olumlu yönde olabilir. Günlük haber akışı ise dalgalanma yaratabilir.
Bu sabah 1.897 Usd seviyesindeki ons altında 1.892 ve 1.855 Usd seviyeleri gün içi destek 1.905 ve 1.912 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Piyasaların iştahı biraz azalma kaydetti. Zayıf ABD verisi, güçlü Alman ZEW verisi, yavaşlama sinyali veren ECB öne çıkan unsurlar oldu. Tahvil faizleri ise yavaşlama haberleri ile gelişmiş ülkelerde düştü. ABD tarafında ise tahvil faizi yükseldi.
Bugün ve haftanın devamında açıklanacak veriler kritik. Sapma olması hareketi, sapmanın yönü ise hareketin yönünü tayin edebilir. Ana resimde FED iyimserliği ile aşağı yönün bir adım önde olduğunu düşünüyoruz. Şubat FED toplantısına kadar hava iyimser tarafa meyilli olabilir. Öncesinde ise açıklanacak makro veriler ve merkez bankası konuşmaları farklı oldukları ölçüde hareket yaratabilirler.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 565 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-12 cent; orta vadelilerde 14-42 cent; uzunlarda 16-21 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,87%, 8,21% ve 9,16% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.