Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bağımsız değişken jeopolitik risk
Global piyasalarda jeopolitik risk gölgesinde fiyatlamalar devam ediyor. Geçen haftaya baktığımız zaman ABD TÜFE verisi manşet enflasyon beklentilerden yüksek gelirken çekirdek enflasyon beklentilere paralel geldi. Gelen veri setinin alt kalemlerine baktığımızda burada dikkat çeken unsur, barınma maliyetlerinde yaşanan yükseliş olarak karşımıza çıkıyor. FED’in sıkı para politikasıyla birlikte artan konut kredisi faizleri (mortgage) konut edinme talebini düşürürken barınma ihtiyacı talebi kira fiyatlarını yukarı taşıyor. Enflasyon hesaplamasında bu kalemde yaşanan yükseliş katılık olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer taraftan Orta Doğu’da yaşanan gerginlik enerji fiyatlarının artışına neden oluyor. Artan petrol fiyatları, maliyet enflasyonu sebebi ile enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturma tehlikesini sürdürüyor. Büyük resimden baktığımız zaman FED’in sıkılaştırma politikaları sonucunda enflasyon ile mücadelede başarılı olduğunu görüyoruz. ABD ekonomisinin beklenenden güçlü durumda olması FED’in enflasyonla mücadelede kazanımlarını koruma isteği ‘daha uzun daha yüksek’ duruşu destekler nitelikte olduğunu düşünüyoruz. Son haftalarda FED üyelerinden sözlü yönlendirmeler görmeye başladık. FED FOMC üyelerinden gelen açıklamalarda uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükselişlerin finansal koşulları sıkılaştırma ve enflasyonu düşürmeye destek olabileceğine, merkez bankasına yapacak daha az iş kalabileceğine dair vurgular öne çıktı. Bu hafta veri akışında FED üyelerinden gelen açıklamalar ve FED Başkanı Powell’ın Perşembe günü yapacağı toplantıda yapacağı sözlü yönlendirmeler piyasa hareketleri üzerinde etkili olabilir. Bugün açıklanacak Perakende Satışlar verisi ABD ekonomisindeki büyüme ve iyileşme hususunda önemli olabilir. Dün FED-Harker küçük işletmelerin krediye erişimde zorlandıklarını, politika faizinin sabit kalması gerektiği ifade etti.
Yaşanan jeopolitik riskler eşliğinde fiyatlamalara baktığımızda, iki majör nokta karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki jeopolitik riskler, diğeri ise merkez bankalarının uyguladığı beklenenden uzun süre sürecek sıkılaşma. Bu noktada zaman zaman değişiklik gösterse bile jeopolitik riskler şimdilik fiyatlamalarda bir adım önde olarak karşımıza çıkıyor. Riskler devam ettiği sürece sıkılaştırmanın olumsuz baskısına rağmen altın, Dolar ve ABD tahvilleri güvenli liman arayışıyla talep görmeye devam edebilir. Risklerin yatışması durumunda merkez bankalarının uyguladığı ‘daha uzun daha sıkı’ fiyatlaması jeopolitik risklerin yerini alabilir.
Çin tarafında ise geçen hafta açıklanan tüketici enflasyonu verileri ülkede talebin zayıf kalmaya devam ettiğine işaret ederken, Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonomik toparlanmayı ve tahvil satışlarını desteklemek amacıyla, 2020’den bu yana ki en büyük orta vadeli likidite enjeksiyonunu gerçekleştirdi. Çin Hükümetinin sıkıntıların farkında olması ve müdahale adımlarını sıklaştırmasını olumlu buluyoruz. Ülkenin en büyük konut firması Country Garden temerrüt ile burun buruna. Konut sektöründeki sorunlar devam ediyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 0,7 civarı, Japonya yüzde 1,1 civarı, Çin yüzde 0,3 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,74, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 1.915 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklarda baskı unsuru olmaya devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan olayların bölgesel risk taşıması olasılığı, riskli varlıklarda satış baskısı kuruyor. Bölgeden gelebilecek olumlu haber akışı fiyatlamaları hızlı bir şekilde terse çevirebilir.
Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz tahvil ile 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ihalelerinde ROT toplam 14 milyar TL borçlandı. 5 yıl tahvilde ihale faizi yüzde 30,57 olurken 12 aylık tahvilde yüzde 26,35 olarak gerçekleşti. Hazine bugün 4 ve 10 yıl vadeli tahviller ile 5 yıl vadeli sukuk ile borçlanma takvimine devam edecek.




Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk ve güvenli liman talebi Dolar talebini desteklerken, FED’in sıkılaştırma süresinin piyasaların beklentisinden uzun sürme ihtimali de Doların talep görmesini destekleyen diğer majör faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada FED toplantısına kadar üyelerden gelecek mesajlar Dolar talebini etkilemekte önemli olabilir.
Lokal tarafta, jeopolitik risklerin artması ve bölgesel risk içermesi petrol fiyatları üzerinde yukarı baskı yaratıyor. Enflasyon ile yapılan mücadelede kontrol dışı bir faktör olarak TCMB’nin karşısına çıkıyor. 26 Ekim’deki PPK toplantısında kademeli faiz artışlarının devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,87 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ile 5 yıl vadeli 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalelerinde ROT dahil toplam 14 milyar TL borçlandı. 5 yıl tahvilde faiz yüzde 30,57 olurken 12 aylık tahvilde faiz yüzde 26,35 olarak gerçekleşti. Hazine bugün 4 yıl vadeli, 10 yıl vadeli tahviller ile 5 yıl vadeli sukuk üzerinden borçlanacak.
26 Ekim’de PPK toplantısı yapılacak. OVP projeksiyonlarında 2024 enflasyon beklentisi yüzde 33. Sıkılaşmanın yüzde %35-40 seviyelerinde sonlanmasını bekliyoruz. PPK toplantısında kademeli faiz artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz.
Faiz artışının yanı sıra mevduat sadeleşmesi ile tahvil faizlerinin olmaları gereken seviyelere yaklaşacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar belirgin yükseliş kaydettiler. Tahvil faizleri anlamlı seviyelere yaklaştı. Bu anlamda yatırım yapılabilir varlıklar sınıfını da yaklaşıyorlar diyebiliriz.
Globalde, jeopolitik riskler sebebi ile güvenli liman ABD Tahvillerine talep artışı görüldü. ABD 10 yıllık Tahvil faizi yüzde 4,88 seviyesinden 4,50 seviyesine kadar geriledi. Dün günü yüzde 2 yükselişle yüzde 4,72 seviyesinden kapadı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan ve 30 baz puan artarak %27,71 ve %27,57 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Sert satış baskısı devam ediyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketin 8,560 zirve bölgesini aşma denemelerinde başarısız kaldığı BIST 100 Endeksi'nde, 8,150 desteği altında oluşan zayıflama eğiliminin haftanın ilk işlem gününde satış baskısını arttırdığını gözlemliyoruz.
Pazartesi gününü -%2.2 oranında değer kaybıyla 7,934 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde ilk önemli destek olarak izlediğimiz 8,050 altında satışların derinleştiğini takip ettik. 8,560 zirve bölgesinde başlayan düzeltme hareketi kapsamında, gün içerisinde ilk önemli destek noktası olarak 7,900 seviyesini izliyoruz. Seans içi aşağı baskıyı ilk etapta 7,900 üzerinde karşılamaya çalışacak piyasada, 8,050 artık direnç konumuna dönüştü. Bir üst noktada ise 8,250 ana direnç görevinde bulunacaktır. Endeksin sert satış baskısından kurtularak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 8,250 direncini aşması gerekiyor.
Şu aşamada kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, 7,900 altındaki hareketlerde ise 7,650 riskinin gündemde kalmaya devam edeceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Jeopolitik riskler ekonomik verilerin bir adım önünde gitmeye devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan gerginliğin bölgesel yayılma durumu riskten kaçış fiyatlamasını destekliyor. Geçen hafta FED üyelerinden gelen güvercin mesajlar ile parite 1,062 seviyelerine kadar yükselmiş, jeopolitik risklerin başlamasıyla güvenli liman dolara talep artmıştı. Bu noktada Orta Doğu’da tansiyonun düşmesi paritede yukarı yönlü harekete destek olabilir, aksi durumda dolar talebi artabilir.
Cuma günü açıklanan Michigan endeksi hem kısa vade hem de uzun orta vadeli enflasyon beklentilerinde yükseliş gösterdi. Artan enerji fiyatlarının maliyet enflasyonu üzerindeki baskısı ‘daha uzun daha yüksek’ sıkılaşma fiyatlamalarına destek olabilir.
Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,055 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başekonomisti Huw Pill, enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekme konusunda kararlı olduklarını ve bu konuda hala yapmaları gereken işler olduğunu ifade etti.
BOE son toplantıda ekonomik baskılar sebebi ile faiz artışına gitmemişti. Bu noktada sözlü yönlendirmeler ile şahin tarafa yakın açıklamalar ile süreci sürdürdüğünü düşünüyoruz. Ana resimde jeopolitik gelişmeler ve güvenli liman arayışı(Dolar talebi) belirleyici olmaya devam edebilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz .



Altın:
Altın içi jeopolitik riskler pozitif fiyatlamaya sahne olurken, merkez bankalarının enflasyon ile mücadelede uygulamak istedikleri ‘daha uzun, daha sıkı’ para politikası ise baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Fiyatlamalarda jeopolitik riskler ağır basmaya devam ederse güvenli liman arayışı ile pozitif fiyatlamalar devam edebilir. Tansiyonun yatışması durumunda güvenli liman arayışı azalabilir. Teknik olarak altının 200 günlük ortalama üzerine atmasını önemli buluyoruz. Günlük kapanışların 1.927 Usd üzerinde olması yukarı yönlü hareketlerin devamını sağlayabilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.912 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.915 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.885 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, jeopolitik riskler ile birlikte güvenli liman talebi ABD tahvillerine talebi artırırken tahvil faizlerinde gerilemeye neden oldu. Geçen hafta FED üyelerinin açıklamaları ve güvenli liman talebiyle yüzde 4,80 seviyesinden 4,50 seviyesine gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 2’ lik artışla yüzde 4,72 seviyesinden günü kapattı.
Geçen hafta ABD’deki 10 ve 30 yıllık tahvil ihraçlarının oldukça zayıf geçmesi ve özellikle yabancı yatırımcıların talebinin zayıf olmasını önemli buluyoruz. İhraçların zayıf geçmesi ABD tahvil faizlerinin yükselmesini ve piyasa üzerinde baskı kurmasına neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini destek olarak takip ediyoruz.
Yurtiçi piyasalarda, jeopolitik risk Türkiye eurobondlarını negatif etkiliyor. Olumsuz haber akışına rağmen CDS’lerde yaşanan olumsuz baskının sınırlı olmasını olumlu buluyoruz.
CDS 411 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-10 cent; orta vadelilerde 29-36 cent; uzunlarda 22-28 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,64%, 8,90% ve 9,37% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.